Коя е "Мосак Фонсека" - фирмата, от която изтекоха "Досиетата от Панама"

Коя е "Мосак Фонсека" - фирмата, от която изтекоха "Досиетата от Панама"

© Скрийншот http://www.mossfon.com/"Досиетата от Панама" са най-голямото изтичане на документи в историята, по които работят 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти.


Документите идват от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), която продава анонимни офшорни компании по света.


Тя е създадена през 1986 г., когато фирмите на Рамон Фонсека и Юрган Мосак (панамец от германски произход) се сливат. "Заедно създадохме чудовище", ще каже по-късно Фонсека пред медиите.
Историята


През 1987 г. "Мосак Фонсека" за пръв път прави голям ход в чужбина, създавайки клон на Британските Вирджински острови, където преди няколко години е приет закон, улесняващ създаването на офшорни компании, без да се оповестяват публично собствениците и управителите им.


"Мосак Фонсека" е била една от първите панамски компании, започнали работа на островите. Днес там са базирани около 40% от офшорните фирми по света. Близо половината от компаниите, намиращи се в документите на "Мосак Фонсека", са инкорпорирани там.


През 1994 г. компанията прави друг важен ход – помага на малката държава Ниуе (островна самоуправляваща се страна, свободно присъединена към Нова Зеландия) да изработи законодателство, което позволява инкорпорацията на офшорни фирми.


Пред "Франс прес" от "Мосак Фонсека" уточняват, че са избрали острова с 2000 жители заради локацията му в азиатската част на Тихия океан и защото той е толкова малък, че няма как да имат конкуренция там. Фирмата подписва 20-годишен договор с правителството на атола и получава екслузивни права за регистриране на фирми на него.


През 2001 г. американският Държавен департамент започва да се интересува от договорите на Ниуе с "Мосак Фонсека" и предупреждава, че офшорната индустрия на острова е "свързана с прането на престъпни приходи от Русия и Южна Америка". Ниуе влиза в черния списък на САЩ с юрисдикции, които не предотвратяват прането на пари, и това я заплашва с икономически санкции.


През 2003 г. държавата отказва да удължи договорите си с четири инкорпорирани в "Мосак Фонсека" компании, давайки знак, че ще прекрати екслузивния франчайз на фирмата. Компанията просто призовава клиентите си на острова да се преместят в близка Самоа. При подобно развитие на Британските Вирджински острови през 2005 г. компанията мести клиентите си в Панама.


Прикрития


Истинските собственици на анонимните офшорни компании могат да бъдат скрити зад специално назначени директори, посочени от "Мосак фонсека". В зависимост от това колко плаща клиентът той може да се скрие зад няколко юрисдикции и компании.


Получените документи разкриват, че "Мосак Фонсека" сменя съдържанието и датите на договори на клиенти и им позволява да крият активите си, като основават частни фондации. В Панама те не плащат данъци и не са длъжни да разкриват имената на основателите или бенефициентите.


"Мосак Фонсека" работи и с т.нар. акции на приносителя, на които не е изписано името на собственика. Те дават контрол над компанията буквално на този, в чиито ръце се намират.


Репутация


През 2012 г. сп. "Икономист" нарича компанията "мълчаливата "Мосак Фонсека" в своя статия за офшорните посредници. Същата година фирмата е наела Mercatrade S.A - компания за мениджмънт на онлайн репутацията.


Изтекъл договор показва, че са премахнати споменавания на "Мосак Фонсека" в интернет в контекста на ключовите думи: Lavado de dinero, lavado de activos, evasión fiscal, fraude fiscal, Delito, Trafico de armas, Money Laundering, Tax Evasion, Tax Fraud, dirty Money, scandal, escándalo (пране на пари, пране на активи, укриване на данъци, финансова измама, престъпление, трафик на оръжия, скандал).


По-късно "Мосак Фонсека" се възползва от услугите на една от най-влиятелните агенции за връзки с обществеността в света - Burson-Marsteller. Според консорциума тя специализира в представянето на противоречиви клиенти, сред които са били диктатори в Аржентина, Индонезия и Румъния.


През 2012 г. и 2013 г. регулаторите в Британските Вирджински острови налагат серия глоби на фирмата за нарушаване на правилата за пране на пари.


През февруари 2015 г. германските власти извършват обиски в офисите на Commerzbank и частни домове във Франкфурт. Тогава в. "Зюддойче цайтунг" писа, че Берлин обмисля правни действия срещу служителите на "Мосак Фонсека", заподозрени за съдействие в укриване на данъци.


В началото на 2016 г. Бразилия започва разследване за корупция и пране на пари срещу местния клон на "Мосак Фонсека" като част от разследването на "Петробрас" - един от най-големите скандали в историята на страната, който заплашва да свали президента Дилма Русеф.


Клиенти


"Мосак Фонсека" е работила с няколко банки, поне две от които са били разследвани за пране на пари - Banca Privada d’Andorra и Deutsche Bank Switzerland. Първата е обвинена от американското финансово министерство, че обслужва мафиотски кланове, а втората е разследвана от Великобритания и САЩ по подозрения в пране на пари за руски клиенти.


Вашингтон оттегли обвиненията си срещу андорската банка на 19 февруари 2016 г. с мотива, че тя "вече не действа по начин, заплашващ американската финансова система".


"Мосак Фонсека" е работила и с банки от ранга на HSBC, Société Générale, Credit Suisse, UBS и Commerzbank, като в някои случаи е съдействала на техни клиенти в създаването на сложни структури, затрудняващи данъчните власти да проследят движението на парите, показват документите, цитирани от консорциума.


Отговор


В изявление, изпратено до консорциума, "Мосак Фонсека" твърди, че просто съдейства за инкорпорацията на компании и внимателно проучва клиентите си, преди да започне работа с тях. Фирмата посочва, че за 40 години работа никога не е била обвинявана в престъпление.


Тя категорично отрича, че услугите ѝ целят да улеснят укриването и избягването на данъци, и не съветва клиентите си как да го постигнат.


"От начина, по който представяте "фактите" си, пише "Мосак Фонсека", е видно, че сте имали неразрешен достъп до фирмени документи и информация, изнесена от компанията, както и че сте ги представили и интерпретирали извън контекста. Вярваме, че сте наясно, че употребата на незаконно придобити информация и документи е престъпление и няма да се поколебаем да потърсим всички наказателни и граждански санкции."


Рамон Фонсека


Роден в Панама през 1952 г., той е учил право и политология в Панамския университет и Лондонското училище по икономика (LSE). Бил е съветник на президент Хуан Карлос Варела. През март той временно се оттегли от позицията си, след като бразилският клон на фирмата бе обвинен в корупция и пране на пари, свързани с разследването на държавната енергийна компания "Петробрас". В телевизионно интервю той отхвърли обвиненията.


Юрген Мосак


Мосак е роден в Германия през 1948 г. и се е преместил в Панама в началото на шестдесетте години, твърди колегата му. Баща му е бил член на Вафен-СС – подразделение на нацистката организация "Шуцщафел" (СС), показват данни на американското военно разузнаване, цитирани от консорциума. След войната той е предложил да стане информатор на Вашингтон и вероятно му е било предложено да стане шпионин за ЦРУ в Панама. Мосек е работил в съвета за външни отношения на Панама - Конарекс, между 2009 г. и 2014.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK