Нетаняху към Борисов: Сътрудничейки си, сме по-силни срещу ислямизма

Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

© Правителствена пресслужба

Бойко Борисов и Бенямин НетаняхуБългария и Израел продължават близките си отношения в борбата с тероризма и ислямизма. Това е и една от основните теми, които българският премиер Бойко Борисов обсъди с израелския си колега Бенямин Нетаняху на работна среща в Йерусалим днес.


"Бойко, ние с теб станахме потърпевши от заплахи от тероризъм към нашите държави. Сътрудничехме си тясно след атаките в Бургас. Това е единичен пример за един по-всеобхватен процес, който застрашава вашата държава, Близкия изток и целия свят. В тази битка срещу екстремизма и ислямизма България и Израел стоят от една и съща страна", заяви  Нетаняху на брифинг преди работната среща с Борисов.


По думите му това не е свързано само с бъдещето на двете държави, а е битка за общите ценности - техните и на цивилизацията, към която принадлежат. "Сътрудничейки си, сме по-силни. И в сътрудничеството си ще успеем да отвоюваме победа", добави израелският премиер.
"Що се касае за тероризма и сигурността – много работи сме вършили заедно, не мога да го скрия. С Нетаняху много често по телефона се консултирам. Той е един голям учебник и е изключително компетентен човек за всичко, което става в този регион. Той е изключително информиран човек и аз му благодаря, че досега никога не е имал тайни от мен и винаги ми е казвал дори и предварително какви посоки и събития предстоят", заяви Бойко Борисов.


Двамата лидери, които отново се наричаха взаимно Биби с обяснението, че са близки приятели, припомниха за спасяването на българските евреи по време на холокоста. "Изключително удоволствие е да посрещна моя приятел Биби в Израел отново. Ние имаме наистина близко приятелство помежду ни. Това е отражение на близкото приятелство на народа на Израел и народа на България, което датира от векове", посочи Нетаняху и добави, че народът му таи дълбоки спомени за това, което са направили българите по време на най-тъмните времена на холокоста. "Това близко приятелство, дори бих го нарекъл братство, дава отражение и в практично отношение", добави той.


Борисов, който подчерта, че Нетаняху позволява само на близките си приятели да го наричат Биби, определи снощната си среща с българските евреи в Йерусалим като страшно трогателна. Той разказа, че е имало хора, които когато са били на една-две-три годинки по време на холокоста и сега говорят прекрасен български език. "Те говорят за България и за Израел като за обща родина", добави той. Двамата ще обсъдят още сътрудничеството в търговията, икономиката, сигурността, информационните технологии и други области от взаимен интерес.


"Имаме изключително предимство в това наше приятелство. Евреите имат своя изключителен принос към България. Съответно българските евреи в Израел имат изключителен принос за развитието на страната", заяви Нетаняху.


Бойко Борисов спомена, че ще бъде обсъдена темата и за открити залежи на газ в Израел. Нетаняху съобщи, че ще бъдат намалени митническите тарифи и Израел очаква по-голям внос от България, особено българско сирене.


През втората половина на годината предстои общо заседание на правителствата на България и Израел. То най-вероятно ще се проведе у нас. Последното общо заседание на двата кабинета беше през 2012 г. в Йерусалим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK