Ураган над летището може да е причина за катастрофата в Русия (видео)

Ураган над летището може да е причина за катастрофата в Русия (видео)

© ReutersРядко срещано природно явление в района на Ростов на Дон може да е допринесло за самолетната катастрофа, в която в ранните часове на събота загинаха 62 души.


Според руския синоптик Евгений Тишковец колегите му са регистрирали на необичайно малка височина т.нар. струйно течение, известно още като джетстрийм (jetstream). Обикновено, струйните течения в тази част на планетата са на височина 9-12 км, но над Ростов това явление е започвало от 600 метра и е обхващало атмосферата до височина от 10 000 м.


В приземната част (300-600 м) скоростта на вятъра е била 12-14 м/сек (43-50 км/ч) с пориви на от 18-19 м/сек (почти 70 км/ч), но веднага над тази височина скоростта е била ураганна – над 30 м/сек (над 108 км/ч). Във високата атмосфера в историята са регистрирани скорости на джетстрийм, наближаващи 400 км/ч.
Тишковец казва пред телевизиониня канал РБК, че има и случаи на близо 900 км/ч., а в конкретния случай на височина 5-7 км вятърът е духал със скорост от 162 км/ч, което може да е повлияло на полета.Синоптикът твърди, че за района на Ростов на Дон е имало предупреждение за буря, докато на резервните летища времето е било приемливо за кацане. Но окончателното решение се взима от капитана, добави той. Местни медии твърдят, че от разговорите между екипажа и контролната кула не се чува никакъв проблем или някакво притеснение на капитана. В същото време се посочва, че той никога не е летял до това летище.


По данни на flightradar24.com катастрофата е започнала в момент, когато новият Боинг 737-800 се е издигал. Самолетът на полет FZ981 от Дубай е опитал веднъж да кацне, но се е отказал и е кръжал в района повече от час и половина. По неофициални данни екипажът на flydubai е тръгнал да захожда за второ кацане около 3:40, но катастрофата не е станала при кацане, а при пореден кръг над летището. Междувременно самолет на "Аерофолот" от Москва е кацнал снощи в Ростов на Дон на третия опит.


Следящият в реално време параметрите на самолетите портал flightradar24.com показва, че боингът буквално е рухнал и е губел височина със скорост над 100 м/сек.


Ураган над летището може да е причина за катастрофата в Русия (видео)

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK