"Старата гвардия" на републиканците се нахвърли върху Тръмп

"Старата гвардия" на републиканците се нахвърли върху Тръмп

© ReutersДвама бивши кандидати за президент на Републиканската партия, както и над 70 ветерани на партията, формирали през годините външната ѝ политика, се нахвърлиха с безпрецедентни критики срещу Доналд Тръмп.

Влязъл в надпреварата за Белия дом като независим кандидат, той се превърна във водещият претендент сред гласоподавателите републиканци и почти сигурно ще спечели достатъчно гласове за номинацията на партията. Според анализатори на предизборната кампания Тръмп може да си осигури нужните му делегати някъде в средата на април.

Но като демонстрация на това какъв голям проблем за партията се превръща той, в четвъртък Мит Ромни и Джон Маккейн отправиха изключително остри думи срещу него.

Ромни директно призова избирателите от щатите, където предстоят първични избори и партийни събрания, да спрат похода на нюйоркчанина към изборите за президентския пост на 8 ноември.

"Ще ви кажа какво знам. Доналд Тръмп е менте, измама", каза Ромни, който след загубата от Барак Обама през 2012г. се въздържаше от публични изяви. "Той се отнася към членове на американското общество като към тъпаци. Той получава безпроблемен поход към Белия дом, а ние получаваме само куп проблеми."

Ромни не е подкрепил никого досега, но думите му са косвена покана към избирателите да застанат зад конкуренти на Тръмп като сенаторите Марко Рубио от Флорида и Тед Круз от Тексас.

Бившият кандидат-президент припомни, че Тръмп отказва да разкрие какви данъци плаща, както и че под натиск е отхвърлил подкрепата от бивш лидер на Ку Клукс Клан. Според него икономическата политика на Тръмп ще потопи Америка в "продължителна рецесия", а външната му политика ще застраши страната.

"Той олицетворява същия тип недоволство, който е тласнал други държави към пропастта", добави Ромни.

Но анализатори казват, че намесата му може да има ефект, противоположен на търсения - да мотивира още повече симпатизантите на Тръмп, които смятат, че партията вече не защитава интересите им.

Тази вечер четирима претенденти на републиканците имат телевизионен дебат в Детройт, но след изказването на Ромни всички медии се занимават изключително с Тръмп и реакцията му и пренебрегват останалите.

"Старата гвардия" на републиканците се нахвърли върху Тръмп

© Reuters


Джон Маккейн, кандидат на републиканците срещу Обама през 2008г., се включи с думите "споделям загрижеността на моя приятел Мит Ромни за Доналд Тръмп. Аз също смятам, че Тръмп е неинформиран и наистина опасен в изявленията си по въпроси на националната сигурност, както заявиха 65 републиканци с лидерски позиции в сектора на отбраната и външната политика."


Председател на сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили, Маккейн препоръча: "Искам републиканците избиратели внимателно да прочетат какво казват за него най-уважаваните ни и най-информираните ни експерти по въпросите на националната сигурност."


Писмото на 70-те

Думите му са по повод открито писмо на повече от 70 водещи представители на партията, което е поредната демонстрация за трупащото се напрежение между Тръмп и ръководството на едната от двете две най-големи политически структури в САЩ.

"Изявленията на Тръмп ни карат да заключим, че като президент той ще използва властта си да действа по начин, който ще направи Америка по-малко сигурна и чрез който ще подкопае позициите ни в света", заявяват те.

"Освен това експанзионистичният му възглед за това как би трябвало да се използва президентската власт срещу онези, които му пречат, е пряка заплаха за гражданските свободи в САЩ", допълва текстът, публикуван в блога War on the Rocks.

Сред подписалите го са Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка и зам.-държавен секретар на САЩ, Майкъл Чертоф - бивш секретар по въпросите на вътрешната сигурност, както и Дов Закхийм, високопоставен представител на Пентагона по времето на президента Джордж Буш.

Застаналите зад призива са както центристи, така и неоконсерватори, т.е. привърженици и на по-сдържана външна политика, и такива, налагали активна роля на САЩ в двата мандата на Буш в периода 2001-2009г.

Тръмп светкавично реагира като нарече Ромни "провалил се кандидат", а подписалите писмото като неефективни военни ръководители.
През 2012 г. Доналд Тръмп подкрепи Мит Ромни при кандидатирането му за президент. Сега той пита: "Защо Мит Ромни МЕ УМОЛЯВАШЕ да го подкрепя преди четири години?"

© Reuters

През 2012 г. Доналд Тръмп подкрепи Мит Ромни при кандидатирането му за президент. Сега той пита: "Защо Мит Ромни МЕ УМОЛЯВАШЕ да го подкрепя преди четири години?"


Браян Макграт, един от организиралите събирането на подписи под писмото, сподели, че поне двама републиканци, към които са се обърнали с молба да се включат, са отказали именно защото се опасяват, че то само ще налее вода в мелницата на Тръмп, представящ се като противник на статуквото и на елита във Вашингтон.


Списъкът на подписалите продължава да расте и според Елиът Коен (бивш помощник на държавния секретар Кондолиза Райс и съорганизатор на инициативата) "така начертаваме ярка морална линия, която - ако искаме да запазим душите си - не можем да прекрачим."

"Като отдадени и лоялни републиканци, ние не можем да подкрепим партийна кандидатура начело с Тръмп. Ангажираме се да работим енергично за предотвратяване избирането на някой, който е ужасяващо неподходящ за този пост."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK