"Южен поток" и "Турски поток" се преродиха в "Посейдон"

"Южен поток" и "Турски поток" се преродиха в "Посейдон"

© ReutersНов проект за подводен газопровод в Черно море "Посейдон" идва като наследник на провалилите се проекти "Южен поток" и "Турски поток", съобщиха медиите в Москва.


"Газпром", италианците от "Едисон" (Edison) и гръцката DEPA са подписали предварително споразумение за доставки на природен газ по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и след това до Италия.


Меморандумът е бил подписан днес в Рим от ръководителите на трите компании Алексей Милер, Марк Бенаюн и Теодорос Китсакос. Целта на документа е да се подготви маршрут за доставки на руски газ към Европа.
В съобщението на "Газпром" се посочва, че страните "максимално ще се възползват" от работата, свършена от Edison и DEPA по проекта ITGI Poseidon.


На практика става дума за съживяване на интерконектора (ITGI) Турция-Гърция-Италия, планиран в рамките на Южния газов коридор. "Посейдон" е името на морския участък от този газопровод, планиран да мине по дъното на Йонийско море до италианския бряг като връзка между гръцката и италианската газопреносни системи.


По 50% в дружеството IGI Poseidon S.A. притежават Edison и DEPA. То е резултат на споразумение от 2002 г. за свързване на Ставролиминас и Отранто. Преди да избухне икономическата криза през 2008г. стойността му бе около 1 млрд. евро, като морският участък бе оценен на 350 млн. евро.


Марк Бенаюн казва, че в газопровода ще се спазят всички изисквания на ЕС и той ще превърне Италия в голям газов хъб в Южна Европа. Китсакос изтъква, че ще се засили ролята на Гърция като коридор за газови доставки. Преди подписването на меморандума Милер се срещна с икономическия министър на Италия Федерико Гуиди, а на церемонията присъства представителяj на гръцкото външно министерство по въпросите на международните икономически отношения Георгиос Ципрас.


Според Михаил Корчемкин, директор на консултантската компания East European Gas Analysis под "трети държави" най-вероятно се разбира България, защото до Гърция няма друг начин да се стигне в контекста на силно влошените отношения на Москва с Анкара. Пред РБК той казва, че споменаването на "Пойседон" е във връзка с проучване на трасето за новия поток.


Но Корчемкин смята, че и този план на "Газпром" ще си остане на книга, тъй като корпорацията няма за него средства, а европейски контрагенти ще се въздържат от договори с руснаците заради вероятността да попаднат под санкции. Изглежда чрез споразумението Edison и DEPA по-скорf искат да получат отстъпки за руския газ, а руснаците – да получат основание да продължат да строят инфраструктурата в Южна Русия, подвеждаща към подводната част на тръба през Черно море, допълва той.


Максим Мошков, анализатор в UBS, също смята, че има опит за възраждане на една от четирите тръби на "Южен поток", но припомня, че нищо няма да се случи без одобрение от Европейската комисия.


Московският в."Ведомости" посочва, че 680 000 тона тръби за подводната част на "Южен поток" още са складирани на българския бряг. Те напълно стигат за първи газопровод от проект "Посейдон" и частично за втори, казва пред изданието източник, близък до "Газпром". Той допълва, че не е изключено да има две разклонения – едно през България и едно през Турция с капацитет от по 16 млрд. куб м годишно. В момента капацитетът на Южния коридор в Русия е 32 млрд. куб. м.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK