Армията на ген. Золотов – защо му е на Путин лично подчинена Национална гвардия

Президентът Владимир Путин с командващия вътрешните войски и бъдещ началник на Наионалната гвардия ген. Виктор Золотов.

© Sputnik, Reuters

Президентът Владимир Путин с командващия вътрешните войски и бъдещ началник на Наионалната гвардия ген. Виктор Золотов.Идея, която се е обсъждала на различни нива на властта в Москва през последните 4 години, изненадващо бе реализирана във вторник. Президентът Владимир Путин обяви, че в Русия се създава Национална гвардия, а началникът ѝ ще му бъде подчинен лично.


Проектът тръгна след масовите улични протести срещу манипулирането на парламентарните избори от декември 2011 г., продължили до избирането на Путин за трети президентски мандат през март 2012 г. Първоначалната идея бе новата структура да има охранителни функции, да се бори с бунтове и да предотвратява и ликвидира масови безредици.


Днес се оказа, че Националната гвардия започва със значително разширени правомощия.
В нея влизат досегашните вътрешни войски на МВР, които по официални данни от 2015 година са наброявали около 170 000 души. Те са разположени практически по цялата територия на страната и за издръжката им отиват около 16% от бюджета на МВР.


Федералната военизирана структура ще получи още структури с численост над 30 000 души:


- специалните отряди за бързо реагиране (СОБР)


- отрядите на милицията със специално предназначение (ОМОН)


- Центъра за специално използване на силите за оперативно реагиране и на специалната авиация


- извънведомствената охрана, т.е. не се отнемат правомощията на Федералната служба за охрана, а става дума за защитата на важни държавни обекти и специални товари и подпомагане на контраразузнаването в защитата на границата; Центърът за специално назначение на извънведомствената охрана на МВР, поделенията на МВР за контрол и спазване на законодателството в боравенето с оръжие и частната охранителна дейност, както и Федералното предприятие "Охрана" за услуги за военизирана и физическа охрана и монтиране и експлоатация на охранителна техника.


- всички тренировъчни бази и полигони на вътрешните войски.


Засега се твърди, че само се разместват структури без увеличаване на щата, разходите или инфраструктурата, напротив – прави се опит да се пести предвид сериозните бюджетни проблеми на Русия. Текущият дефицит на МВР към момента надхвърля 120 млрд. рубли и вътрешните войски са едни от страдащите от липса на средства за преовъоръжаване и оборудване с технически средства. С отделянето в Национална гвардия това сигурно ще се промени.


Много въпроси за функциите и правомощията на националната гвардия все още са без отговор и ще трябва да го получат с поправките в не един закон.


Ключовият проблем в момента е дали гвардейците ще имат и правомощия да разследват. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков това не е предвидено, но във вторник той нямаше отговор дори на въпроса защо изобщо се създава гвардията сега. Пред журналисти Песков каза само, че решението се е подготвяло отдавна, не е свързано с предстоящите избори за парламент и не представлява криза на доверието на Путин към другите силови структури.


На заседанието, на което президентът обяви създаването на Национална гвардия, той каза, че тя ще се използва за борба с тероризма и организираната престъпност. Но това е приоритет на Федералната служба за сигурност (контраразузнаването) и не е ясно как гвардейците биха вършили подобна дейност без да се дублират с ФСБ и без да имат оперативно-следователски правомощия.


"Подобно ведомство не може да съществува без оперативен елемент – вътрешните войски, например, имат собствено разузнаване", обяснява Александър Хинщейн, зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите на сигурност.


Асмик Новикова от правозащитната неправителствена фондация "Обществена присъда", коментира пред "Новая газета", че има риск Националната гвардия да бъде използвана срещу населението на Русия. "Че кога е било иначе? И без Национална гвардия бяха използвани мобилизираните във вътрешни войски или ОМОН. Това не е толкова важно, защото имаме предостатъчно опит в употребата на насилие срещу този, когото властта смята за заплаха. Всяка власт се държи така или иска да се държи така. Но се надявам, че в Русия ще се появи самостоятелна полиция и професионална Национална гвардия с професионални стандарти", допълва тя.


Армията на ген. Золотов – защо му е на Путин лично подчинена Национална гвардия

© Sputnik, Reuters


Кой е ген. Золотов


Другият ключов момент в решението на Путин е, че първият началник на новата военизирана структура е сегашният главнокомандващ вътрешните войски и бивш телохранител на президента Виктор Золотов. Съгласно президентския указ, той вече ще се нарича главнокомандващ Федералната служба на войските на Националната гвардия, получава статут на федерален министър и влиза в Съвета за сигурност на Русия.


Ген. Золотов и Националната гвардия ще бъдат подчинени директно на Путин, обясни Песков.


Това е един от най-преданите на президента хора. През май 2014 г. - малко след анексирането на Крим и докато набираше сила кризата в Източна Украйна, Путин го назначи за първи зам.-министър на вътрешните работи и командващ вътрешните войски. Още тогава беше ясно, че това е временно назначение.


Преди това Золотов бе първи зам.-началник на вътрешни войски, а преди това 13 години прекара във Федералната служба за охрана (ФСО) и ръководеше Службата за сигурност на президента. Путин го назначи за началник на охранителите си с идването в Кремъл през 2000г.


Двамата се познават от 90-те години, когато Золотов охраняваше кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, а Путин беше негов заместник.


Той е завършил юридически институт и академията на Генералния щаб на Червената армия, но кариерата му започва в Девето управление на КГБ на СССР, което по-късно е преобразувано във ФСО.


"Президентът и главнокомандващ не назначава за ръководители на силовите структури хора, към които няма лично доверие", коментира говорителят Песков.


Золотов рязко се изкачва в апарата на властта и се нарежда сред най-влиятелните "силовики", казва пред РБК политологът Евгений Минченко. От средите на ФСО са назначените през последните месеци на важни постове в МВР, както и губернаторите на Тулска област и Краснодарския край.

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Първата работа на всеки тиранин докопал властта е да си направи лична гвардия, дето да коли и беси всеки евентуален противник или съперник.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Ай стига с тва Пути! Феодалът си назначава придворни, а ние само лаем...

 3. 3 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 537 Неутрално

  От заглавието:
  "защо му е на Путин лично подчинена Национална гвардия"

  Всеки е най-добре да се пази от приятелите си.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 4. 4 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Путин взима мерки срещу евентуалните бунтове в Русия,но и десет гвардии да направи един ден ще бъде свален от власт и ще бъде съден.

 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Другият ключов момент в решението на Путин е, че началник на новата военизирана структура е сегашният главнокомандващ вътрешните войски и бивш телохранител на президента Виктор Золотов. Съгласно президентския указ, той вече ще се нарича главнокомандващ Федералната служба на войските на Националната гвардия, получава статут на федерален министър и влиза в Съвета за сигурност на Русия.


  Ну вот так, вот...кремълският фашист Путлер в действие.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Национална гвардия лично подчинена на човека, който е на върха на организираната престъпност в русия и за предотвратяване на бунтове срещу същия. Колко удобно!!!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На цар Путлер му е нужна гвардия по същата причина поради която на Хитлер са му били нужни СС. Това е паравоенна организация чиято цел е да преследва заплахите за режима на новия руски цар-ческист.

 8. 8 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  Предлагам лингвистично обяснение:

  Сталин - тълкува се като "стал диктатором".

  Путин - тълкува се като "на пути к диктатору".

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Абе горните коментари кво се предозирате? Путя си управлява така от 15 години? Какво толкова се е случило различно?

 10. 10 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Путин вече се тресе от параноичен страх и търси сигурност.

 11. 11 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1265 Весело

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  за толкова години,едва ли това му е първата работа

 12. 12 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Съвсем случайно в Испания е guardia civil.Което в превод означва - национална гвардия.Тоест нищо ново.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 13. 13 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Владимир Грозни.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1265 Весело

  До коментар [#10] от "Косьо":

  сабахлем лети за панама си вземе парите)

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  За да пазят милиардите $$$ откраднати от кагебистите!

  klimentm
 16. 16 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#10:"Косьо"]Путин вече се тресе от параноичен страх и търси сигурност. [/quote]

  Да бе, точно за това на снимките горе си притиска ръцете. За да не се види как се тресат, нали!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#8] от "Wagner":

  Добро тълкуване на имената !

  klimentm
 18. 18 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#14:"миглен локумев"]сабахлем лети за панама си вземе парите[/quote]

  Ами, той тия 2 милиарда долара вече ги е прежалил, джобни пари!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 19. 19 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#9:"Дундурук"]Абе горните коментари кво се предозирате? Путя си управлява така от 15 години? Какво толкова се е случило различно?[/quote]

  Тази е 16 година, да не кажа 17 тата, ако се смята временния му пост на президент.

  Имало едно време ссср...
 20. 20 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Ще се пази от любовта на народа защо...

 21. 21 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#19] от "citoplast":

  А колко още ... ще такова? Знаеш ли?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 22. 22 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#20] от "гарата":

  Напротив, ще помагат на народа да го залюби още по-дълбоко.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Весело

  Рейтингът расте ли расте. Значи трябва да се пази от свои, не от чужди
  Време е вече за една чистка в добрите традиции на Сталин и Берия.
  КГБ- истите са интелигентни копелета, но им липсва фантазия и предимно повтарят старите рецепти. Та пак ще гледаме историята като фарс и вожда умиращ сам без никой да смее да го пипне

 25. 25 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#23] от "sfs33493865":

  То в Русия вече друго няма освен милиция бе!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Дневник" търпи критика. ОМОН от 5 години не значи Отряд Милиции Особого Назначения.
  Има лека промяна - Отряд Мобильний Осо... и т.н.
  ОМОН се ползва, но с леко изменение в смисъла на Закона за полицията.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#8] от "Wagner":

  Виц който чето наскоро някъде в руските медии


  Дяволът среща трите конника на Апокалипсиса и ги пита
  - Кои сте вие?
  - Ние сме Войната, Смърта и Гладът- отговарят те
  - Ами този малкият отзад с вас кой е?
  - А , този ли това е Вовка Путин стажант.

  klimentm
 29. 29 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дундурук":

  Разликата е че вече няма за крадене като преди, а душата иска.
  Путин в момента може да го свали само някой по зъл, по-подмолен и по-алчен от него.
  Та за това се готви Владимир Владимирович.
  Демокрацията тоя я разбира и не се бои

 30. 30 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#28] от "klimentm":

  +++++ Готин е!


  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#23] от "sfs33493865":

  Дето се казваше в онзи много стар виц за НМ
  " днешната милиция може да не бие но снощната биеше много яко"

  klimentm
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Неутрално

  [quote#22:"Wagner"]Напротив, ще помагат на народа да го залюби още по-дълбоко. [/quote]
  Такова любене ще падне,
  че не ми се мисли.
  Любене по руска рецепта.
  Налюбеният по нея не само
  го свалят от власт,
  но го и заличават от Историята
  все едно,че никога не го е имало

  Вън от шегата,
  Нищо ново в Русийката.
  Връщат ОПРИЧНИНАТА
  и ОПРИЧНИЦИТЕ
  За неследящите руската история
  ОПРИЧНИНАТА е
  ЛИЧНАТА ГЛУТНИЦА НА ЦАРЯ
  ПРЕТОРИАНСТВО по РУСКИ тертип

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "Big_Villager":

  Ами, за крадене си има предостатъчно. Това на Владимир Владимирович не му е приоритет. Той обаче е изучавал възходът на другаря Сталин и май се очертава да бъде добър ученик.
  Ще видим!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 36. 36 Профил на ector
  ector
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#31] от "klimentm": като ме открехваш така, вече е ясно кой ще я ръководи тази гвардия, а ми кажи щото съм прелюбопитен в Щатите кой е начело на тази структура...

 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1399 Весело

  Ами нали някой подготвен за това, трябва да смазва всякакъв протест...

 38. 38 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Неутрално  Абе, Вова Путин си знае стоката - най-сигурно си е да си имаш собствена национална гвардия да те пази, че с тези цени на петрола не се знай кога и къде ще му излезе краят ...


 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 229 Весело

  Путлер си има вече мускетарчета

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 41. 41 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Върха е !!!


 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Неутрално

  [quote#26:"iyu24493030"]стига вече с тоя Путин.Дайте нещо за Азис,[/quote]
  Защото сбъдваме желания,

  Ето ти нещо от АЗИС

  https://www.youtube.com/watch?v=P9sQZLtsfp8

  ха-хааааааа

 43. 43 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 364 Неутрално
 44. 44 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Любопитно

  МАЛЕ СТРАХ ТИК-ТАК

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  "Това е един от най-преданите на президента хора."

  Ясно. Още по-дълбоко окопаване, но с включване на военни сили.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Федералната военизирана структура ще получи още структури с численост над 30 000 души:
  ...............................................................
  тея 30 хиляди дали са от ония "вежливите" зелени человечета?
  злобното джудже дали не е намислило нещо изненадващо?
  Като нищо ще думне я Аляска,я Полша и даже може да обърне и Калифорния.Колко му е ?Докато ние водим демократичен дебат дали президента ни Росен Плевнелиев е крал,колко е крал и дали има сметки в офшорки,джуджето ще ни поднесе някоя сериозна изненада....Особено ако се съ#зи със Снежанка и другите джуджета
  Времето е наше

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Какъв виц, самата истина.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Изглежда като на някой да му е замирисало на майдан и да се застрахова. Гледа да действа овреме да не стане като с Янукович. За разлика от последния тоя няма къде да се скрие.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#21:"Wagner"]А колко още ... ще такова? Знаеш ли? [/quote]

  Нямам представа, не съм пророк!

  Имало едно време ссср...
 53. 53 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "Wagner":

  Няма вече за всички, голяма част от олигарсите Му губят богатство

 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Параноята на Путлерчо май взе връх. Появиха се опричниците на цар Иванчо Шантавия.

  chavo64
 55. 55 Профил на ector
  ector
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#50] от "etar": "Изглежда като на някой да му е замирисало на майдан..."

  именно...кулите на Кремъл си ги зоват...

 56. 56 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Национална гвардия има и в САЩ, както и в редица европейски страни. Така, че не разбирам защо е тази превъзбуда в редиците на "десните" товаришчи, че Русия щяла да прави такава.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Ако автора на статията познаваше Русия, можеше и да сглоби по-добра статия. Например да зададе въпроса какви са отношенията на Золотов с Бортников / шеф на ФСБ /, с Кадиров, а също така какво е съдържанието на отношенията Кадиров и т.нар. Лорд от една страна и Бортников и ко. от друга? Къде стои Золотов в четириъгълника Путин-Бортников-Кадиров-Золотов? И за какво използват ФСБ политика Яшин във взаимоотношенията си със Золотов? И ..... каква е връзката с Чечения?

  Понеже "Дневник" не знаят нищо, затова и четивото не ни дава никаква информация.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Путлер следва плътно стъпките на кумира си Хитлер.

 61. 61 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Понеже срещу шайката бандити в България нищо не можем да направим, си остана да лаем по форумите срещу Путин. Сигурно много го е заболяло от коментарите в Дневник.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 62. 62 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 229 Неутрално


  Защо Путягин,си подсилва тила,с това ново, пара военно звено?
  1.Очаква разкрития от панамската кантора,които ще го дискредитират не само сред масите,но и пред олигарсите,военните и най вече пред Службите,за които той беше еталон на безупречен,благочестив и непокварен от парите,чекист.
  2.В очакване КРАЯ,на ерата Путин,който в предвид особеностите на руските племена/първосигнални,нравствено и морално пропаднали,духовно и умствено ограничени, потомствено примитивни и жестоки,с животинска жажда за мъст/ще бъде много болезнен.
  3.Научил е от ФСБ,че кивота му е готов/160х60/ и е пристигнал на летище Домодедово.......
  Не знам. Нямам обяснение за тревогите Путински. Ако аз имах най силната и непобедима северно-азиатска армия,не бех се тревожил от нищо.Даже и от тия,които са доведени до положение да си гризат ноктите от глад,да ровят в кофите за смет и под сурдинка да кълнат и проклинат, де що видят кошки и собаки,потаму що они всьо съели.........


 63. 63 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#47:"iyu24493030"] и даже може да обърне и Калифорния.[/quote]
  Калифорния е предвидена за Китай. Руснаците няма да имат възможност да я платят на Мексико . Но тая няма да е преди 2020г.

  [quote#47:"iyu24493030"]Като нищо ще думне я Аляска,я Полша[/quote]
  Задаваха му и този въпрос. Той каза, че територия като Аляска си имат в Изобилие и не им трябва. Но За Сега !
  И стига глупости, в Полша живеят поляци. Ти да не искаш да кажеш, че не се напънаха да си вземат Украйна пък и балтийските джуджета, които бъкат с руснаци, ами ще се занимават с да окупират чужди територии с чужди народи ?!? Това би било Малоумно, а тоя не е малоумен.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#46] от "ector":

  Не знам кой командва в САЩ нац гвардия и не ме интересува, не ти слагам минуси явно имаш минус по презумпция .

  klimentm
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  [quote#63:"jovanoty"]Калифорния е предвидена за Китай[/quote]
  Интересно друго какво "предвиждате" на сбирките по задунайски интереси? Избрахте ли поне някакво по-свястно име за бъдещата световна резервна валюта, че с това "рублюан" направо скъсахте гаргите от смях?

 69. 69 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Кой контролираше зоната около моста, на който бе убит Немцов? Кого ненавижда Золотов и с кого е близък? Кой задържа заподозрените в убийството на Немцов без знанието на МВР и Следствения комитет? Кой иска главата на Кадиров? И въпроси от миналото - кой уби Кадиров - старши на 9 май на стадиона в Грозни и какъв избор направи Путин след неговото убийство?

  Който знае отговорите на тези въпроси, ще разбере всичко!

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#68:"Птеродактил"]Интересно друго какво "предвиждате"[/quote]
  Отговора ми за теб е в коментар 70.
  Опция е и Йемен. Но със сигурност нещата няма да спрат с една Сирия. Когато принудиш някой да създаде армия, за да се пази от теб, после не се чуди, че въпросната армия за да си оправдае разходите е нужно да се използва.

  [quote#68:"Птеродактил"]бъдещата световна резервна валюта, че с това "рублюан" [/quote]
  Ми то ЙОАН-а си е вече РЕАЛНОСТ ! Както казаха, така и направиха, какво се присмиваш ? Но за ваше съжаление няма да се спре до тук.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  [quote#70:"jovanoty"]ще си има даже и гвардия, която да пази Русия от продажници.[/quote]
  Що, досега КГБ, милицията, службата за охрана и армията не можеха ли да се справят с тази задача?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Това означава само едно - Путин няма повече доверие в армията и ФСБ и търси да създаде лично предана нему структура. Подобен акт е повече израз на слабост, отколкото на сила и е знак за наближаващи сътресения.

 76. 76 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  [quote#71:"jovanoty"]Ми то ЙОАН-а си е вече РЕАЛНОСТ [/quote]
  В коя паралелна вселена и какво може да се купи с това чудо, таварищ?

 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  "Пред журналисти Песков каза само, че решението се е подготвяло отдавна, не е свързано с предстоящите избори за парламент и не представлява криза на доверието на Путин към другите силови структури."

  Разбирай, че става дума именно за това.

 78. 78 Профил на ector
  ector
  Рейтинг: 8 Весело

  "защо му е на Путин лично подчинена Национална гвардия..."

  защо му е на Путин да има нещо, което други имат...всъщност, каква е нуждата Русия въобще да има отбрана...

 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Всъщност това не е никаква национална гвардия, а обединяване на вътрешните войски с други подобни силови структури, увеличаване на броя им и поставянето им на пряко подчинение на Путин - т.е. превръщането им в лична преторианска гвардия.

 80. 80 Профил на tramtaram
  tramtaram
  Рейтинг: 395 Неутрално
 81. 81 Профил на ector
  ector
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#75] от "antonio_vivaldi": "Това означава само едно ..."

  Никой не иска да си има работа с нац.гвардия, особено пък тази...

 82. 82 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#76:"Птеродактил"]В коя паралелна вселена и какво може да се купи с това чудо[/quote]
  Ми вдигни си носа от клавиатурата, че не си спирал цял ден да ръсиш мозък за Путин, после се огледай навсякъде около теб, ако си си у дома а не е офиса на НПО-то, разгледай всичките си вещи из къщи. Погледна ли ги ?
  Ами 90 % от вещите ти са купени с това "чудо" Йоана, товарищ. Освен ако не са ти всички от времето на соца.
  Но не това е важното, и не това е Новото.
  Новото е че сега с това "чудо" започна да се пазарува и ПЕТРОЛ. Което най Много Боли ! ПЕЧАТАРИТЕ са в Паника. Защото утре няма да се пазарува Петрол само в Йоани, ами ще има и други изненадки и Новости.
  Те за това му е на Путин и Гвардия и Армия, че да се пази от тези, РАЗПЛАКАНИТЕ.

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#82] от "jovanoty":

  На другаря Путин тайните сметки не са ли в $$$ а не в "Йоани"?!

  klimentm
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  До коментар [#81] от "ector":

  cai,разкажи на нас незнаещите колко жертви даде частния батальон "Вагнер" при щурма на Палмира,после разказвай за националната руска гвардия?!

  klimentm
 85. 85 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Весело

  До коментар [#76] от "Птеродактил":

  Какво може да се купи с ЙОАНИ ли ?
  Ами много неща може да се купят
  Газпром,например.....
  Или пък СИБИР.....

 86. 86 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Весело

  [quote#82:"jovanoty"]ПЕЧАТАРИТЕ са в Паника.[/quote]
  Не знам,кои ПЕЧАТАРИ са в "Паника",
  ама едни ПЕЧАТАРИ,за времето за което
  се отпечатва 1 долар ОТПЕЧАТВАТ
  80 РУБЛЕТА.
  А пък едни други ПЕЧАТАРИ за същото
  това време трябва да ПЕЧАТЯТ
  повечко ЙОАНИ във връзка с
  ДЕВАЛВАЦИЯТА Му
  [quote#82:"jovanoty"] Защото утре няма да се пазарува Петрол само в Йоани, ами ще има и други изненадки и Новости.[/quote]
  Тъй....тъй.....
  Не само "Петрол" ,ами ЦЕЛИЯТ
  "Роснефт", ЦЕЛИЯТ
  "Газпром" и ЦЕЛИЯТ
  "Сибир" са вече
  НАПАЗАРУВАНИ с ЙОАНИ,
  ха-хааааааа...
  [quote#82:"jovanoty"]Те за това му е на Путин и Гвардия и Армия, че да се пази от тези, РАЗПЛАКАНИТЕ. [/quote]
  Точно така,
  Да Го пази от РАЗПЛАКАНИТЕ
  от гореизброените ПОКУПКИ
  Зер,някои руснаци едва ли
  ще са особено много щастливи от това

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Виктор Васильевич Золотов (род. 27 января 1954 года, Сасово, Рязанская область, РСФСР, СССР)

  'Родился в рабочей семье и в молодости работал слесарем на заводе АЗЛК.'

  Ах тези миньори и трактористи как ги обича армията на Рашистан!

  klimentm
 88. 88 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Путин може да си позволи да се обяви и за ИМПЕРАТОР! Да оставим на нещастния мужик правото да се самоизмъчва! До Иван Грозни и Сталин има място и за Путин!

 89. 89 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Любопитно

  Антиутопията "День опричника" на Вл. Сорокин започва да се въплъщава абзац по абзац. Сякаш Путлер нарочно я ползва като наръчник за устройство на сатрапията. Без изключение. В книгата липсва само симфонията в офшор мажор на виолончелиста.

 90. 90 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Весело

  [quote#89:"Lemmy"]липсва само симфонията в офшор мажор на виолончелиста.[/quote]
  ++++
  Ха ха срахотно!

  klimentm
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  Тобов, как не те е срам! Ти обявяваш Обама за тиранин, единоличен деспот и какво ли още не? а той има Национала гвардия така, както са я имали и много резиденти на Щатите преди. И всички са били тирани? Или са такива повечето европейски лидери? Я престани да се почесваш толкова тъпо по темата!

 93. 93 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Весело

  Ето как се пробужда един Путлеров гвардейски камандир:

  "На подносе традиционное для похмельного утра: стакан белого квасу, рюмка водки, полстакана капустного рассола. Выпиваю рассол. Щиплет в носу и сводит скулы. Выдохнув, опрокидываю в себя водку. Подступают слезы, размывая Федькину рожу. Вспоминается почти все — кто я, где и зачем. Медлю, осторожно вдыхая. Запиваю водку квасом. Проходит минута Неподвижности Великой. Отрыгиваю громко, со стоном нутряным. Отираю слезы. И теперь вспоминаю уже все."

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsb00482740": ≪На цар Путлер му е нужна гвардия по същата причина поради която на Хитлер са му били нужни СС. Това е паравоенна организация чиято цел е да преследва заплахите за режима на новия руски цар-ческист≫.

  В Германия SS (охранителните отряди) в началото въобще не са нито военна, нито паравоенна организация, както и SA (щурмови отряди). Докато SA са командвани от Рьом, те се опитват да станат част от войската, без да имат военни, а имайки само едни реални функции: Да налагат присъствието на NSDAP (нацистката партия; на български Национал-социалистическа германска работническа партия или НСДАП) по улиците на селата и градовете на Германия. През 1934 година в НОЩТА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ, когато Хитрлер прочиства своята партия, Рьом е убит, а SA постепенно, но бързо, изчезват.

  SS в началото наистина имат за задача да пазят Хитлер при неговите публични прояви. След вътрешното разчистване на сметките в NSDAP през 1934-та фактически се превръшат в нещо като преторианска гвардия на Хитлер, но после са военизирани, губят преторианските си функции, а по време на Втората световна война стават привлигирована част от армията, оставайки през цялото време подчинени на Химлер.

  Така че в това отношение аналогията не е достатъчна. Но не мога да коментирам повече, защото това, което е написано в статията, не ми е достатъчно за да си изясня картината дотолкова, че да мога да дам собствен коментар.

 97. 97 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "registriran": ≪Путин взима мерки срещу евентуалните бунтове в Русия,но и десет гвардии да направи един ден ще бъде свален от власт и ще бъде съден.≫

  Толкова конкретните предсказания дори на най-известните оракули и екстрасенси рядко, много рядко се сбъдват. Ленин и Сталин например, както и Хитлер, макар по диктаторски прояви Путин далеч да не може да се сравни с тях, не са сваляни от власт и не са съдени. Та от къде си сигурен как точно ще се нареди съдбата на Путин? Още повече, че преди две-три години не можахте да предвидите, какво ще стане в Украйна и в Сирия?

 98. 98 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#0:"дневник"] Проектът тръгна след масовите улични протести срещу манипулирането на парламентарните избори от декември 2011 г., продължили до избирането на Путин за трети президентски мандат през март 2012 г. [/quote] изглежда , още един път ще се кандидатира

 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#97:"glog"]преди две-три години не можахте да предвидите, какво ще стане в Украйна и в Сирия? [/quote]
  Така е. Но Русия има валутни резерви, които ще стигнат за още две години. Путин подхвана сложни геополитически игри на много фронтове, за да оправдае липсата на пари. Да начеше имперското самочувствие на руснаците. Да им замаже очите за пълния провал в икономиката......Така че - не можем да предвидим какво ще стане след 2-3 години?

 100. 100 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе то хора в тази Русия да работят останаха ли?Като ги гледам то са само военни и милиционери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK