За трета поредна година Сингапур е най-скъпият град в света

За трета поредна година Сингапур е най-скъпият град в света

© Associated PressЗа трета поредна година Сингапур запазва титлата си на най-скъпия град в света, въпреки че отбелязва най-големия спад на потребителските цени от 70-те години, предаде Би Би Си.


Изследване за цената на живота на The Economist Intelligence Unit (EIU) поставя Сингапур пред Цюрих, Хонконг, Женева и Париж. Лондон и Ню Йорк са съответно на шеста и седма позиция в проучването, което сравнява цените на продукти и услуги, сред които са храната, облеклото, транспортът, частните училища и други в 133 града, ползвайки за основа цените им в Ню Йорк.


Битовите разходи са най-ниски в столицата на Замбия – Лусака, Бангалор и Мумбай в Индия.
Макар островният град-държава отново да е най-скъпият град в света, изследването отчита, че цената на живота там е намаляла с 10 на сто спрямо миналата година.


Според авторите на доклада тази година има значително разместване на градовете в класацията заради различните икономически предизвикателства – поскъпването на американския долар, обезценяване на други валути, ниските цени на петрола и суровините и общата несигурност на световно равнище.


"За близо 17 години работа по изготвянето на този традиционен доклад не съм бил свидетел на толкова променлива година като 2015", отбелязва Джон Коупстейк, редактор на проучването.


"Спадът в цените на основни суровини създаде риск от дефлация в някои страни, а в други нестабилната заради тези спадове валута причини и спираловидна инфлация."


Пет  от 10-те най-евтини градове в света се намират в Индия и Пакистан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK