Един триумфален жест заплаши обществения консенсус във Финландия

Финландският премиер Юха Сипиля (вляво) и финансовият министър Александър Стуб.

© Lehtikuva, Reuters

Финландският премиер Юха Сипиля (вляво) и финансовият министър Александър Стуб.Един триумфален жест може да заплаши традиционната за Финландия политика на консенсуса. Премиерът Юха Сипиля и финансовият му министър Александър Стуб постигнаха точно това, след като сблъскаха юмруци в знак на радост, че са успели да уговорят с профсъюзите сериозно намаление на заплатите, пише агенция "Ройтерс".


Членовете на профсъюзите обаче не споделиха радостта на управляващите. "Изглеждаха сякаш се подиграват на работниците, все едно казват "Сега вече можем да ги закопаем!", коментира лидерката на профсъюза PAM Ан Селин. Зад нея стоят 232 000 души.


Сделката е част от тежък пакет мерки за бюджетни ограничения. Ако тя се провали, това ще бъде опасно за финландските политици, които действат във време на увеличаващ се дълг, безработица и стагнация.
Този жест вероятно ще затрудни договарянето на детайлите, които трябва ще бъдат обект на преговори в следващите месеци. "Това изобщо не помогна", казва Селин.


Премиерът Сипиля иска да убеди профсъюзите да намалят разходите по труда с 5%, за да успее да повиши конкурентоспособността на икономиката след тригодишната рецесия. За тази цел той опитва да въведе


най-тежките реформи от Втората световна война насам.


Безработицата във Финландия е 9.4% и финансовият министър Стуб настоява, че юмручният жест е бил израз на радост заради новите работни места, които ще създаде споразумението. Той настоява, че Хелзинки трябва да вземе три големи решения – сделката с профсъюзите, парламентарен вот за орязването на бюджета и реформи, които да понижат разходите за здравеопазване.


Залогът обаче е типичният скандинавски консенсус на социалните държави, които са наясно, че малките икономики, зависещи от износа си, не могат да си позволят поляризация на обществото и стагнация на политиките. А Финландия е най-заплашената от всички тях. Стуб вече я нарече "болният човек на Европа".


Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, електронната индустрия и загубата на телефонния бизнес на Nokia са свалили 3% от БВП от 2007 г. насам. Упадъкът на дърводобивната индустрия е смъкнал още 0.75%.


Кризата във важния търговски партньор Русия е коствала още 1.5%. Хелзинки загуби кредитния си рейтинг на стойност ААА, а ЕК официално предупреди страната за увеличаващия се дълг и бюджетния дефицит.


Обществените ѝ разходи са 58% от БВП


– това е най-високото ниво сред развитите икономики. А износът е 20% под пика, достигнат през 2007 г.


Съпротивата срещу бюджетните ограничения е значителна. В последните няколко месеца протестираха фермери, пенсионери и студенти. Според Селин сделката с правителството е "по-малкото зло", но твърди, че никога не е виждала обществения модел под такъв натиск. "Това не е много финландско".


Стуб е наясно, че никой не иска да понася тежестта на реформите. "Съгласни сме, че трябва да се справим с дълга, но няма ясна идея в какво да се ограничим", казва той.


Той твърди, че кабинетът не иска да прокарва насила реформи, които могат да разделят обществото, но това може и да се наложи. "Решихме, че ще действаме малко по малко. Но трябва да сме сигурни, че ще постигнем реформите, в противен случай ще трябва да ги наложим".


Планираните съкращения в бюджета ще спестят 4 млрд. евро до 2019 – 2% от БВП. Здравните и социални реформи ще спечелят други 3 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK