Коя е "Мосак Фонсека" - фирмата, от която изтекоха "Досиетата от Панама"

Коя е "Мосак Фонсека" - фирмата, от която изтекоха "Досиетата от Панама"

© Скрийншот http://www.mossfon.com/"Досиетата от Панама" са най-голямото изтичане на документи в историята, по които работят 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти.


Документите идват от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), която продава анонимни офшорни компании по света.


Тя е създадена през 1986 г., когато фирмите на Рамон Фонсека и Юрган Мосак (панамец от германски произход) се сливат. "Заедно създадохме чудовище", ще каже по-късно Фонсека пред медиите.
Историята


През 1987 г. "Мосак Фонсека" за пръв път прави голям ход в чужбина, създавайки клон на Британските Вирджински острови, където преди няколко години е приет закон, улесняващ създаването на офшорни компании, без да се оповестяват публично собствениците и управителите им.


"Мосак Фонсека" е била една от първите панамски компании, започнали работа на островите. Днес там са базирани около 40% от офшорните фирми по света. Близо половината от компаниите, намиращи се в документите на "Мосак Фонсека", са инкорпорирани там.


През 1994 г. компанията прави друг важен ход – помага на малката държава Ниуе (островна самоуправляваща се страна, свободно присъединена към Нова Зеландия) да изработи законодателство, което позволява инкорпорацията на офшорни фирми.


Пред "Франс прес" от "Мосак Фонсека" уточняват, че са избрали острова с 2000 жители заради локацията му в азиатската част на Тихия океан и защото той е толкова малък, че няма как да имат конкуренция там. Фирмата подписва 20-годишен договор с правителството на атола и получава екслузивни права за регистриране на фирми на него.


През 2001 г. американският Държавен департамент започва да се интересува от договорите на Ниуе с "Мосак Фонсека" и предупреждава, че офшорната индустрия на острова е "свързана с прането на престъпни приходи от Русия и Южна Америка". Ниуе влиза в черния списък на САЩ с юрисдикции, които не предотвратяват прането на пари, и това я заплашва с икономически санкции.


През 2003 г. държавата отказва да удължи договорите си с четири инкорпорирани в "Мосак Фонсека" компании, давайки знак, че ще прекрати екслузивния франчайз на фирмата. Компанията просто призовава клиентите си на острова да се преместят в близка Самоа. При подобно развитие на Британските Вирджински острови през 2005 г. компанията мести клиентите си в Панама.


Прикрития


Истинските собственици на анонимните офшорни компании могат да бъдат скрити зад специално назначени директори, посочени от "Мосак фонсека". В зависимост от това колко плаща клиентът той може да се скрие зад няколко юрисдикции и компании.


Получените документи разкриват, че "Мосак Фонсека" сменя съдържанието и датите на договори на клиенти и им позволява да крият активите си, като основават частни фондации. В Панама те не плащат данъци и не са длъжни да разкриват имената на основателите или бенефициентите.


"Мосак Фонсека" работи и с т.нар. акции на приносителя, на които не е изписано името на собственика. Те дават контрол над компанията буквално на този, в чиито ръце се намират.


Репутация


През 2012 г. сп. "Икономист" нарича компанията "мълчаливата "Мосак Фонсека" в своя статия за офшорните посредници. Същата година фирмата е наела Mercatrade S.A - компания за мениджмънт на онлайн репутацията.


Изтекъл договор показва, че са премахнати споменавания на "Мосак Фонсека" в интернет в контекста на ключовите думи: Lavado de dinero, lavado de activos, evasión fiscal, fraude fiscal, Delito, Trafico de armas, Money Laundering, Tax Evasion, Tax Fraud, dirty Money, scandal, escándalo (пране на пари, пране на активи, укриване на данъци, финансова измама, престъпление, трафик на оръжия, скандал).


По-късно "Мосак Фонсека" се възползва от услугите на една от най-влиятелните агенции за връзки с обществеността в света - Burson-Marsteller. Според консорциума тя специализира в представянето на противоречиви клиенти, сред които са били диктатори в Аржентина, Индонезия и Румъния.


През 2012 г. и 2013 г. регулаторите в Британските Вирджински острови налагат серия глоби на фирмата за нарушаване на правилата за пране на пари.


През февруари 2015 г. германските власти извършват обиски в офисите на Commerzbank и частни домове във Франкфурт. Тогава в. "Зюддойче цайтунг" писа, че Берлин обмисля правни действия срещу служителите на "Мосак Фонсека", заподозрени за съдействие в укриване на данъци.


В началото на 2016 г. Бразилия започва разследване за корупция и пране на пари срещу местния клон на "Мосак Фонсека" като част от разследването на "Петробрас" - един от най-големите скандали в историята на страната, който заплашва да свали президента Дилма Русеф.


Клиенти


"Мосак Фонсека" е работила с няколко банки, поне две от които са били разследвани за пране на пари - Banca Privada d’Andorra и Deutsche Bank Switzerland. Първата е обвинена от американското финансово министерство, че обслужва мафиотски кланове, а втората е разследвана от Великобритания и САЩ по подозрения в пране на пари за руски клиенти.


Вашингтон оттегли обвиненията си срещу андорската банка на 19 февруари 2016 г. с мотива, че тя "вече не действа по начин, заплашващ американската финансова система".


"Мосак Фонсека" е работила и с банки от ранга на HSBC, Société Générale, Credit Suisse, UBS и Commerzbank, като в някои случаи е съдействала на техни клиенти в създаването на сложни структури, затрудняващи данъчните власти да проследят движението на парите, показват документите, цитирани от консорциума.


Отговор


В изявление, изпратено до консорциума, "Мосак Фонсека" твърди, че просто съдейства за инкорпорацията на компании и внимателно проучва клиентите си, преди да започне работа с тях. Фирмата посочва, че за 40 години работа никога не е била обвинявана в престъпление.


Тя категорично отрича, че услугите ѝ целят да улеснят укриването и избягването на данъци, и не съветва клиентите си как да го постигнат.


"От начина, по който представяте "фактите" си, пише "Мосак Фонсека", е видно, че сте имали неразрешен достъп до фирмени документи и информация, изнесена от компанията, както и че сте ги представили и интерпретирали извън контекста. Вярваме, че сте наясно, че употребата на незаконно придобити информация и документи е престъпление и няма да се поколебаем да потърсим всички наказателни и граждански санкции."


Рамон Фонсека


Роден в Панама през 1952 г., той е учил право и политология в Панамския университет и Лондонското училище по икономика (LSE). Бил е съветник на президент Хуан Карлос Варела. През март той временно се оттегли от позицията си, след като бразилският клон на фирмата бе обвинен в корупция и пране на пари, свързани с разследването на държавната енергийна компания "Петробрас". В телевизионно интервю той отхвърли обвиненията.


Юрген Мосак


Мосак е роден в Германия през 1948 г. и се е преместил в Панама в началото на шестдесетте години, твърди колегата му. Баща му е бил член на Вафен-СС – подразделение на нацистката организация "Шуцщафел" (СС), показват данни на американското военно разузнаване, цитирани от консорциума. След войната той е предложил да стане информатор на Вашингтон и вероятно му е било предложено да стане шпионин за ЦРУ в Панама. Мосек е работил в съвета за външни отношения на Панама - Конарекс, между 2009 г. и 2014.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  е с последните две кратки биографии ми се изясняват нещата...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Сложна фирма със сериозна библиотека.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Хубави хора, одобрявам.... Само едно не разбирам - клиентите им са предимно фирми на КГБ, а пък ги обслужва хер Юрген Мосак, който е агент на ЦРУ. Да не забравяме и какъв е бил баща му....
  Явно не само в България трябва да се проведе незабавна #ЛУСТРАЦИЯ!

 4. 4 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "глоби на фирмата за нарушаване на правилата за пране на пари"

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 5. 5 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Весело

  "След войната той е предложил да стане информатор на Вашингтон и вероятно му е било предложено да стане шпионин за ЦРУ в Панама."

  Усмивка по радиото

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Фирмата" на Джон Гришъм, същото е.
  Мисля, че е време да се забранят офшорките, така се перат пари и се крият данъци.
  Големите държави вече показаха, че не искат това да се случва с техните пари.

 7. 7 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Тази фирма е фасадата, ако не бъдат изнесени данни за реално сключени сделки, движение на пари, схеми за изпирането им и т.н. де-факто в момента имаме огромна ПР акция, с много шум, малко селектирани имена и никакви факти...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Между другото, г-н Рамон Фонсека не може да няма някаква връзка с Ми-6 (www.sis.gov.uk). Това да завършиш Лондон Скуул ъф Икономикс не е случайно... Ако помня правилно, там беше завършил и г-н Симеон Дянков, нали?

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Баварецът Юрген Мосак може пък да е решил като за последно да вкара гол... и сам да е предал информацията на баварския Зюддойче Цайтунг... по подобие на Ханс Ланда от тарантинския филм.

 10. 10 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Коя е "Мосак Фонсека"
  _______________________

  Напълно ясно е, че това е фирма на Путин. Името е преобразувано от кодовото название на КГБ "Москва Генсека". За "Москва" е ясно, "Генсека" е генералният секретар на КГБ Путин.
  Маските паднаха окончателно!

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#8] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":


  [quote#8:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Ако помня правилно, там беше завършил и г-н Симеон Дянков, нали?[/quote]

  За Симо от Ловеч не е ясно какво е завършено и какво не, но Станишев е кадър на Лондон Скуул ъф Икономикс..

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Коя е "Мосак Фонсека"
  _________________________

  Абе, има ли някой обяснение защо това "Мосак Фонсека" ми звучи и като "Асошиейтед Прес"?

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1889 Любопитно

  [quote#3:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]клиентите им са предимно фирми на КГБ[/quote]
  - HSBC, Société Générale, Credit Suisse, UBS и Commerzbank - фирми на КГБ - интересно Интересно е да видим и Л. Меси с кого рабори, Камерън и той. Айде приятелите на Путин и Асад те по дефолт ще приемем, че са с кгб ама другите ...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на hakamoto
  hakamoto
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Дневник: Абе защо тия офшорки почти винаги са свързани с Великобритания, даже премиерът им (Д. Камерън) се оказа замесен, че и името на баща му лъсна черно на бяло в документите, а на Острова, никой не коментира... тук вие все за Путин ни информирате

  Това което сте писали в тази статия можем и сами да си го прочетем в интернет. Я по-добре ни кажете кои са ония 50 фирми които са регистрирани от хора в България, кои са бенефициентите им и от къде са парите, че се налага да се крият в офшорки.

  Путин е изтъркана тема всеки ден се обсъжда в тия форуми?

  Кажете кои са нашите "шампиони" и не се дръжте като ББС като ни баламосвате с информация която сме я чели снощи към 21:00 Българско време.

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Коя е "Мосак Фонсека" - фирмата, от която изтекоха "Досиетата от Панама"?

  Това е фирмата нарочена за параван на контролираната и манипулирана акция за създаване на нов световен хаос. Мюрето от новата глава на информационната война, чрез която некои се опитват да си върнат водещата сила. И искат да се отърват от "неудобните" и станали вече ненужни. Като например Прошенко.
  От няколко месеца, тук във Вашингтон се говори, че дните му са преброени. И започна обратното броене за него - мръсната работа ще я свършат самите украинци - сложен е на дузпата...

 16. 16 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Колко ли фирми подобни на Мосак Фонсека съществуват? Дали тези не са само върхът на айсберга?

 17. 17 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  Мисля, че е време да се забранят офшорките, така се перат пари и се крият данъци.
  ___________________________________

  Много разумно предложение. Само дето тези, които трябва / и могат/ да ги забранят, са онези, които са ги измислили и въвели...Познай в чий интерес!

 18. 18 Профил на Kras Zareg
  Kras Zareg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма ли най-накрая един астероид да ни блъсне, че да се заличим най-сетне от планетата! Как може толкова красив свят, с толкова много прекрасни начина да изживееш живота си, да бъде пълен с коварни хора, които правят всичко само за пари и влияние, войни и разпределяне на територии!

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Апропо Waffen SS....
  Миналата седмица излезе още една доста интересна новина, а именно според израелски медии след ВСВ самият Otto Skorzeny (бивш SS-Standartenführer) е бил килър за Мосад във връзка с египетската ракетна програма.

 20. 20 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Започнаха да си правят кални номера шпионските организации един на друг. Сега Путин ще вдигне телефона на Обама и ще му кажа: "Почему так мой дорогой?" И в ответ ще извади техните фирми и сметки.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 21. 21 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Престъпници,откъдето и да ги погледнеш.....

 22. 22 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#18] от "Красимира":

  Няма ли най-накрая един астероид да ни блъсне, че да се заличим най-сетне от планетата!
  ____________________________

  Няма как, каке, и астероидите Путин ги командва!

 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  nenad, искаш ли можеш да го забраниш.
  Все пак на офшорките са нужни пари, а банките могат да пресекат този поток, стига да ги накараш. А законите това го могат.

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Весело

  Според мурзилажа всичко е ясно:
  1. Адвокатската фирма е на фашист от ЦРУ.
  2. Няма никакви документи и в тях не пише точно името на Путин.
  3. "Разследването" е поръчано от Сорос, Рокфелер и тамплиерите.
  4. Цецо да върне апартаментите.
  5. Виновен е Иван Костов.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Получените документи разкриват, че "Мосак Фонсека" сменя съдържанието и датите на договори на клиенти и им позволява да крият активите си, като основават частни фондации. В Панама те не плащат данъци и не са длъжни да разкриват имената на основателите или бенефициентите."

  И всичко това е законно разбира се.... кой знае още колко много фирми като Мосак Фонсека има в този офшорен бизнес и колко още държави като Панама привличат фирми като нея за да въртят бизнес на тяхна територия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Весело

  В света има над 30 хиляди милиарда в офшорните зони-повече от БВП на САЩ+Японя за 1 година. В света има много офшорни зони, не само Панама, и адвокатската кантора е само една от многото в Панама.
  Плевнелиев се е запознал с г-жа Плевнелиева в кантората на адвоката по офшорна регистрация Стоян Мавродиев, същия, който правят председател на Комисията за Финансов НАДЗОР! Боко и Цветелина назначават за 2-ри мандат Иван Искров-председателя на БНБ в годините на надуването на балона КТБ! Така че НЕ Е САМО путя! Всеки офшоркаджия е добър, докато слушка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Това е само една от стотиците хиляди такива фирми..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мухахаха тъкмо се канех без да чета да напиша, че е клон на ЦРУ. Тогава ми мина пред очите биографията на германеца ...
  Е, стигна се до дъното на историята. ЦРУ и Сорос в акция срещу Путин...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  То, хубаво е да се забранят подобни фирми, обаче има ли воля от световния политически и икономически елит да забранят работата на подобни фирми.... според мен НЕ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  Много ме разсмя Лондонското училище по икономика, прозвуча ми като Миланския техникум за оперни певци
  В тазсутрешните новини коментират режисьора Алдовар и брат му, както и лелята на крал Хуан Карлос, която в продължение на 40 години е била директор на фирма до неговата абдикация. Явно "сочни клюки", не тъй като няма незаконни дейности по панамското законодателство, ще трябва отделните страни да си проверят проблемите. Например това че бащата на Дейвид Камерън е изнесъл пари в офшорката е факт, но какво от това? Големите корпорации го правят непрекъснато. Върхът на сложните пируети е да за "никъде", тогава не плащат данъци. "Апъл" в момента държи над 200 милиарда в чужбина за да не се облагат от САЩ само тази година, дори се опитват да преговарят за необлагане на сумите от транзакции с изнесени корпоративни адреси. Иначе се купуват държавни облигации на САЩ (необлагаеми и носещи доход) и пак данъкоплатците ги носят на гърба си.

 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Под главната новина вчера беше написано, че името на Путин не се споменавало черно на бяло, и разбира се, още тогава ми стана ясно, че туй ще е лайтмотивът на мурзилажът, особено на един много активизиран негов член от вчера - Гафчето - в трескавата защита на господаря от поредния набег на соросоидите.

  Ма разбира се, че Путя нищо не е знаел...Това, че всичките му приятели от детинство са милиардери с държавни поръчки е също случайност...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  той путин трябва ги съди за обида,само 2 млрд ,че другите 100 млрд под дюшека ли ги държи)

 33. 33 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Весело

  До коментар [#15] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  А бе за пророк точно не саваш, ама за врачка на Женския пазар - може.
  Значи Порошенко бил мишената на доклада? А не Путин или исландския президент или арабите?
  Пак изтегли късата клечка, Илийчо!!!
  [quote#15:"ПРОРОК ИЛИЯ"]От няколко месеца, ТУК във Вашингтон се говори...[/quote]
  Не е ли по-правилно да напишеш “ТУК В МОСКВА“...?
  Пък и часовата разлика е една такава - човек ще каже, че по цели американски нощи стоиш дежурен на компа...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 34. 34 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":
  КГБ и ЦРУ са различни имена на една и съща структура - наднационална и наддържавна. Само наивниците смятат, че са в борба. Те са двата полюса на магнита - без един не работи!

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Според консорциума тя специализира в представянето на противоречиви клиенти, сред които са били диктатори в Аржентина, Индонезия и Румъния."
  кои ? и кога са били нарочени за демократизиране ?
  След войната той е предложил да стане информатор на Вашингтон и вероятно му е било предложено да стане шпионин за ЦРУ в Панама. Мосек е работил в съвета за външни отношения на Панама - Конарекс, между 2009 г. и 2014."
  очаквано като че ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":
  Абе, всички са маскари.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 289 Весело

  Кимчо севернокорейски може да спи спокойно, щом вече и прогресивната общественост се изкушава да се упражнява в хибридното право - ако нямам доказателства срещу теб, значи си виновен.

 39. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#13:"bludniq_sin"]HSBC, Société Générale, Credit Suisse, UBS и Commerzbank - фирми на КГБ - интересно[/quote]

  Естествено! ))) Фирмите, особено банките в Швейцария и Австрия поначало имат много силна връзка с КГБ, Секуритате и Държавна сигурност. Все пак да не забравяме, че един от най-популярните им клиенти беше схемаджията Огнян Дойнов.

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]бил килър за Мосад[/quote]
  За МосаД (Фонсека)

 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#13:"bludniq_sin"]Интересно е да видим и Л. Меси с кого рабори [/quote]

  Колкото за джуджето Меси, той е най-голямата мурзилка! Всеки убеден фен на Реал Мадрид и Левски знае това!

 42. 42 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  [quote#26:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]В света има над 30 хиляди милиарда[/quote]
  Ти под всяка статия ли ще показваш математическа неграмотност?
  Какви са тези 30 000 милиарда? И защо не са например 30 000 000 милиона? Или 30 милиарда хиляди?
  Некадърна ватнишка работа! Една флашка не могат да преразкажат със свои думи...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#40] от "тулса":

  Тва Мосак (Mossack) на пръв прочит наистина мяза на Мосад

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]според израелски медии след ВСВ самият Otto Skorzeny (бивш SS-Standartenführer) е бил килър за Мосад [/quote]
  Това го каза миналата седмица Соломон Паси, по повод екипа на Бокова, състоящ се само от доносници на ДС.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Специфика на корупцията в САЩ е, че е на много високо ниво и в много едри мащаби.
  Информационната война все повече се превръща в по-доходоносен бизнес от конвенционалната.
  Печалбите от военно-промишлената индустрия могат да бъдат надхвърлени в пъти и първите крачки вече се правят.
  Още, когато Конгресът гласува многомилиардните суми за водене на информационна война /естествено, облечена в подходяща формулировка/ ми бе ясно, че ще падат луди пари, вкарани в схема, подобна на военно-промишления комплекс, прахосвайки колосални суми на данъкоплатци за гръмки, но неефективни програми.
  Настоящата медийна брейн-сторм атака носи типичните белези на американската грандоманщина и некадърност.
  Янките никога не са се отличавали с осебена интелигентност, и този път не правят нищо различно.
  Пропагандният ефект от голямото прахосване ще е нулев, но за сметка това средствата ще бъдат усвоени надлежно от определени играчи.

  .
 46. 46 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#45] от "zxcasd":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#44] от "Blood Red Skies":

  За Otto Skorzeny има някаква логика и съм склонен да го вярвам, защото от една страна е бил важна фигура в Третия райх, пък от друга след войната си е живуркал необезпокояван в Мадрид и е джитка по света без да го закачат.
  В тубата има доста архивни видеа, в които той дава интервюта на читав английски и испански, правейки реклама относно следвоенния си консултантския бизнес за всякакви правителства по света.
  Според най-новите разкрития, на територията на ФРГ той е бил трепал германски ракетни инженери и ръководители, работещи по поръчки за Египет.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прочетете Картелът на Пол Лю Сюлицер. Същото е. Схемата е ясна от десетки години, и се подпомага от мълчаливото сългасие на световните лидери, някои от които сега ще размахат пръст. Защото са се подковали добре.
  Забранете офшорките и толкова.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Разстроено

  До коментар [#33] от "Депутат 241":
  Ще ме уморите от смях.
  И от съжаление.
  Манипулациите и внушенията /особено в информационната война/ не се създават от хамсалаци. И нямат една единствена цел.
  Затова се споменават няколко конкретни имена /обикновено на използвани и нарочени да дадат фира/, както и на близки наши хора - за по голяма достоверност/. Затова очаквайте нов Майдан
  Успоредно с това се подхвърлят "изплували" имена от близкото обкръжения на ......... Гарнирани с обилни недомлъвки, уточнения, че това са данни от други лица и медиии /които не получават грантове от чужди НПО/ и т.н.
  В резултат шараните /особено мислещите се за велики и големи, за разбирачи , коментатори, анализатори, депутати..../ кълват правилно насочени и на воля

 52. 52 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "zxcasd":

  Информационната война се води единствено от Кремъл. Нормално - това е сраснала се с държавата мафия, както стана видно и от поредните разкрития. Единственият шанс да прикрие тоталното узурпиране на всички механизми в кочината-майка е ежедневната, бясна пропаганда, от която си част и ти.

  [quote#45:"zxcasd"] Още, когато Конгресът гласува многомилиардните суми за водене на информационна война [/quote]

  Разбира се, таквоз животно няма и неспособността ти да покажеш каквато и да била конкретика по повода ще бъде поредното доказателство за това.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Весело

  [quote#45:"zxcasd"]ми бе ясно[/quote]
  На теб ти било ясно? А ти си един безспорен авторитет. Новорегистриран.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 55. 55 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Фактът, че в списъка липсват американци подсказва, че "журналистическото разследване", в което уж участвали стотици журналисти, е пълно фалшименто, че историята е скалъпена, с идеята да се накиснат неудобните.

  Най-интересният момент лично за мен е, че Порошенко е сложен на дузпата.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#37] от "Blood Red Skies":

  Не, защо? Ако няма незаконно деяние по статутите на страната то остава само да се коментира етиката. Истината е че богатите, които могат да си позволят да купят необходимата правна и финансова експертиза на ниво ще плащат по-малко от бедните и средната класа, които не могат.

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#55] от "faraon":

  Не е че "липсват американци", но просто засега няма публикувани данни. Над 100 екипа работят по този огромен материал, все пак е от 1977 до 2015, а и самият материал е закупен от Зюддойче Цайтунг и предаден (не се казва продаден) на МКРЖ. Немските вестници обикновено не са с толкова широко-отворени портфейли, явно е имало и други финансирали покупката на материала.

 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Кой е "бащата" на офшорните банки и фирми? Откога са започнали да функционират? Има ли официално някакъв контролен механизъм за подобни структури? Досега търсих в Гугъл и нищо не намерих. Моля, ако някой знае да помогне.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Логиката, по която няма български политици в изтеклите документи на "Мосак и Фонсека", за разлика от данните за политици по цял свят, е същата, като логиката, по която в България, за разлика от Румъния няма корупция, а северната ни съседка е бъкана с осъдени министри — няма кой да извърши качествено разследване. Покрай ‪#‎PanamaPapers‬ с почуда установих, че за "ровенето" в терабайтите информация е гласувано доверие на разследващ журналист с досие в Държавна сигурност... Един-единствен, работещ във вестника, прочул се с платената си публикация срещу хора от Протестна мрежа...

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":
  До коментар [#47] от "Ф.Нинов":

  Специално пиша до вас двамата, тъй като повечето от колегите са "народни трибуни" които не четат повече от публикуваното тук.
  Вижте тази статия за дейността на ИСИЖ, тя показва един завиден машаб на дейност и организационен талант през последните години (писана е от журналистическия "Пойнтър" които следи за кандидати за "Пулитцър":
  http://www.poynter.org/2015/meet-icij-the-biggest-toughest-investigative-unit-you-may-never-have-heard-of/322503/

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":

  За кое да не се е чуло? Малко ли парички ги глобиха в Щатите, за какво е непрестанната борба от десетилетия за осветляване ан швейцарските банки?
  Ножицата се разтваря, политиците вече не могат да сдържат вече щенията по този въпрос на избирателите

 63. 63 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  "Според мурзилажа всичко е ясно:
  1. Адвокатската фирма е на фашист от ЦРУ.
  2. Няма никакви документи и в тях не пише точно името на Путин.
  3. "Разследването" е поръчано от Сорос, Рокфелер и тамплиерите.
  4. Цецо да върне апартаментите.
  5. Виновен е Иван Костов."

  А кое точно в 1-3 не е вярно? А 4-5 го приветствам.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 64. 64 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#53] от "stupid_american":
  Точно жертвите на информационната война са тази които употребяват думата "трол". Както се вижда и от ползваните приоми и изразни средства - флашки......
  Когато някой се обърне към мен по този начин, изпитвам задоволство. Защото това е сигурен знак, че съм го поставил на мястотото му. Няма аргументи и доводи, не може да говори по същество и прибягва до типични комунистически похвати - раздаване на нищо незначещи квалификации и клишета.
  Така, че може може спокойно да продължавате в същия дух...

 65. 65 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  [quote#63:"Sars Saraktos"]А кое точно в 1-3 не е вярно?[/quote]
  А кое е вярно?
  Или и ти като Песков знаеш предварително всичките над 10 милиона документи?
  Или роденият през 1948 година е фашист априори?
  Ами внукът на готвача на Сталин не е ли нещо си априори?
  А за списъка на спонсорите - влез в сайта на журналята и виж в оригинал. На мен ми омръзна да го поствам днес за всякакви нечетящи, но пишещи чукчи...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 66. 66 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Весело

  [quote#51:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Манипулациите и внушенията /особено в информационната война/ [/quote]
  Илийчо, ти кога стана старши аналитичен специалист по информационни войни? Или сега ги учите тия прийоми в Библиотекарския?
  А позиви вече не се раздават, така ли?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 67. 67 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#28:"kihano"]Е, стигна се до дъното на историята. ЦРУ и Сорос в акция срещу Путин...[/quote]

  Но затова пък, цялото криминално воинство - под закрила при впутин.
  "По данни на Би Би Си през 2015 година Русия са напуснали 2000 доларови милионери. Страната на Путин се нарежда на шесто място в световна класация по брой на милионерите, напуснали своите държави. В същото време обаче почти никой освен международни престъпници не искат да се уредят с руски паспорт."

 68. 68 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 978 Разстроено

  Добре де, всеки път като прочета, че някой е обвинен в нещо, все е сложено така, все едно е доказано, че е виновен.
  Иначе за желанието за анонимност го разбирам. Тук например всичко е на съпругите и майките. Иначе как ще обясняваш на народа, че да нямаш нищо е най-висша благодетел

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  Сигурно никога няма да разберем целия размер на далаверите ,които са извършени от тази правна фирма Mossack Fonseca.

 70. 70 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#68] от "bobix":

  Питай пролетариата за Прокопиев- ше ти го обясни детайлно. Иначе за Путин не е вярно.

  По-сложната питанка е след отслабването на позицията на Камерън, Великобритания ше остане ли в ЕС? Това беше една от трите потушени бури миналата година.

 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#66] от "Депутат 241":

  Е , не мога да се меря с депутаттите.....

 72. 72 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":
  "За Симо от Ловеч не е ясно какво е завършено и какво не......"

  Майка от Априлци, баща от Разград.
  Единственото вярно е , че Дянков е завършил средното си образование в Ловеч.
  Долу ръцете от Града на люляците, моля.


 73. 73 Профил на 101procentanesbb
  101procentanesbb
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НАТО няма ли да ги съди тези за кражба на логото им? Ето Паси се разплака от тази нагла кражба на безценното ни НАТО, така хибридно ощетила евроатланизъма.

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#63:"Sars Saraktos"]4. Цецо да върне апартаментите.
  5. Виновен е Иван Костов."

  А кое точно в 1-3 не е вярно? А 4-5 го приветствам. [/quote]
  То и аз така приветствам , ама да уточним ,че у нас политическите марионетки и техните шуро-баджанаци само обраха трохите на чуждестранните финансови доброжелатели които и до днес изнасят по $30-40 годишно от България а така си е повече от четвърт век!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#58:"достатъчно"]Кой е "бащата" на офшорните банки и фирми? Откога са започнали да функционират? Има ли официално някакъв контролен механизъм за подобни структури? Досега търсих в Гугъл и нищо не намерих. Моля, ако някой знае да помогне. [/quote]
  Бащата на офшшорните банки е Милтън Фидмън, ръководещ 70-те години Чикагската икономическа школа,която роди моделът на неолибералния капитализъм( известен още с имената глобализъм, неолиберализъм, олигархичен, корпоративен, финансов капитализъм и който е наше настояще от 30 години). Фридмън се счита за баща на неолиберализма. Фундаментът на неолиебрализма е ГЛОБАЛНИЯ СВОБОДЕН ПАЗАР на движение на капиталите без правила и без национални рамки. Роналд Рейгън постави неолиберализма за държавна идеология и го разпространи със специална политика по света. Подкупи последния елит на КПСС да внесе модела на неолибералния капитализъм в СССР- Русия , а после КПСС с „мъдрата и водеща роля“ в системата го наложи на останалите екс комунистически страни в системата и по този начин Рейгън срина комунистическата система. Глобалният пазар неолиберализма работи за най-силната икономика , която 80-те години се считаше САЩ. Чрез глобалния пазар на неолиберализма САЩ успява да прибира е 40% от парите и националните богатства на останалите народи в своите банки, включително и парите и националните богатства на Русия, която се счита за „неолиберален проект на САЩ“( заедно с Китай).
  Руските олигарси, които са плод на неолиберализма, изнасят по линията на глобалния пазар ежегодно 300 милиарда долара, колкото са парите на всички руски данъкоплатци внасяни в хазната. Схемата на изнасянето ще чуете от Евгени Федоров, бивш съветник на Путин( вече се разведе с него и се обяви за опозиция) в това видео „Как САЩ победи Русия(Россия платит дань в бюджет США) „ https://www.youtube.com/watch?v=a1xGE6zsLPo&feature=youtu.be
  В друго видео ще видите как се формира „клана на Путин“ и как Путин стана първи олигарх на Русия „КЛАН ПУТИНА САМЫЙ БОГАТЫЙ КЛАН В МИРЕ “ https://www.youtube.com/watch?v=FXFVYyNaAlU
  А в моя материал „ Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция„ http://ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4534-article-id-4534 ще разберете, как по линията на глобалния пазар, руската заедно с българската олигархия, изнасят парите и богатствата на малка България в американски банки.
  А ако искате да научите повече за неолибералзма сравнен с другия действащ световен модел и негов антипод- европейската социална/правова държава, ще го прочетете в друг мой материал „ Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него” http://ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4356-2013-10-20-14-14-58

  Идея за България- алтернатива на статуквото
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK