"Спотлайт" не е антикатолически филм, пише издание на Ватикана

"Спотлайт" не е антикатолически филм, пише издание на Ватикана

© Tony Gentile, ReutersЛентата "Спотлайт", спечелила наградата Оскар за най-добър филм, убеждава зрителите във волята на Църквата да защити репутацията си пред ужасяващата действителност, но не е антикатолически филм, коментира днес ватиканското издание "Осерваторе романо", цитирано от Франс прес.


"Педофилите не носят обезателно църковни одежди и педофилията не произтича обезателно от обета за целомъдрие. Но вече е ясно, че в Църквата прекалено много хора са обезпокоени повече за имиджа на институцията, отколкото от сериозността на самото престъпление педофилия", пише в изданието журналистката Лучета Скарафия.


"Всичко това не може да оправдае сериозността на грешка на онзи, който представлявайки Бог, използва тази власт, за да извършва посегателства над невинни. Всичко това е много добре разказано във филма. Той е убедителен, но не е антикатолически филм", допълва коментаторката.
Авторката на статията изразява обаче съжаление, че във филма не е намерила отзвук дългата и упорита борба срещу педофилията в Църквата, подета от монсеньор Йозеф Ратцингер, по времето когато той беше префект на Конгрегацията за доктрината на вярата във Ватикана и после когато стана папа Бенедикт Шестнадесети.


Лентата "Спотлайт" е завладяваща журналистическа сага за разследването на в. "Бостън глоуб" за педофилския скандал в американската Католическа църква през 2002 г. След това разследване в цялата страна се появиха разкрития за издевателства, извършени от свещеници над деца. После подобни разкрития излязоха на яве на други места по света, по-специално в Ирландия.


По време на церемонията по раздаването на наградите Оскар съпродуцентът на лентата Майкъл Шугър каза: "Филмът даде гласност на оцелелите. А наградата Оскар усили гласа на тези хора с надеждата, че този глас ще се превърне в истински хор, който ще отекне чак до Ватикана".


След това Шугър се обърна директно към папа Франциск с думите: "Време е да защитим децата и да възвърнем вярата".


По повод на този призив журналистката Лучета Скарафия от "Осерваторе романо" посочва, че той е положителен сигнал, който означава, че хората все още имат доверие в Църквата и в папа Франциск, който продължава прочистването в нея, подето от неговия предшественик папа Бенедикт Шестнадесети.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  е може и да не е, ама така се "разчита" от мнозинството.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  по скоро филм показващ какво е истинската НЕЗАВИСИМА журналистика / нещо напълно непознато и непонятно за българина /

 3. 3 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Кампанията срещу католическата църква с изваждането на случаи от преди 40-50 години беше режисирана от администрацията на Обама и ляво-либералните кръгове, за които папа Бенедикт, който продължи линията на папа Йоан Павел в защита на християнските ценности против гей-браковете, абортите и евтаназията, се явяваше заплаха за тяхната политика.
  А Холивуд за пореден път доказа, че е сбор от левичари, за които като Каприо е по важно е да се лигавят с военнопрестъпници като Путин.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "antonio_vivaldi":

  и аз така мисля. знаем, че трябва да се изваждат неудобни казуси на светло, заради обществения интерес и принципни ценностни позиции. в същото време, това ни позволява и да поставяме под въпрос мотивите за целевото изваждане на точно определени казуси наяве в точно определени моменти. както и да разпознаваме популизма в ценностното отстояване на дадени каузи, както в църквата, така и извън нея.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Две гледни точки, които са истина, но изводите всеки си прави според убежденията. Нов редактор евреин иска да наложи скандален репортаж в Бостон глоуб, за да бъде забелязан и вдигайки тиража на вестника самият той да се издигне...
  Или за разследващата журналистика няма табута, няма недосегаеми, важна е само истината, дори майка ти, приятеля ти и т.н. да ти се разсърдят и да не ти говорят.
  Куриозното е, че на заден план вървеше колко много реално църквата прави за хората. Изпадалите в беда, загубилите "правия път", закъсалите, обезверените.... всички търсят утеха в църквата.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  За желаещите да се запознаят с реалните измерения на проблема препоръчвам анализа на http://www.huffingtonpost.com/2014/04/04/sex-abuse-catholic-church_n_5085414.html

  Накратко, за 11 години Американската Католическа църква е похарчила близо 3 милиарда долара за процеси и обезщетения. От 936 заведени дела от над 800 граждани доказани са 136 дела. Разбира се проблемът не е само в САЩ. По тази причина
  Папа Франсис пое отговорността от името на църквата.

 7. 7 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "antonio_vivaldi":

  Разследванията на Бостън Глоуб са от 2002. Какъв Обама, какви 5 лева?

 8. 8 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#7] от "Quebecer":

  Да, част от разкритията са оттогава и в онези години Бенедикт, в качеството си на кардинал-префект във Ватикана подписа специален документ, чрез който бяха засилени санкциите срещу подобни духовници, включително лишаване от сан и задължително предаване на светските съдилища. Така че дотук всичко това имаше положително въздействие и за подобни случаи вече почти не се чуваше. Бясната медийна кампания с вадене на случаи с десетилетна давност обаче започна през 2009 и първа цигулка играеше вестник Ню Йорк Таймс и левичарските вестници в Европа.Това беше първата брънка от веригата от събития, които трябваше да заставят Бенедикт да се оттегли. Тъй като номерът не мина , атаките се засилиха по отношение на финансите на Ватикана и в крайна сметка начело на Катол. църква бе пробутан популистът Франциск, който млъкна окончателно по всички гореизброени въпроси, защитавани от предшествениците му и стана медиен любимец.
  Според официалната статистика, 2 процента от катол. духовници са били замесени в тези деяния, при положение, че такъв процент на подобни случаи бяха разкрити и при мюсюлманските и еврейските духовни общности в Америка, както и в държавните училища.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "в Църквата прекалено много хора са обезпокоени повече за имиджа на институцията, отколкото от сериозността на самото престъпление педофилия", пише в изданието журналистката Лучета Скарафия"
  Само по себе си това явление е достатъчно гадно,но когато се свързва със служители на Бога, то вече става нетърпимо. Този филм е точно удар по католицизма и по неговите лицемерни служители, които проповядват едно, а правят друго. Очевидно е, че църквата вече е изчерпала позитивното, което е съдържала и става обект на морален и етичен упадък.

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#3] от "antonio_vivaldi":

  Хората използват това , че са известни да оставят нещо смислено след себе си !
  Какво по -точно не ти харесва в това ?

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Спотлайт е филм изцяло за извращенията в църквата,не само в католическата,а във всички религии.

  Tony
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2913 Любопитно

  "Авторката на статията изразява обаче съжаление, че във филма не е намерила отзвук дългата и упорита борба срещу педофилията в Църквата..."

  За каква дълга и упорита борба иде реч? Нали педофилията не се отъждествява с католическата църква?!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Да няма някакво деление по религиозен признак в Холивуд? Неотдавна филмът на Мел Гибсън "Страсти Христови" не само не получи Оскар, но бе разкостен от критики и протести. Защото рядко убедително и реалистично пресъздаде последните 12 часа от живота на Христос. Но бе обявен за антисемитски. В едно интервю българският актьор Христо Живков, пресъздал Йоан /Пилат Понтийски бе пресъздаден от Христо Шопов / се пита защо филмът трябва да дразни еврейската общност. Като изцяло е по достъпните до момента библейски източници. В интерес на истината казва, че в Америка ако някой еврейн се изкаже публично против филма, веднага се намира друг еврейн да защити филма. Както и да е. Интересно дали ще има подобна дискусия за "Спотлайт".

 14. 14 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 404 Неутрално

  А агент Гоце би казал: "Този филм не е направен с любов към християнството"...

  И това е разликата между нашия народ/елит и цивилизованите хора.

 15. 15 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Разбира се, щом филмът е срещу църквата, бива ценен и печели награди. Ако касаеше християнски мисионер или нещо друго позитивно, свързано с християнството, нямаше да го забележат в левичарски Холивуд.

 16. 16 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  То разликата между католическия и православния свещеник е, че и двамата правят любов с представители от същия пол, православният поне гледа партньорът му да е 18+

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK