Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на БеларусТова е една от петте най-популярни компютърни игри в Европа и САЩ с над 100 милиона участнници във виртуалните сражения с танкове от времето на Втората световна война. World of Tanks се ражда в кухнята на панелен апартамент в Минск.


В Беларус, известна повече с колхозите си от времето на СССР и ръководена от години от Александър Лукашенко, наричан още "последният диктатор в Европа", софтуерната индустрия процъфтява благодарение на инженери с високо образование и ниски заплати.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters
Компанията Wargaming - разработчикът на World of Tanks, не е напуснала Минск въпреки международния си успех и продължава да работи с дузина други партньори, включително EPAM Systems, основана в САЩ през 1993г. от двама беларуси. Програмисти от Беларус стоят и зад контролираната от японци Viber, както и зад MSQRD – програма за селфи снимки, която "Фейсбук" придоби преди няколко седмици.


Секторът процъфтява на фона на свиване на икономиката. Това дава надежди, че софтуеристите може да дадат пример за преформулиране на почти изцяло контролираната от държавата икономика. Има надежда и със заплати около 5 пъти над средната да бъдат привлечени чуждестранни служители, емигрирали беларуси и местни.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Андрей Сафронов, един от разработчиците на World of Tanks, казва, че хобито му е да рисува 3D модели на танкове. "Забелязаха ме, поканиха ме и сега работя тук", казва руснакът.


Той показва модели на танкове на екрана на компютъра си в 16-етажния бизнес парк, където служителите си почиват като играят на джаги или видео игри на огромни екрани.


World of Tanks е притежавана от регистрираната в Кипър компания Wargaming. Тя е петата по популярност компютърна игра след League of Legends, Counter-Strike, World of Warcraft (и трите са дело на американски разработчици) и шведската Minecraft, притежавана от Microsoft Corp.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Компаниите в тефхнологичния хъб на Минск осигуряват 1.5% от БВП на страната, дават работа на 24 000 души и отчитат износ за 700 млн. долара. За сравнение, за държавната "Гомелмаш" работят 14 000 души, но тя е продала през декември само един комбайн, а за цялата 2015 г. износът ѝ е за 90 милиона долара.


Беларуската икономика се сви с 4% през миналата година, ударена от рецесия и международните санкции в съседна Русия. Софтуерният парк в същото време е регистрирал ръст от 20% и очаква същите показатели през 2016 г.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Гордият президент


Този растеж в значителна степен се дължи на малката намеса на държавата. Това дава надежди, че технологичният парк би могъл да послужи като модел за трансформация в управляваната от държавата икономика.


Лукашенко дойде на власт през 1994 година и до февруари страната му бе под санкции на ЕС заради нарушаване правата на човека,включително потъпкване свободата на медиите и словото.


Някои опозиционни медии работят от съседни държави, за да избегнат цензурата, но пък държавният телеком е монополен доставчик на интернет връзка с чужбина. Доклад на "Репортери без граници" поставя Беларус на 157-о място от 180 държави в Индекса са свобода на медиите през 2015 г.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Лукашенко, който някога наричаше интернет "боклук", е оставил на мира технологичния сектор и изглежда сега се гордее с ИТ постиженията на страната. Когато коментираше случай, в който беларуски хакери откраднаха стотици хиляди долари, президентът каза пред парламента: "Разбира се, това е срамота. Но понякога, като се огледаш, започваш да се гордееш, че наши хора знаят как да направят това."


Александър Класковски, беларуски политически анализатор, казва, че Лукашенко не се страхува от достъпа на народа му до по-модерни технологии или че интернет може да донесе политически идеи, които да подкопаят властта му. "Властите не са толкова примитивни. Не мразят интернет. Лукашенко е доста рационален човек. Революциите не се случват от това, че някой е написал нещо в интернет."


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Индустрията успява, защото е независима, добавя той. Според него тя показва на правителството какво би могло да се постигне в други изоставащи сектори, ако със структурни реформи им се позволи повече свобода.


Евтини и образовани


В началото беларуските софтуерни специалисти получаваха поръчки от Запад благодарение на конкурентно ниските цени за услуги и сайтове. Сега те се прочуват по света като разработчици на световно известни брандове.


Основан преди 10 години, технологичният парк е иницатива на Валерий Цепкало - бивш посланик на Беларус във Вашингтон и привърженик на Лукашенко. Той срещнал успели беларуски инженери в САЩ и искал да могат да работя в родината си.


Паркът не получава пари от държавата, но се ползва от данъчни облекчения и възможността да привлича образована работна ръка.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Беларус има традиция в научното и инженерно обучение. Тя идва от съветските времена, когато програмист от Академията на науките на СССР създаде през 1984г. популярната компютърна игра Тетрис.


Всяка година от 54 университета в Беларус излизат около 4000 софтуерни инженери. "Най-важният фактор за Беларус е много доброто обучение на професионални инженери", казва Ярослав Томилчик, директор Човешки ресурси в минския офис на EPAM.


Малките разходи за живот и фактът, че страната е извън ЕС също помага да се поддържат ниски и заплатите в сравнение със страните от съюза. Разбира се, успехът най-вероятно ще покачи заплатите, особено при очертаваща се тенденция инженери да напускат компаниите, с които имат трудови договори, и да започват собствени фирми.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


EPAM е един от първите наематели в парка и се радва на устойчив растеж от по 20% годишно, а след листването през 2012 г. на борсата в Ню Йорк акциите ѝ поскъпнаха 5 пъти.


Почти една трета от технологичния персонал е базиран в Беларус.


EPAM печели от технологични аутсорсинг, който правят европейски компании. Тя изпреварва конкуренти от Индия и САЩ заради близостта си със Западна Европа и фокусирането си върху разработването на нови продукти, включително за клиенти като UBS, Liberty Media и Sephora.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Второ поколение специалисти се оформя напоследък и мнозина от тях са започнали да работят с EPAM, но вече се ориентират към собствен бизнес, стартъпи и приложения. "Вижте ги. Те не помнят Съветския съюз", казва Цепкало. "Това е нова технология, създадена от нулата."


Беларуси като Елена Шкарубо – учила в Лондон и работила в Москва – се завръщат у дома. Тя е започнала през март онлайн платформата MeetnGreetMe и с нея пътуващите в чужбина могат да намерят да ги приюти или ориентира някой местен. "Исках да правя бизнес в Беларус... Няма да сменят гражданството си", заявява тя.


Как World of Tanks задвижи технологичния сектор на Беларус

© Reuters


Видео: Това ли е новата Силициева долина?Това е военна компютърна игра с много почитатели – 100 милиона играчи по цял свят, разказва Грейс Паско от "Ройтерс". Тя е пета по популярност в Европа и САЩ, но е започнала от една кухня в Беларус.


"Още на тестово ниво приливът от играчи беше огромен", споделя Кирил Стадник, оперативен директор на Game Stream. "Така че знаехме още тогава, че ще е успешен проект, но никой не е очаквал чак толкова."


Разработчикът Wargaming поддържа повечето си операции от технологичния парк в Минск, където има още дузина компании. Той е основан преди 10 години от бивш посланик във Вашингтон.


"Беларус няма ресурси. Нямаме петрол, природен газ или метали", казва директорът на парка Валерий Цепкало. "Така че единственото нещо, на което можем да разчитаме, е силата на мозъците и образованието, както и на многото млади хора."


В технологичния парк работят 24 000 души. Бизнесът му расте с 20% през 2015г. На фона на икономика, която се сви с 4%. EPAM е един от първите наематели, радващ се на години на растеж от по 20%.


"Най-важните фактори са доброто обучение, създаващо професионални инженери, както и държавната политика спрямо ИТ сектора", казва Ярослав Томилчик, ръководител на Човешки ресурси в компанията.


Бонусите са под формата на данъчни облекчения и минимална държавна намеса. Има надежди, че секторът може да послужи като модел за трансформиране на икономиката, все още силно доминирана от държавата.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Нещата като ситуация и мащаби наподобяват българската ИТ индустрия.

  Иначе Беларус е наква интересна държава. Модерна и диктаторска, супер подредена и чиста по западно, а пък бедна.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  За сравнение, за държавната "Гомелмаш" работят 14 000 души, но тя е продала през декември само един комбайн, а за цялата 2015 г. износът ѝ е за 90 милиона долара."Изключително.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Малко дълга, но наистина хубава и интересна статия... успех на беларусите и тяхната родина. Очевидно вече имат добри резултати поне в софтуерния сектор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И ние имахме на времето и наука и инженери.
  Сега имаме университети и неграмотници завършващи, защото са си платили. Докога?

 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#0:"дневник"] Когато коментираше случай, в който беларуски хакери откраднаха стотици хиляди долари, президентът каза пред парламента:

  "Разбира се, това е срамота.

  Но понякога, като се огледаш, започваш да се гордееш, че наши хора знаят как да направят това.[/quote]

  правилно товарищ Лукашенко..
  трябва да се гордеете , че има Ваши хора които знаят как се прави

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Беларус има традиции в математиката и информатиката. Показват го и силните резултати на олимпиадите, по съответните дисциплини.

 8. 8 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 234 Неутрално

  World of Tanks e много ценна в някои отношения игра Интересно че въобще разбрах от нея от телевизионните и реклами, въпреки че съм абониран за новините на един гейминг сайт, ама кой ти чете толкова спам Тази маркетингова стратегия мисля че е допринесла за успеха и както и това че сякаш не е ориентирана толкова към типичните геймъри, колкото към една по-широка аудитория - примерно такива поодъртели като мен, дето никога не съм бил баш вманиачен геймър, но винаги ми е било интересно да вляза в една добра симулация и/или виртуална реалност... Е, аз лично съвсем малко пари съм вкарал в беларуската икономика, някакви 10-тина лева май бях похарчил за малко ресурси в играта, карам си основно с Т-34-85 колкото мога и с едно немско самоходно оръдие Wespe когато реша да се изявявам като артилерист, т.е. не съм наливал пари за тежки танкове с "тежки" екстри, но си мисля че доста хора с моя профил им докарват прилични приходи...

 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#3] от "guanche":

  Аха , а ако някой е беден и безработен и не може да започне работа защото такава НЯМА т.е. не може да си плати и търтейския данък какво го правят? В концлагер ли отива?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  може
  [quote#2:"chicago514"]износът ѝ е за 90 милиона долара.[/quote]
  може да е
  [quote#2:"chicago514"]продала през декември само един комбайн[/quote] но без комбайни не може, не може да се живее само с World of Tanks игри.... трябва и нещо да се яде!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Значи единствения сектор в който беларуската държава не се меси показва възход и високи заплати, но според руските тролове тука успехите им са заради това че не са позволили на евроатлантиците да ги налазят . Напротив, успехите на сектора са защото той е доста демократичен и мафиози като лукашенко и путин нямат власт там. Все по-шизофренични ставате.........

 13. 13 Профил на a851584
  a851584
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "lele266":

  А кой се грижи за обучението на хората за този бранш според теб и дали това няма някаква връзка с напредъка му?

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]За сравнение, за държавната "Гомелмаш" работят 14 000 души, но тя е продала през декември само един комбайн, а за цялата 2015 г. износът ѝ е за 90 милиона долара."Изключително. [/quote]
  Само дето фирмата се казва "Гомселмаш", в нея работят 9 500 души, и в момента изнася производствените линии в Китай.
  Изключително наистина, толкова пропуски в едно изречение.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "Лукашенко не се страхува от достъпа на народа му до по-модерни технологии или че интернет може да донесе политически идеи, които да подкопаят властта му"

  Поне това да беше разбрал путин

  подпис
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Малко ме съмнява тази информация за продаден само 1 комбайн за месец.

  Може би просто Декември не е месец за сделки с комбайни.

  Много по-важно е че е запазено производството и не се налага да внасят комбайни.

 18. 18 Профил на betg99
  betg99
  Рейтинг: 0 Весело

  JagdPanther si tursi platoonmates i da ne psuvate mnogo ei

 19. 19 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#12] от "lele266":

  Не знам за мафиотите, ама като отидеш в Минск и шапката може да ти падне- не са в ЕС, но София е като клошарски коптор в сравнение с беларуската столица. Чистота, съвременни сгради, паркове, спортни съоръжения, летища и гари...

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Александър Класковски, беларуски политически анализатор, казва :
  "" Революциите не се случват от това,
  че някой е написал нещо в интернет.""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В Беларус почти цялата индустрия е държавна и е на дотации,
  преди няколко години я бяха доста закъсали, изкуствено обезцениха валутата си и се молиха на МВФ за няколко милиарда. На беларуските граждани е забранено да притежават банкови сметки в чужди банки, също и притежаване на чужда валута.
  Лукашенко беше прокарал закон според който ако по твое желание напуснеш работа, дължиш глоба от 12 работни заплати.
  Това последното е направено защото по-кадърните работници бягат в Полша и ЕС. Иначе офишиално безработицата е блиска до нула, но според бивша министърка на труда е между 7 и 10 %. Така че не се вързвайте на пропагандата колко добре се живее там.

 22. 22 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Според Световната банка, БВП на глава в Беларус е 8000 долара годишно. БВП на глава в България е 7800 долара. Часовите ставки на беларуските програмисти са една идея по-високи от българските.

  Което показва, че едно ЕС членство не е достатъчно, ако елитът си остава по комунистически корумпиран.

 23. 23 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Беларус!
  Последния диктатор!
  Или Беларус ще излезе като Чили с наследството след диктаторите!
  Обаче никой не пише как се подготвят тези кадърни инжинери!
  Колко струва един такъв.
  Колко струва медицинското обслужване на един народ!
  А лично за мен изглежда ,че Белорус следва китайския модел , пригоден за техни условия!

 24. 24 Профил на betg99
  betg99
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#21] от "mednikarov":

  нинам за пропагандата ма теа вадят по неколкостотин милиона годишно

 25. 25 Профил на betg99
  betg99
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Ае ве пенсии, никой ли не жули WoT?

  мога да играя и RU-то, ма дотам, че Леопардите ги продадох ;(

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Писах отдавна, че в Беларус демократичните промени една тухла не събориха, у нас тухла върху тухла не остана. И хич не си въобразявайте, че сме по-добре от Беларус. Просто отворете нета да поразгледате.

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"mednikarov"]Лукашенко беше прокарал закон според който ако по твое желание напуснеш работа, дължиш глоба от 12 работни заплати. [/quote]

  Това ако е точно така, си е съвременна форма на крепостничество. Манипулацията не може да стимулира като мотивацията.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#12:"lele266"]не са позволили на евроатлантиците да ги налазят [/quote]
  Ами това си е огромен успех! Където са налазили [quote#12:"lele266"]....... евроатлантиците САЩ, Турция, държави от НАТО ....... [/quote] Сомалия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Египет, Украйна с години се води яка война и загиват за няма нуда десетки хиляди, бежанците дето налазиха Европата, издавените в Средиземно море, башка .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#14] от "Virgin":


  [quote#14:"Virgin"]Изключително наистина, толкова пропуски в едно изречение.[/quote]
  И кокв жт тжво? Важното е да се оплюе Беларус!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#19:"diegos"]Не знам за мафиотите,

  ама като отидеш в Минск и шапката може да ти падне- не са в ЕС, но София е като клошарски коптор в сравнение с беларуската столица. Чистота, съвременни сгради, паркове, спортни съоръжения, летища и гари...[/quote]

  трудно се разговаря с хора - мислещи че мислят..
  Когато Господ иска да накаже някого - просто му взема акъла

  [quote#26:"Judjuk"]Писах отдавна, че в Беларус демократичните промени една тухла не събориха, у нас тухла върху тухла не остана. И хич не си въобразявайте, че сме по-добре от Беларус.

  Просто отворете нета да поразгледате.[/quote]

  НЕТ-ът дезинформира....

  лицензираното инсталационно CD винаги "дава повече" , редовният ъпдейт от демократичен сървър довършва "процеса"

  преди доста год открих "5-те закона на Карло Чипола"
  тогава смятах , че е Прав по принцип .

  Сега смятам ,че е Прав 101 %

 31. 31 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Четете между редовете, драги коментируещи! Беларус и танковете са показани единствено за пример, как от някакъв чуждестранен ТЕХ парк се правят милиони пари.
  Ха сега се върнете на нашите ширини и се присетете за интереса на Прокопиев и неговия патрон - Президента в София Тех Парк от първа копка досега.
  Цели се прокарване на обществено доволство спрямо тоя проект. Рекламите на българската "силикон вали" вървят от месеци, ама интереса е мижав. На Ви пример как другите успяват, защо не и ние (т.е. ние, нали - не вие).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK