Зад атаките от ноември в Париж стоят професионалисти, твърди разузнаването

Зад атаките от ноември в Париж стоят професионалисти, твърди разузнаването

© Pascal Rossignol, ReutersНово, непознато лице на религиозния тероризъм, в частност "Ислямска държава", се разкрива в доклад на френските антитерористични служби, изготвен в седмиците след атентатите в Париж през миналия ноември.


В дейността си в Европа радикалната групировка достига неочаквани досега технологични висоти в планирането и реализацията на атаките си. Изпълнителите на атентатите са изключително добре обучени в използването на различните терористични техники и са солидно технологично подготвени да боравят с оръжия и експлозиви.


Всичко това се прави по начин, по който да не се привлича вниманието на службите за сигурност, разказва "Ню Йорк таймс".
Атентаторите от Париж също така са се възползвали отлично от слабия граничен контрол в ЕС, за да могат да се движат незабелязано. Фалшивите документи, с които са пътували, са били изготвени с изключителна прецизност от белгийски фалшификатори.


От доклада също така се разбира, че френските служби са били по следите на планирана масивна терористична атака. Из цял Париж са периодично намирани планини от телефони за еднократна употреба, както и следи от направата на взривни материали. Но сглобявайки пъзела, те разбират, че е твърде късно. Усилията за предотвратяването на атентата са прекъснати от реализацията му – кървавите атаки от 13 ноември.


Своеобразна технологична еволюция на екстремистите е била пропусната от европейските антитерористични служби. Преди серията от атаки из цяла Европа мнозина смятаха, че "Ислямска държава" не е способна на широкомащабна терористична дейност. Това се потвърждаваше от множеството случаи на предотвратени атаки и заловени екстремисти.


Безсилието на службите става още по-видно от нееднократните заявления на представители на разузнаването и силите за сигурност, че влизащите и излизащите от ЕС в посока Сирия и Ирак де факто не могат да бъдат следени ефективно.


Залавянето на Салах Абдеслам, смятан за основният организатор на логистиката на атентатите, дава надежда, че ще бъдат намерени отговори на много въпроси за дейността на терористите в Европа. Абдеслам, който бе заловен в Белгия миналият петък, е единственият участник в планирането и реализацията на атаките, който все още е жив.


Статията на "Ню Йорк таймс" хвърля нова светлина върху дейностите на ислямистите в Европа, като се вижда, че става въпрос за необичано добра технологична подготовка и професионално изпълнение.


Експлозивите


Очевидци от атакувания на 13 ноември ресторант "Волтер" разказват, че са видели мъж, обикалящ пред заведението. Това, което им прави впечатление, е облеклото му, което е било доста дебело дори и за хладния ноемврийски ден. Малко след 21:00 часа мъжът влиза в бистрото. "Той се обърна и погледна хората с усмивка. Извини се за причиненото неудобство и се взриви", пише в полицейско описание, направено по показания на очевидци.


В последствие се оказва, че атентаторът е Ибрахим Абдеслам, брат на заловения миналата седмица в Брюксел Салах Абдеслам. В останки от тялото на нападателя са намерени кабели. Те са били прикрепени към бял обект, който се оказал свързан с алкална 9 волтова батерия.


Разследването установява, че използваният експлозив е ацетонов пероксид, известен още като TATP. Това е веществото, което "Ислямска държава" използва по традиция при атаките си в Европа. Ацетоновият пероксид е изключително лесен за синтез. За направата му са достатъчни подръчни материали, които могат да бъдат намерени във всеки магазин, като белина и лакочистител например.


Но освен че е лесен за производство, ацетоновият пероксид е изключително нестабилен и взривоопасен и при най-малката грешка. За безопасния му синтез и транспортиране се изисква висока доза професинални умения и специален тренинг. "При смесването им, съставките му са изключително нестабилни и могат да избухнат много лесно. За да се направи ефективна ТАТР бомба се изисква тренинг, което ни навежда на извода, че при атентатите в Париж е бил замесен много способен експерт по експлозиви, още повече, че терористите използваха няколко такива бомби. Това също така ни кара да смятаме, че имало своеобразна фабрика за тези бомби, която все още не е открита, защото за изработването им е нужно много свободно място.", заявява пред американския конгрес Питър Бъргън, директор на програмата за национална сигурност при фондация New America.


Още от края на 2013 година има данни за екстремисти, свързани с Ислямска държава, които се опитват да направят бомби от ацетонов пероксид. Първият осуетен случай е през февруари 2014, когато полицията в Кан залавя Ибрахим Будина. Той е използвал мазата на родителите си за изработка на експлозива, а в браузър историята му са били открити гугъл търсения на фрази от типа "как се прави детонатор".


По-мащабни кръвопролития


При предишни атаки "Ислямска държава" се насочваше към обекти със символично значение, като например еврейският музей в Брюксел. Тези атентати, въпреки жестокостта си, бяха насочени към конкретни хора и цели. Сега обаче тактиката е променена.


В интервю за едно от интернет изданията на групировката – френското Dar al-Islam, ръководен фактор от ИДИЛ казва: "Моят съвет е да търсите специфични цели. Нападайте всичко и всекиго."


Всички предишни атаки на ислямистите са се основавали върху специфична стратегия – масова стрелба, залагане на бомба или опит за взимане на заложници. При атентатите в Париж миналия ноември бяха реализирани и трите наведнъж, като нападателите ясно осъзнаха, че така ще парализират дейността на службите.


През нощта на атаките по-голямата част от полицейските служители бяха откликнали на сигналите за нападението пред стадиона и ресторанта, като много малко бяха в готовност за действие. Именно тогава избухна стрелбата в концертната зала "Батаклан", отнела живота на 90 души.


Ефектът на премерените и обмислени действия на терористите се засилва и от невъзможността на различните европейски служби да си сътрудничат. Имало е например международна заповед за арест на поне трима от атентаторите от Париж, но те все пак са можели да пътуват свободно из целия ЕС.


"Не си споделяме информация. Не можем да постигнем съгласие дори и при превода на имена от арабски или от кирилица. Ако някой влезе в Европа от Естония или Дания, може да бъде регистриран по начин различен от този, по който ще го записваме във Франция или Испания.", казва Ален Шуле, бивш началник на френското разузнаване.


Телефони за еднократна употреба


Непосредствено след атаката в концертната зала "Батаклан" разследващите откриват в кош за боклук в непосредствена близост изхвърлен бял телефон "Самсунг". SIM картата е била белгийска и е била активирана в деня преди атаките. От телефона е било направено само едно обаждане към неидентифициран абонат в Белгия. В паметта му са намерени снимки на плана на залата, а в интернет историята са фигурирали търсения на фразата "Eagles of Death Metal в "Батаклан", както и сайтове за продажба на концертни билети.


GPS данните от телефона довеждат разследващите до намиращото се на около 13 км. предградие Алфортвил. Там задържаният в петък Салех Абдеслам и брат му Ибрахим са били резервирали две студиа в хотел "Appart`City".


Навсякъде където отиват, атентаторите оставят след себе си използвани телефони. Не прави изключение и наетата на името на Ибрахим Абдеслам вила в парижкото предградие Бобини. В нея разледващите откриват два кашона телефони за еднократна употреба, които все още дори не са били използвани.


Обаждания до номера в Белгия са засечени и от телефоните на атентаторите от стадиона и ресторанта. Няма обаче никаква следа от изпратени имейли или какъвто и да било онлайн чат.


Няколко десетки кутии неизползвани телефони са намерени и в квартирата, обитавана от един от последните останали живи атентатори – Абделхамид Абауд. Те са открити в отломките на обитаваната от него сграда, в която той се самовзривява при щурма на специалните служби, които го локализират няколко дена след атаките.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 506 Любопитно

  а колко такива клети влязоха без документи или с фалшиви сирийски паспорти някой сметна ли?

  харпун
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8288 Неутрално

  А може да стоят и някои служби.....Странно е, че след толкова сигнали, че Брюксел ще е следващата точка, в която ще ударят терористите, беше допуснато това да се случи.

  [email protected]
 3. 3 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 336 Неутрално

  с любезното съдействие и на системата ШЕНГЕН

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Кой има изгода от това??? Кой иска слаба и уплашена Европа??? Според мен - това е някой диктатор с фалирала икономика, огромна военна машина, пълна липса на морал и спешна нужда от враг. Идеи някакви да ви се намират?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Начи ... адски си падам по Разузнавания, които, ококорили високопрофесионални сини очички обясняват с шестмесечно закъснение колко професионално било онова, която били проспали преди половин година!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  естествено че са професионалисти , нали излезе стойността програмата , похарчените средства , обучението , лагерите , успеха . резултатите са видими .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Анализи, анализи, анализи, съвещания конференции, срещи, и нито грам мозък!

  Забрана на исляма и прогонване на всички, които го изповядват!
  Няма друго решение!
  Ако не се направи, сбогом на цивилизацията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Значи тайни служби стоят зад тези взривове.Кои имат интерес от една тероризирана и слаба Европа ?
  САЩ и Русия !
  Русия и САЩ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нали повечето от бежанците са инженери и лекари. Специалисти така да се каже. Да видим сега баба меркел какви ще ги приказва.....Путин си знае работата. Аллах ми ги праща. Аз му ги връщам....

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Гневно

  "Зад атаките от ноември в Париж стоят професионалисти, твърди разузнаването"
  А в разузнаването стоят п..ки заспали, които чакат САЩ да им каже какво да правят.

 11. 11 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Рядко атентати се извършват без cover up и логистика от страна на нечии служби Извършителите може да са чаршафосани , но кой е баш кукловода ???
  И сега какво следва : ? Ново орязване на граждански права и свободи под удобната заплаха за тероризъм !!!
  Тоя сериал е вече яко тъп !

 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Е и какво правим?

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Весело

  [quote#4:"moriarti"]Кой има изгода от това??? Кой иска слаба и уплашена Европа??? Според мен - това е някой диктатор с фалирала икономика, огромна военна машина, пълна липса на морал и спешна нужда от враг. Идеи някакви да ви се намират?![/quote]

  Мурзилажа веднага разпозна гАспАдаря си в Кремъл и се нахвърли да ти бие минуси

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Два са източниците на обучени терористи в ИДИЛ:
  1)Главно чеченци обучени в съветския, руския и кадорвски спецназ. Отделям кадировския от руския нарочно - Чечения само номинално е част от Русия, води се васал, но в момента в който Путин спре да си плаща рекета, се отделя.
  2)Офицери на Саддам обучени в СССР и Русия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много лошо звучи.
  Службите трябва да координарат действията и също да вдигнат нивото си.
  Иначе ще има много жертви.

 17. 17 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  А кой ги обучи тези професионални камилари терористи,и защо!?!?
  Щото се оказа, че май терористична организация "Алкайда" няма,а се използва името, като бурка за тайните служби!?!?
  Само питам де,некой да си не помисли, че не вЕрвам на официалните медии и версии!?!?


  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#6:"дерибеев"]естествено че са професионалисти , нали излезе стойността програмата , похарчените средства , обучението , лагерите , успеха . резултатите са видими . [/quote]

  Пак ли не разбра веее, пак ли не разбра ! Пак сбърка мулето с катър
  Това беше за онези с които сега преговарят Путин, Асад и Лавров - за умерената опозиция.
  По въпроса за ИДИЛ:


  [quote#15:"Ian Smith"]Два са източниците на обучени терористи в ИДИЛ:
  1)Главно чеченци обучени в съветския, руския и кадорвски спецназ. Отделям кадировския от руския нарочно - Чечения само номинално е част от Русия, води се васал, но в момента в който Путин спре да си плаща рекета, се отделя.
  2)Офицери на Саддам обучени в СССР и Русия. [/quote]

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Зад атаките от ноември в Париж стоят професионалисти, твърди разузнаването"
  Това разкритие е колосална стъпка към справяне с проблема; щот ние досега мислехме, че са разсърдени детски учителки.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Весело

  [quote#9:"1_bulgarin"]Путин си знае работата. Аллах ми ги праща. Аз му ги връщам.... [/quote]

  Вие сте само празни приказки и кал в ушите ...

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Европейските служби вече не могат да намерят курва в бардак, само ПР акции правят.

  Дела трябват, а не думи.
 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2072 Любопитно

  При положение, че Белгия е в трета степен на тревога от 13 ноември насам и по улиците е бъкано от полиция и армия, аз за една приятелка да питам: ко станА днес? Нали уж бдят, пазят и внимават? Къде спахте у тиквите? Те тия атаки не се планират от днес за утре.
  Ако не беше всичката тая армия и полиция по улиците, сигурно щяха и сградите на ЕС да взривят, не само летището и метрото.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 24. 24 Профил на Maimouna N'Diaye
  Maimouna N'Diaye
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Париж, Брюксел са само началото!
  Бог да пази Европа!

 25. 25 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Професионален камикадзе?!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Много теория, но за практиката са необходими много качества и преди всичко ИДЕИ, и ДУХ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#18] от "Ian Smith":

  Янко, благодаря ти за ерудирания анализ!
  От него разбрах, че Путин е виновен,клатя разбиращо глава,и ти благодаря отново!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Дано специалните служби си извлекат съответните поуки и станат по-ефективни. Тази война без фронт ще бъде особено трудна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 229 Неутрално

  — Аз ви обещавам - извика той. - че ако победим, никой няма да ни запомни. Но ако загубим, никой няма да го забрави! — капитан Керът. Т.П.

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#17:"Краде ми се мили мой!"]Щото се оказа, че май терористична организация "Алкайда" няма[/quote]

  Ама така ли се оказа !!! Не съм знаел !!!
  Викаш такова нещо като ислямски тероризъм няма. Щатите са го измислили !
  И Мохамед не съществува, и корана, и джихада още от 7-и век, завзел територии до Константинопол на север, на запад цяла Северна Африка и Испания, до Пиренеите и Южна Франция.
  Все хризитянски земи.
  А второто "издание" на джихада - Османската империя чак до Виена.
  Викаш всичко това ЦРУ и американците са го измислили.
  Нашият Тервел при Константинопол и френския Карл Мартел при Поатие, почти до средата на Франция, напразно са се хабили.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":

  Поствам един от коментите си под друга статия, в отговор на подобен коментар...
  Това не е четене на менюто в ресторант.
  Ако беше толкова лесно всеки би го направил и нямаше да има нужда от службите.
  Тези последните са в положение на догонване, затова рядко могат да надбягат терористите. Правят каквото могат....

  "More Majorum"
 32. 32 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#14] от "venci4":

  Блиц?!? Ама ти сериозно ли?

  @)----,--'--
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Гневно

  НАДЯВАМ СЕ, ЕВРОПА НАЙ-ПОСЛЕ РАЗБРА, ЧЕ НАТО Е ВЪВ ВОЙНА С ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!!!
  ЩЕ ПОСЛЕДВА МАСИРАНА ВОЕННА КАМПАНИЯ В СИРИЯ И СЕВЕРЕН ИРАК. ДА ИЗТРЕБИМ ХЛЕБАРКИТЕ ДО КРАК!!!
  И КОРЕННА ПРОМЯНА В ПОДХОДА КЪМ БЕЖАНЦИ, МИГРАНТИ И КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦИТЕ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#27:"Краде ми се мили мой!"]Янко, благодаря ти за ерудирания анализ!
  От него разбрах, че Путин е виновен,клатя разбиращо глава,и ти благодаря отново! [/quote]

  Да, виновен е !
  Без пет години диващини и изстъпления в Сирия, под негово покровителство и с негово пряко участие, ИДИЛ щеше да бъде това което беше преди пет години - малка, не особенно силна терористична група, действаща предимно с малки акции в Ирак.
  Две на ръка, че бежанския поток щеше да е по-малък.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 35. 35 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Между другото,току що нова експлозия!
  Ислямски дом на мира!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 36. 36 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#27:"Краде ми се мили мой!"]Янко, благодаря ти за ерудирания анализ!
  От него разбрах, че Путин е виновен,клатя разбиращо глава,и ти благодаря отново! [/quote]

  Моля ти се, вместо да слушаме глупостите ви как САЩ са виновни по-добре да посочим истинските виновници.
  Глупостите как САЩ са виновни за всичко в Българи се слушат 70 години.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 37. 37 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2072 Любопитно

  [quote#31:"Lumberjack"]Тези последните са в положение на догонване, затова рядко могат да надбягат терористите. [/quote]

  Ами за какво са ни тогава? За какво са им тия бюджети, тренировки и какво ли още не, при положение, че групичка изтрескали араби очевидно си прави, каквото си иска?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 38. 38 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"1_bulgarin"]Нали повечето от бежанците са инженери и лекари.[/quote]
  и сапьори...

 39. 39 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#34] от "Ian Smith":

  Още един път ти благодаря,за ерудираните анализи!
  Ти ме накара да видя света,такъв какъвто е!
  Клатя разбиращо глава и ти благодаря,отново и отново.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 40. 40 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#36] от "Ian Smith":

  Янко, правиш издънки!
  САЩ, ти го спомена!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 201 Неутрално

  "а в браузър историята му са били открити гугъл търсения на фрази от типа "как се прави детонатор".

  Аха, това го вервам на сто процента ...и никой не е разбрал....айде бе...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 43. 43 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 587 Гневно

  Прилича ми на онова "Полицията откри, че колелата са били откраднати от крадци на велосипеди"...
  Ми професионалисти са, да! А вие доколко сте професионалисти, господа полицаи с милиардни бюджети???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 44. 44 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#37] от "Хриси":

  С риск да се повторя.
  Правят това което могат. Те винаги са в неизгодна позиция, ограничено време и ресурси. Нормално е да има пропуски.
  Докато без тях = сегашната ситуация х 100.........

  "More Majorum"
 45. 45 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Професионалист, който хвърлил в близкия кош за буклук еднократния телефон, заедно със сим-картата. Бла, бла...
  Трябва му една запалка и три минути, за да види сметката на картата, а телефона да хвърли отделно. И щеха да фанат на дедовия....обаждането.
  Две цели имат
  - да се оправдаят
  - да имат повод да обвинят някого и да го нападнат, ще видим кой ще има частта.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 46. 46 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#45] от "moscowagent":

  Миии, значи някой профи е изхвърлил нужните вещи, по които да го разпознаят

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 47. 47 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сорос":

  Аха....на туй ми мирише...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 48. 48 Профил на dmitip
  dmitip
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#24:"medalis"]Париж, Брюксел са само началото!
  Бог да пази Европа!
  [/quote]

  Истерията много ще помогне несъмнено.
  А да продължаваме да си говорим за граници и затваряне на невинни бежанци, докато ИДИЛ процъфтява с петролни долари и убива наред мюсюлмани и белгийци и който си реши утре...

 49. 49 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 619 Любопитно

  [quote#45:"moscowagent"]Трябва му една запалка и три минути, за да види сметката на картата, а телефона да хвърли отделно. И щеха да фанат на дедовия....обаждането. [/quote]

  Телефонът си има IMEI и по този номер също може да се проследи. Не случайно се говори за отпадане на сим-картите. Просто телефона се регистрира в съответната мрежа и готово.

  Демек трябва да се палне и телефона!

  @)----,--'--
 50. 50 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Ето какво се получава след като формата за разпит наречена
  "water boarding" e забранена и непризната за Европа.
  Иначе при нея всеки всичко си казва без следи на насилие , кръв и дори сини петна.
  Трумп е предлага да влезе в сила след избирането му отново така най добре се залавят скритите терористи.
  Европа го отрича като не човешко но пък човешко ли е да се приближи ислямиста до теб и да се взриви драги европейци?!
  ... и последно за тероризъм и участие в такъв защо да няма смъртно наказание ?!

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  професионалисти те. всеки средностатитически човек може да организира подобно нещо - има и достъпни технологии, и ноу-хау. да не кажа и DIY сайтове.

  въпросът е - защо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#49] от "MyTwoCents":

  както се оказа, дори не е нужна комуникация по нета (за разлика от активистите на ал-каида, които общуваха чрез скрит код в порно сайтове). трябват евтини телефони за еднократна употреба, които наистина може да палнеш след обаждане. достъпно решение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  Само силови решения с възлагане на цялата отговорност на войската и полицията не работят ефективно. Необходимо е заангажиране на цялото общество, включително и законопослушните мюсюлмани, плюс законодателство насочено срещу тероризма и неговата превенция. Иначе ще тичаме след сянката си. САЩ пиха горчивия хап след 9/11 с липсата на комуникация между 57-те федерални служби за сигурност, местните и щатските полицейски системи. Явно на Европа е необходима една обща система от типа на Департамента за Обща Безопасност. Да, доста средства ще отидат в подобно комплексно решение, но явно то се налага от събитията и "борците за тържество на правата вяра" няма да оставят Европа на мира. Засега жертвите на ислямистки атентати са около 300, главно във Франция и Русия, но по логиката на концентрацията на диспората в Европа няма да отнеме много време процесите да станат по-масови, т.е. необходими са решителни действия днес, утре ще е късно.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  А, сега понеже пак се случи, ще се оправдават, че терористите били професионалисти. А къде е превенцията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK