В мюсюлманските страни отношението към джихадистите е отхвърляне и презрение

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  В мюсюлманските страни отношението към джихадистите е отхвърляне и презрение.....

  Такова трябва да е навсякъде...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Май действителността е точно противополжна на констатацията изведена в заглавието. Пакистан е точният пример, а не изключението. Много ясно че там където ИДИЛ е забранена няма да получава поддръжка защото мюсюлманите не са искрени.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  А в Европа цял брюкселски квартал крие джихадиста Абдеслам и посреща полицията с камъни и вряла вода.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2348 Разстроено

  Странно как част от човечеството не желае да бъде човечество. И после как да не мислиш, че Земята отдавна е пренаселена...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Реално данните от изследването са публикувани преди една година, което означава че анкетите са направени в края на 2014. Страхувам се че оттогава доста неща се промениха, не всички в полза на активно отхвърляне на ислямизма. Има и друг момент, целевите групи и местата на провеждане на анкетите, обикновено големи градове. Допускам възможността данните от селските райони да са доста по негативни за нас, макар да ми се иска да не е така.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Тази публикация е от ноември 2015, т.е резултатите са от пролетта на 2015 -виж резюме на http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/11/17/in-nations-with-significant-muslim-populations-much-disdain-for-isis/
  Но, доста по интересна е резюмето на по-пълното изследване, от което горното е част. Мюсюлманите в света са 1.6 милиона, или 26% от населението на света и най-бързо нарастващата група и поддръжката за шария като правна система за управление е доста интересно разпределена. Например в Турция за шария са само 12%, докато в мюсюлманските райони на Русия са 42% -виж http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/12/07/muslims-and-islam-key-findings-in-the-u-s-and-around-the-world/

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Не знам какво са рисърчвали Пю, но знам, че нито една фатва срещу тероризма, джихадистите и Ислямска държава не е прогласявана никъде в ислямския свят. Виж, срещу поети, журналисти и активисти проклятията и смъртните присъди валят като дъжд. Факт е също, че ислямските общности никъде не са отхвърлили, предали на властите или сътрудничили при разкриването на терористичен акт от техни си единоверци. Напротив, мълчаливо ги крият в гетата и им помагат като верни ятаци. Затова е изключително идиотски подход да се разчита на социологически проучвания сред известни със своето притворство общности.

 8. 8 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Първо, от статията не става ясно за какво е било направено запитването. За отношението към ИД ли, за тероризма по принцип ли или за приемливостта на шариата като религиозно-политическа система на управление. Не знаем и какви точно въпроси са били задавани, защото отговорите при подобни проучвания извънредно много зависят от това, как точно са били формулирани и задавани въпросите.

  Второ, това е декларираното отношение на интервюираните. А в държави, в които демокрацията е силно манипулирана или прекалено окастрена, особено в държави, където терорът е всекидневие, не са особено много хората, които казват на непознати точно това, което мислят.

  Трето, макар да ни се поднасят като успокояващи, резултатите всъщност са силно обезпокояващи. Ако в една държава 5, 10 или около 15% от хората малко или много одобряват радикалния ислям, шариата като политикеска управленческа система или тероризма, в такава държава тероризмът има прекрасна почва за развиие и за провеждане на реален радикален ислямски тероризъм.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Ами тогава мюсюлманите да си направят една коалиция и да си напляскат калпазаните. Защо не го правят?
  Докато не си елиминират боклуците, всички минават под един знаменател и приказките за добрия ислям не вървят.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Делфина
  Делфина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво ни интересува мнението на мюсюлманите ?
  Няма толеранс между религиите , колкото и да се опитвате да наложите това като идея. Хора умират в Европа , а Дневник ни занимава с глупости.

 11. 11 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  То затова гражданите на Палмира бягат заедно с ИДИЛ-ци... Щото ги "презират"...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 12. 12 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 414 Неутрално


  Я сега малко аритметика ...

  1.000.000.000 мюсулмани * 15% = 150.000.000 мюсюлмани гледаат благосклонно на Ислямска държава.

  Сто и петдесет милиона привърженици !!!

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  [quote#8:"glog"] Ако в една държава 5, 10 или около 15% от хората малко или много одобряват радикалния ислям, шариата като политикеска управленческа система или тероризма, в такава държава тероризмът има прекрасна почва за развиие [/quote]
  При 1.6 млрд. праворерни ако ~200 милиона са радикализирани и готови за джихат срещу неверниците ,тази новина трябва да е покъртителна за толерантните ентусиасти които искрено вярват ,че опасност от тероризъм няма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 506 Неутрално

  При 1.6 милиарда мюсулмани по света, ако дори и 1% бяха терористи, досега нямаше камък върху камък да е останал от нашата цивилизация. Реално техният брой е изключително малък. Познайте обаче как може той да бъде увеличен - като се предизвика религиозна война, като се настроят християни срещу мюсулмани. Всички които поставяте под един знаменател всички мюсулмани, заради действията на няколко изрода, правите точно това. Хора които никога не биха станали терористи, могат да се превърнат в такива ако те и семействата им са подложени на гонения и насилие.
  Това е целта на всички тези атентати, и вие послушно играете в тяхна полза в тази игра.
  Замислете се. Те затова използват името Ислямска Държава, макар че са убили в пъти повече мюсулмани отколкото християни.
  Никой от нас няма полза от война с над една трета от населението на Земята. Говоря за НАС разбира се, не за разни платени провокатори като тоя по горе, който от инфо че никъде не са подкрепени от повече от 15% ги сметна че са 15%. Макар че ако стане такава война, и тях няма да ги отмине, но къде ти мисъл там, те си мислят и че православните ракети ще ги отминат.

  Борбата трябва да е с изродите, не с всички мюсулмани, защото иначе тая война ще я водим ВСИЧКИ НИЕ, не някакви абстрактни армии, и никой няма да я спечели.

 15. 15 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Нещо не мога да се доверя на тази анкета. Логически погледнато един терорист, най-търсен в Европа се укрива над 4 месеца от хора, които не били свързани с ДАЕШ, а били обикновени мюслита, обиковени, живеещи в ЕС от години. Това ако не е знак за подкрепа и толерантност към действията му, на знам кое е.

 16. 16 Профил на toniotplovdiv
  toniotplovdiv
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Според корана те могат да лъжат колкото си искат. Дори е похвално да излъжеш немюсулманин.
  А вчера последният католически папа целува краката на един от тях. Разбирате ли, какво означава това за обикновения ислямопримат ?

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  [quote#16:"toniotplovdiv"]католически папа целува краката на един от тях. Разбирате ли, какво означава това за обикновения ислямопримат ?[/quote]
  Това за мюслите значи слабост, робско подчинение...

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3938 Разстроено

  [quote#16:"toniotplovdiv"]А вчера последният католически папа целува краката на един от тях. Разбирате ли, какво означава това за обикновения ислямопримат ? [/quote]
  Това наистина е отврат. Не мога да си представя в Европа която се бори с ислямските нашественици някой папа да мие краката на тези които искат да я завладеят с ятагана.
  Точно обратното папите са били в основата на антислямските обединения като Свещения съюз благодарение на който е спечелена морската битка при Лепанто през 1571г.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мдаа, само 15%, което както каза колегата по-горе е 150 МИЛИОНА подкрепят Идил. Любопитно число е това на палестинците подкрепящи идил - 16% малко по-високо от средното. Спомням си какви празненства имаше в Палестинските територии на 11. септември. И тези се борят да имат държава. Единствените, които заслужават да имат държава са кюрдите, 40 милиона без държава. Светски настроени и жертвоготовни в битки с Идил.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 20. 20 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Дневник" отново ни "успокои" с проучване направенопрез 2015 година. Хубавото е, че статията е безсмислена и няма да постигне ефект. Никой не е успокоен от това проучване.
  Нито въпросите на проучването са представени, нито е актуална(статията, защото е базирана на стара информация), нито цифрите са успокояващи, нито ние пък вярваме, че мюслитата не си искат шериата и са цивилизовани.

 21. 21 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С една дума, "спете спокойно деца", да бъдем толерантни, докато ни взривяват.

 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  не е достатъчно трябва да ги преследват

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  В нито една страна благосклонното отношение към екстремистите не надхвърля 15%.Всъщност 15% не е никак малко.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Статията е от рода на "дрън-дрън"; ЕС граждани, призоваваме ви да не сте ксенофоби, расисти и т.н., само, че - над 80% от коментаторите в "Дневник" не критикуват мюсюлманите, а религията им, която де факто е военна терористична доктрина Не са виновни мюсюлманите, чийто родители от 3-4 годишни ги индоктринират с тази човекоомразна идеология и им втълпяват, че имало "умерен" и "радикален' ислям и след това някои от тях се самовзривяват, като убиват заедно със себе си абсолютно невинни други хора. Виновна е идеологията , наречена "ислям", виновно е това политическо учение и за това то трябва да бъде забранено като антидемократична идеология.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  15% е много голяма подкрепа! В Русиш 1917 г. комунистите завземат власта с подкрепа от около 1%, у нас 1945 подкрепата на терористите-комунисти е също около 4-5%!

 26. 26 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До сега няма нито един имам, ходжа или каквото е там, който да е отхвърлил джихада против други религии. Защото джихада е разрешен от Корана - най-мракобесната книга сред религииозните учения.

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "В нито една страна благосклонното отношение към екстремистите не надхвърля 15%."

  Т.е. от стотиците милиони там, 15% са потенциални терористи. Много миролюбива религия, направо страшна работа!

  Медведев, Дмитрий Анатольевич, очевАдно е решил след време като го съди международния трибунал в Хага да се обяви за НЕВМЕНЯЕМ, и затова в момента дрънка такива безумици, подготвя си защитата.
 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А за арабите проучване кога???
  Нали те го направиха - питайте и в техните държави.
  Без Ирак и Сирия - ясно е, че там сега не е за журналисти...

 29. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  В мюсюлманските страни, в най- богатите от тях, ако отидеш, посетиш масовите им, площадни прояви, първо ще се впечатлиш от огромния човешки мравуняк и второ от яростните възгласи и крясъци на ораторите. Идеята за арабски халифат е обзела съзнанието на целия арабски свят (те са повече от 400 милиона), а религиозният им фанатизъм е неописуем. След предателството на Горбачов и краха на социализма, на идеологическия фронт остана единствено противостоянето между Християнството и исляма. За съжаление атеизмът на западноевропейските ренегати стана причина за навлизането на десетки милиони мюсюлмани във всички европейски страни, а "атеизмът", пасивността и тъпотията на европейските политици станаха причина джамиите да никнат като гъби след дъжд. Само в България са построени над 1300 джамии. А НИЕ ОЩЕ СЕ ЧУДИМ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРЕПОДАВА ХРИСТИЯНСКО ВЕРОУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА И дали трябва да поддържаме колкото се може по- близки, братски връзки с Християнска Русия!

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  много манипулативна статия, изровена от миналото. такива изследвания имат подвеждащ потенциал, зададен още във формулировката на въпросите им. това, например, че "мразят ИД", не е ориентир - както се оказа, Усамата бил мразел и порицавал Заркауи, че не бил "истински джихадист". ан-Нусра били негативно настроени към ИД. талибаните дали открито ще заявяват социологическа подкрепа за ИД? много по-показателни са изследванията за подкрепа за налагане на шариата - "умереният" и "нормалния" такъв, защото шариатът е много по-обхватна категория от конкретното квазиполитическо образувание ИД, и много по-същностно характеризира мюсюлманите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  дрън дрън, колкото и да се опитвате да промивате мозъците няма да стане, всички разбраха що за религия е исляма

  twitter.com/voxybg
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "red.mary":

  да. изключително заблудително е да асоциират всички негативни ислямо-ислямистки прояви с ИД, а.к.а. "даеш". защото то предполага, че нейните характеристики се ограничават единствено и само до нея. вместо да разглежда ИД като проявление на нещо много по-същностно за исляма - шариатът като господстваща система на обществена уредба. типичен случай за каруцата пред коня. в светлината на това обръщане на каузалностите е нормално да има питане "защо гражданите са укривали терориста много месеци".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"daskal1"]Например в Турция за шария са само 12%, [/quote]
  Много "успокояващо" - от 70-80 млн. население с близо 99% мохамеданска религия, 12% са за шериат! Та това прави близо 10 млн. съседи фанатици!... И казвате "само"?

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4":

  ами подобна потресаваща сметка можехме да направим и когато преди месеци излезе проучване на подкрепа за ИД, ако не се лъжа, в Турция, която отиваше накъмто 10 процента. на принципа на сухото сметкаджийство...от 80 млн.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 616 Разстроено

  "Между 60 и 80% се движат отрицателните становища за ИД в разнообразна група от народи, включваща Индонезия, Турция, Нигерия, Буркина Фасо, Малайзия и Сенегал."

  20-40% подкрепа или неутралитет в държави с десетки милиони население се представя като добра новина???

  Истината ще ви освободи
 36. 36 Профил на Ivan Pernev
  Ivan Pernev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз бих изял едно шоколадче ISIS

 37. 37 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази статия е поредния опит за насаждане на европска толерастия след поредния атентат. Мюсюлманите може и да не одобряват ИДИЛ, но всички мюсулмани по света одобриха атентатите от 11.9. Последващите атентати също предизикваха радост и еуфория в мюсюлманския свят, но те не бяха отразявани в толерастките европски медии.
  Ислямът е най-нетолерантната религия в момента. Няма умерен и радикален ислям. Има хора изповядващи исляма такъв, какъвто е написан в Корана. Това са джихадистите. Умерените са като нашите великденски християни. Само дето влизат всеки ден в джамията и повече спазват обредите си.
  Да обобщим: Джихадист е този, който ще ви отреже главата, а мюсюлманин е този, който ще се радва на това.

 38. 38 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Не им вярвам! Те не са глупави, за да декларират подкрепа за джихадисти. Но ще се радват на всеки техен атентат срещу християни.

 39. 39 Профил на Никола Георгиев
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Интересно проучване, но силно се набива на очи, че не споменават Саудитска Арабия и останалите сунитски държави от Персийският залив. Какво ли мисли тамошното население за ИД и защо не ги споменават в проучването???

 41. 41 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бомбардирайте Пакистан

 42. 42 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 306 Неутрално

  още броят жертвите в Брюксел, а комисарката Могерини пак зове за толерантност към мюслите...

 43. 43 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 516 Неутрално

  е хубаво де, след като християните воюват с Ислямска държава, Ал Кайда и т.н., а мюсюлманите ги презират, кой тогава ги подкрепя? Будистите или извънземните?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 44. 44 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нищо от това няма значение. Нужни са ти 30 човека, за да направят света по-ужасно място. Няма никакво значение какво мисли мнозинството от мюсюлманите докато религиозните институции открито не заклеймат идеологията на ИД и радикалния ислям.

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  У нас не е така! ИД са проблем за Асад и поддържащия го Путин. Значи са добри!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "massa":

  То много хубаво, ама няма категорични доказателства за това, че терористи стават само такивата, травмирани от лични преживявания. Тъкмо напротив май, не малка част произхождат от нормални, нерадикални семейства, са образовани и определено не бедни. Братята Абдеслам са притежавали кафене в Брюксел, например. В добавка, прелюбопитно е що така само 'бедни' и 'онеправдани' мюсюлмани се взривяват бре, с цел избиване на цивилни? що така индийци, латиноамериканци, пък ако щеш и афрканци и азиатци неизповядващи Ислям нито се взривяват, нито стрелят, колят, изнасилват и прочее по улиците в т.нар. развити страни, където презумпцията е, че ги третираме като втора ръка хора (което е напълно възможно; ако се съди по мненията на пишещи в Дневник, не малка част от такивата са откровени расисти)? Това, че активните религиозни терористи не са, очевадно, 150 милиона, не значи, че няма значително малцинство сред т.нар. вярващи в мюсюлманските общности, които подкрепяйки определени каузи или просто изразявайки съгласие с определени религиозни догми с право могат да се калсифицират като, в най-добрия случай, привърженици на радикални религиозни трактовки. Примери бол: колко 'нерадикални' мюсюлмани криеха Салах Абдеслам в продължение на месеци, знаейки много добре в какво е бил замесен, обществената подкрепа за бодигарда, който застреля местен политик в Пакистан заради кампанията на политика срещу закона за богохулстване (между другото, в Русия в момента съдят атеист за изразено мнение по религиозни въпроси в интернет), и т.н. Проблемът естествено не е в хората, а в идеологията, в която такивата се индоктринират от малки.

 47. 47 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Все едно да влезеш в циганската махала и да питаш, "Вие харесвате ли цигански работи?".

 48. 48 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 511 Неутрално

  направо безусловно повярвахме, че им е такова отношението...

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Неутрално

  Статията доказва наличието на извънземни ... иначе от къде идват джихадистите и кой ги укрива... /на практика целия Моленбек е укривал джихадиста с отвращение / Само Пакистанците са искрени - те си имат техни си талибани и наистина нямат отношение. Целта на подобни статии не зная каква е , ама е вредителска - все едно да се опитваш да убедиш болен , да не си търси точната диагноза, защото квартала не вярвал, че е болен и има проблем.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Гневно

  [quote#43:"borko_to"] кой тогава ги подкрепя? Будистите или извънземните?[/quote]Пишещите подобни статии подкрепят джихата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Разстроено

  [quote#35:"Geo"]20-40% подкрепа или неутралитет в държави с десетки милиони население се представя като добра новина???[/quote]40% подкрепа от милиард е 400 милиона !!!
  УЖАС = това е държава от мащаба на САЩ !
  ... разсредоточена по цял Свят = това е ИД

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#24] от "Логика":

  Хайде да не лицемерим и обобщаваме, ако може. И религията е безчовечна и кръвожадна, и изповядващите я са поне 95% примати с промити мозъци. Религията може да е каквато си иска (друидизмът да не би да е бил много човеколюбив), но е опасна именно, защото я изповядват над 1 милиард хуманоиди, които заслужават критика още повече от геноцидното си верую. Е, всъщност заслужават доста повече от критика, но на този етап - толкова. Що е време, пред нас е...

 53. 53 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  В наши дни правилото , че не всички мюсюлмани са терористи – но че всички терористи са мюсюлмани , все по-плътно се приближава до абсолютната истина.
  И е така , защото няма как да се пренебрегне провъзгласената в Корана изначална нетърпимост спрямо всички други религии по света. Текстовете от сури 8 , 9 и 47 – строфи 9 , 39 , 5 , 29 и 4 са недвусмислено доказателство , че и най-миролюбиво- настроеният мюсюлманин при дадени обстоятелства в непредсказуем за самия него момент , Коранът би могъл да му предостави верската , идейната и морално-етична основа и да му внуши повеля , за да може той да се превърне в терорист и професионален самоубиец , който с лекота да преодолява и погазва общоприетите ценностти , като свобода , справедливост и човешки живот. Професионалните самоубийци-терористи не са фанатици . При тях границата между радикализиран мюсюлманин и ислямизиран радикал-маргинал е вече заличена и опасността , която те представлявават за цивилизованите страни , може да се премахне само с тяхното унищожение.

 54. 54 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тая статия е басня като тази, че в Европа идвали видиш ли доктори и ИТ специалисти, и основно жени и деца. Много държави като СА, Катар, Йемен и тн не са споментати. Освен това много от мюсюлманите може да не са искрени по политкоректни причини. Тая офца дето вчера късаше израелското знаме ако я питат сигурно също ще каже, че има негативно мнение за ИД.

  А дори самите данни да се верни като се има предвид колко многолюдни са тези държави това означава, че поне 100 милиона мюсюлмани подкрепят ИД... Развитието на повечето мюсюлмански общества е като християнските от 12-13-и век. Те просто нямат място в Европа

 55. 55 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Какво ли се крие в главата на ислямиста-терорист , за да може той да ползва благата на цивилизования живот , а да руши същевременно обществото, което му ги е предоставило?!

 56. 56 Профил на Landlord
  Landlord
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "В мюсюлманските страни отношението към джихадистите е отхвърляне и презрение"

  Това е новата опорна точка на мултикултурните либерасти, а ние трябва да им повярваме.

  Другата опорна точка е че джихадистите не били радикализирани мюсюлмани, ами ислямизирани радикали. С други думи, престъпници използващи исляма като оправдание.

  Разбира се, че второто е вярно, но основната част от джихадистите и техните поддръжници са мюсюлманите.

  Освен това няма радикализирани мюсюлмани. Има такива които се заблуждават че исляма е религия на мира, и такива които следват исляма такъм какъвто е: http://www.thereligionofpeace.com/pages/myths/index.aspx

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4":


  [quote#12:"liubo...otdale4"]Я сега малко аритметика ...

  1.000.000.000 мюсулмани * 15% = 150.000.000 мюсюлмани гледаат благосклонно на Ислямска държава.

  Сто и петдесет милиона привърженици !!! [/quote]

  Като сме почнали с аритметика, защо не довършите решението на задачата, все пак аритметиката не изисква кой знае какво от средния човек.
  Та тези 150 млн (ако изходните условия са верни де )какво остава да ги направим, някакви прости действия, като да ги издирим измежду 1млрд и да ги направим на сапун ли?
  Та, пак казва, че няма и не може да има 150 млн любители на самоубийствата с цел атентати, май е ясно на всеки, по трудното и според мен необходимото е да се намерят измежду останалите, извън тях достатъчно нормални и смислени хора, които да си решат проблема с лошите, а не да очакваме някаква външна сила да я свърши тази работа. Даже си мисля, че понеже в повечето случаи някакви външни сили се опитват да намерят решение, затова сме на този хал.

 58. 58 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#Снимката"]Шоколади на белгийската марка ISIS на снимка от Брюксел през ноември 2014 г., докато производителят бе италиано-швейцарска компания. По-късно името бе сменено [/quote]
  Тези зорлем бягат от популярност

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1084 Гневно

  "Между 60 и 80% се движат отрицателните становища за ИД в разнообразна група от народи"

  40% ОДОБРЕНИЕ ДА НЕ Е МАЛКО!!!

 60. 60 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Проучване дрън-дрън.Фанатичния ислям има много фенове и това е истината.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  Интересно ... колко ли процента одобрение са имали болшевиките 1917 г. за да направят СССР

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някой обърна ли внимание на уточнението най-долу, че данните са отпреди 1 година. С една дума, вече са напълно остарели и неверни.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 63. 63 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#55:"Николай_1"]Какво ли се крие в главата на ислямиста-терорист , за да може той да ползва благата на цивилизования живот , а да руши същевременно обществото, което му ги е предоставило?![/quote]

  Нищо.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 64. 64 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Интегрцията на пришълците от Африка и Азия към западните общества е толкова осъществима , колкото и на зехтина с водата.

 65. 65 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Никого не го интересува какво им е отношението. Какво правят по въпроса, е важното.

  Все едно да заклеймяваш престъпленията на комунизма, но да продължаваш да си членуваш в БСП.

  Сиреч - лицемери.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 66. 66 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Основният грях на Левицата на Запад е , че руши демокрацията с помощта на демократични ценности. Пример за това е порочният подход на левите политици при справяне с кризата предизвикана от имигрантските пълчища нахлуващи на Запад.

 67. 67 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 554 Неутрално

  На мюсюлманските страни ще им повярвам тогава, когато се обединят и образуват общ фронт срещу ИДИЛ. Всичко останало е "мижи, да те лажем".

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 68. 68 Профил на Георги Борисов
  Георги Борисов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "В Ливан близо 99% са изразили силно отрицателно мнение"
  Време е и тези да бъдат "демократизирани".

 69. 69 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "нямат отношение към ИД (Islamic State in Iraq and Syria -ISIS), "

  --т.е. българският език е толкова могъщ че в едно "ИД" съчетава "Islamic State in Iraq and Syria"? Не ми се вярва. Ако е "ИД" то е "IS" и толкова. А ако ще е ISIS, то тогава ИДИС и така нататък.

  Тройка и половина.

 70. 70 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Отхвърляне,презрение.... и разбира се подпомагане!
  Нищо ново около ислямското лицемерие!
  Кво става,кога ще почват да строят 200 джамии на Мути!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  [quote#65:"Thoth"]Все едно да заклеймяваш престъпленията на комунизма, но да продължаваш да си членуваш в БСП. Сиреч - лицемери.[/quote]Същото лицемерие е като да ползваш благата изградени по соца ... и да плюеш соца. Това е и отношението на мюсюлманите към джихата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Допреди 20 години същите глупости за католиците биха казвали нашите правосранни воини на царя, кърквата и тактковината--щото ИРА и ЕТА тогава принадлежаха към бум-бум движението.

  А и днес в САЩ за същите патриотчета на Трамп, "южните изнасилвачи и убийци" които им "превземат страната", и срещу които искат стена, и масови депортации, са католици.

  ...Така че айде, да бъдем все-пак логически последователни. Почвайте с пяна на уста да привеждате цитати от библията за да докажете че християнството е религия на войната. Броя--едно, две, три--почни!

 73. 73 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ИД е религиозен култ към злото.

 74. 74 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2855 Любопитно

  Статията е целенасочено манипулирана, защото отъждествява религиозният екстремизъм единствено с ИДИЛ. Защо въпросът не е: "Одобрявате ли избиването на неверници - немюсюлмани", а касае само отношението към ИДИЛ? Да не би религиозните екстремисти извън ИДИЛ да са мирни и целите в бяло?
  Манипулативното посочване само на ИДИЛ не дава коректен отговор на въпроса - колко процента от мюсюлманите са привърженици на въоръжената борба срещу неверниците?
  Без да влизаме в теологични спорове относно т.нар. Голям и Малък джихат, ми се струва, че неодобрението на ИСИС е само поради факта, че членовете му избиват и други мюсюлмани...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 75. 75 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#7:"Lemmy"]знам, че нито една фатва срещу тероризма, джихадистите и Ислямска държава не е прогласявана никъде в ислямския свят[/quote]

  Аман от диванни разбирачи на ислямските порядки. За да видиш колко тъп и ограничен е коментара ти (не искам даже да засягам какво това говори за теб самия), виж религиозните лидери, които са подписали това писмо: www.lettertobaghdadi.com

  След това използвай твоите всезнаещи умения да провериш кой да е имам от списъка дали не е издавал фатви срещу Даеш...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 76. 76 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#10:"Делфина"]Хора умират в Европа , а Дневник ни занимава с глупости.[/quote]

  С глупости се занимавате вие. Извън Европа умират много повече хора, отколкото в Европа.

  https://www.statista.com/chart/4094/number-of-persons-killed-by-terrorist-attacks-in-iraq-afghanistan-pakistan-et-al/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 77. 77 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#14:"massa"]Хора които никога не биха станали терористи, могат да се превърнат в такива ако те и семействата им са подложени на гонения и насилие. [/quote]

  До коментар [#14] от "massa":

  Добре е да изясниш за себе си - "никога не биха" или "при определени условия биха"? Страхувам се, че за мен не е приемливо, ако някой ме гони и насилва, аз да отида и да убия детето му. При никакви обстоятелства!

  Ако ти приемаш, че какъвто и да е тормоз върху някого може да е оправдание за нараняването на други, съвсем невинни хора, то имаш сериозен проблем. Много сериозен проблем.

 78. 78 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#16:"toniotplovdiv"]Според корана те могат да лъжат колкото си искат.[/quote]

  Че и с теолози се оказа пълен този форум... Ето малко от колегите:

  http://avtorski.pogled.info/article/72471/Haide-stiga-s-tozi-Koran

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 79. 79 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  А в Кралството на чаршафите и ятаганите какво е мнението или там такава стъкмистика не може да бъде проведена ?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 80. 80 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#23:"chicago514"]В нито една страна благосклонното отношение към екстремистите не надхвърля 15%.Всъщност 15% не е никак малко.[/quote]

  Всъщност наистина е страшно много и е проблем. Точно както е проблем, че масово българите гласуват за партии на ДС, които и до ден днешен практикуват тоталитарен терор.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 81. 81 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Гневно

  "...отношението към джихадистите е отхвърляне и презрение"

  Абсолютно недостатъчно, да не кажа обстоятелство, предразполагащо към бурен цъвтеж на популацията от самоубийци-терористи...!!!

  Форумът е в будна кома...
 82. 82 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 414 Гневно

  [quote#57:"tsvetko_51"]да ги направим на сапун ли?[/quote]

  Тези "хора" не биха ви направили дори на сапун - за тях не сте достоен дори за това.


 83. 83 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "В нито една страна благосклонното отношение към екстремистите не надхвърля 15%".
  Всъщност хич не е розово положението. Примерно 150 мил. души одобряват атентатите. /По-малко от 15%, да речем средно 10% от 1,5 милиарда./

 84. 84 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]При 1.6 млрд. праворерни ако ~200 милиона са радикализирани и готови за джихат срещу неверниците ,тази новина трябва да е покъртителна за толерантните ентусиасти които искрено вярват ,че опасност от тероризъм няма[/quote]
  Душице мамина златна манипулативна, никой не отрича опасността от тероризъм. Толерантността обаче изисква да не приравняваш 80% процента нормални хора към 20% фанатизирани полу-човеци. Толкова ли е трудно да разбереш разликата??

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 85. 85 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#71:"dark'star"]Същото лицемерие е като да ползваш благата изградени по соца ... и да плюеш соца. [/quote]

  Блага от соца? Вие нормален/нормална ли сте или е пролетна умора?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 86. 86 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#84] от "Иван Арнаудов":

  А може ли да изчислиш, какви щети могат да нанесат 20% фанатизирани получовеци!?
  Оня ден видяхме,какви щети могат да нанесат само трима от тях...

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 87. 87 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4":

  Именно, това е стряскащото.

  Panta rhei....
 88. 88 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#37:"birnic"]Умерените са като нашите великденски християни.[/quote]

  До коментар [#37] от "birnic":

  За съжаление изобщо не са като нашите великденски християни... Значително по-религиозни са, за тях вярата е нещо много важно, чрез нея се идентифицират, спазват религиозните предписания и се отнасят към тях много сериозно. Ти едва ли би се ръководил в ежедневието си от предписанията на Евангелията и др. свещени книги, те обаче го правят макар и в различна степен.

  Пример. Имахме упражнение в курса по език, трябваше да кажем кое е най-важното нещо за нас в живота и да обясним защо го смятаме за най-важно. Всички говореха за семейството, за приятелите, за работата, която да дава смисъл и т.н. Само мюсюлманинът заяви, че за него най важното в живота му е вярата. Хем беше доста умен и образован млад човек.

 89. 89 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#85] от "Thoth":

  Що при соца хората камъни ли ядяха,или ходеха голи!?
  Или ние сме родено, след "революцията"1989г.?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4361 Весело

  [quote#85:"Thoth"]Блага от соца? Вие нормален/нормална ли сте или е пролетна умора?[/quote]Огледай се колко инфраструктура е останала от соца, колко жилища , колко образован народ, ... дори градските ни тоалетни са от соца ...
  Да се отрича очевадното не е признак на здраве

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#77] от "luda_krava":

  Искаш да кажеш, че ако сега дойдат мюсулмани, и убият децата ти, изгонят те от там където живееш, т.н. ти няма да направиш нищо, така ли? Така си и мислех, не се учудвам, но това оставя въпроса обаче, кой си мислите че ще я води тая война срещу мюсулманите която толкова искате. Явно някой друг, не вие. Е имам изненада, ще бъдем ние.

 92. 92 Профил на Landlord
  Landlord
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#78] от "mapto":

  Виждам че престоя Ви в Западна Европа, се е отразил на мултикултурното Ви израстване и либерални виждания за исляма.
  Бихте ли коментирали следният документалният филм долу:

  https://www.youtube.com/watch?v=SgKMI1wV0ps

 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":
  ... Тази публикация е от ноември 2015, т.е резултатите са от пролетта на 2015 ...
  --------------------------------------
  Благодаря!

  И се появява един парещ картоф ... опс! ... въпрос ...

  След като е от преди година - защо се пуска сега все едно е ново, умишлено прикривайки тези "подробности"?
  Аман от нагли пропаганди!

  Прочее ... манипулация е и заглавието, и "изводите" в самото изследване, че видите ли - "само 15%" горе-долу били благосклонни ...

  Драги ми пропагандатори на манипулации - 15% от над милиард са над 150 МИЛИОНА контингент! По цял свят!
  И затова, въпреки "презрението", се плодят и ни бомбят вече второ - трето ДЕСЕТИЛЕТИЕ! Сменили са се поколенията, а те и от новото поколение се плодят ли, плодят джихадистите!

  И никого от "потенциалните жертви" не ни грее, че нямало да скочат да ни убиват ВСИЧКИ мюслемани.
  Да ни убие - стига и ЕДИН!

  Това - по "фактите", с които се опитват пак и пак да ни манипулират и да скрият корена на идеологията на джихада - исляма, и обществата, които са му развъдник. Точно развъдник!
  При над 10% заболели от кихавица се обявява грипна епидемия, ама при 15% и повече в дадена страна и вяра, благосклонни към джихадистите видите ли - нямало нищо!
  Ай сиктир!

 94. 94 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#92] от "Landlord":

  Доста си наивен да се опитваш да отваряш очите на разни мулти-култи подлоги, отгоре на всичкото изживяващи се като истина от последна инстанция. Ако все пак много държиш да им обръщаш внимание, просто ги приемай от клоунската им страна. Всичко друго е неоправдана загуба на време и усилия.

 95. 95 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Опа!
  Извинявам се на Дневник, дали са отдолу на статията, че изследването е от пролетта на 2015.

  Но все пак коректността изискваше да е в главата на статията, където представят изследването, което цитират нататък.

  Това, че масово се чете заглавието и абзатц - два в началото е добре известно на журналистите, така че да вкараш по този начин "тънкия момент" в забележка под линия един вид - лично аз си мисля, че е нарочно.

 96. 96 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Радвам се, че коментарите масово са здравомислещи и не приемат журналистическата манипулация и пропаганда.

  Чудя се обаче друго - откъде идва мотивацията на тези редови журналисти, които така упорито отказват да си отворят очите и копаят насляпо в угода на тази отвратителна и човеконенавистна пропаганда?

  Всяка комуналка - бункер, всеки москвич - крепост...
 97. 97 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#94:"iron_cross"]Доста си наивен да се опитваш да отваряш очите на разни мулти-култи подлоги[/quote]
  За съжаление е необходимо да се борим с тази идеологическа проказа непрекъснато, иначе тя ще ни стъпче.

  Глупостта винаги побеждава, ако умните дори за момент спрат да се сражават с нея. Глупостта е като вана с топла вода, в която е лесно и удобно да се отпуснеш.

  Всяка комуналка - бункер, всеки москвич - крепост...
 98. 98 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Щом като в мюсюлманските държави не търпят джихадистите, ние защо трябва да ги търпим?! Нека всеки, който е мюсюлманин мине тест за лоялност към европейските ценности и който не го издържи, веднага да напуска пределите на Европа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#93] от "xm...":

  Пю Рисърч са публикували резюмето на изследването на части в ноември и декември 2015. Защо сега се притопля от Дневник не зная, редакционна политика, може би да се успокоят хората. Лично мен ме впечатли подкрепата за ИДИЛ в Пакистан, страна на която годишно САЩ дават над 10 милиарда помощи.

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#91] от "massa":

  Струва ми се, че ми приписваш несъществуващо мнение.

  Не, няма да стоя безучастно, но в никакъв случай няма да тръгна да убивам на мюсюлманина детето му.

  Идеята да се отмъщава на други хора е характерна за мисленето отпреди век. Атентатите на ИРА бяха пример за такова мислене и съжалявам, но ако го смяташ за допустимо по нищо не се различаваш от приматите в Брюксел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK