Българският елит ръководи страната хаотично, сочи доклад (обновена)

Българският елит ръководи страната хаотично, сочи доклад (обновена)

© ReutersЗа пръв път през ХХI век България попадна в политическа нестабилност, характерна с отсъствието на консенсус и отразяваща дълбоки пропасти, разделящи обществото. Тази липса на консенсус прави трудно, ако не и невъзможно, преследването на дългосрочни цели.


Това е само една от оценките за състоянието на демокрацията в България, направена в най-новия доклад на германската фондация "Бертелсман". Един от най-авторитетните институти за политически изследвания в Европа анализира периода от 2013 г. насам и посочва още подкопаването на свободата на медиите и изключително ниското одобрение от 5% за парламента и политическите партии.

Няколко особено скандални случая на конфликт на интереси и корупция илюстрират как в България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси, посочват още авторите на доклада. "И въпреки това правителството не успява адекватно да промени законите или да реформира практиките в обществения сектор, за да предотврати бъдещи злоупотреби. Поуките от случилото се са, че за по-добро управление е нужно лидерите да инициират реформи, но и че също така трябва в самите институции да бъде променена културата на работа."

Сравнението с останалите държави от района показва, че България отчетливо изостава именно в лидерските умения на политиците и държавниците си, в способността за изграждане на консенсус, ефективно използване ресурсите на страната и обществото и международното сътрудничество.
"В изследвания период България нямаше международно влияние, не успя да си осигури европейски средства от широк кръг източници и постигна много малко във вътрешнополитическите си цели", посочват авторите на доклада за страната. 

Българските лидери говорят за правосъдна реформа и увеличиха усвояваните за нея евросредства, но социологическите проучвания сочат, че резултатите от борбата с корупцията и престъпността са, че те не намаляват. Именно този пречи и за приемането на страната в Шенген.

Пет правителства управляваха България в периода (2 служебни и 3 редовни), но нито едно от тях не демонстрира умение да се учи от прилаганите политики, всяко започва промяната наново, няма нужната приемственост, отсъства стратегическото мислене. Илюстрация на това е и неспиращата поредица от негативен вот на изборите - българите масово гласуват против управляващите и за чисто нови играчи, някои от които с екстремистка и чисто популистка реторика.

Реформите в България се правят като инициатива, идваща от политици, а не в резултат на институционално търсене на подобрение. Поради това много неща в страната се правят "на парче", спират се от следващото правителство и се започват наново.


Слаба администрация

Проблемът отива отвъд лидерите и политиците, смятат в "Бертелсман". Според авторите дори да има добри идеи и инициативи, състоянието на държавната администрация, с която да се реализират, е незавидно. 

"Дори след влизането в ЕС качеството на тази администрация остава ниско. Реформирането ѝ продължава да бъде предизвикателство и често се ограничава единствено до съкращаване на броя на служителите, но не и на подобряване работата на останалите. Няма систематични усилия за борба с корупцията, а само откъслечни случаи. Демонстрирането на нетърпимост към корупцията в изяви по медиите не може да замени реалната борба с корените на това явление."

В доклада се припомня, че въпреки стратегията от преди икономическата криза за децентрализиране на управлението то си остава силно централизирано и въпреки това правителство след правителство показва слаба координация между отделните звена, като това е особено характерно за коалиционния характер на второто правителство на Борисов.

Авторите правят и едно впечатляващо с категоричността си заключение: "Ако не беше натискът от ЕС, планирането вероятно щеше напълно да изчезне от българската политика, дори като инструмент за дългосрочни секторни политики, да не говорим за политики в няколко сектора, изискващи висока степен на координация между отделните институции."

В този дух се посочва, че стратегията Европа 2020 поне е предизвикала усилие за средносрочно планиране, консултации, координация и поставяне на цели, "макар че повечето от тези цели няма да бъдат постигнати".
 
Консенсус и помирение

Всички основни политически партии в България се обявяват за изграждане на демокрация, основана на свободна пазарна икономика, но социалните различия, създавани от либералния икономически модел се възприемат по-скоро като даденост, а не като набор от принципи, които да се балансират с ценностите на обществената солидарност, пишат още от "Бертелсман".

В страната има силен консенсус за ползите от членството в ЕС - икономически и свобода на пътуване - както и че натискът от Брюксел върху институциите води до приемане на мерки, макар реализирането им да носи умерени резултати.

Но в България има антидемократични сили със сила да налагат вето над промените и са нужни реформи за промяна на установилото се равновесие, препоръчват от фондацията. В страната има чести изкушения за популизъм и национализъм, но те частично се обезсилват, когато се стигне до нуждата от конкретни решения и действия за изпълняване на европейски изисквания. 

Въпреки това се засилват национализмът и използването език на омразата по медии, в публичното пространство и дори от високопоставени официални лица, което илюстрира слабостта на обществените институции в защита правата на човека и на малцинствата. Като националистически партии изрично са посочени "Атака", Патриотичният фронт и България без цензура.

Специално внимание е отделено и на групите, лобиращи за специалните си интереси и непрекъснато блокиращи правосъдната реформа, а така и установяването на върховенство на закона и функционираща демокрация.

Като контрапункт идват неправителствените организации и гражданското общество. Политиците говорят колко са важни те за консултиране на промени и реформи, но и до днес няма ясни критерии как се събират техните мнения, доколко се включват в изработването на политики и как се удостоверява, че това не се прави съвсем формално. Недоверието между неправителствения сектор и институциите пречи на диалога помежду им. Освен това от около 30 000 регистриране НПО реално функционират не повече от 1000.

Българите все още трудно постигат помирение в обществото си особено по теми като ролята на страната им в Холокоста или присъствието на агенти на Държавна сигурност в управлението и църквата. За мнозинството процесът на помирение си остава нещо, което е по-скоро продукт на тепърва развиваща се нова политическа култура, отколкото на нещо важно за обществото.
 
Ето още някои от заключенията на фондация "Бертелсман":

- Всички значими политически и обществени фактори приемат демократичните институции, но заможни бизнесмени с медии оказват значително неформално политическо влияние. Те не вярват в демократичните ценности, но и не оспорват открито легитимността на демократичните институции.

- Основание за тревога е превземането на медиите от тесен кръг с олигархични интереси. Медиите имат силно политическо влияние и затова и политици, и предприемачи са силно мотивирани да ги контролират.

- Българите често изразяват разочарование от демократичната си система, но не се вижда някаква жизнена алтернатива или недемократични движения.

- Демократично избраните управници притежават ефективна власт и няма запазени територии за определени политически сили. Но някои организирани престъпни групировки и бизнес групи изглежда имат силно политическо влияние. 

- Превземането на държавата от престъпни, олигархични или сенчести интереси е трудно да се документира, но е възможно.

- Икономическото неравенство в България е най-високото в ЕС. След влизането в ЕС то всъщност се увеличи и се стабилизира на много високи равнища. Това неравенство е инстуционализирано и сегашните политики не помагат за намаляването му.

- България има един от най-големите сектори на сива икономика в ЕС (между 10 и 30 процента). Няма накъде да се намаляват повече данъците и властите опитват да увеличат събираемостта, но в българския случай се потвърждава, че това не става само с икономически стимули. Това има много повече с върховенството на закона, функциониращите институции, бизнес етиката, поведението и очакванията на потребителите.

- България е с вторият най-нисък в ЕС дял от бюджета, отпускан за образование по данни на Евростат от 2011г. Няма сериозна реформа на образователната система. В нея са обхванати едва 55% от младежите на възраст 15-24 години. През 2013 г. над една пета (21.6%) от младите не са ходели нито на училище, нито на работа, нито да курсове по квалификация.

- Българската икономика е заклещена в състояние на бавен растеж и растяща безработица, като не е ясно кога ще се върне към докирзисните нива на ръст. В този смисъл сближаването ѝ с другите икономики от ЕС е отложено за неопределено време. Това важи особено за изравняването на доходите и качеството на живот, поради което много българи напускат страната и отиват в по-развитите европейски икономики.

- Значителни са предизвикателствата пред икономиката, след като кризата оголи значителни структурни слабости. Ще е нужен нова стратегия за устойчиво икономическо развитие и преминаване от модел, основан на инвестиции в строителство, търговия и финансови услуги към такъв на иновации в технологиите и производство.

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Е много ясно, то ако имаше поне една стратегия, която да се следва...сега следваме само и единствено кефа на малцина от "елита"...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  .."Няколко особено скандални случая на конфликт на интереси и корупция илюстрират как в България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси"...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  елит? елит? Бойчо, Цветанов, Доган, Пеевски, Първанов са елит?

  те са толкова елит, колкото и всичките мутренски магазинчета за вносни луксозни стоки от китайските селски фабрити са елитни...

  елит! ако това е елит, аз съм "доктор хоМорис кауза"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Глупости! Много целенасочено и организирано го ограбва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално


  "Българските лидери говорят за правосъдна реформа и увеличиха усвояваните за нея евросредства, но социологическите проучвания сочат, че резултатите от борбата с корупцията и престъпността НЕ намаляват. Именно този пречи и за приемането на страната в Шенген." - Дневник, оправете текста...

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Весело

  Нарекли са хаос висшият български политически пилотаж да се говори едно, да се пише друго, а да се прави трето !

  [email protected]
 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  от парвенюта и фелдфебели елит не става!

 9. 9 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо - това не е никакъв елит и второ - първо се погледнете вие !

 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 744 Весело

  Нема такова нещо, горски! Къпем си червея, както се казваше в един стар виц.

 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Демокрацията е само мит в нашата страна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Бертелсман да станат правителство

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Те калинките толкова си могат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#3:"venci4"]Скоро ще увиснете всички до един по кестените като мартенички![/quote]
  Ама това много скоро ли ще е?

 15. 15 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 301 Неутрално

  По добре да се кандидатират лобитата - поне тогава посоката ще е ясна. Всеки младеж на 25 г е по-умен от половината народни представители (селяци, парвенюта, самочувствие, кой съм аз, вижте ме).

 16. 16 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси..."И въпреки това правителството не успява адекватно да промени законите или да реформира практиките в обществения сектор, за да предотврати бъдещи злоупотреби."

  Е то точно правителството не просто покровителства определени лица, а участва заедно с тях в злоупотребите и заграбването на публични ресурси. Наивно е да се мисли, че олигархичното управление само ще поиска да се реформира и ще спре порочните практики.

 17. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Българският елит! Определение, даващо достатъчно ясна информация за интелекта, образованието, способностите, морала и някои други качества на представителите му.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 626 Неутрално

  По-точно от заглавието положението в България не може да се опише с едно изречение. Тези които сами се величаят "елит" са полуучили, поназнайващи нещо, без системни и сериозни знания и умения. Само погледнете министрите и министър-председателя. А "народните избранници" - келнери, охранители, откровени проститутки, купили положението си със слугинаж от всякакъв вид. Миналито народно събрание келнер беше председател на икономическта комисия, в тази - физкултурник е начело на комисията за сигурност. Да продължавам ли?

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Всъщност,можеше и по-лошо да е.С този "елит".

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Егати и елита, честно!

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Поне аз това което разбрах е че след всеки избор, в зависимост от конфигурацията първата стъпка е отмяна на започнатото от предишното управление и смяна на курса, което създава бъркотия в държавната администрация и е една от основните причини за лошия бизнес климат.
  Пример, управлението на Орешарски веднага отмени увеличението на възрастта за пенсиониране, преди няколко дни Миков декларира, че ако го изберат пак ще го спре.
  Или решението за Белене, едва спрян проекта, те веднага се опитаха да го рециклират и т.н.
  Външно политическата ориентация е също обект на такава нестабилност и когато са проруски партии на власт, веднага виждаме посещения в Москва и липса на контакти с европейски и натовски държави, където ярък пример бяха Първанов и Орешарски.

 22. 22 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Т.нар. български елит не ръководи страната, ръководи единствено процеса по собственото си облагодетелстване.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#21:"tsvetko_51"]Външно политическата ориентация[/quote]
  Аз например не мога да разбера каква е външнополитическата ориентация на актуалния ни премиер?

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално
 25. 25 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Това го казвам от много време , че правителството не иска да се справи , но какво трябва да се направи?Първо:Либерализация на енергийния сектор , за да няма повече кражби като от ВЕИ ,второ:Премахване на монопола на НЗОК , за да се спре източването на касата.Трето:Премахване на монопола на Лукойл , които беше подпомогнат с лобистки закони.Четвърто:Ограничаване на общините с закон да не харчат луди пари за джипове и глупости , и да не излизат с думичката популизъм.По това ще познаете , кое правителство става и кое само говори...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 26. 26 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  ... ин авсичко отгоре - максимално некадърно ... “управляват“!
  Що се касае до използваната дума „елит“ .... там темата е .... неизчерпаема, но се описва с една дума - няма! Такова животно в Бг НЯМА!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 27. 27 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Външнополитическата ориентация на настоящият ни премиер е като бизнес интересите му - многопосочна.

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Ориентацията е там където има евра за Крадене

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално
 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Нищо подобно. Абсолютно закономерно и последователно европейските пари, т.е. парите на България внесени и реинвестирани целенасочено чрез така наречените европейски фондове, отидоха за строеж на магистрали в Южна България, най- вече за обслужване на Турция и нейните тираджийски превозвачи; за финансиране на крупните латифундистки имения по над 15- 20000 декара всяко; за финансиране на системата на бързо кредитиране, повсеместното разпространение на казината и игралните домове във всички малки и големи градове на България. Външната политика на България също е последователна, абсолютно закономерна в унисон с интересите най- вече на Америка и нейните верни сателити. Последователна е и вътрешната политика в задълбочаване на демографската криза, увеличаване на бандитизма и престъпността, в пълната анархия при движението по пътищата, увеличаване на детската престъпност, разпространението на наркотиците, рекламата на хазарта по всичките телевизионни канали. Последователна е и в липсата на държавни инвестиции за реиндустриализация, строеж на магистрали в Северна България и реализиране на по- лесни, близки и тесни връзки с европейските държави, Украйна и Русия. Последвателна е и в измислянето на тъпи, почти идиотски реформи в системата на здравеопазването. И още много и много последователности, коя от коя по- деструктивни и унищожителни за България.

 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Оффф!
  Ама кого да изпратим в Странство, да ни търси Цар?
  Доган - От цървулан, станал разпределител на порции!
  Боко - как беше? "пасал овце с филия хляб и резен сланина" в торбата!
  Делян! Никой не се наема да проследи началния капитал на семейството му!
  Ментата: мошеник-крупие!

  Ама кой си ги избра тия?

  Да разлая троловете!!
 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Точната дума е се КРАДАТ.
  "Пилеят" е много политкоректно. Трябва нещата да започнат да се назовават с истинските им имена

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Любопитно

  До коментар [#4] от "полувишис":

  "...елит! ако това е елит, аз съм "доктор хоМорис кауза"

  Това, което е на повърхността и което олицетворява властта, разбира се, далеч не е елит. Само че да подскажеш за някои, които са под повърхността, но заслужават да бъдат отгоре и да олицетворяват властта?
  Налага се да се задават такива въпроси, защото нашият преход е глобално сбъркан и сме принудени да избираме не най-доброто, а най-малкото зло. Подобно на хора, за които казваме, че им липсват първите 7 години, на нашия преход му липсват първите 10 години. Сега мъчително правим някакви опити да ги наваксаме, но това е толкова трудно, колкото и за хората да преодолеят липсата на първите седем. И едното и другото става по метода на пробите и грешките, защото когато няма стабилна платформа,не се знае степента на пораженията от липсата на съответните години. Критериите за "правилно-неправилно", "верно-неверно" и т.н. обикновенно ги налучкваме след няколко крошета по физиономията. И така, отвреме навреме стигаме до твоя извод. След това нова проба, нова грешка... друго няма! Още по-лошо е да замръзнем на място, тогава отвсякъде ще ни млатят, кой както му хареса.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Управленската "стратегия" на Боко Т. най-общо казано се изразява в следното: Днес дадох 500 милиона на Пеевски, утре трябва да дам 400 на Вальо, за де не ме бие на белот (или другояче).

  Вчера Дейвид ме потупа по рамото, днес трябва да номинирам Бокова, за да не ми спретнат някой преврат от Драган Цанков.

  И т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 525 Весело

  Да не би това да е обещаният от Бойко Борисов компромат?

 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Кой бе, Баце ли е хаотичен? Той е толкова...целенасочен. Нима мухата няма цел?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#32] от "stenli1":
  И крадат и пилеят. Защото голяма част от бюджета се прави по една схема от времето на Живков до сега. Едни пари се дават на едни ведомства, които пък са излишни!?....Преди няколко години не друг, ами Данчо Ментата беше казал, че трябвало да се закрият около 100 дублиращи агенции, звена, институти....Дянков също изока за "феодалните старци". На Гриша Филипов сина му още търси зелени човечета в Космоса.

 38. 38 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Това е най-голямата глупост , виждате ли герберите са европейци , а другите са руски слуги , като са про-европейци , защо не искат да узаконят развода с топлофикациите , от колко време ни го казват , до кога?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#34] от "Norman Granz":
  Или пък - парламента създаде комисия, аз я закривам, щото да не разсърдим Русия и Турция.....Герберите гледат като умни кученца и гласуват за.....

 40. 40 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "Българският елит ръководи страната хаотично,"

  Приемането на конституционни промени в разрез с необходимото и договореното за съдебната реформа, дивашкото и формално без всякакви основания спиране на поети задължения /обществени поръчки / , отмятането под руски /възможно и турски/ натиск от действия на комисия в народното събрание , която следва да разгледа именно този натиск, това са три примера само за два-три месеца, които потвърждават липсата на стратегически цели и хаоса в управлението на страната. Има много други. Примерно вчера специална комисия с участието на военни , експерти , депутати трябваше най-накрая , след 15 години обсъждане да избере вида военен самолет , необходим на въоръжените сили на страната. Естествено , не стана , отложи се , явно някой си мисли , че имаме още петнадесет години напред. Някой да помни, че само преди две-три седмици във връзка с критичния доклад на Еврокомисията депутатите от ГЕРБ с политическа декларация поискаха оставка на целия Висш съдебен съвет. Още ли са на тази позиция , какво правят за да я приложат , какво ще стане , ако се изпълни, някой да задава тези въпроси. Глупости , самите депутати - пионки от ГЕРБ сигурно , ако ги попитат, няма да си спомнят какво са гласували. Могат да се дадат сигурно десетки примери , просто трябва да се проследят медиите. Малко хора помнят всички непоследователност и обрати в мненията , решенията , целите и резултатите от действията на политическите лица. Най-вече разбира се на любимото ни слънце , министър председател, който изглежда повече го вълнува кой да чисти летището , отколкото какви промени в конституцията ще се приемат. /Беше на мачле, нали/.
  Не знам още какво трябва да се случи за да уврат тиквите на много хора , че така не може да продължава и , че това управление е вредно и може да се окаже дори пагубно за страната.

 41. 41 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Милата фондация "Бертелсман", зад която стои едноименната немска корпорация Bertelsmann със 112 000 персонал, която е разхвърляла капиталите си в различни фондации, за да плаща по-малко данъци, как би коментирала такива прояви на "хаотичност" като например визитата на един американски сенатор у нас през 2014 г., в резултат на която беше спрян един енергиен проект, а като откуп да не клати стола на правителството на една американска корпорация беше обещано БЕЗ КОНКУРС да строи 7-ми блок в една АЕЦ.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 42. 42 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бойко от Банкя не е елит.

 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българският "елит" са просто по-нахалните и по-наглите, но също така в болшинството си са по-смелите хора. Проблемът в България е, че порядъчните хора са прекалено страхливи. А смелите използват смелостта си единствено за кражби и мошеничество. Няма смели хора с визия и идеали.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "...България попадна в политическа нестабилност..."

  Да бе,да-нестабилност,я попитайте правителството какво ще ви каже по въпроса!Че нали ,за да запазят тази пуста стабилност, правят всевъзможни пируети,и във вътрешната,и във външната си политика!

  "Борисов: Ще си дам здравето за стабилността на България!"-17.12.2015г.

  "Борисов ще отстоява стабилността."-19.01.2016г.

  Президентът и той: "България остана стабилна въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални сили, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна."

  "... 2.8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2.8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, дефицитът намаля чувствително до 2.6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 г. насам, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, миналата година записа и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете."

  Е? Някаква си фондация ,"Бертелсман",ще ни обяснява,че има политическа нестабилност!Да си гледат Германия!Тук сме си стабилни,та чак бетонирани.Да не ни мислят.

 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси, посочват още авторите на доклада."
  Публичните ресурси не се пилеят, а целенасочено се направляват към фирмите на Кой.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  Така е, ама бюджетите на тези агенции са несравними с милиардите от ОП

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Че в България е пълна каша във всяко едно отношение, това е вярно. Но лаладжиите, които сочат само към ГЕРБ и ББ, забравят, че тази каша за цели двайсет и шест години я забъркаха солидарно всички политически партии, минали през парламента до сега, особено тези, които са били управляващи. Забравят, че до 2008 година финансово-икономическата и международната политическа обстановка осигуряваше прекрасни условия за икономическо и финансово развитие, докато след това попаднахме в криза, от която все още не можем напълно да излезем и която дори се заканва да се върне. Забравят и за започналата финансово-икономическа война срещу Русия, която също неприятно ни засяга, и за общото влошаване на международната политическа ситуация, което едва ли стимулира финансово-икономическото развитие на някоя държава.

  Така че вината е не само на ГЕРБ и на ББ, а на всички значими партии и партийни лидери. А за излизането от такава каша са необходими не една и не две, а поне над пет или шест години. И то при положение че в държавата няма някаква политическа котерия от политическа партия и няколко параполитически образувания, които правят всичко възможно, за да дестабилизират държавата, да направят неработоспособни нейните институции и на тази база да заграбят трайно властта, установявайко пълен негласен контрол върху съдебната систеа.

 48. 48 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Всичко в България е шменти-капели..

 49. 49 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 427 Разстроено

  "За пръв път през ХХI "??? Де да беше...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 50. 50 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Пет правителства управляваха България в периода (2 служебни и 3 редовни), но нито едно от тях не демонстрира умение да се учи от прилаганите политики, всяко започва промяната наново, няма нужната приемственост, отсъства стратегическото мислене."

  Това + късата памет на народонаселението са основните фактори тази страна да е на дъното на всичко.

 51. 51 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Милите наивни гермаци...ами територията се управлява от бивш охранител, а шеф на парламентарната му група е физкултурник. Съверенът така реши на изборите. Това е истинска демокрация.

 52. 52 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Еми с тоз елит (Буда от Бкп, Цвък,Цецка,Роско,ПееФски,Гоцю,Болен и прочее) толкоз.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 53. 53 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Констатацията е верна.
  И основната причина е, че на власт са тия, които излъгаха на изборите избирателите, че няма да сформират правителство ако нямат 120, /110, 110/ депутати.
  На власт са и други, които обещаваха предварително, че нема да се коалират с еди кой си. Но после се прегърнаха. В името на кокала. А сега, даже не е ясно в управление ли са, или в опозиция. И със всички средства , сили и чужди пари се всяват смут и недоверие и се борят срещу парламент и правителство. В които участват.
  Мила родна картинка - кой кум, кой сват, кой на булката брат. Както е казал мъдрия български народ

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#38] от "Tru Soulja":


  [quote#38:"Tru Soulja"]Това е най-голямата глупост , виждате ли герберите са европейци , а другите са руски слуги [/quote]

  Като във всички крайни оценки и така и черно-бялата картина никога не може да бъде вярна.
  Става въпрос за хора, които активно и последователно провеждат антиевропейска политика (освен БСП, няма как да пропуснем една Атака например) и други, освен ГЕРБ, в тази категория влизат и Симеон, може би най близо до "про" европейската линия правителството на Костов и ОДС и да не забравяме СДС и Филип Димитров, та това не са исти и еднозначни примери, но са формации, които са ни водили в посока на съюза, на който сме членове.

 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Тези анализатори от германската фондация "Бертелсман" просто не познават живота и в частност, правилата на правене на политика в Ориента....
  Вярно че и тук важи основното правило на капитализЪма "Парица е Царица" и "Сиренето е с пари", ама има и ред специфики като "Интересът клати феса", "Викай му аго да му е драго", "Ти на мене, аз на тебе", накратко казано корпоративен капитализъм, както го наричат топ учените хора!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Гневно

  каква стратегия, каква тактика, какви пет лева като се види кой ни управлява! и какъв Шенген!

 57. 57 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ХАОТИЧНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ,
  но много праволинейно за тези с ясни цели и предварително утвърдени планове.

  Това са предателите и самопровъзгласеният елит на държавата.

 58. 58 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Гневно

  или само като се види колко е интелигентна и колко "мисъл" излъчва снимката в началото на статията

 59. 59 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Какъвто мат'ряла,такъв му елита.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 60. 60 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Не знам колко е авторитетна Бертелсман, но не е критерий за глобални оценки, най-малко за нас, след като в много евродържави в момента има правителствени кризи. Колкото до хаоса и други негативи, всеки знае защо е така, ако наистина е така--2013г. някой подкокороса тълпата да свали Бойко 1 като палиха фактури и чупиха електромери. Той направи грешка, че им уйдиса вместо да...както и да е. След загубата на година с Пацо, натресоха коалиция, която беше приета само мир да има, но и това не се хареса на политическите комплексари и сега всеки божи ден пилят колко е зле според тоя и оня.

 61. 61 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нито са елит, нито ръководят каквото и да е.

  Ръководят ги. А тъпотата и арогантността им са неизмерими.

 62. 62 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Абсолютно вярно е, че българският елит ръководи страната хаотично, поради зависимости и желанието да се угоди на всички заинтересувани!!!

 63. 63 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Очакваме Бъчварова и Лилето да се хвърлят сега, че Германия клати България. И после ББ да се появи и нацупено пак да почне да смята километри магистрала и проценти усвоени евросредтва. Друго той си не може.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 64. 64 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "България отчетливо изостава именно в лидерските умения на политиците и държавниците си, в способността за изграждане на консенсус, ефективно използване ресурсите на страната и обществото и международното сътрудничество."

  Какво повече да кажем ние. Външната оценка е, че им липсва капацитет. КАЛИНКИ са!
  Управляват институциите (държавата като цяло) така, както се управлява сергия на битака. Ползвайки същия стил на изразяване помежду си.

 65. 65 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#54] от "tsvetko_51":

  И коя е проевропейската политика на ГЕРБ , като изключим данъците и забраните?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 66. 66 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Е как не можеш?! Ориентацията му е пронадупена!

  chavo64
 67. 67 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Докладът е интересен и може да бъде полезен, макар че има доста незабелязани неща от "местния пейзаж".
  Заглавието на Дневник, както обичайно, е пълна измишльотина и не се среща никъде в самия текст.
  Изводът за "Сравнението с останалите държави от района показва, че България отчетливо изостава..." също не отговаря на истината и това може лесно да се провери от самата графика, както и от списъците.
  Най-тревожен ми се струва резултатът по образователната политика.

  Доброто е заразно
 68. 68 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#1] от "alehandro77":


  До коментар [#2] от "dobrich":


  До коментар [#3] от "venci4":

  ....

  Имам много семпъл въпрос!
  Какво е "ЕЛИТ" на едно общество, и при положения, че сегашния е от селско-феодален тип, как бихте предложили това да се промени?
  До коментар [#4] от "полувишис":

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 69. 69 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  да, горе долу от 1300 години е така

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#65] от "Tru Soulja":

  Не съм привърженик на ГЕРБ и не ви агитирам да станете такъв, но общата външна оценка която получава ГЕРБ за своята политика е видима.
  Това че се колебаят като "среден селянин", че вземат противоречиви решения, не можа да е причина, да установим, че Белене беше спряна от тях, че ЮП ( вярно с голяма помощ от ЕК) също беше спрян при тяхното управление, докато при другите управление, непрекъснато се започваха или продължаваха.
  И другото е доверието и пускането и спирането на фондовете от ЕК, което може да бъде някакъв, далеч не 100% признак.

 71. 71 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Защо е така?
  Ами глупавите мисли на един глупав човек, сиреч аз.

  Така е защото нямаме национална цел и идеал!
  Вижте близката история. Кога България е вървяла напред и се е развивала бясно. Веднага след освобождението, когато идеала е бил- всички българи в една държава. Или дори след 9-ти септември, когато идеала е бил друг, макар и грешен, но много бързо и целенасочено сме постигнали икономически подем, макар и с бригадирско движение.
  Сега каква ни е целта?
  Изобщо някой наясно ли е дали ще я има тази държава след едни 20-30 години. Или оня пример, където общинският съвет на едно малко северно градче отхвърля проекта за развитието му, защото е само за 90 години напред?
  Та когато се изяснят някой основни неща за тази държава и се приемат, ако е необходимо, дори и с референдум и станат задължителни, като цел и приоритет на всякакви правителства и задължително спазвани, тогава в тази държава ще настъпи някакво подобрение!

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#70] от "tsvetko_51":
  А защо просто не приемете, че в този момент за ЕС най-малкото зло в България е ГЕРБ? В момента, в който се появи алтернатива на ГЕРБ, която е прозападно ориентирана, че разберете колко точно харесват ББ...
  Кофти е че и ББ знае това и взема мерки разни недоразумения като РБ да нямат шанс.

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  [quote#70:"tsvetko_51"]но общата външна оценка която получава ГЕРБ за своята политика е видима. [/quote]

  Факт, видима е, и е потресаваща.
  [quote#70:"tsvetko_51"]да установим, че Белене беше спряна от тях, че ЮП ( вярно с голяма помощ от ЕК) също беше спрян при тяхното управление[/quote]
  .. глупости

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Трябват ни два борда, единият правосъден (да накара нашите съд и прокуратура да работят по нашите закони с европейски темпове и точност) и втория да е политически, който да наложи на политиците да си спазват предизборните обещания 1:1...
  За сравнение, валутния борд, успя да принуди българските финансисти да работят по европейски и стриктно, което направи лева стабилен, та същата принуда да се работи плътно по написаното и обещаното, ще помогне и в другите два бранша...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 601 Весело

  Пичове, изводът е прост. ББ е калинка. Туй то.

 76. 76 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#70] от "tsvetko_51":

  И това не е про-европейска политика , а е анти-руска , със спирането на ЮП и Белене , нищо не се промени.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 77. 77 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Българският елит са Азис, Фики Стораро и компания. Тия изброените са далеч по-некадърни едно на ръка и по-непопулярни две на ръка

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 78 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Явно авторът има тотално занижени критерии за елит( прочел книга, завършил ВИФ или пък Симеоновска фуражка) ! Системата на организация на управление на държавата доказано е сбъркана щом досега не сме успели да изберем нито един читав държавник, достоен, морален, с визия за развитието на народ и държава с приоритет за образование и християнски добродетели, възпитание на висока бизнес култура и джентълметско поведение и непримерима борба с пороците и престъпниците ! Все някакви бивши комунета и ченгета-пълни ментета ни се представят са спасители на държавата, и спасявайки я стигнаха до затриването и ! А не можем да се оттървем от тях ! Като пиявици са ! ТРЯБВА СМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА И ВСИЧКО ДА ПРОИЗЛИЗА ОТ НАРОДА ТОЙ ДА ПРЕДЛАГА, ТОЙ ДА ИЗБИРА, ТОЙ ДА ОЦЕНЯВА, ТОЙ ДА СМЕНЯ НЕДОСТОЙНИТЕ ВСЯКА ГОДИНА ! ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ И РЕФЕРЕНДУМИ ПО ВСИЧКИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ !

 79. 79 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1003 Весело

  БАце не може да бъде просто хаотичен...ТОЙ е хаотично НепоВтоРим...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Весело

  До коментар [#68] от "traveler1":

  "Какво е "ЕЛИТ" на едно общество, и при положения, че сегашния е от селско-феодален тип, как бихте предложили това да се промени?"

  Въпрос за въздуха-няма кой да ти отговори! Преди около час зададох въпрос в същия смисъл (пост #33). Засипаха ме с минуси, но мълчат като пукали- не предлагат нищо (нямат какво). Изводът се налага от само себе си- воят е заради самия вой, при това с учудващо еднакви изразни средства-всички силно елитарни (цветисти епитети, изкарикатурени фамилии и имена, взаимни цитати). Очевидно това ще бъде новият "елит", който в сравнение със стария изглежда... дори по-зле (от него лъха на неприкрит болшевизъм).

 81. 81 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 471 Весело

  Кратко и ясно - с един доклад казват толкова, колкото българските "анализатори" не могат да формулират и за пет години...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 82. 82 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Българският елит...? Къде е това? За какво иде реч? България и елит.... ама тези две понятия някак си не си кореспондират или аз не виждам връзката......Премиер-мутра и то доказана. Патриарх-доносник, потвърдено от комисията по досиетата. Лидер на професионалния съюз-доносник.Директор на НИМ-доносник. До вчера и митниците се управляваха от такъв. Раздаващия порциите в държавата-доносник. Ректорите на половината университети-доносници.БАН гъмжи от влечуги и смърди на вкиснато.За парламъента ни ми се говори. Той е свърталище на мръсни и подли души още от кимоново време.....Елит няма, поне на държавно ниво. Има интелектуалци. Има образовани и високо квалифицирани честни и почтени хора но те не са "държавния елит". Те не са на държавната хранилка, не вземат мъдри държавнически решения до обяд, за да се откажат впоследствие от тях надвечер. Те не формират и не влияят на политическия и икономическия ритъм в страната. Те просто се изнасят през терминал-2 и оставят "елита"сам да се оправя с кочината и матриала в нея.....

 83. 83 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Весело

  Почистващия бизнес на Летището бил на Котараците

 84. 84 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 781 Неутрално

  1. Елит в кавички.
  2. Не хаотично, а целенасочено грабене.
  3. Външната политика....да, хаотична.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Любопитно

  До коментар [#72] от "mrx10354190":

  "Кофти е че и ББ знае това и взема мерки разни недоразумения като РБ да нямат шанс."

  Въртях и суках това, което си написал, но така и не стигнах до нещо вразумително. Главоблъсканицата ми е заради въпроса, защо да е кофти, че ББ не дава шанс на едно недоразумение? Всъщност, ако смяташ, че недоразуменията трябва да задават тона на България, въпросът ми отпада. Но не си го написал изрично, затова недоумявам.


 86. 86 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Българският елит ръководи страната хаотично, сочи доклад

  Дъмите ,,елит" и ,,ръководи" не са на място. Следва да се заменят с ,,псевдоелит" и ,,ограбва".

 87. 87 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#71:"razlichen123"]Защо е така?
  Така е защото нямаме национална цел и идеал![/quote]
  ++++++
  Много пъти е писано - манталитета ни е бай-ганьовски - всеки мисли за себе си, всеки иска да краде и да прави далавери, само погледнете Бояна - палати, оградени от високи стени, а до тях стигат през калта...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 88. 88 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ако бай Тошо бе елитен, той и ББ ще е елитен, и двамата са селски симфони, двамата носеха партенки! Горката българска нация с такъв елит!!!

 89. 89 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 471 Любопитно

  [quote#41:"Репей"]Милата фондация "Бертелсман", зад която стои едноименната немска корпорация Bertelsmann със 112 000 персонал, която е разхвърляла капиталите си в различни фондации[/quote] - много ви притесняват германците, но при тях всичко е законно и си плащат данъците, я по-добре кажи Путин колко милиарда е заделил....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 90. 90 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Само външнополитическата ориентация да е....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 91. 91 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дон Кихот":

  Един иска Елита да е Иван Костов, друг иска елита да е ББ, трети иска бившите БКП да са елит, други пък искат Путин да им е елита. Въобще сбърканяци от всякъде обединявайте се в плюенето си.
  Нито един от тези не обединява нищо и никого, нито един не е достоен да е център на елита, защото целия настоящ селски елит не може да се понася един друг.
  В този момент се сещам за една прословута реплика на Борис III при поредния скандал организиран от софийските интриганти - Аз хубаво ще си подам абдикацията, ама ще си изядете главите един друг след това. Ей на това сме свидетели от 70г, от момента от който от монархия се превърнахме в съветска република. Няма го човека, който да удържа раздорите, няма я институцията която да е подкрепяна от народа, няма я институцията на която да и пука за държавата и общото, защото и едното и другото му принадлежат и е отговорен за тях. С това племе републиканска форма на управление и разделение на властите води само до раздори и скандали в които всяка власт гледа да докаже че е енщо повече от другите, а всъщност в така създадения хаос външни сили се чувстват идеално, против интересите на страната и народа и.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 92. 92 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#72] от "mrx10354190":

  "А защо просто не приемете, че в този момент за ЕС най-малкото зло в България е ГЕРБ?"

  Кой говори за ГЕРБ - днес ги има, утре ги няма. ГЕРБ, царя, тройната коалиция, юпита, бивши и настоящи комунисти от всякакъв цвят, откровени остап бендеровци, морални проститутки, готови да служат на всеки, агенти от всякакъв род, готови да продадат и майка си - това е нашият елит. Къде обаче е истинският елит и изобщо има ли го- това е въпросът

 93. 93 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Явно много сме пропаднали щом
  такива хора са ни елита!!!

 94. 94 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#23:"dobrich"]Аз например не мога да разбера каква е външнополитическата ориентация на актуалния ни премиер?[/quote]

  Според зависи.

  "Да, България"
 95. 95 Профил на noctacom
  noctacom
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С външно назначени обучени мутри - толкова
  Германия защото се ръководи много целенасочено , особено етническите групи от близкият и среден изток.

  busy not easy
 96. 96 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#91] от "traveler1":

  "Ей на това сме свидетели от 70г, от момента от който от монархия се превърнахме в съветска република."

  Аха, монархист. Да не беше Симеончо, дето впрегна цялото правителство, за да открадне колкото се може повече за колкото се може по-малко време, можеше и да ви повярвам.

 97. 97 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Какъв елит бе? Само като чуеш как Винету от Банкя обянява как ял филии с мас, комунистите убили баща му а той после станал телохранител на баш комуниста бай Тошо..
  Или да вземем Цачева дето казва, че не я е срам че била член на БКП. И можем да продължим списъка до безкрай...

 98. 98 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Елит няма - има само добре обучени кръгове от крадци с агентурно минало и дебели комунистически корени.
  На другите избори пак гласувайте за тях.

 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#67:"dogwoman"]"Сравнението с останалите държави от района показва, че България отчетливо изостава..." също не отговаря на истината[/quote]
  Точно така, герберката: Герберска опорна чочка - България не само че не изостава, ами е по напред от Румъния!?.....

 100. 100 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 217 Весело

  Доклада щеше да бъде доста по-кратък ако бяха наблегнали на това което ... е наред. А то е: НИЩО!

  Всъщност, това май не е вярно: я какви (240) депутати имаме! В следващият парламент, нека са 480. И всеки със секретарка, шофьор, НСО охрана, прилична заплата и к'вото още дойде. Ще дръпнем напред, вЕрвайте ми

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK