В Швеция имахме всичко, а там - нищо, разказва момиче, спасено от "Ислямска държава"

Иракската армия пътува към Мосул за сражения с "Ислямска държава"

© Ahmed Saad, Reuters

Иракската армия пътува към Мосул за сражения с "Ислямска държава"Бяхме си добре в началото, но той започна да гледа видео на "Ислямска държава" и да говори за тях. После каза, че иска да отидем там и аз се съгласих, защото не знаех какво е "Ислямска държава", нито какво е ислямът", разказва 16-годишно шведско момиче, което преди дни бе спасено от териториите на джихадистите в Северен Ирак.


Девойката е отишла при групировката заедно с приятеля си, когото е срещнала през 2014 г., след като е напуснала училище.


Тя бе спасена от кюрдските милиции в Ирак преди дни и даде кратко интервю за кюрдската телевизия Kurdistan 24, цитирано от агенция "Ройтерс".
Двойката е тръгнала от Швеция през май 2015 г. и е прекосила Европа с автобуси и влакове. В Сирия двамата са влезли от турската провинция Газиантеп. Оттам ги е поел автобус на "Ислямска държава", който ги е закарал в Мосул в съседен Ирак.


Джихадистите са им дали къща, но в нея не е имало електричество и течаща вода. В Швеция имахме всичко, а там - нищо. "Нямах и никакви пари, животът беше много труден", казва момичето, което е видимо спокойно по време на интервюто. "Когато намерих телефон, се обадих на майка си и казах, че искам да си тръгна."


Сега тийнейджърката се намира в Иракски Кюрдистан и очаква да бъде предадена на шведските власти.


Според непотвърдена информация от шведския вестник "Афтонбладет", цитирани от The Local, приятелят на момичето е бил убит от руски въздушен удар върху Рамади, а тя е родила син малко след пристигането им в страната.


Макар че много от обстоятелствата около пътуването и живота на двойката в Ирак са неясни, случаят напомня, че стотици европейци са се присъединили към групировката, откакто тя завладя големи територии в Ирак и Сирия през 2014 г. Значим брой от тях са жени и непълнолетни момичета, възхитени от джихадистите и запознали се с някои от тях в социалните мрежи.


Шведското разузнаване не коментира индивидуални случаи, но има данни, че около 300 шведи са се присъединили към "Ислямска държава" през последните три години. Около 40 се смятат за загинали в битка, а близо 125 още са в Сирия и Ирак.


При друг подобен случай лондончанин позна внучето си в клип на "Ислямска държава". Детенцето говори на английски в пропагандното видео на джихадистите и казва "Избийте неверниците ей там!".


"Това е внукът ми. Не мога да се отрека от него. Това е внукът ми, познавам го много добре", каза Хенри Дари. Той общува с момченцето по телефона и според него то не харесва мястото, където живее. Дядото отказва да говори с дъщеря си, защото "тя опозори семейството ни и себе си".


Дъщерята Грейс, известна още като Хадиджа, е от нигерийски произход, а родителите ѝ са християни.Тя е израснала в религиозно семейство.


Като тийнейджърка Грейс е приела исляма, а после е заминала вероятно за Сирия, където се е омъжила за Абу Бакр – джихадист от Швеция.


Наскоро директорът на ЦРУ Джеймс Клапър определи саморадикализираните ислямисти като една от най-големите заплахи за САЩ.


Терористичните атаки в Европа и Сан Бернардино, Калифорния, които бяха приети за успех на джихадистите, "може да мотивират други да имитират опортюнистични нападения", които на практика не могат да се предвидят, каза Клапър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK