Премиерът на Исландия е заплашен от предсрочни избори след разкритията от "Досиетата от Панама"

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон.

© Associated Press

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон.Премиерът на Исландия е обвинен в укриване на милиони долари от инвестиции в местни банки посредством тайна офшорна компания, разказва Би Би Си, която е един от медийните партньори на "Досиетата от Панама" - най-мащабното изтичане на документи в историята, дело на 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти.


Изтекли документи показват, че Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са придобили офшорната компания Wintris през 2007 г., базирана на о. Тортола – най-големия от Британските Вирджински острови. Той не е декларирал участие в компанията през 2009 г., когато влиза като депутат в парламента. След 8 месеца продава дяловете си в Wintris - 50% - на съпругата си за 1 долар.


Гунлаугсон твърди, че законите не са нарушени и съпругата му не се е облагодетелствала финансово.
Документ, подписан от съпругата на Гунлаугсон – Анна Сигурлауг Палсдотир, през 2015 г., показва, че офшорната компания е била използвана за инвестиране на милиони долари от наследени пари. "Досиетата от Панама" разкриват, че на Гунлаугсон е било издадено генерално пълномощно за Wintris, което му дава възможността да управлява компанията без никакви ограничения. Съпругата му също е имала подобно пълномощно.


Съдебни архиви сочат, че офшорната компания е инвестирала значителни суми в облигации на три големи исландски банки, които се сриват по време на кризата през 2008 г. Wintris е в списъка с кредиторите с претенции за милиони долари към фалиралите кредитни институции.


Гунлаугсон е избран за премиер на Исландия през 2013 г. Той активно участва в преговорите за банките, което може да е повлияло на стойността на облигациите, собственост на офшорната му компания. Гунлаугсон не изпълни исканията на чуждестранните кредитори да изплати в пълен размер депозитите им. Ако го беше направил, това можеше да засегне както банките, така и облигациите на Wintris. Премиерът досега държеше в тайна участието на жена си в аферата.


Говорителят на Гунлаугсон заяви, че с работата си министър-председателят е поставил интересите на исландския народ пред тези на кредиторите на фалиралите банки. Той допълва, че Анна Палсдотир винаги е обявявала пред данъчните състоянието и активите си и според правилата на парламента на Исландия Гунлаугсон не е бил длъжен да декларира участието си в офшорната компания, защото "става въпрос за холдингово, а не търговско дружество", уточнява "Гардиън".


Разкрията във връзка с панамската правна кантора "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), помагала и на Гунлаугсон, вероятно ще предизвикат сериозен дебат в Исландия, тъй като освен премиера са намесени и имената на други двама министри от правителството с недекларирани офшорни инвестиции, коментира Би Би Си. Според "Гардиън" тази седмица парламентът ще го призове за предсрочни избори.


Във видеото по-долу може да видите как Гунлаугсон си тръгва от интервю с исландската телевизия SVT след въпрос за Wintris. Премиерът заявява, че не е подготвен да отговаря на такива въпроси и отвръща: "Какво се опитвате да постигнете? Това е абсолютно неприемливо."Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK