Путин съобщи, че петролните босове са готови да съкратят добива

Журналистите обърнаха внимание, че разговорът бе в залата на Съвета за национална сигурност, където в Кремъл провеждат най-важните и закрити срещи на държавния глава.

© Reuters

Журналистите обърнаха внимание, че разговорът бе в залата на Съвета за национална сигурност, където в Кремъл провеждат най-важните и закрити срещи на държавния глава.Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес в Кремъл с ръководителите на големите руски петролни компании и още в началото им напомни, че между държави производителки в момента се обсъжда замразяване на добива на нивото от януари.


"И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение", добави той.


След това президентът обясни на гостите, че целта на срещата била лично да чуе от тях как се отнасят към идеята и дали я поддържат. Телевизионните камери показаха в този момент как двама от присъстващите изпълнителни директори се подсмихнаха.
Путин разясни, че обсъжданата с други държави инициатива е средният месечен добив за цялата 2016 г. да не надхвърля средномесечния за януари, след като през миналата година бяха добити рекордните 534 млн. тона нефт.


Той припомни също, че докато за година цената на сорта "Уралс" (Urals) е намаляла три пъти и това съществено се е отразило на приходите на компаниите, те са увеличили капиталовите си разходи с близо 8%.


Подобни разговори са без предварително обявен дневен ред и обикновено имат формат на свободна дискусия за състоянието на руския петролен сектор, световния паза, последните идеи за приватизиране на част от руски компании и ще има ли промяна в данъчното им облагане. В Кремъл освен енергийният министър бяха поканени ръководителите на "Роснефт", "Лукойл", "Сургутнефтегаз", "Зарубежнефт", "Башнефт", "Газпром нефт", "Татнефт" и "Независима нефтена компания".


Ден по-рано РБК съобщи, че те щели да помолят Путин да не се съкращават добивите и износа, за което има предварително споразумение от 16 февруари на Москва със Саудитска Арабия и Катар (условието е и други държави производители да се включат – бел.ред.). Мотивите на директорите са, че така ще изгубят пазарен дял и възвръщаемост на вложените в развитие средства.


Но Путин още в началото припомни, че на 27 януари е имало среща при министър Новак на ръководителите на най-големите петролни компании, на която били обсъждани сценарии как да се съкрати добивът.


Един от тях предвиждал свиване на добива с цялата страна с 5%, твърди РБК, вторият – намаляване на експорта с 5% и препоръка към износителите пропорционално на дела си в експорта съовтетно да намаляват добива. Последното означава, че мерките ще трябва да поеме основно "Роснефт".


Петролните "генерали" не били съгласни с подобен ход на събитията и досега позицията им не се е променила. Анализатори допуснаха в закритата част на срещата с Путин гостите му да опитат да предложат сделка – намаляване на добивите срещу отказ на държавата да увеличава данъчната им тежест или срещу инвестиционна помощ от бюджета.


Представител на "Лукойл" казва пред РБК, че има не само проблем с техническия контрол върху това всички участници да спазват своята част от ангажиментите. Има опасност от глоби от страна на купувачите, както и от загуба на пазарна ниша, допълва той.


От "Газпром нефт" казват, че очакват държавата да им помага просто като не им се меси в и без това трудните за всички в сектора времена.


Но всички анализатори са единодушни, че ако Путин нареди да се понижи добивът и износът, никоя частна компания няма да се опълчи. Въпросът е, че Русия няма да предприеме едностранни действия.


ОПЕК е намалила през февруари спрямо януари добива с 280 000 барела до 32.37 млн. барела дневно, съобщи "Ройтерс". Това е най-вече заради Ирак (заради взривен петролопровод, която вероятно ще е в ремонт до средата на март), саудитците добиват както досега, а Иран е увеличил износа, но не е сигурно с колко. Съкращението едва ли ще донесе ефект, тъй като се смята, че излишъкът на световните пазари е достигнал 1.7 милиона барела дневно.


През февруари иранците са увеличи добива си с 500 000 барела, но клиентите все още са много предпазливи основно заради неяснота с финансирането на сделките и застраховането на танкерите, съобщи Мохсен Гамсари, директор по международните отношения на Иранската национална компания. Според него плановете на Техеран са в края на годината – в зависимост от ситуацията на пазара – Иран да изнася по 2 млн. барела на ден.


Като цяло ОПЕК едва ли ще намали добивите преди следващата среща на министрите на петрола през юни, защото страните членки още не са сигурни колко бързо ще расте иранският добив, казват източници на "Ройтерс" от организацията. Освен това те искали да пробват колко сериозна е Русия в обещането си – първото от този род от 15 години насам.


Засега най-вероятно изглежда да се разговаря в петролния картел на тази тема към края на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари (322)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Залезът на петролната ера...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Съкращавайте го и се надявайте и ОПЕК да го съкрати хихихи
  Фалитът на расия е близо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Какво е чувството да бъде дауншифтъри? Как се вписва това в руский мир? Кого ще обвините този път за тоталната си некадърност?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Те че ще го съкратят, да. Всички ще го съкратят в един момент. Ама дали ще има купувач за вече добитото? За известно време да. После?

 5. 5 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 272 Весело

  "И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение"
  +++

  къде ще ходят?!

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Руснаци, а как ви се струва преместването на шистовата граница от 60 на 40$ за по-малко от година? Страхуват ли ви новите технологии? Дауншифт!

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Русия наистина ще съкрати добива, но по друга причина. Основните находища са стари още от времената на СССР, а нови инвестиции няма и не се задават при тези санкции и ниски цени на петрола.

  Нищо, ще спечели Тексас!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Некадърниците явно не разбират, че при добива от януари излишъците на ден са над 2 милиона барела дневно. Тия за крива на търсенето и предлагането не са ли учили в КГБ? Ами нищо чудно, че малоумната им "империя" се сгромолясва за втори път за 25 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "След това президентът обясни на гостите, че целта на срещата била лично да чуе от тях как се отнасят към идеята и дали я поддържат. Телевизионните камери показаха в този момент как двама от присъстващите изпълнителни директори се подсмихнаха."

  Бащицата щом иска, няма как.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Руснаците са в патова ситуация. Ако намалят добива падат валутните приходи. Ако го увеличат, всички го правят и цената на петрола пада. Прецакани са при всички случаи. Мат!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Едно малко технологично помръдване, петролът няма да струва нищо - когато престане да се използва за гориво, дори за производството на пластмаса новият добив става ненужен. Както с желязната руда - големите металургични държави отдавна се задоволяват с преработката на скрап - стомана е произведена в такива количества, че просто става безсмислено да се копае руда.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Чак фалит, не бих казал:
  "Към 19 февруари Централната банка на Русия е държала 379 млрд. долара в чуждестранни валути и злато, което е скок от 29 млрд. долара спрямо дъното, достигнато през миналия април. Това превръща страната в единствения голям развиващ се пазар на печалба, предаде Bloombеrg

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  Съкращават ДОБИВА НА ДОЛАРИ
  Това да се чува !!!
  Това да се чува !!!

 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1058 Весело

  Който намали добива си сега подараява пазарния си дял на Иран Глупаци няма да има

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Сигурно са изобретили някакви хипертехнологични алтернативни източници ца енергия и сега ще залеят света...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Весело

  И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение"-Чи как,съгласни са,не ами и казачок ще играят.

 17. 17 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ей, тоз Путин с голяма фантазия. "Бий" нови кладенци, ще строи "мега" проекта "Посейдон", пък ще намалява обива!!?? Де Илия на кирия?

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 18. 18 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Бъркаш нещо, доларите се появяват, когато някой плати за стоката. В момента проблемът на всички играчи е да успеят да продадат, т.е. да има кой да купи.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Както се разбира, уж частните компании, разбирай назначени милионери, са привикани за набиване на канчетата, ама без особена надежда за реално намаление, ами повече сценка за пред тези, с които уж или може би Путин се е договорил за общо намаление на добива.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение"

  Мили спомени - така нашият старшина разпределяше наряда!

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  [quote#19:"tsvetko_51"]ами повече сценка за пред тези, с които уж или може би Путин се е договорил за общо намаление на добива. [/quote]
  +++++++++
  Така е.
  Те се правят,че спазват уговорките
  Онези се правят,че им вярват...

 22. 22 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Чакай, чакай?!? Не беше ли уткин господарят на геостратегическата шахматна дъска?

  Врътва кранчето и почваме да лазим коленопреклонно като гербери за номинация за ооне.

  Facing Worlds
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  [quote#18:"8th_ball"]Бъркаш нещо, доларите се появяват, когато някой плати за стоката. В момента проблемът на всички играчи е да успеят да продадат, т.е. да има кой да купи. [/quote]
  Абсолютно вярно е.
  Занапред на Русия ще се налага
  да убеждава някой да й купи
  въглеводородите с бой...
  ама с много бой....

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#12:"hamilton F1"]Чак фалит, не бих казал:
  "Към 19 февруари Централната банка на Русия е държала 379 млрд. долара в чуждестранни валути и злато, което е скок от 29 млрд. долара спрямо дъното, достигнато през миналия април[/quote]

  Нищо чудно, тавариш Путин спря изтичането на долари за някакви си подробности като храна например. Т.е. пак мужика го отнася. Както винаги.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  [quote#22:"evlampi"]Чакай, чакай?!? Не беше ли уткин господарят на геостратегическата шахматна дъска? [/quote]

  Разбира се, че е той! Кой твърди друго!

  Сега Путин е решил да лиши Русия от валутни приходи, защото хитро е пресметнал, че по този начин тя хептен ще дръпне, ама така ще дръпне, че още преди следващото загасване на Армата на краснъй плошат американците ще й плащат в злато за лицензи за какво ли не - чипове, оптика, нано, ала-бала, а руските развойни бази ще се назлъндисват и накрая ще ги отрежат като краставица, мръсните империалисти, амма-ха!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Сигурно са изобретили някакви хипертехнологични алтернативни източници ца енергия[/quote]

  Кодово име "труба в жопе". Треперете империалисти!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#23] от "Hawaii":

  Абе то бой, ама да не попаднат на туркиня с еф шеснайсе, че ще плаче уткин в голямата джамия - вай аллах - ненож в негърба

  Facing Worlds
 29. 29 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Поздравявам мъдроста на руските петролни магнати с любимата песен на Вожда.
  https://www.youtube.com/watch?v=-dB2PCegJR8

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#21:"Hawaii"]Така е.
  Те се правят,че спазват уговорките
  Онези се правят,че им вярват...[/quote]

  Ние се правим че работим, те се правят че ни плащат. Народна поговорка от НРБ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#22:"evlampi"]Врътва кранчето и почваме да лазим коленопреклонно като гербери за номинация за ооне.[/quote]

  Ами не знам, да го врътка. Днес беше 18 градуса в София

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 683 Весело

  Като гъз в коприва. Накъде и да мръднеш, все жъка.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 33. 33 Профил на nov36490615
  nov36490615
  Рейтинг: Неутрално

  Сега ще видите какво е това петролен спекулант.
  Чистите лонг позиции са вече 320000!!!!!

 34. 34 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  фалитът на русия не просто е близо, той дойде, и участието й в сирия допринесе за това, вместо да спасява тиранина асад можеше да се погрижи вова за своя народ

  усия започна военната си операция включително с целта да застави Запада да прекрати дипломатическата блокада. И по всичко изглежда, че Русия успя да пробие тази стена. Но Саудитска Арабия и нейните съюзници са голяма опасност за Москва. Те не само подкрепят сирийската опозиция във военно и финансово отношение, но и заплашват да увеличат добива на петрол и още в началото на следващата година да смъкнат цената на "черното злато". А евтиният петрол и рискът операцията в Сирия да продължи години могат да обезценят всички изгоди от руската намеса. Засега обаче в Кремъл предпочитат да си затварят очите пред този сценарий.

  http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0/a-18767363

 35. 35 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1379 Весело

  Всичко което идва официално от Кремъл е пълна лъжа. Обикновенно правят точно обратното на това което са заявили или обещали (за да объркат империалистите - разбира се).
  Ако обаче теоритично арабите и руснаците се договорят и цената на петрола се вдигне до 45$..................................................
  шистовите производители в САЩ има да черпят. 80% от тях се връщат в играта

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 36. 36 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  [quote#26:"nov36490615"]Естествено, че вие първосигналните сте лесни за манипулиране! [/quote]

  Регистрирахте се заради линка на РБК? Браво!

  Имало едно време ссср...
 37. 37 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Весело

  Колко добре познати мили спомени от преди 20 и кусур години! Така действат комунистите! Рестриктивно! Хич не ги е еня че, има пазарна икономика!? Милите ми те, откачалки! И милиметър не са мръднали от методите си на управление!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender":

  Неподготвен като всеки път се изказваш.
  В този резерв участват два много силни инвестиционни фонда, които спекулират, подкрепяни от огромна маса пари зад тях. Следващата цел е 500 млрд. долара.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  [quote#22:"evlampi"]Врътва кранчето и почваме да лазим коленопреклонно [/quote]

  Е, точно това разправяха злорадо антибългарите допреди година и половина - как ще изпукаме от студ, ще се греем с кюмбета на кюмюр и ще си светим с лоени свещи.

  А допреси 6 месеца потриваха ръце как с Ердоган заедно щели да ни го заврат четвъртит.

  Виж им само какви са им радостите и си призднавяй що за хора са.

  Хора ли казах?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamilton F1":

  Тези два фонда все повече изтъняват. Закото има неща, за които не може да има "импортозамещение", а пък предстоят и плащания, които са именно от тези 2 фонда. Пък и 500 млрд. звучи като дребен фонд в световен мащаб, където нещата отдавна се изчисляват с трилиони.

 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Аз пък си помислих, че акцентът от срещата е този:
  Новак: более 15 стран подтвердили готовность заморозить добычу нефти
  http://ria.ru/economy/20160301/1382570513.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#38:"hamilton F1"]Неподготвен като всеки път се изказваш.[/quote]

  Напротив. Подготвен както винаги. Руският внос през 2015 е наполовина на 2014. И това намаление не е резултат от вътрешно производство. Друга е причината.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#42:"je suis Радан Кадиев"]Новак: более 15 стран подтвердили готовность заморозить добычу нефти[/quote]

  Ами като го затормозят се включват шистаците. Те само това чакат. Както казах, мат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#42] от "je suis Радан Кадиев":

  Тавариш, то, что сказал Новак журналистам, не имеет никакого значения.

  Процитируй, пажалста, следующее предложение: бля бля бля договорились о такой мере, как сохранение добычи в среднем в 2016 году на уровне января, но только если другие производители присоединятся к инициативе.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#42] от "je suis Радан Кадиев":

  Аз пък си помислих, че акцентът е, че на никой вече не му пука за диктаторчета с основно перо в бюджета износ на въглеводороди.

  Особено глупави диктаторчета като уткин.

  Facing Worlds
 47. 47 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#42] от "je suis Радан Кадиев":

  Самозванецо Кадиев, потвърдили, не потвърдили. Ала-бала... Както вече писах, сега играта е не за това да се вдигне цената, а за това да имат пазар. Така че това споразумение ще се нарушава всекидневно - ще има як дъмпинг, както и сега, за да се пласират наличните количество и да се поддържа пазарен дял. Целта е пазарният дял, не цената.

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#38:"hamilton F1"]два много силни инвестиционни фонда,[/quote]


  Тъй тъй. Би ли ни уведомил от какво се формират приходите им? Тръпна в очакване.

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#32] от "Чоко и Боко":

  "Като гъз в коприва. Накъде и да мръднеш, все жъка."

  Ааа, шедъовър. ШапО

  Facing Worlds
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#44] от "EU defender":

  "Ами като го затормозят се включват шистаците. "

  И тогава пак ще станат изедници и отровители на планетата.

  А как ги жалеха мурзилките, докато спираха производство... От залъка си бяха готови да отделят, за да помогнат на семействата!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на nov36490615
  nov36490615
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#41] от "8th_ball":

  500 млрд. дребна сума?

  Сигурно е така.
  И Блумбърг казват, че било така -трето място след Китай и Япония.

 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#44:"EU defender"]Те само това чакат. Както казах, мат. [/quote]
  За шистаците? Таман ще разконсервират сондажите и айде след една-две седмици консерация отново. Сигурно се сещаш, че това са скъпи стъпки. Най-вероятно ще има едно златно сечение на цената, при която ще оцелеят най-ефективните шистоваци и традиционалисти. Останалите да духат супата.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#41] от "8th_ball":

  Не ме разбираш. 500 млрд. гонят резерв, който ще е трети в света след Китай и Япония. А фондовете с колко оперират в рискови и нерискови дълготрайни и краткосрочни активи, е друг въпрос.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 54. 54 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#48] от "EU defender":

  Да взема да ти отговоря аз. Това са фондове, които се формират от отчисление от данъци, пенсионни вноски, приходи от петрол и са инвестирани в американски ценни книжа. По идея трябва да се ползват в случай на криза, което не пречи на Путин да си прави от тях бутикови танкчета. В силните за Русия времена бяха достигнали близо 2 трлн. долара, в момента са под половин милиард и трайно спадат.

 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#51:"nov36490615"]И Блумбърг казват, че било така -трето място след Китай и Япония.[/quote]

  Кво това - инвестиции в хамерикански облигации? Хартийки без покритие? Пачему, бря?

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#47:"8th_ball"]Целта е пазарният дял, не цената. [/quote]
  Ми който издържи. Руснаците дянат до 20 дол./барел. Другите си знаят

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 57. 57 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  [quote#42:"je suis Радан Кадиев"]
  Аз пък си помислих, че акцентът от срещата е този: [/quote]

  А, ти мисли! Чети РИА, РБК, Интерфакс, и т.н. гледай 1 канал, русия 24, РТ и др. подобни и мисли, ама здраво мисли и акцентът ще те удари по главата!!!

  Имало едно време ссср...
 58. 58 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Любопитно

  [quote#54:"8th_ball"]В силните за Русия времена бяха достигнали близо 2 трлн. долара, в момента са под половин милиард и трайно спадат. [/quote]
  Че кога са били повече от 600 млрд.?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 59 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#53] от "hamilton F1":

  Че той беше 4 пъти по-голям, педи да започнат да воюват срещу целия свят. Това преди 3 години. За колко ли време кръвопролития ще им стигне?

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#52:"je suis Радан Кадиев"]За шистаците? Таман ще разконсервират сондажите и айде след една-две седмици консерация отново. Сигурно се сещаш, че това са скъпи стъпки. [/quote]

  "Под 80$ за барел световната икономика фалира." В. Путин.

  Кой съм аз да споря с този икономически гений.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Сега и Путин, и Счечин се хапят за г.за, че принудиха БП да продаде дела си в ТНК-БП. В момента Роснефт струва по- малко от цената която платиха за ТНК-БП и в резерва щеше да има $50 милиарда отгоре.

  От Ка-Ге-Бист не става капиталист, става мутра, олигарх, мафиот, ...!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Путин няма печеливш ход.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#48] от "EU defender":

  Твоите коментари са тип "седянка в махалата на пет-шест ракии или бири, игра на белот и между другото - политически разговори. Аз ти обяснявам факти, без да взимам страна, още повече руската. Ама ти понеже винаги тролиш. Ставаш досаден.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 64. 64 Профил на nov36490615
  nov36490615
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#55] от "EU defender":

  Какви облигации?

  Става въпрос за т.н. валутни резерви -валута и злато.

 65. 65 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Товаришчи, не губете кураж, че фалитът на Русия се отлага за неопределено време.

  Мислете позитивно!

 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#63:"hamilton F1"]Твоите коментари са тип "седянка в махалата на пет-шест ракии или бири, игра на белот и между другото[/quote]

  Между другото не пия ракия и не играя белот. Тезите ми са аргументирани и прогнозите ми се сбъдват. Просто съм много умен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#59] от "8th_ball":

  Удари греда. Как ще е 4-и пъти по-малко, като сега е $379 млрд.,
  а рекорда, поставен през юли 2008 г. , общият размер на резервите възлизаше на 598 млрд. долара – достатъчно, за да класира държавата на трето място в света след Китай и Япония

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 68. 68 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#42] от "je suis Радан Кадиев":

  БратчеТ, пак само ти не си разбрал. Ако ще и 150 страни да са се съгласили, да си замразят добива (който между другото е 2 мил. барела дневно в повече), БЕЗ АМЕРИКАНЦИТЕ нищо не става. Защото при цена 50$ за барел всички шистови производители излизат на печалба и ще вземат клиентите на путинци

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 69. 69 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "петролния картел"
  Нефт - Сирия - Идил - синът на диктатора-ислямист от Турция.
  Резултат:
  "Български журналист беше ранен в Сирия. Той опадна под обстрел недалеч от сирийския град Кенсаба, в провинция Латакия.
  „Стрелбата е била извършена от територията на Турция“, добави той."

 70. 70 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#58] от "je suis Радан Кадиев":

  Само във "Фонд общественного благосостояния" през 2011 има над 600 млрд. (по бивалутната им корзина), което ще рече към 650 млрз. зелени приятели. В момента двата фонда, взети заедно, са под 450 млрд. (пак по бивалутната!.

 71. 71 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#67] от "hamilton F1":

  Виж предишния ми коментар.

 72. 72 Профил на nov36490615
  nov36490615
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#61] от "Realist":

  Голяма логика няма що.

  Колко ли сега щяха да струват акциите на БП в ТНК?

 73. 73 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":
  [quote#30:"EU defender"]те се правят че ни плащат. [/quote]
  Ами, правят се! Плащат си им и то здравата!  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 74. 74 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 272 Весело

  и за тез импаралистични декаденти дето не вярваха, че товариш путин ша врътне кранчето - сега ще разберете вий кой е строг но справедлив! като не искате с добро, сега ще видите кой е злото жужето великан с големия боздуган! venceremos!

 75. 75 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#63] от "hamilton F1":

  Не разваляй рахатлъка им, някои от тях живеят с мисълта, че аха утре Русия фалира, разцепва се на парчета, америка прилапва част от тях, а Путин е убит от джихадист-чеченец. И понеже мечтите им не се сбъдват, страдат. Единственият начин да компенсират, е като творят във форума.

 76. 76 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#71] от "8th_ball":

  Разбирам те, но едно е международен резерв, друго е размер на инвест. фондове, от печалбата на които се зачислява в тези резерви на Русия.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#75] от "faraon":

  Ама къде се хванах. Обяснявам безпристрастно прости финансови факти. А ако си си мислят, че Русия ще фалира и Ние ще сме добре - Бог да ни пази!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 78. 78 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1839 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz": "Сигурно са изобретили някакви хипертехнологични алтернативни източници ца енергия и сега ще залеят света..."

  На всички са известни като " БЕЗАНАЛОГОВИ". Преведено на български е " руски боклук".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 79. 79 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Неми се търсят цифри, но това е държавният резерв, спужият фонд, за който говориш, е т. нар. "серебрянный", този с пенсиите, който отдавна вече е стопен. Проблемът е, че в Русия на никой не му пука за разликата - държавата има твоите пари, т.е. твоята пенсия, за държавни. Всъщност украинската война, както и авантюрата в Сирия, се финансират и до "сих пор" тъкмо с парите за пенсии.

 80. 80 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Чакам го с нетърпение почти година.

 81. 81 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#67] от "hamilton F1":

  Неми се търсят цифри, но това е държавният резерв, спужият фонд, за който говориш, е т. нар. "серебрянный", този с пенсиите, който отдавна вече е стопен. Проблемът е, че в Русия на никой не му пука за разликата - държавата има твоите пари, т.е. твоята пенсия, за държавни. Всъщност украинската война, както и авантюрата в Сирия, се финансират и до "сих пор" тъкмо с парите за пенсии.

 82. 82 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1839 Весело

  [quote#16:"chicago514"]И както министърът на енергетиката Александър Новак доложи, всички вие сте съгласни с това предложение"-Чи как,съгласни са,не ами и казачок ще играят.[/quote]

  Няма. Ако играят казачок са предатели! Това е украински танц и...

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 83. 83 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#81] от "8th_ball":

  В момента, най-голямата драма в Русия, е за стотиците хиляди, може и милиони, изтеглили заеми в чужда валута. Истинската социална драма, което може да доведе до непредвидими последици - просто няма как да се изплащат тези кредити, въпреки, че рублата се позакрепи към днешна дата.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#68] от "iak":
  Защото при цена 50$ за барел всички шистови производители излизат на печалба... от 1 долар на барел. Честито.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 755 Весело

  ... що ми се чини че от снимката ни гледа ено комплексирано жуже, което усеща че ша го готвят ... с морковче и лимонче на входа и изхода...

  Колкото повече, толкова повече!
 86. 86 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#83] от "hamilton F1":

  Искаш да кажеш на тези, които са изтеглили пари, не рубли, щото рублата отдавна престана да бъда пара. Другата им драма е - защо цената на петрола пада, а у нас бензинът поскъпва? Не са само акцизите, които Путята ги повиши тъкмо днес, те просто не разбират, ме петролът е с пари, а не с рубли.

 87. 87 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Любопитно

  [quote#70:"8th_ball"]Само във "Фонд общественного благосостояния" през 2011 има над 600 млрд. [/quote]
  Така де.. ама до 2 трил. нещо сметката не ти излиза?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  [quote#72:"nov36490615"]Голяма логика няма що. [/quote]

  Логиката е, че съгласно ТАСС, тези дни приготвят за продажба 20% от Роснефт, за "огромната" сума от от $7 милиарда. Това какъв процент от сделката с БП е? Така и не научиха кога се купува и продава другарете, капиталист не се става с дебел врат и милиционерското на КГБ.

  ПП: $7 милиарда харчи РЦБ за точно 3-4 дни за да поддържа пробитата рубла.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":"Съкращавайте го и се надявайте и ОПЕК да го съкрати хихихи"


  Аха-СА,чака само да помогне на Путин.Има да им връщат една услуга ,като добавим и Сирия...Путин се е обградил отвсякъде с "приятели"

 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Весело

  До коментар [#87] от "je suis Радан Кадиев":

  Е, как да му излезе!? Иначе, изглежда интелигентно момче, ама не може да се разберем за милиардите.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 91. 91 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#10:"EU defender"]Руснаците са в патова ситуация. Ако намалят добива падат валутните приходи. Ако го увеличат, всички го правят и цената на петрола пада. Прецакани са при всички случаи. Мат!!![/quote]
  Държава която разчита най-вече на продажбите на горива се нарича петролова република(идва от бананова република).И когато такава държава има един некадърен и неадекватен болшевишки диктатор, фалита е неминуем!

 92. 92 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#81] от "8th_ball":

  Всъщност украинската война, както и авантюрата в Сирия, се финансират и до "сих пор" тъкмо с парите за пенсии.
  ----
  Брей, брей... ти ще изядеш хляба на Антон Силуанов... Аз пък си мислех, че 50-те самолетчета в Сирия извършват учебно-тренировъчни полети на полигон "Умерена опозиция" наместо на обичайните полигони в РФ. Единственият преразход са командировъчните на летците и обслужващия персонал... А пък те гадините - изяли пенсиите на бъдещите руски пенсионери.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 93. 93 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":

  ПП: $7 милиарда харчи РЦБ за точно 3-4 дни за да поддържа пробитата рубла.
  ----
  ДругарЮ, РЦБ не харчи нито един пробит долар за поддържане на курса. Колкото - толкова.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 94. 94 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Любопитно

  [quote#91:"protivbspdpsatak"]Държава която разчита най-вече на продажбите на горива се нарича петролова република[/quote]
  Норвегия?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 95. 95 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  Не знам за вас, уважаеми съфорумци, но лично на мен ми доставя огромно удоволствие да вижда гърчовете на кремълските фашаги и мошеници.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 96. 96 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#84] от "je suis Радан Кадиев":

  БратчеТ, нищо не разбираш от икономика. 1 $ печалба значи че си си платил всички разходи и от всеки барел си прибираш по един $. Всички по веригата са си взели парите, а руснаците са загубили клиентите си. Американската икономика е пазарна. Т.е. американските фирми печелят от оборот, а не от установяване на монополно положение (като на Газпром в България)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  И да намалят добива и да не, все тая. Цената на горивото тук е една и съща. Но ако производството надвишава потреблението, няма начин, трябва да го намалят, щото независимо от цената, запасите стават свръх и вече няма място за склад. Очакванията за изместване на въглеводородните горива от нещо друго към момента са прекомерни. Надежден заместител скоро няма да бъде открит.

 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#96:"iak"]1 $ печалба значи че си си платил всички разходи и от всеки барел си прибираш по един $.[/quote]
  Ами при себестойност на руския нефтодобив от 18 дол./барел, от всеки барел остават 42 дол. (при продажна цена от 50 дол.). Не е нещо особено, ама и с немотията се свиква.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Онзи ден някакви шистаци (добиващи чрез шисти) обявиха, че и при цена 25$ ще са на печалба... Не знам, аз лично не вярвам да се стигне до намаляване на обемите

 100. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#38] от "hamilton F1":

  500 милиарда - това бяха нивата преди Крим наш. Каквото си направиш сам...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK