В повредените реактори на Фукушима умират дори роботите

В повредените реактори на Фукушима умират дори роботите

© Toru Hanai, ReutersРоботите, изпращани да открият излъчващите силна радиация горивни пръти в разбитите реактори на АЕЦ Фукушима, "умират".


Още не е задействана "ледената стена" около централата, с която трябва да се изолират подпочвените води.


Властите още не знаят как да постъпят със силно радиоактивната вода в множащите се хранилища.
Преди 5 години едно от най-разрушителните земетресения в историята предизвика 10-метрова вълна цунами, заляла централата и предизвикала частично разтапяне на реактори.


Почти 19 000 души загинаха или изчезнаха безследно, а 160 000 изгубиха покрива и средствата си за препитания.


Радиацията в централата във Фукушима все още е толкова силна, че е невъзможно да се проникне в ядрените блокове и да се отстранят разтопените горивни пръти.


Операторът Tepco успя да извади стотиците касетки с използвано ядрено гориво, съхранявани в повредените сгради, но още не е разработена технология как да бъдат открити и извадени горивните пръти в трите полуразрушени реактора.


"Изключително трудно е да се проникне вътре. Най-голямата пречка е радиацията", казва Наохиро Масуда, ръководител на операциите на Tepco по обеззаразяване и извеждане от експлоатация.


Прътите са "прогорили" обвивката си и са проникнали в специалното пространство под реакторите, проектирано да ограничи изтичането на разтопената маса в почвата. Никой не знае къде точно са те.


В повредените реактори на Фукушима умират дори роботите

© Toru Hanai, Reuters


Тази част от централата е толкова опасна за хора, че от Tepco разработват роботи, които могат да плуват под водата и да заобикалят препятствия през разрушените тунели и смачкани тръби.


Но само при наближаването на реакторите радиацията унищожава кабелите и им и ги прави негодни, предизвиквайки продължителни прекъсвания в работата, казва Масуда.


Всеки робот трябва да бъде проектиран специално за конкретната сграда. "Отнема ни по 2 години само да разработим такава машина", обяснява Масуда.


Все пак компанията има постижения – на много места радиацията е паднала до нива като в Токио. В зоната на централата на моменти има по 8000 служители, трафикът на камионите за извозване на отломки е постоянен, изграждат се хранилища за водата, полагат се тръби и се подготвя демонтажът на части от АЕЦ "Фукушима".


Значителна част от дейността е свързана с изливането на вода в повредените и силно радиоактивни реактори с цел те да бъдат охлаждани. След това заразената вода се изпомпва и съхранява в басейни и контейнери, които се множат в района.


В повредените реактори на Фукушима умират дори роботите

© Kyodo, Reuters


Именно предизвикателството какво да се прави с милионите тонове радиоактивна вода е едно от най-големите. Сериозна опасност е някое от хранилищата да протече и да зарази морската вода, както се случи на няколко пъти досега.


Приблизителните оценки на Tepco са, че е свършена около 10% от работата по обеззаразяване. До приключването вероятно остават 30-40 години. Цената не може да бъде определена, докато не бъдат открити разтопените пръти с гориво.


В същото време около и под централата е изградена най-голямата в света "стена от лед", имаща за цел да изолира достъпа на подпочвени води. Предложението за нея дойде през 2013 г. и през февруари 2016 г. инсталацията за нея бе готова. Тя наподобява тръбите зад домашен хладилник и през лятото се очаква да започне изливането на вода и замразяването ѝ.


Ако иновацията сработи, това ще е сериозно постижение, но иначе ще е само краят на началото на разчистването от катастрофата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK