Нанси и Мичиган

Нанси и Мичиган

© Brian Snyder, ReutersНанси Рейгън бе положена с много любов редом с тялото на Републиканската партия."


Така комикът Бил Меър коментира миналия петък едновременно две събития: погребението на бившата първа дама и първичните избори.


Същата вечер Доналд Тръмп отмени митинг в Чикаго заради сбивания между негови привърженици и опоненти, които направиха съвсем реален призрака на политическото насилие.
В събота сп. "Тайм" пусна на корицата си една от най-класическите снимки на сем. Рейгън, които си разменят тържествуващо-игриви погледи на фона на море от привърженици през 1976 г. Този път между тях се мъдри тревожният въпрос "Какво се случи с тази партия?". Не се сещам за телевизионен водещ на политическо предаване, който да е пропуснал тези дни да попита някой виден консерватор дали ще гласува за Хилари Клинтън, ако Републиканската партия номинира Тръмп.


Нанси и Мичиган

© Скрийпот от Time


Напълно тривиално е да се каже, че десницата в САЩ изживяват колосална екзистенциална криза.


Това не е партията на Линкълн, Рейгън, или дори на Чаеното парти, а организация, която се бори отчаяно със собствената си история от последните години. Тя сякаш изведнъж осъзна, че една трета от електората й е приела твърде насериозно приказките за пропадането на Америка и нуждата тя да бъде "възродена" към митичното предишно величие. Поляризацията, умишленото зачеркване на компромиса като вариант, са част от това мислене. Талантливият провокатор Тръмп просто се вписа идеално в него. Той дори нагло задигна основния лозунг на кампанията си от кумира на десницата Роналд Рейгън: "Направи Америка велика отново!" (Make America Great Again).


Прословутата мантра на Нанси Рейгън "Просто кажи не" се оказа безсилна в битката срещу наркотиците и поне засега нейното закъсняло прилагане спрямо бизнесмена политик от страна на републиканския елит също не е особено успешно. За двете седмици между супервторника на 1 март и днешния вот (15 март) само в ключовите Охайо и Флорида избирателите видяха 14000 излъчвания на реклами, насочени срещу Тръмп.Те бяха платени от републиканската му опозиция и почти две трети от тях дойдоха от съюзници на Марко Рубио. Клипът "Тръмп ни смята за глупаци" и подборката от негови пренебрежително-обидни изказвания относно жените са само два примера за такава контрапропаганда. Чухте преди десетина дни как републиканският кандидат-президент от 2012 г. Мит Ромни нарече Тръмп измамник в нарочна реч. Това бе безпрецедентна атака от страна на партиен старейшина срещу водач в първични избори. Е, може да се каже, че Ромни всъщност му направи услуга – онези, които подкрепят Тръмп, мразят точно такива като него.Днес гласуват 5 щата, като залогът са 367 делегати, повечето от тях в Охайо, Флорида и Илинойс. Целта е достигане на заветната бройка 1237, която гарантира победа на конгреса през юли (засега Тръмп има 460, Тед Круз - 369, Марко Рубио - 163, губернаторът на Охайо Джон Кейсик - 63).


След днешния вот може да останат само трима кандидати (ако Рубио загуби Флорида, най-вероятно ще се откаже). Може да имаме двама (ако Кейсик не успее в Охайо). А може да се запази същата конфигурация с четирима претенденти – при загуба на Тръмп в Охайо и Флорида, което практически би гарантирало, че никой няма да събере 1237 делегати и конгресът в Кливлънд през юли ще се превърне в напълно непредсказуема битка в залата. Същото може да се случи и при триумф на Тръмп днес – част от партията може да му се подчини (както направи губернаторът на Ню Джързи Крис Кристи), но със сигурност една сериозна фракция сред републиканските активисти (подкрепяна от две трети от електората им) ще се вдигне на бунт.


След победата си в Тексас преди две седмици ултраконсервативният Круз избра да цитира двама президенти демократи (Франклин Рузвелт и Джон Кенеди) като пример за "великолепни, вдъхновяващи думи" за поколенията. Той повтори и потрети, че ако американците не искат децата им да се срамуват от нещо, казано от президента им, трябва да спрат Тръмп. Самият Круз е политически екстремен в почти всяко отношение. Но дори и да не е обичан, той поне не освобождава същите провокативни енергии с реториката си както Тръмп. Бизнесменът прави нещата по усет, но с цел. Като раздаде етикети на мексиканците (изнасилвачи, престъпници), мюсюлманите (мразят ни!), протестиращите (организирани провокатори), той е наясно, че мобилизира подкрепата на най-уплашените, объркани и притеснени елементи сред електората. Стратегията му в това отношение е безпогрешно праволинейна.


Сенатор Тед Круз (вдясно) и Доналд Тръмп.

© Jonathan Ernst, Reuters

Сенатор Тед Круз (вдясно) и Доналд Тръмп.


"Тръмп е опасен", престраши се да каже най-после и Кейсик. Той подбра изявления, в които бизнесменът очевидно насърчава насилието (как да се тълкува това например, че се закани да плати съдебните разноски на 78-годишен свой привърженик, който оня ден нокаутира чернокож опонент?). Страхът да не се случи нещо сериозно по време на подобен сблъсък доминира всички обсъждания в медиите тези дни. Моята любима коментаторка Ана Наваро например отправи силно емоционален призив да бъде заклеймена агресивната реторика по време на предаване по Си Ен Ен в неделя сутрин. "Борете огъня с огън", каза тя, имайки предвид, че срещу приказките на Тръмп трябва да има достоен отпор.


Естествено, цялото това риалити шоу е благодат за телевизиите. Шефът на Си Би Ес Лес Мунвес скандално заяви пред инвеститори наскоро, че Тръмп може да е цирк, но е "добър за рейтинга ни". Това е и тъжна констатация за настоящото състояние на политическия живот в САЩ, поне в едната част на спектъра му.


За разлика от републиканците нищо от развитието на събитията при демократите не предизвиква чак толкова неприятни чувства. Дебатите между Бърни Сандърс и Хилари Клинтън са остри на моменти (все пак сенаторът обещава революция!), но никога не са избивали в мерене на пениси (не само защото това е технически невъзможно при тях) или елементарни обиди.


Победата на Сандърс над Клинтън в Мичиган на 8 март, която по рядко срещан начин разби всички предварителни прогнози, върна сенатора в надпреварата.

© Shannon Stapleton, Reuters

Победата на Сандърс над Клинтън в Мичиган на 8 март, която по рядко срещан начин разби всички предварителни прогнози, върна сенатора в надпреварата.


Победата на Сандърс над Клинтън в Мичиган на 8 март, която по рядко срещан начин разби всички предварителни прогнози, върна сенатора в надпреварата. Революцията му далеч не е приключила, макар и той засега да има само половината от евентуалните гласове за конгреса спрямо Клинтън (576 срещу 1231, включително и т.нар. суперделегати, при нужни 2383). Заради особеностите на първичната надпревара при демократите (вотът е пропорционален) Сандърс може да издържи много дълго дори ако губи щат по щат до юни, стига да го прави с малки разлики.


Той събра рекордните 42 милиона долара за февруари, изпратени от 1.2 милиона души. Средното му дарение досега е било около 27 долара, т.е., неговата кампания може да търси същите донори отново и отново (в САЩ максимумът за лично дарение на един кандидат е 2700 долара) – докато Клинтън ще трябва да използва времето си да привлича по-едри донори. А ако междувременно някоя от атаките срещу нея – относно имейлите й като дипломат номер едно или за фондацията на Бил Клинтън – загубите може да станат сериозни.


И не на последно място, прословутите суперделегати на демократите, които са преобладаващо в лагера на Клинтън, са свободни да се преориентират, ако избраните им колеги се окажат в друго съотношение (сега там разпределението е доста по-изравнено, 766-551).


Мантрата на Клинтън е, че Америка си е велика, и има нужда от ремонт, не от сриване и преизграждане наново.

© Carlos Barria, Reuters

Мантрата на Клинтън е, че Америка си е велика, и има нужда от ремонт, не от сриване и преизграждане наново.


Притегателната сила за Сандърс продължава да е далеч не само въпрос на аритметика. Дори и да загуби накрая, той промени вече поведението на Клинтън, като я накара да се измести вляво и вероятно така си гарантира повече подкрепа за в бъдеще. Всъщност може да се каже, че я направи много по-добър кандидат, защото тя изглежда по-малко закотвена в сегашното статукво.


Мантрата на Клинтън е, че Америка си е велика и има нужда от ремонт, не от сриване и преизграждане наново. След дебата във Флинт, Мичиган, където населението бе изтровено от престъпно безотговорни местни и щатски власти, бившият дипломат номер едно изглежда решена да направи този ремонт по-основен. Трудно е да се каже колко далеч би отишла като президент, понеже разпалената реторика по време на кампаниите не се превръща непременно в нова политическа реалност. Барак Обама може да разкаже доста по тази тема. Но Клинтън изглежда солидно в момента, спор няма, и Демократическата партия заема значително по-добра позиция от колегите си вдясно.


На погребението на Нанси Рейгън Хилари Клинтън се прегърна с Джордж У. Буш. Каквото и да си говорим, президентите и техните съпруги са си особен клуб.
___________________________________________


Бележка: Флорида, Илинойс и Охайо са големите награди днес, 15 март. До края на месеца 48% от делегатите на демократите ще бъдат избрани срещу 63% на републиканците. Разписанието и резултатите са тук.


Авторът приема читателски коментари и въпроси на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тръмп би могъл да приключи днес ако спечели трите големи winner take all щата днес - Флорида, където проучванията му дават около 20% преднина, Илиной, където отново води според проучванията и Охайо, където е втори в проучванията на около 3-5% зад губернатора от същия щат Кейсик. Ако вземе тези три щата днес - нищо не може да го спре.

  Това би било катастрофа за републиканците на изборите през есента. Тръмп ще загуби катастрофално, с поне 12-15%, но ще повлече със себе си и мнозинството в Сената, а може би дори да постави под съмнение мнозинството в Конгреса. Първата работа на Хилъри ще бъде да предложи накой ултра либерален 45 годишен съдия за член на Върховният съд и по този начин да гарантира за едно 30 години напред либерално мнозинство.

 2. 2 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Интересна кампания.Залозите засега са Тръмп срещу Хилари.Но ще има изненади,почти съм сигурен.

 4. 4 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поредната пропаганда повтаряна от всички мейнстрийм медии. Отворете си youtube и чуйте едно изказване на Тръмп бе хора. Казва навсякъде, че мексиканците са страхотни хора, но който иска да живее и работи в САЩ трябва да отиде там ЛЕГАЛНО! За да се кой влиза в държавата. И какво лошо има в това, че Тръмп границата да е граница. Е нали и ние поради тази причина строим ограда.

 5. 5 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Побърканите либерали не спряха да плюят и да се опитват да провалят кампанията на Доналд Тръмп. Такъв рев срещу дадена личност не съм виждал от много време, което означава, че той е правилния човек за Америка. А мястото на вещицата Килъри е в затвора. Тръмп е последната надежда за САЩ преди да бъдат тотално либерализирани и олевяли - без право на оръжия, но пълни с нелегални латиноси и "бежанци", начело с лицемерен Вожд, тип Меркел. Това чака Америка при нови два мандата за демократите...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Този преразказ на отделни анализи на американската политическа сцена има явно доста тенденциозен характер. Независимо от интереса на младежта и студентите към Бърни реално хИлари води много стабилно по брой на делегати. Ролята на Сандерс е да внесе известно изменение в изборната и платформа , но след избор всички президенти коригират тези платформи спрямо реалността. А позицията че републиканската партия не е партията на Линкълн е тривиална, все пак не живеем по времето на Линкълн и технологиите за информация не са от времето на коня и каруцата. Тръм привлече белите работници в миналото гласували за демократите, и това е объркващ момент и за двете партии, за които влиянието на партийния елит се изплъзва от ръцете им. Круз е много умен, но е индивидуалист и идеалист , т.е. Трудно управляем, Рубио направи огромна грешка с опита си да се бори с Тръмп публично приемайки неговия стил на "кална борба". Явно Републиканската Партия има нужда от обновяване и нова стратегия, нормално е.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Хилари ще направо опасна като президент

 9. 9 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Рубио или "Little Marco", както Тръмп го нарича няма никакви шансове.

 10. 10 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тъпанар левичар: да се подиграва със такова нещо като погребение?
  Хахахаха световното левичарство погреба и Републиканската партия?
  Тръмп ще ви закове дъските - колкото и да мрънкате и да се правите на "остроумни"!

 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами Републиканците просто показаха истинското си лице - партия напулнена с няколко процента милионери, и масовата част от прости , бедни и тъпи, но яростни..

  какво очаквате..

 12. 12 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#4] от "redsky":

  аре бегай от тука бе ... да, отвори тубата и го чуй какъв е мазен простак, чуй го как насъсква хората да се мразят и да се бият, чуй го как обижда жени, цветнокожи, обратни и изобщо всички, които не са бели боклуци, чуй го как шикалкави като петокласник, който не си е научил урока, когато трябва да обяснява бъдещата си политика по сериозен въпрос ...

  това оранжево човече е срам за Америка!

  it comes from inside, just listen ...
 13. 13 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#10] от "qwerty":

  мда, ще закове дъските на държавата по същия начин, по който са заковани дъските по прозорците на фалиралото му казино в Атлантик Сити ...

  it comes from inside, just listen ...
 14. 14 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Клинтъница вече е президент...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 15. 15 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#13:"Kalin"]
  мда, ще закове дъските на държавата по същия начин, по който са заковани дъските по прозорците на фалиралото му казино в Атлантик Сити ... [/quote]
  Как обичате да послъгвате: Казиното Тадж Махал фалира 2014г., но Тръмп държи едва 10% от собственоста на Тръмп Ентартейтмънт, НЕ участва във управлението и своевременно е поискал името му да не бъде използвано. Така че не набърквай Тръмп във некадърноста на други хора и във алчноста на управата на града Атлантик сити.
  Да, Тръмп поиска защита от кредитори за строежа на Тръмп Тауър, но после всички се възхищаваха на нюха му и на упоритоста да отстоява вижданията си.

 16. 16 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwerty":

  ясно се вижда кой лъже ...

  Bankruptcy 1: The Trump Taj Mahal, 1991

  The first bankruptcy associated with Trump was perhaps the most significant in terms of his personal finances, according to news reports at the time. He funded the construction of the $1 billion Trump Taj Mahal casino in Atlantic City, which opened in 1990. By 1991, the casino was nearly $3 billion in debt, while Trump had racked up nearly $900 million in personal liabilities, so the business decided to file for Chapter 11 reorganization, according to the New York Times. As a result, Trump gave up half his personal stake in the casino and sold his yacht and airline, according to the Washington Post.

  Bankruptcy 3: Trump Hotels and Casinos Resorts, 2004

  Trump Hotels and Casinos Resorts filed for bankruptcy again in 2004 when his casinos -- including the Trump Taj Mahal, Trump Marina and Trump Plaza casinos in Atlantic City and a riverboat casino in Indiana -- had accrued an estimated $1.8 billion in debt, according to the Associated Press. Trump agreed to reduce his share in the company from 47 to 27 percent in a restructuring plan, but he was still the company’s largest single shareholder and remained in charge of its operations. Trump told the Associated Press at the time that the company represented less than 1 percent of his net worth.

  Bankruptcy 4: Trump Entertainment Resorts, 2009

  Trump Entertainment Resorts -- formerly Trump Hotels and Casinos Resorts -- was hit hard by the 2008 economic recession and missed a $53.1 million bond interest payment in December 2008, according to ABC News. After debating with the company’s board of directors, Trump resigned as the company’s chairman and had his corporate stake in the company reduced to 10 percent. The company continued to use Trump’s name in licensing.

  it comes from inside, just listen ...
 17. 17 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Когато говорим за ляво и дясно е хубаво да погледнем и фактите.
  В момента 45% от домакинствата в САЩ не плащат данък върху доходите. Тръмп обещава да освободи от данъци още повече хора и ако изпълни това обещание, резултатът ще е 65% неплащащи.
  Как тогава САЩ си пълнят бюджета? Ами за това се грижат по-богатите хора както и злите корпорации. Естествено всички в момента обясняват как трябвало по-богатите да се натоварят още повече и да плащат "справедливия си дял на обществото".
  Иначе казвате нямало социализъм в САЩ и Тръмп бил десен, а?

 18. 18 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Елитизма също е вид дискриминация мой човек. Или само белият не-богат човек може да дискриминира?

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#15:"qwerty"]своевременно е поискал името му да не бъде използвано[/quote]

  тъй като гледам от сайта на въпросното казино и хотел в АС, оранжевият расист е бил доста настоятелен в искането си името му да не бъде използвано:

  http://www.trumptaj.com/

  нали знаеш, на лъжата краката са къси =)

  it comes from inside, just listen ...
 22. 22 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwerty":

  или да перефразирам в светлината на републиканския дебат - на лъжата ръчичките й са малки

  it comes from inside, just listen ...
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "carpypd":

  "Това би било катастрофа за републиканците на изборите през есента. Тръмп ще загуби катастрофално, с поне 12-15%..."

  И как стигна до тоя извод? Направи математическа линейна регресия на тонове статистически извадки?

  Истината е, че на Хилъри гласоподаватели са мнозинството черни, латиноси и white trash ( т.е. безработни и с ниски доходи бели американци, които разчитат на социални помощи). Т.н. независими демократи ( такива, регистрирани като независими, но които гласуват традиционно за демократите), както и съвсем независимите, които Сандърс за пръв път закара до урните, като нищо ще обърнат гръб на Хилари, ако се стигне до двубой с Тръмп. Избирателите, които подкрепят в момента Сандърс, са точно работещи бели американци с по-социални тежнения. За тях търговските споразумения и износа на производство е основна тема, и нищо чудно част от тях да се преориентират към Тръмп. По-скоро Сандърс има по-големи шансове да спечели срещу Тръмп, ако се стигна до такъв финален сблъсък. Тръмп доказа, че може да мобилизира и заведе до урните маса бели американци, които са вдигнали ръце от политическата класа и отдавна не гласуват. Докато Хилъри трудно може да мобилизира такива хора, защото тя е от тези, които олицетворяват тази омразна за тях политическа класа.

 25. 25 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 544 Неутрално

  За това са си виновни самите консерватори! Те явно нямат читави политици! Да загубят от оня палячо Обама, ако сега и Хилари спечели, то САЩ ще тръгнат неспасяемо надолу!

 26. 26 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#24] от "kirsner":

  мда, точно избирателните на Сандърс ще припознаят Тръмп, когато замръзне ада ... абе от къде ви копат такива ???

  it comes from inside, just listen ...
 27. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kalin":

  Ами то има съответни анализи и изследвания в тая област ( кои и колко гласуващи в момента за Сандърс биха дали гласа си за Тръмп в един евентуален сблъсък с Хилъри). Ама неграмотници като тебе не обичат да четат такива работи ( пък и не знаят чужди езици, за да ги четат).
  http://www.theguardian.com/us-news/2016/mar/13/bernie-sanders-supporters-consider-donald-trump-no-hillary-clinton

 28. 28 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":

  наистина трябва да се четат статиите, ама с разбиране:

  In an NBC News/Wall Street Journal survey conducted by Hart Research Associates this month, 7% of Sanders voters said they could see themselves supporting Trump. Some 66% said the same for Clinton.

  аре сега се върни в седми клас, или когато там си учил английски, и си преведи горното изречение ...

  it comes from inside, just listen ...
 29. 29 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "kirsner":

  та да ти помогна, защото явно имаш проблеми с езика на Кралицата

  7 процента от избирателите на Сандърс биха гласували за Тръмп
  66 процента от същите избиратели биха гласували за Хилари

  “The data does not indicate any meaningful concern for Clinton that if she wins the Democratic nomination large numbers of Sanders voters would head to Trump,” said Jeff Horwitt, a senior vice-president with Hart Research.

  it comes from inside, just listen ...
 30. 30 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#29] от "Kalin":

  Ти очевидно си скаран с елементарната логика.
  Ето два твои постинга, които логически взаимно се изключват:

  1. "...мда, точно избирателните на Сандърс ще припознаят Тръмп, когато замръзне ада..."

  2. "...7 процента от избирателите на Сандърс биха гласували за Тръмп..."

 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#17] от "yos2015":

  "В момента 45% от домакинствата в САЩ не плащат данък върху доходите. Тръмп обещава да освободи от данъци още повече хора и ако изпълни това обещание, резултатът ще е 65% неплащащи. "

  Тръмп не е обещавал подобно нещо. Това, което той е обещавал, е да премахне данъчните задължения за хората с по-ниски доходи ( до 25К), които така или иначе не плащат или плашат съвсем символични федерални данъци. И за които обработката на декларацията струва повече от самите платени данъци. Така ще се освободи ресурс от данъчната администрация тя да се занимава с по-съществени случаи.

 32. 32 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "kirsner":

  Балалайко, твоят пост внушава, че едва ли не повечето избиратели на Сандърс ще припознаят Тръмп, а реално биха го направили една маргинална част от 6-7 процента.

  it comes from inside, just listen ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK