Националната гвардия на Русия ще може да действа зад граница, гласи законопроект

Националната гвардия на Русия ще може да действа зад граница, гласи законопроект

© Associated PressНовосформираната Национална гвардия на Русия ще може да се сражава извън пределите на страната, гласи проект за президентски указ на Владимир Путин, съобщава РБК. Федералната структура ще има правото да участва в миротворчески операции и да обучава служители на правоохранителните органи на други страни.


Според военния експерт Виктор Литовкин участието в миротворчески операции не означава автоматично пряко участие във военни действия. "Тези операции най-общо казано са два типа: по въдворяване на мира и по неговото поддържане. Националната гвардия вероятно ще се занимава с втория тип".


Но според директора на Центъра за военни прогнози Анатолий Циганков в това няма смисъл. "Навсякъде по света гвардията не участва в миротворчески операции, те имат други задачи. В руската армия има бригада, специално подготвена за този тип дейности", смята специалистът.
Разследване на РБК от есента на 2014 г. показа, че голяма част от загиналите и ранените в Източна Украйна руски военнослужещи са били част от миротворческия корпус на военновъздушните сили. Според официалната версия на Москва тези елитни войници са загинали при учение в Ростов, а за Донбас заминават само доброволци.


Освен да противодейства на тероризма и организираната престъпност, Националната гвардия ще бъде ангажирана в разработването на мерки за "обезпечаването на безопасността на гражданската авиация". В проекта има текст, който гласи, че при специални и извънредни ситуации звеното ще може да ограничи или да спре използването на мрежови и комуникационни услуги.


Миналата седмица РБК съобщи, че законопроект предвижда в извънредни ситации Националната гвардия да има право да стреля без предупреждение.


Путин анонсира създаването на новата служба на 5 април. Първият началник на новата военизирана структура е досегашният главнокомандващ вътрешните войски и бивш телохранител на президента Виктор Золотов. Съгласно президентския указ той вече ще се нарича главнокомандващ Федералната служба на войските на Националната гвардия, получава статут на федерален министър и влиза в Съвета за сигурност на Русия.


В Националната гвардия влизат досегашните вътрешни войски на МВР, които по официални данни от 2015 година са наброявали около 170 000 души. Те са разположени практически по цялата територия на страната и за издръжката им отиват около 16% от бюджета на МВР.
Федералната военизирана структура ще получи още структури с численост над 30 000 души, сред които специалните отряди за бързо реагиране (СОБР), отрядите на милицията със специално предназначение (ОМОН) и др.


Ген. Золотов и Националната гвардия ще бъдат подчинени директно на Путин.


Това е един от най-преданите на президента хора. През май 2014 г. - малко след анексирането на Крим и докато набираше сила кризата в Източна Украйна, Путин го назначи за първи зам.-министър на вътрешните работи и командващ вътрешните войски. Още тогава беше ясно, че това е временно назначение.


Преди това Золотов бе първи зам.-началник на вътрешни войски, а преди това 13 години прекара във Федералната служба за охрана (ФСО) и ръководеше Службата за сигурност на президента. Путин го назначи за началник на охранителите си с идването в Кремъл през 2000 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK