Национална гвардия на Русия ще може да стреля без предупреждение, гласи законопроект

Национална гвардия на Русия ще може да стреля без предупреждение, гласи законопроект

© Associated PressНационалната гвардия на Русия, чието създаване бе обявено вчера от президента Владимир Путин, ще може да стреля без предупреждение, ако е застрашен животът на войник или мирен гражданин, предвижда законопроект за дейността на новите части, предаде РБК.


Във всички останали случаи войниците са длъжни да предупреждават, че възнамеряват да използват оръжие. Освен това при извънредни събития като заложническа криза или нападения ще има право да си служи с водни оръдия и бронирани машини.


Гвардията ще може да блокира територии, за да предотврати масови безредици, гласи още законопроектът. Военнослужещите ще могат да прилагат физическа сила, в това число и техники от бойни изкуства, и "специални средства", за да разпръснат прераснали в сблъсъци демонстрации, при самозащита или за да попречат на предполагаемите престъпници да оказват съпротива.
Под "специални средства" в законопроекта са записани гумени палки, димки, белезници, "светлинни и звукови средства за отвличане на внимание", техника за разрушаване на огради и принудително спиране на обществения транспорт, както и обучени животни.


Забранено е използването на такива средства срещу бременни жени и деца освен в случаите, когато те окажат въоръжена съпротива.


Президентът Владимир Путин с командващия вътрешните войски и бъдещ началник на Наионалната гвардия ген. Виктор Золотов

© Sputnik, Reuters

Президентът Владимир Путин с командващия вътрешните войски и бъдещ началник на Наионалната гвардия ген. Виктор Золотов


Войниците от гвардията ще могат да отцепват територия при преследване на лица, избягали от затвора или заподозрени в извършване на престъпление, при провеждане на контратерористична операция или при отстраняване на последиците от авария.


Националнията гвардия ще има правото да арестува избягали престъпници или лица, заподозрени в криминални деяния, хора, опитващи да се самоубият, както и избягали пациенти на психиатрични клиники. За да се предотврати престъпление, новото формирование ще може да проверява лични документи на гражданите, да им съставя акт и да ги задържа, но за не повече от 3 часа.


В състава на Националната гвардия ще могат да влизат и казаци. На медиите ще е забранено да оповестяват информация къде са разположени частите на гвардията.


Законопроектът не дава на новото формирование оперативно-издирвателни функции.


Според директора на московския синдикат на сътрдудниците на полицията Михаил Пашкин функциите на Националната гвардия частично ще се припокриват с тези на Федералната служба за сигурност (ФСБ).


Първият началник на новата военизирана структура е сегашният главнокомандващ вътрешните войски и бивш телохранител на президента Виктор Золотов. Съгласно президентския указ той вече ще се нарича главнокомандващ Федералната служба на войските на Националната гвардия, получава статут на федерален министър и влиза в Съвета за сигурност на Русия.


Ген. Золотов и Националната гвардия ще бъдат подчинени директно на Путин.


Това е един от най-преданите на президента хора. През май 2014 г. - малко след анексирането на Крим и докато набираше сила кризата в Източна Украйна, Путин го назначи за първи зам.-министър на вътрешните работи и командващ вътрешните войски. Още тогава беше ясно, че това е временно назначение.


Преди това Золотов бе първи зам.-началник на вътрешни войски, а преди това 13 години прекара във Федералната служба за охрана (ФСО) и ръководеше Службата за сигурност на президента. Путин го назначи за началник на охранителите си с идването в Кремъл през 2000 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK