Броят на пристигащите от Турция в Гърция мигранти рязко намаля

Изпровизиран бежански лагер на пристанище Пирея.

© Alkis Konstantinidis, Reuters

Изпровизиран бежански лагер на пристанище Пирея.Броят на пристигащите по море в Гърция нелегални мигранти рязко спадна три дни след влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за борба с кризата, съобщи агенция "Ройтерс".


В рамките на ден броят на мигрантите, дошли от Турция, падна от 225 до 68, показват данните на министерството по миграцията.


Според него Атина връща на турска територия всички мигранти, които са стигнали до нейните брегове, но не са поискали убежище или нямат право на такова. За всеки от тях Европа трябва да приеме по един сирийски бежанец от Турция.
Някои търсещи убежище отказват да се регистрират в първите държави от ЕС, в които влязат, защото според европейското законодателство тогава трябва да останат там. Вместо това продължават нелегално към страните в Западна Европа, където искат да се установят.


Oткакто сделката влезе в сила в понеделник, 202 души са били върнати в Турция, твърдят властите в Атина. Мнозинството от тях са пакистанци, очаква се депортациите да продължат, но големият брой подадени молби за убежище забавят процедурата.


Директорът на гръцката служба за убежището Мариа Ставропулу заяви пред държавната телевизия, че около 3000 души са задържани в лагерите за депортация на островите, докато получат отговор дали ще им бъде даден бежански статут.


В същото време в понеделник първата група сирийски бежанци беше изпратена от Турция в Германия – става въпрос за 78 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK