България

Източник: Алфа Рисърч

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Любовта към късото еспресо, или ще преодолее ли Starbucks италианското "не"

Любовта към късото еспресо, или ще преодолее ли Starbucks италианското "не"

© Associated Press



Изминали са близо 30 години, откакто Starbucks започна похода си за завладяване на любителите на кафето в света. Единствено Италия, традиционната родина на тъмното еспресо и капучиното с пяна, оставаше извън обхвата на американската верига от кафенета - от замръзналите върхове на Доломитите до горещата Сицилия няма нито един клон на Starbucks, пише Карола Френцен за ДПА.


Творения като Java Chip Frappuccino и Iced Caramel Macchiatos (напитки на базата на еспресо с добавки като карамелен или шоколадов сироп, бита сметана, шоколадови парченца, кубчета лед и т.н.) очевидно са твърде измислени, а вероятно също твърде сладки и с прекалено много сметана, за изтънчения италиански вкус. Сервирането в американски стил на воднисто кафе в огромни чаши често ужасява италианските майстори с техните миниатюрни чашки.


Компанията ще изпробва дали колективното италианско "не" все още е в сила идната година, когато планира да постави зелено-бялото си лого в Милано в сътрудничество с италианския си партньор Percassi.




Мнозина са скептични към авантюрата на Starbucks в Италия, тъй като големите, подсладени и изобилстващи от сметана и ароматизирани сиропи напитки на веригата не се вписват в представите на италианците, известни с привързаността си към силното късо еспресо.

© null

Мнозина са скептични към авантюрата на Starbucks в Италия, тъй като големите, подсладени и изобилстващи от сметана и ароматизирани сиропи напитки на веригата не се вписват в представите на италианците, известни с привързаността си към силното късо еспресо.


Някои експерти са скептични дали италианските клиенти някога ще изпитат топли чувства към американската кафе-мечта.


"Италианците не харесват този тип масови продукти, особено от огромните пластмасови чаши", заявява Адриано Санторо, бариста (барман, специализиран в приготвянето на кафе) в Bar del Cappuccino в центъра на Рим, което е определяно като едно от най-добрите кафенета на италианската столица.


Високият италианец се смее, докато майсторски работи с машината за еспресо.


"Те използват карамелов сироп и канела и други подобни. Ако поръся канела в нечие кафе тук, в Италия, ще ми го плиснат в лицето", казва той. Според Санторо Starbucks е за тийнеийджъри и туристи, а не за истински любители на кафето.


Американка, седнала на бара, се съгласява с него. Криста е от Чикаго, но от 15 години живее в Рим. Тя разбърква млечната пяна в чашата си с ароматна напитка. "Не бих стъпила в Starbucks нито тук, нито в САЩ", твърди тя. Защо?


"След като веднъж сте опитали италианско кафе, никога няма да вкусите отново това нещо, което правят в САЩ", уверява жената.


Шефът на Starbucks Хауърд Шулц обаче е уверен, че достатъчно дълго е проучвал пазара. "Всичко, което сме постигнали досега, е изградено на основата на прекрасния опит, който много от нас са имали в Италия", посочва той.


През 1983 година, когато Starbucks все още продава кафе на зърна в само няколко магазина в Сиатъл, Шулц (тогава мениджър, отговарящ за маркетинга) посещава търговско изложение в Милано.


Преживяванията му в кафе-баровете на града предизвикват революционна промяна в собствените му виждания и вдъхновяват съвременната концепция на Starbucks.


"Италианците са създали театъра, романтиката, изкуството и магията на еспресото" - тези думи на Шулц са цитирани на сайта на компанията.


Изпълнителният директор на Starbucks Хауърд Шулц смята, че достатъчно дълго е проучвал пазара и ще успее да впише практиките на веригата в традициите на Италия.

© Reuters

Изпълнителният директор на Starbucks Хауърд Шулц смята, че достатъчно дълго е проучвал пазара и ще успее да впише практиките на веригата в традициите на Италия.


Той описва изживяването като истински "сутрешен ритуал", извършван на елегантен бар, с общност от редовни клиенти и баристи, които се познават.


"Тръгнах си от Италия, абсолютно зареден с енергия от тази култура", разказва бизнесменът.
Няколко години по-късно той отваря първото кафене на компанията в САЩ.


Starbucks вече има около 23 хил. заведения в над 70 държави. Веригата работи в Тунис и Казабланка, а скоро ще добави в списъка си и Йоханесбург. Пекин, Токио, Рио де Жанейро и Москва - едва ли има голям град в света, където почитателите й да не могат да се отпуснат в удобните кресла на Starbucks. Освен в Италия.


Сега Шулц е убеден, че компанията е готова за тържествено влизане на италианския пазар.
Starbucks ще подходи към дебюта си в Италия с "огромно смирение и безкраен респект към културата й", привличайки клиенти със създаване на изключителна атмосфера, допълва Шулц.
От финансова гледна точка компанията лесно може да си позволи евентуален неуспех - веригата от години непрекъснато отчита рекордни резултати.


Глобалните й приходи през 2015 година достигнаха 19.2 млрд. долара, което е повишение със 17 % спрямо предходната година. Компанията се разраства стремително, особено в Китай и азиатско-тихоокеанския регион.


Духът на Шулц и неговите сътрудници все пак определено няма да бъде приповдигнат, ако претърпят неуспех в родината на еспресото.


За разлика от бариста Санторо собственичката на Bar del Cappuccino Клотилд Дото обаче е уверена, че Starbucks може да постигне успех в "Bella Italia".


"Те работят много професионално и ако използват добри италиански продукти, може да се получи. Може би времето за Starbucks в Италия наистина е дошло", казва Дото. (БТА)

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3087 Неутрално

    Американското "кафе" е по-скоро чай, в който има и кафе! Пълна боза, в лошия смисъл на думата!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на dragozow
    dragozow
    Рейтинг: 980 Неутрално

    Аз като любител на късото еспресо без захар също се ужасявам от воднистата напитка с карамел, която Старбъкс предлагат за кафе.

    Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
  3. 3 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 471 Неутрално
  4. 4 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 543 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Първия ( и последния) път като ми донесоха "Американо" и си полях с него теменужките.

  5. 5 Профил на Репей
    Репей
    Рейтинг: 445 Неутрално

    [quote#0:"Криста от Чикаго"]"След като веднъж сте опитали италианско кафе, никога няма да вкусите отново това нещо, което правят в САЩ", уверява жената.[/quote]

    Имаше такава сцена в американската "Годзила" от 1997 г. Жан Рено начело на екип от френските служби трябваше да замазва френските ядрени гафове, родили Годзила. Командировани в Ню Йорк, си купуват кафе и Рено възкликва "и на това кафе ли му викат".

    Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
  6. 6 Профил на трафоПОСТ
    трафоПОСТ
    Рейтинг: 610 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Съгласен съм, и аз не мога да го пия, но не разбирам нещо друго, в Истанбул пия еспресо само в Старбъкс, не само заради Ви-фи-то, но и защото наистина прявят силно, ултра късо и вкусно кафе. Наистина не разбирам статията.

    „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
  7. 7 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 702 Неутрално

    В Рим или Милано със сигурност ще има клиенти заради туристите, но в останалата част от Италия никога. Късото италианско кафенце е възможно най-хубавото нещо сутрин!

  8. 8 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1721 Весело

    Мътната течност, която в Щатите минава за кафе, никога няма да пробие в Италия.
    Пробвал съм еспресото на "Старбъкс" в Лос Анжелис, Денвър, Детройт и Ню Йорк - навсякъде на количество едно американско се равнява на 5-6 италиански "ристретто".
    Колкото до вкуса, еспресото на произволна италианска бензиностанция е несравнимо по-добро.
    Разните измишльотини с добавяне на какво ли не вече не са кафе.
    Така че........

    Знанието е сила, информацията - власт
  9. 9 Профил на Nach
    Nach
    Рейтинг: 530 Неутрално

    До коментар [#2] от "dragozow":

    Само един път съм си взимал от Старбъкс "кафе" и съм си казал повече да не повторя. Първо е скъпо, второ не е кафе, а сокче и трето е пълно с тийнейджъри с шарени шалчета забили пред Макбуците си.

  10. 10 Профил на kama_start
    kama_start
    Рейтинг: 552 Неутрално

    Няма да се дадат италианците, прекалено горди са

  11. 11 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2456 Неутрално

    Старбъкс и кафе?

    Га пък не.

  12. 12 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 702 Весело

    Миналата година от Старбъкс бяха премахнали чашите с традиционните коледни мотиви за да не се обиждали мюсюлманите. Не, че съм им клиент, но дори само заради това до края на живота си няма да близна техен продукт.

  13. 13 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 745 Неутрално

    Пия с удоволствие и италианско късо силно кафе, а също и такова с мляко и лешников сироп. Просто италианското се пие на 2-3 глътки, може и на крак, докато в Starbucks си сядаш удобно и 20-30 минути се наслаждаваш на почивка с кафе. Въпрос на ситуация и избор. Другото е снобизъм.

  14. 14 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1590 Любопитно

    Не мога да си спомня от коя азиатска страна беше мъжът, който преди време ми каза: "Обожавам София. Там за пръв път пих истинско кафе, в едни малко странни пластмасови чашки😀. Дотогава познавах само американо."

    Та всичко е доста относително. Защо не "Старбъкс" в Италия? Италия отдавна не е същата.

  15. 15 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 869 Неутрално

    Това би било пълно падение за Италия Никой уважаващ себе си италианец или турист, отишъл там, за да попие културата и историята на Италия, няма да се унижи да пие американско кафе. Както и никой уважаващ себе си кафеджия.

  16. 16 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 984 Весело

    Нищо не разбирате ей!
    Няма по-голямо удоволствие от това сутрин към 10:30 да седнеш в да пиеш демократично кафе Американо, да отвориш АйПада и да четеш Дневник, докато чакаш гаджето ти да звънне по АйФона.
    Не че не можеш да четеш Дневник от Мак-а, но защо да го носиш в кръчма?
    Това, да пиеш СтарбъГс Американо Кафе в СтарбъГс заведение си е гъзария отвсякъде, и демократична, и здравословна гъзария! И най-хубавото е, че не се пуши.
    Пък онези задръстеняци, и българи, и италианци, ми реват, че кафето трябвало да бъде еспресо, от машина, и задължително с цигара. Глупости на търкалета!!! Хем вредно, хем нездравословно!

  17. 17 Профил на rudi
    rudi
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Има едно кафе за събуждане и това е дългото кафе.Всеки който си има понятие от coffee shop го знае това.В интерес на истината само в Испания,Италия и ние на балканите пием еспресо.Никой никъде другаде нито в Африка,нито в която и да е Америка.Арабите си пият джезве (най-доброто дълго кафе за мен).Що се отнася до Италия да определено ,кафето е глезотия там Лате,Макиато,с две думи изкуство.И все пак всеки си има право на мнение.Но моля Ви не побългарявайте всичко с вашите вкусови интереси.Старбъкс са титаните ,пустите янки.Нали не мислете ,че пицата и лазанята щяха да бъдат известни ,ако не бяха янките (дори емигрантите).

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  18. 18 Профил на vari
    vari
    Рейтинг: 568 Неутрално

    А данъци кога ще започнат да плащат? Или ще продължават все така да си работят "на загуба"...?

  19. 19 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Според Санторо Starbucks е за тийнеийджъри и туристи, а не за истински любители на кафето.
    ...
    И според мен е така

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  20. 20 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3021 Неутрално

    Кафето трябва да е кафе ,а не компот

  21. 21 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1168 Неутрално

    Няма как да стане това.
    Не само заради италианските традиции, а защото ПО ПРИНЦИП италианското еспресо е великолепно и много далеч нагоре по качества в сравнение с повещето бози които сервират в големите си кофи Старбъкс.
    А който е ходил в Италия и сутрин е излизал да купи кроасани дори в местното квартално клубче за залагания, знае какво невероятно кафе се предлага дори там...

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  22. 22 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2001 Неутрално

    Който иска да пие шоко, да заповяда в сладкарницата. От трийсет години пия само еспресо. Без захар.

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  23. 23 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 656 Весело

    Когато ми се пие сирроп ходя в Старбъкс, ако искам кафе си поръчвам еспресо

    Мома, връщай 12 и 12А!
  24. 24 Профил на Nach
    Nach
    Рейтинг: 530 Неутрално

    До коментар [#21] от "pariah":

    Не знам за кроасаните и за кварталните букмейкърски пунктове, но съм пил кафе във Венеция близо до Моста на въздишките. Беше от клек-шок, а до него имаше пица на парче и от двете неща пробвах и бяха невероятни. Съдейки по това, наистина смятам, че италианците нямат нужда от Старбъкс.

  25. 25 Профил на трафоПОСТ
    трафоПОСТ
    Рейтинг: 610 Неутрално

    Повечето от пишещите тук, явно не разбират, че кафе и еспресо са два различни продукта, особено в Старбъкс. Кафе е тази огромна чаша с блудкава, черна течност, която никой от нас не може да пие. Ако искате късо, "италианско" кафе поръчвайте еспресо. Пил съм такова в Старбъкс и наистина не мога да разбера статията. Това, че италианците няма да стъпят в Старбъкс е ясно, все едно Макдоналдс да започне да предлага тук шкембе чорба. Но, от опит знам, че в Страбъкс правят късо, силно и ароматно еспресо, по-хубаво от 2/3 от нашите Новабразилиякафененца.

    „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
  26. 26 Профил на carmello
    carmello
    Рейтинг: 1084 Любопитно

    скоро бях в Неапол и наистина ми направи впечатление че няма нито старбъкс, нито коста, нито кфс, нито събуей, май мернах 1 макдоналдс....

    италианците си имат техните малки кокентни заведения за хранене и сутрешно кафе- това е не само част от културата, но според мен и доста хора се издържат от цялата тази индустрия, та не вярвам да се внедрят американските боклуци

  27. 27 Профил на Йосиф Давыдович
    Йосиф Давыдович
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Старбъкс си е чиста подигравка с кафето дори за човек като мен, който изобщо не пие кафе - у дома нямам кафе машина -в годината си купувам по100 грама нес, ако някой гост поиска случайно или ако имам домашно мляко с мед вместо захар. Но в Лондон често си вземах латте от Старбъкс, от едно кафене на гарата на Уимбълдън. Приятен карамелен вкус, безплатни вестници и хубави гаджета. За 3 паунда си струваше изживяването! Италианските кафета са много силни и са за хора, които разбират от кафе, щом толкова години от Старбукс не са успели да се наложат на този пазар, надали и сега ще успеят, но не е лошо да опитат.

    Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4274 Неутрално

    ..."Те работят много професионално и ако използват добри италиански продукти, може да се получи..."

    Това е най-важното! Да се ползват добри продукти!
    Между другото нашето "дълго кафе", приготвено с евтини сортове robusta също може мине за пълна боза.

  29. 29 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1168 Неутрално

    До коментар [#24] от "Nach":

    Точно така е и щом дори в хипер мега комерсиализираната и устроена около туриста Венеция не правят компромиси, нещата са ясни.
    А букмейкърския пункт беше пример от Флоренция, където бях отседнал в хотелче близо до центъра на тихи улици и в околовръст този смотан наглед малък пункт (в него можеха да стоят 3-4 души прави и това беше, масите, 2-3 на брой, бяха отвън, беше доста вехто положението) беше най-близо, дори не се виждаше, че продава кафе и се наложи глупаво да питам... Еми няма такова кафе. По-хубаво макиато не съм пил никъде другаде.

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  30. 30 Профил на Masala Sama
    Masala Sama
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Не видях да пише "платено съобщение"... Редно е да се маркира, щото иначе рефлектира върху авторитета на изданието, не ли...
    Старбъкс може и да има продажби в Италия, единствено заради туристите. Не е необходимо да гадаеш, а просто да погледнеш веригата в София, където си имаме класни кафенета в изобилие. Какво да кажем за Милано ;)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  31. 31 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 577 Неутрално

    Социалният елемент е много важен в тия малки магазинчета. Идаваш, поръчваш си кафенце, некое кроасанче и се социализираш с хората от квартала :)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  32. 32 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 1008 Неутрално

    [quote#26:"carmello"]май мернах 1 макдоналдс.... [/quote]

    В Италия има единствено Магдоналдс и то само в големите градове.
    Колкото до кафето никой няма да може да пробие в Италия. А кафето им е перфектно навсякъде, дори в някое малко селце.

    Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
  33. 33 Профил на joreto101
    joreto101
    Рейтинг: 239 Неутрално

    До коментар [#13] от "marker":

    Задължително на крак! А го пият на крак на бара защото на повечето места има такса за масите

    "Обичай смелите, те са солта на земята!"
  34. 34 Профил на Ebeneezer Goode
    Ebeneezer Goode
    Рейтинг: 673 Неутрално

    До коментар [#19] от "роджър":

    Е, да не забравяме и хора, дето са се излъгали да влезнат за пръв (и последен!, като мен) път в Старбъкс.

    По хубаво от кафе, направено от току що смляни зърна, в правилно подгрята италианска еспресо машина е само ... двойно такова.

    Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
  35. 35 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 745 Неутрално

    [quote#33:"joreto101"]Задължително на крак! А го пият на крак на бара защото на повечето места има такса за масите[/quote]
    А таксата навън на маса на тротоара е още по-висока. Между другото, най-скъпото кафе в Италия съм го пил в едно кафене във Венеция на площада Сан Марко. Точно срещу Палата на дожите. Яко подсригват, ама поне има свободни места.

  36. 36 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5885 Неутрално

    Дори и в страна,като България,
    където продават всякакви помии като "кафе"
    Старбъкс пробутват нещо,което
    трябва да мине за "кафе"
    на някакви свръхвисоки цени,
    несъразмерно високи за нещото
    което купуваш с тях

  37. 37 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1841 Неутрално

    Не знам за италианците, но се чудя как европейците се подлъгаха по Starbucks. Изобщо не м харесват кафетата им и всякаквите производни, отделно от това повечето им заведения са такива хамбари, без никаква атмосфера, един истински любител на кафето никога не би отишъл там.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  38. 38 Профил на rurade
    rurade
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Сервирането на воднист извлек от кафе в огромна чаша е по-скоро напитка тип"чай"-настойка,но не и кафе,а пиенето му вечерно време направо е показателно за "ободряващата" му стойност!
    Даже и еспресото е леко встрани от оригиналното джезве-кафе,но все пак е нещо доста по-вкусно и добро от "негърската пот",която американците пият в преносен смисъл!

  39. 39 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1507 Весело

    сия статия иде да рече, че бизнесът старбъкс ше се пробва да праи кинти на място, където продуктът който продава не е популярен...
    коментарите под сия статия идат да докажат, че коментиращите обичат да се изфукат с пътешествията си до апенинския полуостров... че робуват на стереотипи... че за тях между кафе и долнокачествена робуста нема разлика... и че поне 2/3 от тях са виждали старбъкс само на картинка, но вече имат доказателства, че е гадно и скъпо място гдето варят едни буламачи със канела...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  40. 40 Профил на Дългия
    Дългия
    Рейтинг: 1111 Любопитно

    Няма нищо толкова хубаво като италианското еспресо, няма. Когато преди години го опитах за първи път в някакво неизвестно хотелче близо до Венеция разбрах, че досега навсякъде другаде из Европа са ми предлагали нещо подобно на кафе. И в най-смотаната джелатерия, в която съм влизал из цяла Италия не съм пил лошо кафе, за мен тяхното кафе е КАФЕ, останалите предлагат разни имитации и варианти. Та Старбъкс могат да си предлагат помиите където искат, за истинските ценители на кафето си остава късото италианско еспресо!

  41. 41 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 772 Неутрално

    Всички сте големи разбирачи, а сигурно пиете някаква виетнамска робуста. Еспресото е най-добрия метод, но когато се ползва нисък клас масов сорт кафе, на което му е необходимо да е по-концентрирано, за да има по-плътен вкус.
    Хубавите сортове кафе обаче (с пресни зърна, които трябва и да са прясно смлени с качествена мелачка, която мели равномерно) имат достатъчно плътен вкус и силен аромат без да са концентрирани. За тях еспресото е по-лошият вариант, защото парата е твърде агресивна и унищожава много от ценните съставки и аромати. На тях не им трябва нито пара, нито налягане, целта е да има минимално въздействие и най-подходящите методи са френска преса, хемекс каса, студен извлек и др. Хубавите сортове имат леко кисел цитрусов вкус като дивото кафе и ако се приготвят като еспресо освен че се губят много съставки, вкусът става по-кисел и набалансиран.
    Та за масовите промишлени сортове еспресото е перфектно, особено за България, където 90% от консумираното кафе е най-евтината робуста и българинът смята, че кафето трябва горчи, за да е силно и че ако не горчи, значи е размито. Но за елитните сортове, методите за дълго кафе са за предпочитане.

  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 772 Неутрално

    До коментар [#40] от "Г.Е.М.":
    [quote#40:"Г.Е.М."]Няма нищо толкова хубаво като италианското еспресо, няма. [/quote]
    Ами вземи си едно кафе за 50-100лв килото и накарай баристата да ти приготви на място еспресо и френска преса/или хемекс кана и тогава кажи пак дали еспресото е по-добро. Отиди в България на някоя презентация (или в магазина на Дъбов) и сравнявай как стоят нещата с качествени продукти

  43. 43 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1424 Неутрално

    За мен американото е отделен вид безалкохолно, но не и кафе.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  44. 44 Профил на Дългия
    Дългия
    Рейтинг: 1111 Неутрално

    До коментар [#42] от "kumcho___valcho":

    Бил съм на някоя и друга презентазия, послледно преди години на ILLY в НДК - еспресото си е супер, за мен. А колега, маниак на хубаво кафе ме е гощавал с кафе от 200 лева кг и пак късото италианско кафе винаги ме е грабвало. Та така, въпрос на вкус и предпочитания...

  45. 45 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 772 Неутрално

    До коментар [#22] от "Николай Колев":
    [quote#22:"Николай Колев"]Който иска да пие шоко, да заповяда в сладкарницата. От трийсет години пия само еспресо. Без захар.[/quote]
    Ами нормално - преди 30 години у нас се е предлагала само нискокачествена виетнамска робуста. Спри да си купуваш долнопробни промишлени сортове и ще установиш, че не е необходимо да правиш концентрат (като малтретираш кафето по възможно най-агресивния начин - с пара), за да се получи ароматно кафе с плътен вкус. Пробвай някой хубав сорт и си вземи качествена мелачка (която може да мели равноимерно) и ще се убедиш, че на хубавото кафе му е достатъчна само гореща вода, за да получиш по-фин вкус и много богат аромат. И не се учудвай, че хубавите сортове киселеят, а не горчат.

  46. 46 Профил на pro_bono
    pro_bono
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Старбъкс да си седи в Америка и да не мърда оттам.По-добре да се ориентират към продаването на боза...

  47. 47 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3981 Неутрално

    По-лошо от това да пиеш кафе в Старбекс е, да отидеш на почивка в Турция. Старбъкс е направо лукс.

    БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
  48. 48 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1913 Неутрално

    Не виждам с какво късото еспресо в Starbucks отстъпва на италианското.
    Италианците сигурно биха посрещнали толкова радушно и Pizza Hut или американско кианти...

    I Want To Believe
  49. 49 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 772 Неутрално

    До коментар [#44] от "Г.Е.М.":
    [quote#44:"Г.Е.М."]Бил съм на някоя и друга презентазия, послледно преди години на ILLY в НДК[/quote]
    Не става въпрос за презентация на масови промишлени сортове - това ще да е било преди доста време, защото вече има достатъчно презентации на качествени сортове. От голямо значение е и приготвянето - пресни зърна, прясно смлени с качествена мелачка. Оттам нататък обаче е лесно - дори да го оставиш само в гореща вода, пак ще се получи кисело ароматно кафе с фин плътен вкус. Най-евтино и удобно е с френска преса.
    Обратното е при еспресото - можеш да сложиш вскякакъв боклук (даже и робустата придобива някаква ценност, защото за разлика от арабиката прави пяна), без значение колко е стар и колко равномерно е смлян - като приложиш агресивна пара и налягане, ще получиш концентрат с плътен вкус... ако имаш хубава машина, т.е. тука трудното е извличането
    А за вкуса си прав, но пък вкуса се възпитава. Имам един приятел в Нестле и каза, че на времето пробвали и тука да пуснат нескафе с повече арабика, но получили негативни отзиви от клиентите, защото не само им се струвало необосновано скъпо, но и слабо. А в действителност са го пуснали на минималма печалба и не е било по-слабо от класик, но българинът си е внушил от робустата, че ако не горчи, значи е слабо. И го спряли естествено - хем те доволни, че продават 100% нискокачествена робуста на нелоши цени, хем матряла доволен, че пие истинско силно кафе, а не някакви слаби блудкави боклуци. Иначе в Голд има 30-тина % арабика, но не върви много.

  50. 50 Профил на metachrom
    metachrom
    Рейтинг: 472 Неутрално

    "След като веднъж сте опитали италианско кафе, никога няма да вкусите отново това нещо, което правят в САЩ" Когато слязох от самолета в ЛА и си взех едно еспресо от Старбъкс реших, че няма такава гадост. С много сметана и лед в половин литрови чаши. Мечтя си като се върна и да пия хубаво еспресо в София. Несравнимо е италианското еспресо (и сладолед). В Македония също съм пила ароматно кафе.

  51. 51 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 4076 Неутрално

    В Ню Йорк, хотелче в по-добрата част на Манхатън си поръчах еспресо... Момчето зад бара кимна, измъкна някаква кана и ми наля стандартната американска измишльотина, на която ние и казваме, негърска пот. Гледам чашата, гледам него... Пак гледам чашата... Момчето се усети и ме пита, какво става. Повтарям му, еспресо! Аха, кимва и казва, италиано, ОК! Разбута се, около машината и..., ми направи 100%-ово италианско еспресо! Не съм вярвал, че и в Америка, могат да го направят, ама на...! Сигурно съм бил единствения, който е поръчал еспресо, за месеца...!

    Подкрепям мнението на повечето по-горе, че Старбъкс трябва да си стоят в Америка! Италия си е много добре и без тях! Нямат също работа във Франция и Австрия...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  52. 52 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 702 Весело

    До коментар [#39] от "tucker case":

    Баце, гениален анализ си направил. Само, че остави на хората правото да харесват или не нещо. Без значение кой къде е пътувал или живял.

  53. 53 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1507 Весело

    че да не съм им отнел правото да харесват квот си щат... харесват да се фукат, че са изръшкали ного свят - фукат си се... аз само отбелязвам факта, че го прават...
    виж кумчо вълчо си ги е турил направо на место...
    аз само бих добавил, че и с виното е така... ама да не почвам, че голема тема...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  54. 54 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 883 Неутрално

    голям патос, голямо чудо, срещу "американото". аз пък си го обичам. ако ще е късо, "експресивно", забързано и на крак, предпочитам алкохолен шот пред италианско еспресо. "американото" ми позволява по-скоро да усетя кафето като социално преживяване, протяжните времена, прекарани в кафето с книга в ръка, в четене или мислене. за всеки влак си има пътник, е казал "народът".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  55. 55 Профил на marino777
    marino777
    Рейтинг: 241 Неутрално

    До коментар [#6] от "трафоПОСТ":

    Не само в Истанбул - особено в Азия, например в Сингапур, такова кафе се пие най-вече в СТАРБЪКС. Прочие в Сиатъл Старбъкс еспресото също е прекрасно

  56. 56 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 883 Неутрално

    [quote#9:"Nach"] трето е пълно с тийнейджъри с шарени шалчета забили пред Макбуците си.[/quote]

    то това много общо има с кафето

    בני אתה אני היום ילדתיך
  57. 57 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4303 Неутрално

    До коментар [#54] от "abdelhaqq":

    И аз сутрин съм за "американо", или добро "дрип" кафе, поне две големи чаши. Еспресо "допио" пия след обед, към 5 часа.
    Не разбирам защо "италианското" еспресо се противопостявя на "старбъкс" - те ползват същите еспресо кафета и машини. Баба ми би казала "от келешлък е" .
    ПП
    За американското рядко кафе си има причини. Ако сте тръгнал на Запад с кервана с 25 килограмово чувалче с кафе и пътуваш 2.5-3 години, с презимувания, за колко време мислиш че ще ти стигне кафето? Отделно, водата, набрана за да се преминат безводни терени е престоявала в бъчвите качени отстрани на каруцата (тип Конестога) по две и повече седмици и е добивала блатен вкус. Тази вода се е преварявала, и в нея се е слагало малко кафе и прегорени бобови зърна от местните "манзанити" за да се убие блатният вкус. Затова американците пият кафе за да се напият на течност, но има и много любители на еспресото, както и на "изкелифенчени кафета" със соя вместо мляко, и във всевъзможни комбинации - пазар, задоволяват се желания и вкусове на клиентите.

  58. 58 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 883 Неутрално

    До коментар [#57] от "daskal1":

    да, и моята употреба на "американо" е подобна - много обичам да пия всякакви неща, по много.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  59. 59 Профил на a g
    a g
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Смешно ми звучи този почти патриотичен вой срещу Старбъкс.
    Те предлагат не просто някаква напитка, а комплексна услуга. Тя включва елементи като локация, тоалетна, климатизация, бързо обслужване, добри цени (за европейските доходи), Интернет, разнообразие от топли и студени напитки закуски, плащане с карта..... Този микс няма много общо с услугите предлагани от типично италианско кафене. Аз лично ползвам и двете услуги в различни моменти. Ако искам да се видя с колега или бизнес партньор - не официално, ще избера Старбъкс. Ако искам да се насладя на бързо и силно кафе, ще търся друго място.
    Просто двете концепции не си пречат и не трябва да ги обсъждаме така повърхностно.
    П.с.
    Еспресото в Старбъкс не е забранено. Може да се поръчва без да те преследва ЦРУ, има го в къс италиански вариант, както и в "двоен" по български вариант.
    Пиша този пост защото ми стана смешно как форума се вдигна да защитава кауза която няма нужда от защита...

    А и да не забравя. В България топ марка кафе е Нова Бразилия около 40% пазарен дял. А от това кафе дори и най- добрият бариста не може да направи не кафе, а сироп за кашлица.

  60. 60 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1383 Весело

    Аз кафе така или иначе не пия, но пък колекционирам city mugs (имам вече около 60), така че за мен отварянето на Старбъкс в Италия означава, че ще имам чаши и от Рим и Милано...

    "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
  61. 61 Профил на Magen David
    Magen David
    Рейтинг: 887 Неутрално

    Сервирането в американски стил на воднисто кафе в огромни чаши често ужасява италианските майстори"
    ===========
    И не само тях. Такова безвкусно кафе като Старбакс, което продават в Ню Йорк наистина е трудно да се намери. След няколко дена открих там, едно малко симпатично италиянско кафене и пих истинско кафе. Иначе си мислих че до края на предстоя ми в Ню Йорк ще остана без да пия кафе.

    Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
  62. 62 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 883 Неутрално

    [quote#59:"a g"]Те предлагат не просто някаква напитка, а комплексна услуга. [/quote]

    да. това намекнах и аз по-горе.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  63. 63 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1581 Неутрално

    [quote#17:"rudi"]Има едно кафе за събуждане и това е дългото кафе[/quote]
    и това е така защото го казваш ?

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  64. 64 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1581 Неутрално

    [quote#59:"a g"] дори и най- добрият бариста[/quote]
    сигурно не сте чували думата барман или мислете че това е някакво друго нещо, а да само да кажа, това че лелки си купуват Нова Бразилия, не означава че някъде в България има заведение в което да се прави такова кафе

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  65. 65 Профил на shule
    shule
    Рейтинг: 323 Неутрално

    ""След като веднъж сте опитали италианско кафе, никога няма да вкусите отново това нещо, което правят в САЩ", уверява жената."

    Всичко е казано, няма какво да се добави. Аз например пия кафе само когато пътувам до Италия просто защото наистина е неповторимо. Но какво пък, нека янките опитат. Най-много да се излъже някой и друг чужденец, който да помисли, че там правят италианско кафе и ако го сравни с оригинала няма да повтори.

  66. 66 Профил на pvmailbg
    pvmailbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Италианско "НЕ" за Старбъкс. Поне за сега нищо не може да се сравни с финеса и културата на италианското кафе!

  67. 67 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 548 Неутрално

    В Милано може и да имат някакъв успех заради туристите. Но пък да си турист в Италия и да не пиеш италианско кафе е срамота, но за американците все пак ще е добре дошло.

  68. 68 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1381 Неутрално

    Аз харесвам канела в кафето, но само ако кафето е безвкусно, ако е от микса дето ми го прави жената в кафе-магазинчето е направо грехота. Харесвам и американския тип кафе за следобед, обаче наистина трябва да е направено от качествен материал.

    Изобщо съвсем различно е и не мога така категорично да се изкажа "за или против", а по-скоро "и двете"

    Старбъкс харесвам заради климатика, интернета, сладкишите, не заради кафето, което е посредствено, но пък и в другите кафенета в София не е кой знае какво.

  69. 69 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 411 Неутрално

    "Тръгнах си от Италия, абсолютно зареден с енергия от тази култура".

    Това не е култура, а просто обикновения начин на живот в Европа, особено извън най-големите градове. Не е нещо градено съзнателно. Не е нещо, което можеш да вземеш и да го пренесеш отвъд океана. Можеш да създадеш илюзията (особено в собствената си глава), че си го направил, но тази "култура" ще започва с влизането на клиента в заведението, и ще приключва с излизането му от него. А за бозите на Старбъкс няма какво да говорим - работил съм едно лято като бариста в Бостън в Старбъкс и ми беше напълно достатъчно. Вкусът на американците като цяло е отвратителен.

  70. 70 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Мда но от тях сега тръгва гурме тенденция на малки пекарни, в които се пече само качествено кафе в млаки количества и по-бавно до по-слаба степен на изпичане, така че да се развият всички възможни аромати. Което си е доста добре...

    www.soundcloud.com/x2805
  71. 71 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#16] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

    Ами седниа на евразийко кафе от Елда щото никой не продава кафето за Рубли

    www.soundcloud.com/x2805
  72. 72 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#25] от "трафоПОСТ":

    късото, по-скоро нормлано есресо в СтарБъкса е СУПЕР ГОТИНО!!!

    Противопоставянето ще дойде от характеристиките на двете кафета - по-препечено по-тъмно по-грубо италианско кафе, и по флорално, пловодово и ароматно кафе в нов стил...

    www.soundcloud.com/x2805
  73. 73 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#60] от "nv":

    Ухаааа 60?

    www.soundcloud.com/x2805
  74. 74 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1383 Весело

    До коментар [#73] от "dj x2805":

    Мдам. Не че съм ходил на толкова много места, но тормозя всички пътуващи приятели да ми носят.

    "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
  75. 75 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#74] от "nv":

    така по може. Пък нека са 60 от реални посещения

    www.soundcloud.com/x2805
  76. 76 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 577 Любопитно

    До коментар [#35] от "marker":

    Да - тука си прав! Добавят към сметката и разкарването на сервитьора! Хитри са тези италианци Нас в Рим ни взеха 15 евро за късо кафенце и парченце тирамису

  77. 77 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 525 Неутрално

    До коментар [#76] от "casinoto":

    18 евро за две кафета . Жена ми с перфектен италиански и го привиква човека - "Какви са тези 18 евро?" Той идва със сметка пак написана на хвърчащ лист и пише вече 14 евро...

    www.soundcloud.com/x2805




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK