България и Палестинската автономия създават обща комисия с министри

Бойко Борисов и Рами Хамдала

© Пресслужба на МС

Бойко Борисов и Рами ХамдалаБългария и Палестинската автономия подписаха меморандум за създаване на смесена комисия на ниво министри, с който да задълбочат сътрудничеството в икономиката, търговията, земеделието и вътрешните работи. Документът беше подписан днес по време на работна среща на премиера Бойко Борисов, придружен от външния министър Даниел Митов и вицепремиера Томислав Дончев, с министър-председателя на Палестинската автономия Рами Хамдала.


"Посещенията на високо равнище оказват позитивно влияние на традиционно добрите българо-палестински отношения", заяви Борисов и добави, българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще работим за тяхното развитие. "Мост за тези приятелски отношения могат да бъдат над 5 хилядите палестински граждани, които са завършили образование у нас", каза още той.


Борисов посочи, че България има интерес от ползотворно сътрудничество в търговско-икономическата област. Според него има нереализиран потенциал в това отношение. През предходните две години се наблюдава постепенно увеличаване на българския износ, основно от хранително-вкусовата промишленост. Българският премиер каза още, че България разполага с богат опит в редица сектори като туризма и инфраструктурата, който може да бъде полезен на Палестинската автономия. "Има много възможности за икономическо развитие и установяването на по-широки контакти между българските и палестинските делови среди в частния сектор", посочи премиерът.
Борисов разговаря и с президента Махмуд Абас. Двамата обсъдиха възможности за развитие на сътрудничеството между двете страни, като акцент беше поставен върху приятелските отношения между българския и палестинския народ. Заинтересовани сме да има установяване на траен мир и разбирателство в региона, каза българският премиер.


Тази вечер премиерът ще се срещне в Йерусалим с представители на българската общност в Израел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK