"Оксфам": Богатите страни са приютили по-малко от 2% от сирийските бежанци

"Оксфам": Богатите страни са приютили по-малко от 2% от сирийските бежанци

© Associated PressНай-богатите страни в света са приютили едва 1.39% от петте милиона сирийски бежанци, сочи доклад на британската неправителствена организация "Оксфам", цитиран от световните агенции.


Според "Оксфам" развитите държави трябва по-бързо да отворят вратите си за сирйците, които бягат от гражданската война в родината си, продължаваща повече от 5 години. По-голямата част от бежанците се намират в съседните Ливан, Йордания и Турция.


По оценки на организацията до края на 2016 г. богатите страни трябва да приютят поне 10 % от регистрираните 4.8 милиона бежанци – или 480 000 души. До момента те са дали убежище едва на 130 000 бегълци от Сирия. Едва 67 000 от бежанците са стигнали до крайната си цел.
Като добър пример са посочени само Норвегия, Германия и Канада.
"Оксфам" предупреждава, че огромна част от бежанската вълна е поета от страни с нестабилна икономика и недоразвита инфраструктура. Организацията критикува и страната, в която е базирана – Великобритания, защото се е ангажирала да приюти едва 20 000 бежанци до 2020 г. Тя призовава и САЩ, Франция, Холандия и Дания да направят повече.


Хуманитарната структура отчита, че един на всеки петима жители на Ливан в момента е сирийски бежанец. Те съставляват и 10% от населението на съседна Йордания, където четвъртият по големина град е превърнат в бежански лагер.


"Оксфам" изчислява, че 10 % от сирийските бежанци са особено уязвими и имат незабавна нужда да бъдат заселени на друго място.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 757 Неутрално

  БОлен здрав носи.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Време има,бежанците ще стават стотици милиони.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  "Оксфам", защо смятате,че войната ще продължи до 2020 г?
  Защо не насърчавате мъжете "бежанци" да воюват за земята си?

 4. 4 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Оксфам" защо не покаже какъв процент от бюджета си изразходва за подкрепа на бежанци директно на място... и колко за коктейлни кампании за муфтене на пари и заплати на велики мислители по въпроса колко е гадно да си бежанец...

 5. 5 Профил на voegelin
  voegelin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най нормално лицемерие. Права на човека, това, онова, но само когато не е засегнато благосъстоянието на собствените доволници.

 6. 6 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 279 Весело

  Липсват багати държави като Саудитска Арабия, Дубай, Кувейт, Бахрейн, Южна Африка, Израел Иначе като площ Русия ми се струва силно заинтересована от работна ръка за подема в икономиката Инак Сирийците - ок, във война са хората, съсипаха им държавата, но какво да правим с африканците, афганистанците и пакистанците - не казват

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "Като добър пример са посочени само Норвегия, Германия и Канада."

  Защо богатите имигрантски държави САЩ, Австралия, Н.Зеландия и цяла Южна Америка не приемат мюсюлмански имигранти? Явно има защо! Защото мюсюлманите искат да се налагат! Да пренесат своите традиции, благодарение на които са станали имигранти в приемащите ги страни! Толкова ли е сложно, всички приемащи страни да приемат имигранти с условие, че ще живеят според традициите на приемащата ги страна? Който не приема тези традиции да ходи да си показва морафетите там, където ще минат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на voegelin
  voegelin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Елементарната справедливост изисква, този, който разбута тези държави, той да приема бежанците.

 9. 9 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Лъжа! Не е вярно това за 130000 бежанци. Почти 1мил. са в Европа, но много от тях изобщо не се регистрират и остават в нелегалност. И това е следствие на тяхната собствена глупост! Само в Германия влязоха над 500000 през 2015. Ако спазваха законите и се регистрираха нещата щяха да изглеждат доста по-различно. А тази статия е супер манипулативна!

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":
  "Толкова ли е сложно, всички приемащи страни да приемат имигранти с условие, че ще живеят според традициите на приемащата ги страна?"

  Толкова е сложно, защото благодентстващите държави се управляват от левичари и те като всички левичари искат даващият да се чувства виновен пред вземащия.

  подпис
 11. 11 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 540 Любопитно

  Оксфам,

  искате още бомбени атентати ли? Не виждате ли, че няма интеграция на тия арабески?

  Кой ще им плаща да стоят без работа в западните общества?

  Турция е сигурно място и най-близко до родината им, така че е добре там да си стоят до края на войната!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1858 Неутрално
 13. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Има нещо вярно, страните, приели бежанци, които имат собствени икономически проблеми могат и да се дестабилизират.

  За съжаление...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 14. 14 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами така е,защото останалите 98% не идват от Сирия!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 15. 15 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 279 Неутрално

  НПО са пропуснали само да призоват богатите да ги спонсорират още , за да си живеят царски и да призовават за това и онова

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 503 Неутрално

  САЩ са приели едва 2400 сирийски бежанци от 2011 г. до 2015 г., при тях статистиката е до октомври. Канада приеха всеобщо сирийски, иракски и афганистански бежански, общо 25.000, до февруари 2016 г. достигнаха наложеният лимит, програмата за интеграция е на стойност 460 млн. канадски долара. Австралия отказват да приемат бежанци, пристигнали нелегално, на своя земя, пращат ги в островната държава Науру.

  За ЕС Гърция е както за Австралия Науру, с някои много-важни разлики: бежанците пристигат в Гърция на път към Германия и Швеция и не биват отпращани другаде(наскоро без правото на статус бежанци биват екстрадирани от Гърция в Турция).
  На сирийците ще им е най-добре в друга ислямска държава като Саудистка Арабия, Катар, Кувейт и др. исл. държави. Поне няма да им се налага да се интегрират, арабският си го знаят. Да направят натиск на тези държави да ги приемат временно, дорде войната в Сирия отмине. Те за мен са икономически бежанци. Не искат да останат в Турция, която е сигурна за живота им държава.

  "Оксфам" да говори със САЩ, те имат голяма територия и са с ниско население на кв.км. Само че американците си правят популистическа политика, не ги е еня за разни мнения от организации.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  "До момента те са дали убежище едва на 130 000 бегълци от Сирия."
  Аз не съм много силна в математиката, обаче колкото и да съм зле, все няма как да не забележа, че ако досега богатите страни са приели само 130 000 сирийци, излиза, че останалите около милион само в Германия не са сирийци. Или нещо бъркам?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 18. 18 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Мисля, по- логично е бежанците да си останат в Мала Азия сред свои. Усилията и средствата на подобни организации да отиват за подобряване на условията на живот на бежанците там. С оглед, когато тази война свърши да си отидат вкъщи.

 19. 19 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хриси":

  Не, просто не са им дали официално още бежански статус. Макар че, да, от единия милион не всички са сирийци. Повечето не са сигурно.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#9:"kki"]Лъжа! Не е вярно това за 130000 бежанци. Почти 1мил. са в Европа[/quote]

  В статията се говори само за сирийци, а тези дето нахлуха в Европа са основно иракчани, пакистанци, афганистанци и негри. Сирийците в голямата си част стоят в близките до тяхната държави.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#17:"Хриси"]Аз не съм много силна в математиката, обаче колкото и да съм зле, все няма как да не забележа, че ако досега богатите страни са приели само 130 000 сирийци,[/quote]

  1/3 от бежанците в Германия са сирийци. Имало е 4 квартал на 2015 г. 440.000 първо кандидатсване за бежанец, четъврт от тях са 110.000 сирийци само в Германия. Има и много "изчезнали", но те по-верояно н са сирийци. С 2016 г. може да са вече 130.000

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Бедните страни които приемат чужденци играят ролята на филтър за богатите страни !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До #3 - С какво предлагате сирийските мъже да "воюват за земята си" - с прашки срещу руските самолети и ИДИЛ" ?

 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Източник за мнение #21: http://up.picr.de/25027602hh.jpg
  Афганистанците са 14%, иракчаните 11%, това което не се вижда от скрийншота.

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#23] от "the_axel":

  Великобритания,САЩ,Германия - също произвеждат оръжие.

 26. 26 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално  Саудийска Арабия, Катар, Кувейт, и Обединените Арабски Емирати не са приели НИТО ЕДИН имигрант от Сирия.


 27. 27 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":
  [quote#3:"xmm"] защо смятате,че войната ще продължи до 2020 г?[/quote]

  Те знаят, защото целият Запад, Русия, и всички страни от Близкия Изток пращат там - или войски, или пари.

  За съжаление.

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#27] от "liubo...otdale4":

  Е да - а оръжейният бизнес процъфтява...

  пп
  пацифист съм.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  "Оксфам" както обикновено, пише на ангро... първо бежанците не са чак 5 млн. а са поне с 1 млн. по малко, разпределени: в Турция - 1,8 милиона, 1,2 милиона души са избягали от конфликта в самата Сирия в Ливан, 630 000 - в Йордания, 250 000 - в Ирак, 130 000 - в Египет, и 24 000 - в други северноафрикански страни. Значи в БИ са около 90% от тях!!!
  Поне бяха преди "поканата" на танте Меркел.....
  Още около 270 000 сирийци, са направли постъпки за страни от ЕС.....
  И второ богатите страни, затова са богати, щото не "вземат" бежанци топтан ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#3] от "xmm":

  Защото военните конфликти разпалвани от САЩ под шапката на демокрацията обекновено траят 10-13 години, Виетнам 13 години, Никарагуа 10, Афганистан 13, Ирак 12, вярно Сомалия подкара 24 година, тя е по скоро изключение!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Оксфам как изчислиха колко от милионите новодошли, повечето от които изобщо не са подали искане за убежище, са сирийци, и колко - от друг произход? Някоя британска врачка ли им го каза?
  И какво да правим с несирийците, които вече сме - как го казахте - "приютили" и продължаваме да "приютяваме" ежедневно?

 32. 32 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хриси":

  За никой не е тайна че в тия пълчища които нахлуха в Европа процента сириици е доста малък, просто на много им изнасяше да подържат рефрена за сирииците и войната...

 33. 33 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Тези междинни статистики не означават нищо. Естествено е тези, които причиниха това преселение, те да поемат по-голямата част от бежанците и разходите по тях. Но тъй като справедливост няма, ще го отнесат най-бедните и най-зависимите.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  А защо не говорят за другите милиони икономически имигранти от Африка и Азия,които приюти Европа.Или те не се броят за хора.

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4419384/
  29.03.2016 15:06 Тони Блеър: Милиони мюсюлмани са несъвместими със съвременния свят Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че „много милиони“ мюсюлмани защитават възгледи, които са „принципно несъвместими с модерния свят“. Отхвърляйки аргументите, че Ислямска държава (ИД) е от „няколко десетки хиляди луди с промити мозъци“, той коментира: „[ИД] не се стреми към диалог, а към доминиране. Следователно не може да бъде овладяна. Трябва да бъде победена.“/...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Неутрално

  тука нещо не се връзват сметките...само в Германия за една година са влезли над 1 000 000 бежанци...пък били приети 1.39 % от 5 000 000 (+/- 100 000)...останалите какви са и защо Брюкселските зелки подлагат Европа на това...терористите в крайна сметка не са единствените виновни, по-виновни са тъпанарите в Брюксел.

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "voegelin":

  това е жестоко, никой не иска да ходи в Русия освен някакви съветски граждани от Узбекистан и Кригизстан

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]"Оксфам", защо смятате,че войната ще продължи до 2020 г?[/quote]

  Наистина ли в това изречение от статията видяхте някакво мнение на Оксфам? Доста креативен прочит.

  "Великобритания... се е ангажирала да приюти едва 20 000 бежанци до 2020 г."

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Че нали Германия приюти 1 млн сирийци миналата година ?! Ако 1 млн е два процента то тогава общия брой сирийски бежанци трябва да е над 50 млн ..

  Да кажем не на педерастията!
 40. 40 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#39] от "wwwwww":

  Точно, тея яко са скарани с математиката.
  Дори не всички бежанци в Германия да са сирийци, ясно че поне 50% са разни иракчани, бангладеш, пакита, арабели от северна африка, пак поне едно 500 хил са сирийци.
  Което всякак си е поне 10 %.

  Ама толкоз им е акъла на тея от Oxfam.
  Всъщност искам аз да ги питам Oxfam какво точно мислят по въпросите за пренаселването на Земята и регулирането на раждаемостта в Азия и Африка?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 41. 41 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "kki":

  В Германия по последни данни има регистрирани над 1.5 милиона мигранти. И тая псевдо- организация как ги изчисли 1.39%, като общият брой на мигрантите е 5 милиона.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 42. 42 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  А,Саудитската Арабия и Катар?
  Що не си ги вземат тия бежанци,а се изсулват по чаршаф?
  Конфликта в Сирия,който инспирира милиони бездомни беше запален от ислямската сатрапия САрабия и диктатора Ердоганю,да си берат урожая сега,не да изнудват Европа и останалите.
  Иих,ай наглост.Пфу.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  29.03.2016 17:02 ООН: България е сред алтернативните маршрути за мигранти, може да има кораби от Турция за Италия
  http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4419443/ ...Мнозинството от мигрантите, които идват са от Субсахарска Африка. Сирийците, иракчаните и афганистанците дори не са сред първите десет страни на произход, предупреди говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа Флавио Ди Джакомо....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Англия да не е приела българи след Априлското Въстание, когато са ги клали в Батак и Перущица? Не само че не е приела, а на Берлинския конгрес е настоявала да върнат България под властта на султана.
  А сега Оксфам, базирана в Англия, ще дава акъл какво да се прави.

 45. 45 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#39:"wwwwww"]Че нали Германия приюти 1 млн сирийци миналата година ?! [/quote]

  Един милион бежанци касаещи всички пристигнали бежанци, половината от тях идват за втори път(предполагам). 500.000 сирийци няма като бежанци в Германия засега, има още голям брой от Афганистан и Ирак, Пакистан и т.н. От януари 2016 до края на февруари имаме рекордният брой от 117.000 молба за статус на бежанец, 50% от тях от Сирия. Дорде не затвориха границите, което си беше крайно наложително:

  http://www.aktion-neue-nachbarn.de/wp-content/uploads/2016/03/BAMF-Statisktik-2016-2-930x530.jpg

  Es muß Geld fließen!
 46. 46 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "voegelin":

  [quote#8:"voegelin"]Елементарната справедливост изисква, този, който разбута тези държави, той да приема бежанците. [/quote]

  ... и техните съюзници като Англия например ...

 47. 47 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не знам защо се цитират някакви измислени НПО, а не се погледнат статистиките на Евростат.
  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_quarterly_report
  Само за 2015 в Европа са подали молби за статут на бежанци от над 360 000 сирийци. Плюс още около 3 пъти повече от други държави - Ирак, Афганистан, Иран, Африка.

  Много интересно изречение за Оксфам има в статията на Уикипедия за организацията:
  "In January 2013, Oxfam was nominated for the Charity of the Year award at the British Muslim Awards"
  "През януари 2013 г., Oxfam е номиниран за благотворител на годината в Наградите британски мюсюлмани"

 48. 48 Профил на gadolini
  gadolini
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Богатите са длъжни да дават защото са богати?!?
  И това идва от Англия?!!

  Аз мислех че комунизма е заубил студената война ,то се оказва че е спечелил и е превзел западна Европа....

 49. 49 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "boby1945":

  Пенсийо,Мамашата ти що не е в класацията ? Нали е световно развита ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 50. 50 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#48] от "gadolini":

  Бедна ти е фантазията колко са се размножили полезните идиоти от времето на Ленин насам.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#49] от "rex":

  Боклукчото на бате, мюслитата знаят в Русия ще трябва да работят черната работа..... там социализЪма го забравиха!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK