"Луфтханза" публикува доклад за действията си по време на нацизма

"Луфтханза" публикува доклад за действията си по време на нацизма

© piper.deГерманската авиокомпания "Луфтханза" ще публикува в понеделник доклад за дейността си по време на нацисткия режим от 1933 до 1945 година, съобщава агенция DPA. Той основно ще обхваща използването на принудителния труд на 10 000 концлагеристи преди и по време на Втората световна война.


Излизането на доклада съвпада с публикуването на книга за историята на "Луфтханза" в периода 1926 –1955 година. Тя е по книжарниците в Германия от петък и е дело на Лутц Будрас, историк, който компанията наема преди повече от 15 години, за да разследва дейността ѝ именно през периода на националсоциалистическа диктатура.


През 2001 г. aвиопревозвачът решава да не публикува официално готовия доклад, а само да го предостави на проявилите изричен интерес.
Публикуването на книгата не е одобрено от официалното ръководство на "Луфханза", а е самостоятелна инициатива на Будрас. Това създе съмнения в германското общество, че излизането след дни на друг доклад е подтикнато от опасения, че книгата може да доведе до дискредитиране на компанията.


Андреас Бартелс, директор на комуникационния отдел на авиопревозвача, отрича обвиненията. Той твърди, че доклада е посветен на 90 годишнината на компанията, като подобен акт е добър начин да се скъса с миналото.


От излязлата вече книга на д-р Будрас се разбира за изключително важната роля, която компанията е играла във възтановяването на авиационния комплекс на Германия след поражението през Първата световна война. По силата на Версайския договор страната не е имала право да притежава военновъздушни сили, но нарушаването на тези договорености е било честа практика, особено след възкачването на Адолф Хитлер на власт в началото на 30-те години.


В историческия труд също така се разкриват връзките на тогавашното ръководство на компанията с управляващия режим на Национал-социалистическата работническа партия (NSDAP). Например членът на бюрото на директорите Ерхард Милх се присъединява към NSDAP през 1929 година, а в последствие се издига във военната йерархия, заема постове в Министерството на авиацията и става заместник на Херман Гьоринг.


Първоначално (след анексирането на чехословашката Судетска област през 1938г.) концлагеристите, полагащи принудителен труд в заводите на "Луфтханза" са били основно от чешки произход. В хода на войната пристигат и пленници от други източноевропейски държави, както и множество евреи. Документирани са случаи и на използван детски труд.


В предстоящият доклад не е използван терминът "принудителен труд", а "обучен персонал". Според германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" докладът на авиокомпанията "повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори".


Честа практика е германските компании да проучват дейността си през нацисткия период и да публикуват общественодостъпни доклади. Пример за такива организации са "Фолксваген", "Алианц" и "Дойче банк".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK