МВФ: Световният растеж продължава, но икономиката е уязвима

МВФ: Световният растеж продължава, но икономиката е уязвима

© Samsul Said, ReutersСветовният растеж продължава, но икономиката е уязвима за рискове, предупреди Международният валутен фонд в последната си прогноза.


Световният растеж ще бъде 3.2% през 2016 г. и 3.5% през 2017 или съответно с 0.2% и 0.1% по-нисък от предвижданията, направени през януари.


Възстановяването е много крехко, а ниският растеж може да нанесе щети на социалните и политически условия в много държави, предупреди изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.
В развитите икономики растежът ще е около 2%, главно заради ниското търсене, останало в наследство от финансовата криза.


Ниските инвестиции и високата безработица пречат на икономиката в еврозоната, която се очаква да нарасне с 1.5% тази година и с 1.6% следващата. За САЩ се предвижда растеж с 2.4% през следващите две години. Вътрешното търсене ще се опре на подобрените финанси на правителството и по-силния пазар на имотите.


Развиващите се икономики и нововъзникващите пазари ще запазят основният дял от растежа през 2016 г. (4.1%), но отделни страни ще се представят по-слабо заради забавените икономики на страните-износителки на петрол.


Растежът в Китай ще продължи да идва все повече от сектора на услугите и все по-малко от производството. Бразилия и Русия ще се борят със сериозна рецесия.


Рисковете пред световната икономика са завръщане на финансовата криза и нарушено доверие на потребителите. Евентуален дълъг период на ниски цени на петрола би дестабилизирал още повече страните-износителки на суровината.


Едно по-остро забавяне на китайския растеж може да има последствия и в чужбина и да забави цялата световна икономика. Опасни са и неикономическите фактори – геополитически конфликти, тероризъм, бежански потоци и глобални епидемии.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  " Световният растеж продължава, но икономиката е уязвима "

  Много важно е да се определи,какво точно е "световен растеж"...ако става дума за разрастване на популацията, това не е растеж а набъбване на икономическите проблеми, които отлагаме за утрешния ден...!!!

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на mencey
  mencey
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Световен растеж на икономиката - това са глупости. Единствено заради ръст на населението може да се отчита "световен растеж". Едни като растат икономически, други се свиват. Няма как всички да растат. И няма как всички да благоденстват - все някой трябва да върши и черната работа, а друг да обира каймака.

 3. 3 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Рисковете за световната икономика са връщане на финансовата криза и нарушено доверие на потребителите".

  Финансовата криза е преодоляна само в акутната си фаза, но иначе си продължава. Не може такъв дълъг период с ниски лихви да бъде нещо нормално във финансовия свят. А нарушено доверие на потребителите си е чист евфемизъм за липсата на пари в джобовете на потребителите при ниска заетост и стагниращи трудови доходи навсякъде в развитите държави.

  Да се готвим за японски условия. Японците вече 2 десетилетия са на това дередже и край не се вижда. Лари Съмърс напомни забравената теория от 30-те години на миналия век за "световна стагнация", Пол Кругман говори за "продължаващ упадък".

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  Прекалено много дисбаланси има в световната икономика и това рано или късно ще даде негативен ефект.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Международният валутен фонд непрекъснато променя прогнозите си. Преди тези бяха за 3,4 % през 2016г. и 3,6% през 2017 г. Сега, 3.2% през 2016 г. и 3.5% през 2017 г. След още 2-3 месеца ,ще е нещо друго.

 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 861 Разстроено

  [quote#1:"Ghost"]Много важно е да се определи,какво точно е "световен растеж"...[/quote]
  Местене по сенчести партизански пътеки(услужливи, алчни банки) в партизански землянки(офшорни райове) откраднатите кашкавал, брашно...(виртуални пари)!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на az
  az
  Рейтинг: 488 Неутрално

  То не бе растеж,то не бе чудо.Чак фалират масово от растеж.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Дългът, който трупа правителството, е сериозен. Ако ръстът на икономиката ни не се повиши съществено, защото 2-3% не са достатъчни, през 2023 г. при всички плащания по заемите, няма да говорим за опасност, а за катастрофа", алармира Търновалийски. "Още с приемането на закона за държавния бюджет 2016 казахме, че правителството получава от Народното събрание няколко празни чека. Първият под формата на дълг от 5 млрд. лв., 4 от които външен, управляващите тогава аргументираха с покриването на дефицити, стари заеми и евентуална ликвидност след стрес тестовете на българските банки. На 14 март тази година Министерството на финансите емитира 2 млрд. лв. дълг, но не е ясно за какво те ще се разходват. Вторият празен чек е под формата на капиталови разходи в размер на 2.5 млд лева. Само половин милиард от тях са за капиталови разходи в министерства и ведомства, за останалите се иска информация на всеки 3 месеца", допълни бившият заместник финансов министър. Вече втора година в парламента не се внася отчет за изпълнение на консолидираната фискална програма и на държавния бюджет. "Освен че противоречи на европейската практика, това е нарушение на закона. Именно това е третият празен чек, защото не е ясно как планираните приходи се използват и реализират като политики

 9. 9 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"mencey"]И няма как всички да благоденстват - все някой трябва да върши и черната работа, а друг да обира каймака.[/quote]
  Логиката на комунистиа - някой е добре, щот аз не съм.

 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Забавянето на световния растеж е чудесна възможност развиващите се страни и икономики като нашата по-бързо да наваксат изоставането си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK