Посланикът на Израел Ирит Лилиан: В България може да се развиват високи технологии

Посланикът на Израел Ирит Лилиан: В България може да се развиват високи технологии

© Александрина ГинковаПреди дни правителствена делегация начело с премиерa Бойко Борисов, посети Израел. За отношенията между София и Тел Авив, интереса на израелския бизнес към България, конфликта в Сирия и мигрантската вълна "Дневник" разговаря с посланика на Израел Ирит Лилиан. 


Нейно превъзходителство Ирит Лилиан зае поста през август 2015 г. Преди това е работила в отделите "Южна Европа" и "Изкуство и литература" на израелското външно министерство. Заемала е дипломатически постове във Франция и Сингапур. Има бакалавърска степен по археология и магистърска по египтология.


Как бихте коментирали посещението на премиера Бойко Борисов в Израел? Очевидно това бе много добър старт на вашия мандат в София.
- Определено. Беше отлична визита, но трябва да призная, че не очаквахме нищо друго, защото отношенията между двете страни са много добри. Едно от доказателствата за това е, че двамата премиери редовно имат личен контакт, независимо дали става въпрос за срещи лично между тях двамата или правителствени посещения.


Не бяхме имали правителствени визити в последните три години, защото първо имаше избори в България, после имаше избори в Израел. Така че беше много важно за всички нас да се уверим, че тези отношения ще продължат и занапред.


Премиерът Борисов нарече срещата "повече от приятелска". Можете ли да посочите трите най-важни въпроса, обсъждани по време на визитата?


- Имаше обмен на възгледи по регионалните въпроси. Обсъдихме ситуацията в Близкия изток и влиянието ѝ върху Европа като цяло и България в частност.


Другият въпрос бе енергетиката – това е гореща тема и в Израел. Всички знаем за желанието на България да създаде балкански хъб и имаше разговори и по тази тема.


Третият аспект бе по-общ – предизвикателствата пред България и как Израел би могъл да помогне по един или друг начин. За пример бих дала заплахата от мигрантската вълна. Израел е страна с голям опит в справянето с миграция. Това е сериозен феномен, за който не се говори много сега. Коментира се за контратероризъм, за "спящи клетки" сред имигрантите, за природата на имиграцията, но малко хора говорят за това като за социално предизвикателство.


По време на тази визита бе спомената възможността Израел да доставя природен газ на България.


- Все още не сме стигнали дотам. Израел очерта енергийната си стратегия за идните години, но има много въпросителни спрямо нашия пазар и възможностите ни за износ на газ.


Във Върховния съд още има обжалвания на енергийната схема, представена наскоро. Прекалено рано е да се говори дори за възможностите за износ.


Има много, много неясноти и израелското правителство още не е установило политиката си по този въпрос. Заради това въпросът се обсъди широко, но по-скоро на принципно ниво.


Беше отлична визита, но трябва да призная, че не очаквахме нищо друго, защото отношенията между двете страни са много добри, заяви посланик Ирит Лилиан.

© Пресцентър на МС

Беше отлична визита, но трябва да призная, че не очаквахме нищо друго, защото отношенията между двете страни са много добри, заяви посланик Ирит Лилиан.


Кои израелски предприемачи днес се интересуват да правят бизнес в България? Вероятно компании, работещи в сферата на високите технологии, IT?


- В последните години сме свидетели на спад в двустранната търговия, ако говорим само в цифри. Мисля, че много израелски бизнесмени, хвърлили се да инвестират в България в началото на 90-те години, се разочароваха заради атмосферата, която не бе много добра заради зле развили се бизнес начинания. Въпреки това мисля, че в идните години България ще има много интересен потенциал.


Много правилно посочихте високите технологии. В Израел основните компании в тази сфера работеха или в Индия, или в Китай. Но тези страни са далеч, вече не са и толкова евтини, а България е много по-близо, почти всеки ден има директни полети.


Други възможности са в селското стопанство. Малцина знаят, че израелски бизнесмени са създали тук свръхмодерни ферми за млечни продукти. Затова са важни и връзките с местните общини, институциите за защитата на околната среда, транспорта и т.н.


Имате ли установена мрежа за комуникация или план за разширяването на тези връзки?


- Има съществуващи връзки. Някои градове са побратимени, което е от допълнителна полза за бизнесмените в тези райони.


Но като цяло мисля, че израелският бизнес сектор не познава страната толкова добре, колкото би трябвало, а аз определено виждам възможности.


Смятам, че през годините България имаше репутацията на добро поле за инвестиране в имоти, а сега това се променя.


Хората са по-креативни, съсредоточават се върху инвестиции, които ще създават работни места, ще съживят определени сектори. Имотите са нещо хубаво, но след като сградата е построена, тя си остава просто сграда, докато в индустрията има човешки контакт и това е съвсем различно и много важно. Все още се движим в тази посока и съм оптимист.


Нека се върнем към сигурността и войната в Сирия. Очевидно Русия е фактор в този конфликт. Ситуацията се промени и ще бъде интересно да чуем какъв е израелският поглед върху тази криза и сигурността в региона.


- В хаотичната ситуация там, която така или иначе е опасна за Израел, навлизането на Русия промени нещата.


Израел има няколко интереса, които трябва да защитава в тази криза. Един от тях е да се уверим, че войната няма да плъзне на наша територия. Вторият – терористични групировки да не се възползват от ситуацията, за да станат по-опасни. Това важи особено за "Хизбула" - тя използва дейността си в Сирия, за да се сдобие с повече власт и сила, да получи повече и по-модерни оръжия, а ние смятаме това за директна заплаха.Близкият изток е в състояние, подобно на това преди Първата световна война.

Слава богу, Израел няма общо с кризата в Сирия, но правителството реши да има координация с руснаците, за да намалим до минимум вероятността за инцидент между израелските и руските сили. Заради това премиерът отиде в Русия преди няколко месеца, срещна се с президента Владимир Путин и сключи технически споразумения. Те са само технически и нямат нищо общо с позицията на Израел относно цялостната ситуация в сирийската криза.


Израел, подобно на европейските страни, е изправен пред много интересно и тежко предизвикателство, защото традиционните граници на Близкия изток се разпаднаха. Сега регионът е в състояние, подобно на това преди Първата световна война, преди споразумението Сайкс - Пико.


Смятаме, че от този хаос започва да изплува диференциация между умерените стабилни държави и хаотичните радикални места, които са отчасти държави, отчасти "провалени държави", отчасти други организации.


Още сме в началото на процеса. Дано примирието в Сирия да позволи влизането в сила на някакъв механизъм за стабилност. Според нашата информация примирието е временно и главно позволява на воюващите да си върнат силите. Населението и организациите са изтощени след шест години война. Да се надяваме, че от тази неочаквана и доста неясна ситуация ще се роди нещо, което да сложи край на тази криза, засягаща Европа и отиваща много по-далеч от границите на района.


Ще видим дали в бъдеще Израел ще граничи с няколко сирийски държави.


- Много е възможно. Дезинтеграцията на Сирия е възможна, но не знаем какво ще се случи и се надяваме, че международните сили, които опитват да оформят бъдещето на страната, ще го направят мъдро, така че да създадат стабилна, обединена Сирия.


Бих предпочела да кажа стабилна, обединена, умерена и искаща мир Сирия, от което ще спечели целият регион.


Но се боя, че още има много път дотам.


Израел трябва да се увери, че няма да има разливане на войната в Сирия на негова територия.

© Bassam Khabieh, Reuters

Израел трябва да се увери, че няма да има разливане на войната в Сирия на негова територия.


Руският самолет, който бе взривен през ноември, бе нападнат от терористи от Синайския полуостров. Очевидно в южната част на Израел се развиват различни процеси в сравнение със ситуацията с "Хизбула". Какво се случва с "Хамас" и връзките им с екстремистките сили?


- "Хамас" не пое отговорност за свалянето на руския самолет, но бих казала, че има много очевидна връзка между терористичните групировки, които действат наоколо. Това, което виждаме днес, е възход на екстремистки ислямистки групировки в Африка, например "Боко Харам", други - в Либия, трети - на Синайския полустров.


"Хамас" е много близка до тях като сунитска радикална организация, защото има собствена територия. По отношение на амбициите и жестокостта им, на непоколебимостта да нападат цивилни, на притежанието на много сложни оръжия "Хамас" е част от тази позорна компания и за съжаление ние сме първата им жертва. Казвам първата, защото палестинците също са жертви на "Хамас" и други радикални групировки, но смятам, че Израел страда най-много.


Третата заплаха спрямо Израел, която не е много известна в България, са атаките с ножове срещу евреи - цивилни и военни, от последните месеци. Имате ли отговор откъде идва това и кой е отговорен?


- Няма групировка, която е поела отговорност за тези атаки, ако изобщо някоя стои зад тях. Виждаме, че има някаква организация на много местно ниво – отделни квартали и градове са по-активни в тази терористична вълна, наричана от някои "интифада на индивидите".


За съжаление тя продължава от над три месеца и ескалира. В началото бяха предимно нападения с ножове и автомобили, а сега се употребяват и огнестрелни оръжия. Освен това терористите са много млади, някои са деца на по 12, 13, 15 години и това е много тревожно.


Смятаме, че в крайна сметка отговорността не принадлежи толкова на организации, колкото на атмосферата, която възвеличава подобни атаки, която окуражава младите хора да действат и да жертват живота си. Те знаят, че ще бъдат застреляни, може би 80% действително биват ликвидирани на място. Когато момиче на 12 години вземе остри ножици и отиде да наръга войник, полицай или охранител пред кафене, тя няма шанс срещу него и въпреки това отива.


Тези млади хора са насъсквани. Сайтове, свързани с "Ислямска държава" и други радикални групировки, подтикват децата да пожертват живота си. Те се организират през всякакви социални мрежи и за съжаление чрез ужасяващата образователна система в Палестинската автономия и в Газа. Тя славослови атаките, тя ги окуражава.


При това говоря за образование в ранна детска възраст. Деца на 4 години са учени да пеят и танцуват за тази неща. "Какъв искаш да станеш, като пораснеш? Шахид, искам да умра!" Тази култура на величаене на смъртта е непозната на западната и еврейската мисъл и е напълно неприемлива. За съжаление ние сме жертвите на това образование.


Посланикът на Израел Ирит Лилиан: В България може да се развиват високи технологии

© Александрина Гинкова


Да поговорим и за злополучния инцидент в България, защото името на Израел бе свързано с него. Става въпрос за инцидента с палестинското посолство (където миналата седмица бе открит трупът на палестинец, издирван за екстрадиция - бел. ред). По какви причини Израел искаше този човек да бъде екстрадиран?


- Този човек бе представен като едва ли не палестински герой, а беше убиец.


Бил е осъден по гражданското право в дело за криминално престъпление и лежеше в цивилен затвор, от който е избягал. Избягал убиец, който имаше късмета да остане тук, без да бъде идентифициран много дълго време.Палестинецът (Омар Зайед) бе убиец, а го представят като герой.

През декември Израел поиска екстрадицията му и за съжаление той избяга в палестинското посолство, което, разбира се, е нарушение на Виенската конвенция. Смятаме, че посолството не трябваше да дава убежище на този човек, а да позволи на българската съдебна система да изиграе ролята си. Оттогава Израел няма нищо общо с инцидента и затова не мисля, че мога да коментирам повече.


Най-добрият начин да свържем два народа е чрез културата. Имате ли планове за някакви културни инициативи или младежки обмени в следващите месеци?


- С колко време разполагате за разговор? Имаме толкова много инициативи!


Вече започнахме. В края на миналата година представихме нова израелска книга, преведена на български, и имаме планове в следващите месеци да съдействаме за издаването още 2 или 3 книги от писатели, които не са много познати в България.


На "София филм фест" Израел е много добре представен с 3 или 4 филма, както и с много интересното присъствие на председателя на Израелската филмова фондация, който ще дойде тук, за да участва в творчески работилници.


Работим по дългосрочен план за представянето на Борис Шатц, който е основател както на българската Национална художествена академия, така и на израелската Академия за изящни изкуства. Тази година празнуваме 110 години от основаването на израелската и 120 години от основаването на българската. Историята е интересна и възхитителна и обсъждаме да направим нещо по-кохерентно за живота и работата му в София.


Културата е важна за нас като място за диалог между младите поколения и гражданското общество. Бих казала, че икономиката и културата са най-важните устои в отношенията между два народа.


Ще споделите ли някоя лична история, която ви е впечатлила в България?


- Бих казала, че всеки израелец, идващ тук, винаги помни спасяването на българските евреи, но малко хора знаят, че то е свързано и с депортацията на евреите в Македония и Тракия. На Международния възпоменателен ден на холокоста отидох в Кюстендил и бях трогната от това колко хора дойдоха с лични истории на това мемориално събитие. Не задължително техни истории - понякога просто разкази на родителите и дядовците им. Дойдоха, защото чувстват, че това е опит, споделен между България и Израел, между техните истории и моята.


Освен това намирам всеки ден тук за чудесно изживяване. С течение на времето ме канят на всякакви събития и опознавам българите като много сърдечни хора. Наистина чувствам, че споделям изживяванията и тревогите на хората, с които работя тук. Започвам да мисля като тях - колко е красива страната, какъв чудесен човешки ресурс има, защо хората биха я напуснали, защо е толкова бедна. Тези въпроси се интегрират в посланическото ми ДНК.


Споменатите от вас срещи в Кюстендил ми напомниха, че хората забравят, че случилото се по време на холокоста не е само по учебници и документални филми, а преди всичко лични истории.


- Точно затова реших да говоря за баща си, които е оцелял от холокоста. Опитвам да бъда свидетел, защото много добре знам, че след няколко години няма да имаме толкова много оцелели.Холокостът не е добре представен в българската образователна система.

Чувствам се свободна да споделя и критиката си, че холокостът не е добре представен в българската образователна система. Опитваме се да се справим с това. Всяка година водим учители от България в Музея на холокоста в Израел, за да минат през работилници как може да бъде преподавана темата. В непрекъснат диалог сме с Министерството на образованието, защото, за да бъдат оценени българските действия навремето, трябва да сме наясно с широкия контекст на събитията.


Вярвам, че всеки ученик, който завършва гимназия, знае историята за спасяването на евреите. Но не съм съвсем сигурна, че знае също толкова и за широкия контекст, за факта, че 6 млн. евреи са били убити. За толкова много роми, ликвидирани в концентрационните лагери, какво е лагер на смъртта, какви са идеите, довели до тях.


Това ме притеснява много, защото зад това конкретно историческо събитие има идеология и процес, в който обикновени хора са станали жертви на много зли идеи. Живеем в период, пълен с предизвикателства, и ако не изучаваме историята на холокоста много внимателно, не съм сигурна, че ще можем да ги преминем.


Тревожите ли се от случващото се в Европа покрай мигрантската вълна?


- Много. Тя със сигурност променя културно Европа.


В много страни виждаме възход на крайнодесните, ксенофобски партии. Дори да не са партии, а само реч – ксенофобска, расистка, нетолерантна, това е огромна заплаха за обществата ни.


Разликата между враждебната реч спрямо мигрантите и антисемитизма е малка, почти няма такава. Това е заплаха срещу културата ни, която трябва да бъде по-състрадателна, по-толерантна, да вижда имигранта като човешко същество в беда.Трябва да сме по-състрадателни, да виждаме имигранта като човешко същество в беда.

Това са хора, минали през огромни травми. Аз произхождам от народ, минал през огромна травма, и не е лесно да живееш след нея.


Това е голямо предизвикателство за обществото, особено ако искаме те да се върнат и да възстановят земята си. Трябва да им дадем много сила и не мисля, че това ще се случи с омраза и отдалечаване.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Високи технологии? Ако е истина е твърде добре!

  Имало едно време ссср...
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  В България може да се развиват високи технологии.Може,ама засега развиваме само политически технологии.Щом е толкова зле България,значи и политическите ни технологии са много остарели.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Целият ЕС има какво да научи от Израел. Не са само високите технологии.
  В Израел има много голям брой мюсюлмани и терористи и все пак ги държи под контрол. Израел е заобиколен от държави насочили оръжията си срещу него и все пак не им отстъпва.
  Писах, че Израел е пример за ЕС. Поправям се Израел е пример за целият образован свят.

  подпис
 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Чувствам се свободна да споделя и критиката си, че Холокостът не е добре представен в българската образователна система."

  А еврейските болшевики избили милиони руснаци, украйнци, беларуси, българи, румънци и тн. дали са добре представени в израелските учебници? Мисля, че ще е добре израелските учители да минат през един курс, така да им се поопресни паметта какво са правели техните прадеди от омраза.

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Египтоложка и археоложка браво на нея

  Другото са общи приказки... А от последните изречения не мога да разбера Израел притеснява ли се от възможността за културната трансформация на Европа или се радва че Европа ще се ислямизира и арабизира....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Весело

  Можем ама не искаме. Точно като водните технологии в пустинята — всички могат, ама само някои искат и го правят...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  https://www.youtube.com/watch?v=85BKDj_1vVU

  Очевидно е, че евреите биха имали огромен плюс от мултикултурна Европа. Исторически най-големите заплахи срещу тях са били монокултурните общества с ясно обосновена идентичност (т.е. както самите евреи). По-мултикултурно общество е по-разединено и по-малко алтруистично, т.е. не може да представлява потенциална заплаха.

  Всичко е въпрос на еволюция и оцеляване и свалям шапка на евреите, че успяват така хитро да се справят с враговете си.

 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#3:"Иван К"]В Израел има много голям брой мюсюлмани и терористи и все пак ги държи под контрол. Израел е заобиколен от държави насочили оръжията си срещу него и все пак не им отстъпва.


  Писах, че Израел е пример за ЕС. Поправям се Израел е пример за целият образован свят.[/quote]

  да , но насила Акъл не се вкарва .
  трябва както Донор..така и Приемник

  какво би се случило ,ако някой скъса мрежата на гранична ограда на Израел...
  9 Х19 Para или букет цветя ???

  как се третира нарушителят...като гост или престипник ??

  преди да вземаме пример от Израел...
  трябва "Ъпгрейд на чипа"

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  ислямизират ти се ушите
  в Европа има 5% мюсли средно. локално има повече в някои балкански страни и Русия

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Развитието на "високи" технологии е готино като мантра за излизане от "криза", само че скъпо и много рисковано от гледище провал "начинание"....
  Веднъж вече ние българите се провалихме (средата на 80-те)..... Сега ни предлагат да пробваме пак!! Може, луд умора няма, само се поти!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "Realistic Cock":

  Сладур

  Ами той Рим не е бил построен за един ден бре...Ако ме разбираш какво искам да ти кажа ....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "citoplast":
  Високи технологии?

  Високи, високи, колко да са високи? ще им окепазим технологиите на еврейчетата.
  От Витоша по-високо нема!

 13. 13 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "blaf":
  [quote#4:"blaf"]А еврейските болшевики избили милиони руснаци, украйнци, беларуси, българи, румънци и тн. дали са добре представени в израелските учебници? [/quote]

  Жената говори за установен исторически факт. Ти говориш за някаква конспиративна теория, популярна сред маргинализирани обществени групи из Интернет.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 14. 14 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 282 Весело

  "В България може да се развиват високи технологии"
  Те това кмета на Враца го откри още преди два месеца и обяви, че създал условия да прави "силиконов" парк...

 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#13] от "stupid_american":

  Nope. Просто ти не си чел за това и не са ти го преподавали в училище. Точно както въпросната госпожа се оплаква, че не били преподавали достатъчно за Холокоста. Говорим си за простички факти.

  http://www.amazon.com/The-Culture-Critique-Evolutionary-Twentieth-Century/dp/0759672229

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много уважавам ценностната система на народа на Израел и чест прави на посланичката на Израел у нас Ирит Лилиян,че се е заела
  да направи полезни неща,както за Израел,така и за България.

  Tony
 17. 17 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "blaf":

  Nope. Говорим си за конспиративни теории на маргинализирани обществени групи. Някакъв линк към Амазон не променя този факт.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 18. 18 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ужас, тази жена е голям манипулист.. Не знам просто от къде да почна!
  Първо, всеки който е бил в Израел и обективно е гледал на ситуацията там (сиреч, не е там заради "Алия", а по бизнес), знае че там нещата вървят на зле и ще стават все по-зле. Статистиките сочат, че цените в Израел са по-високи от тези в Париж, а средните доходи по-ниски от тези в Братислава.. Огромна бедност и невиждана разлика между бедни и богати; огромна маса от ортодоксални евреи (до 10 години те ще станат 2 милиона), които нищо не правят освен да се молят и плодят (средно по 6-7 деца на жена); лошо образование, насилие, религиозен фундаментализъм (сред евреите не по-малко от колкото сред арабите) и всичко това без въобще да се навлиза в "проблема" с палестинците..
  Факт е, че младите Израелци със "западен" и "по-либерален" манталитет имигрират в големи маси в Европа (Германия най-вече) и САЩ и че масово се изкарват европейски паспорти за бъдеща имиграция.. Не съм израеломразец и мисля, че тази държава трябва да съществува, но предизвикателствата са оргомни..
  Кокото за Холокоста, достатъчно се промиват мозъците с него на всяко европейско дете в училище.. може би е дошло време в Израел да се учи, че освен техните жертви са измрели още над 50 милиона други.. Колкото до процесите довели до избиването и омразата към един специфичен етнос, израелците просто трябва да се погледнат в огледалото малко - езика на омразата по техните медии, учебници и в устите на техните равини е всекидневен..
  Да, в Израел има развити високи технологии и оръжие, но в тези сектори са много малък процент от населението там, а други много развити техологии няма.. Туризъма умря и сега предимно ортодоксални евреи от САЩ ходят.. Инфраструктурата наистина куца, пеизажите не са кой знае какво, а и въздуха е невероятно замърсен.. Мисля, че уважаемата дама трябва да разбере, че и пред Българите вече израелската пропаганда не минава.. правилно са се насочили там към ухажването на Русия и т.н...

 19. 19 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "rufus77":

  Стига бе - ти всичките тия "факти" ги разбра от посещението си в Израел, или от "специализирани" медии? Малко ми е трудно да с представя, че при посещението си в Израел си седял на летището и си броял колко млади и образовани израелци емигрират към САЩ и Германия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Хубаво интервю. Много ме впечатли прозорчето на 2ра снимка. Такова съм виждала в една голяма златарска фабрика и то единствено в работния кабинет на големия бос. Много трудно се живее зад такова прозорче.

 21. 21 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Интервюто е като минатюра върху двете лица на Израел - от една страна организирана и способна да устоява на всякакви заплахи нация, сигурно най-доброто място за живеене в региона си въпреки почти невъзможните условия; и от друга тотално незачитане на живота на врага и безсрамно отричане на престъпления на чужда територия.

 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  В България може да се развиват високи технологии...

  В България ТРЯБВА да се развиват високи технологии + туризъм + земеделие и преработка

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1156 Весело

  [quote#18:"rufus77"]ортодоксални евреи (до 10 години те ще станат 2 милиона)[/quote]От твойте уста в Божийте уши!!!

 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "stupid_american":

  И кое все пак е лъжа че не малка част от комунистите са били евреи??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бихте ли ми казали какво е лошото в четенето на специализирана медия?
  Аз лично винаги предпочитам такава, включително и когато става дума за България..

  А отделно, когато човек има проект в определена държава, той обиконевено не остава на летището, а пребивава там понякога и с месеци.. даже научава и езика малко от малко..

  Не приемайте написаото от мен като "омраза", просто никъде другарде в Европа не съм виждал толкова много суперлативи да се изсипват по Израел, както в България.. Може би е желателно да има един по-хладнокръвен подход, който да изразява и доброто и лошото, без толкова емоции..

  За бедноста там, матерял не липсва:
  http://www.newyorker.com/news/news-desk/israels-surprising-poverty

  "the Organization for Economic Cooperation and Development released a report showing that, of the world’s thirty-four economically developed countries, Israel is the most impoverished. With a poverty rate of twenty-one per cent, Israel has a higher percentage of poor people than Mexico, Turkey, or debt-ridden Spain and Greece. "

  http://www.haaretz.com/israel-news/bye-the-beloved-country-why-almost-40-percent-of-israelis-are-thinking-of-emigrating.premium-1.484945
  "more than a third of Israelis would leave the country if they could, citing economic opportunities as the main reason."
  "almost 40 percent of Israelis are thinking of emigrating."

  A 2008 Menachem Begin Heritage Center survey showed 59% of Israelis consider emigrating. They do so by inquiring about foreign citizenship and second passports.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Yerida#Israeli_emigrants_in_the_Diaspora
  In April 2008, the Ministry of Immigration and Absorption estimated that 700,000 Israelis were living abroad, of those, 450,000 were living in the U.S. and Canada, and 50,000-70,000 in Britain

  Ето и мнение по въпроса:
  http://rense.com/general95/iswantout.html

  Толкова за днес, трябва и да се работи..

 26. 26 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sabbath":

  "According to the Central Bureau of Statistics forecast the ultra-Orthodox population will number 1.1 million people by 2019, compared with 750,000 in 2009. By 2059, there will be anywhere between 2.73 million and 5.84 million haredim – a 264%-686% increase."

  Успех!!

 27. 27 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 233 Неутрално
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2684 Весело

  Ммда....

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В смисъл, че може да се развиват, ама няма да стане! Виж ако беше някой еврейски имот за реституиране, щеше да стане със сигурност и еврейската държава щеше да прати много емисари да натискат до дупка.

 30. 30 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Уау, 110г от основаването на "израелската академия за изящни изкуства".
  1906г даже декларацията на Балфур я няма по това време, камо ли държавата Израел с академията.
  Доколкото знам Училището за приложни изкуства и занаяти Бецалел е основано по време на Османската империя в Ерусалим, от група берлински художници и скулптори начело с Борис Шац, финансирането е изцяло от Германия и съществува до 1929г( затворено е поради липса на средства). 31. 31 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сещам се за Сингапур и тамошния премиер, който се похвали с програмата за решаване на Судоку, която сам написал. Нашият пък се хвали че три папи го галили по главата. Толкова за високите технологии у нас.

 32. 32 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 482 Весело

  А може и да не се правят.

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3706 Неутрално

  [quote#13:"stupid_american"]говориш за някаква конспиративна теория, популярна сред маргинализирани обществени групи[/quote]Теорията е била повече от популярна в нацистка Германия и е в основата и на плановете за окупацията на СССР и разделянето му на няколко държави.Отстраняването на" еврейско болшевишкия елит, подтисник на народа " е една от основните задачи преди войната:Запись в дневнике штаба оперативного руководства ОКВ о создании оккупационного режима на территории Советского Союза,03.03.1941
  "...Социалистические идеи в нынешней России уже невозможно искоренить. Эти идеи могут послужить внутриполитической основой при создании новых государств и правительств. Еврейско-большевистская интеллигенция, представляющая собой угнетателя народа, должна быть удалена со сцены..."
  http://www.alexanderyakovlev.org/fond/issues-doc/1011482

 34. 34 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "blaf":

  "еврейските болшевики" по данни на руските болшевики са били по-малко от 3 процента. Капиш?

  yosher
 35. 35 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#34] от "2vain":

  Мне. Откъде ги извади тези данни?

 36. 36 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "rufus77":

  Действителноста в Израел обективно е много сложна, но това което представяте в обши линии не е точно.

  yosher
 37. 37 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "blaf":

  Гугел, а и колеги по форума се постараха да пуснат и линкове. Извинявайте че ме мързи да съм по-конкретен.

  yosher
 38. 38 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ixquick":

  Професор Шац е бил евреин от литвийски произход. Академията е създадена благодарение на дарениа на евреи от Европа, с активна подкрепа на ционисткото движение, като част от идеята за възраждане на историческия Израел. Каква е връзката с Балфурската декларация и Отоманската империя?

  yosher
 39. 39 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#38:"2vain"]Каква е връзката с Балфурската декларация и Отоманската империя?[/quote]
  Връзката е един антисемит , пишешт лъжи, прикрити като полу-истини под всяка една статия за Израел.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 40. 40 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Magen David":

  Вероятно. От години не бях влизал вьв форума.

  yosher
 41. 41 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Magen David":

  Кажи ми моля, къде е клавиша за "ъ" на стандартна клавиатура (английски / иврит)?

  yosher
 42. 42 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#19:"stupid_american"]Малко ми е трудно да с представя, че при посещението си в Израел си седял на летището и си броял колко млади и образовани израелци емигрират към САЩ и Германия. [/quote]
  Не е нужно да си представяш нищо, а да четеш повече и да си фантазираш тъпотии по-малко. Относно израелската вълна към Германия породена от скъпотията в Израел неотнавна породи у някои възмущение, особено като качваха хората снимки на сметки и бележки от покупки в Германия и ги сравяваха с това колко би струвало в Израел.

  А да не забравяме и бойкота на любимото на всички израелци cottage cheese

  https://www.washingtonpost.com/world/europe/waves-of-young-israelis-find-a-home-in-the-former-nazi-capital/2014/10/21/7ecd02bf-70fa-4b9f-b226-c4be22049a2f_story.html

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 43. 43 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#41] от "2vain":

  Ъ =Y=ט

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK