Лондон изпраща 40 джипа Land Rover за охрана на българската граница

Лондон изпраща 40 джипа Land Rover за охрана на българската граница

© defendersource.comБританското правителство изпраща в България 40 джипа Land Rover в помощ на гранична полиция и армията за по-добра охрана на границите с Турция и Сърбия.


Съобщението стана повод отново правозащитни организации да критикуват Лондон, че помага на службите в България, критикувани за грубо отношение и насилие към имигранти.


Министърът на отбраната Майкъл Фалън е наредил изпращането на военните джипове от модела Defender Tithonus. С тях ще може да бъдат залавяни и връщани обратно нелегалните имигранти по южната и западната българска граница, съобщава в."Гардиън".
Изданието цитира писмено нареждане от миналата седмица, в което се посочва, че става дума за дарение на стойност 443 000 паунда, включително превоза на машините до България. Изпълнител е цивилна компания, а средствата идват от Фонда за стабилизиране на конфликти и сигурност. Пратката би трябвало да пристигне през май след "изрична молба от българска страна".


Но Тим Фарън, лидер на либералдемократите, призова правителството незабавно да оттегли предложението си. "Дълбоко съм загрижен, че предоставянето на британско военно оборудване ще допринесе за незаконните български атаки срещу бежанци. Създаването на безопасни и легални коридори, които да предотвратят рискованото пътуване през Европа, не означава и подкрепа за насилието или обирите на бежанци", заяви той.


Говорител на правителството отвърна: "Даряването на тези машини ще помогне на България да поддържа сигурна границата си. Очакваме всички държави да изпълнят ангажиментите си и да се съобразяват с международните стандарти."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK