Американски корпорации са укрили $1.4 трилиона в "данъчни оазиси", твърди "Оксфам"

Американски корпорации са укрили $1.4 трилиона в "данъчни оазиси", твърди "Оксфам"

© ReutersАмерикански корпоративни гиганти като Apple, Walmart и General Electric са укрили 1.4 трилиона долара (1.24 трилиона евро) в т.нар. данъчни оазиси, въпреки че са получили трилиони долари държавна помощ, сочи доклад на неправителствената организация "Оксфам", цитиран от "Гардиън".


Сумата, която е по-голяма от брутния продукт на Русия, Южна Корея и Испания, е държана в тайна мрежа от 1608 дъщерни дружества, базирани в офшорни зони, твърди "Оксфам".


Анализът на организацията за финансовите дела на 50-те най-големи компании в САЩ идват след международния скандал, избухнал сред разкритията за "Досиетата от Панама". Според "Оксфам" откритията им са поредната илюстрация на "масовите злоупотреби" с данъчните регулации.
Технологичният гигант Apple, втората най-голяма компания в света, е на първо място в класацията, тъй като държи в офшорни компании 181 млрд.долара в три отвъдморски територии.


На второ място в списъка е General Electric, който въпреки че е получил 28 млрд.долара от данъкоплатците, разполага със 119 млрд.долара в 118 дъщерни дружества, базирани в "данъчни оазиси". Трети се нареждат Microsoft със 108 млрд, долара, а в челната десятка влизат и гиганти като Pfizer, Alphabet и Exxon Mobil.


По данни на "Оксфам" срещу укритите 1.4 трлн. долара фирмите са платили 1 трлн. данъци в САЩ между 2008 и 2014 г. Организацията посочва, че за същия период компаниите са ползвали общо 11.2 трлн.долара държавна помощ под формата на федерални заеми, спасителни пакети и т.н.


Като цяло използването на данъчни убежища е позволило на 50-те включени в изследването компании да намалят данъчната ставка върху печалбите си от 4 трлн. долара от 35% на 26.5% в периода 2008 - 2014 г. Според "Оксфам" това е позволило на корпорациите да похарчат милиарди долари (2.6 млрд. долара за 2008 г.-2014 г.) за лобисти, които да настояват за повече държавна помощ под формата на спасителни заеми и гаранции, финансирани с парите на данъкоплатците.


"За всеки 1 долар, похарчен за лобиране, тези фирми са получили общо 130 долара под формата на данъчни облекчения и над 4000 долара в заеми, гаранции и други", обясняват от "Оксфам".


По оценки на организацията укриването на данъци струва на САЩ 111 млрд.долара годишно, но и допринася допълнително за увеличаването на социалното неравенство по света, като източва около 100 млрд.долара от най-бедните страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тук сега няма ли коментари.
  Че сумите са големички.
  Или, щом не е Путин, не е интересно...

 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Левичарски глупости.Сумите,държани от Епъл,Гугъл и с-ие в такива сметки не са укрити...Съвсем надлежно са показани в отèтите на фирмите..Просто не се репатрират в САЩ заради идиотското им данъчно законодателство...Което би ги таксувало с 35% федерален и още няколко процента щатски данъци,независимо къде са получени печалбите-система,която никоя друга развита държава в света не използва..
  Разбирам големият мерак на крадливите политици да се докопат до тия пари ида ги опапат...Но първо да оправят нескопосаното данъчно законодателство а тогава да проявяват мераци..

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  ''Става дума за гигантска помпа, изсмукваща доход и богатство от обществото в полза на финансовата олигархия…
  Всеки, който се е интересувал, знае, че отчитаните глобални пасиви далече надвишават активите. На теория, разбира се, трябва да са балансирани. Аномалия, добре позната и на любителите на конспиративни теории – тук трилиони, там трилиони държавен дълг, но кой, по дяволите, е кредиторът? Оказва се, че собственикът на липсващите активи и кредиторът на трилионните дългове е Офшория – сенчестата империя на глобалната финансова олигархия. Вредата, нанасяна на обществото с този процес, е многостранна. Задлъжнялостта на държавите поради пропуснатите данъчни приходи и другото косвено субсидиране на богатите води до постоянни призиви за остеритет. Прекаленото икономическо неравенство, освен че е несправедливо и унизително, не позволява и нужното платежоспособно търсене. В условията на дефицит на търсенето и най-рентабилните корпорации не разширяват производството, а държат свободни пари в брой – в 2010 г. тези бездействащи пари само в САЩ се оценяваха на два трилиона долара – или като Apple изкупуват обратно акциите си. Въздържането от харчене създава „ликвиден капан“ и въпреки „печатането на пари“ (quantitative easing) инфлация не настъпва – напротив, има постоянна заплаха от дефлация с падане на доходите и поскъпване на дълговете. ''
  Валентин Хаджийски

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Един юрист ми обясняваше, че на английски имало няколко различни термина за избягване на данъци: tax avoidance (което е в рамките на една територия и при спазване на закона), tax sheltering (пак при спазване на закона, но с използване на офшорни зони) и tax evasion (което вече е нещо съвсем лошо). Като че ли това е една област, в която законът постепенно е започнал да се разминава с професионалната етика от едно време.

  Преди години един английски собственик на малка фирма казваше: "Ако искам мога да си регистрирам фирмата в офшорна зона, но няма да го направя". Дали все пак точно този начин на мислене не е причината много хора да не използват офшорните възможности?

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Аз като обяснявах на колегата с ник "дойтчвагон",че АЛЧНОСТТА е причината за икономическата криза тръгнала от САЩ и като домино ударила и нас европейците,той ми отвърна с изсмукани от пръстите "обективни","пазарни" и "икономически" причини!

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyse
  Е, явно не е интересно на обществеността. Всъщност тези неща са ясни от десетилетия.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Това е голям проблем за целия свят.Въпросът е,какъв е начинът да накараш тези дето пишат правилата,хем да ги променят,хем да ги спазват,хем да печелят по малко,а да остават повече за социални дейности.

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Общо взето,доклада е типично за прогресивните леви сили неправилно представяне на цифри и факти с идеята да се манипулира съзнанието на пролетариата..Мечтата им е алчните ръце на държавата да се докопат до колкото се може пари,които да прахосат и опропастят..
  Лично аз предпочитам тези пари да останат в ръцете на Епъл Гугъл и подобните на тях,които те със сигурност ще инвестират далеч по-добре,отколкото ако попаднат в ръцете на алчните и тъпи политици и техните маши в държавната бюрокрация...

 9. 9 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 336 Неутрално

  14.02.2016 г.
  "Американският министър на финансите Джак Лу заяви, че разследванията на Европейската комисия срещу американски фирми са манипулирани и заплаши с ответни мерки, ако Европа не промени позицията си, предадоха агенциите. В писмо от 11 февруари, адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Лу пише за европейските разследвания на финансови практики за избягване на данъци, прилагани от мултинационални компании като "Епъл", "Гугъл", "Амазон" и "Макдоналдс". Според него тези разследвания съдържат обезпокоителни прецеденти в сферата на международната данъчна политика. По думите му ЕС "иска да наложи на американските предприятия глоби за милиарди долари, което е много повече от глобите, които иска да наложи на неамериканските компании". "Настояваме този подход да бъде преразгледан", пише Лу, изтъквайки, че Вашингтон споделя желанието на Брюксел да направи всичко, за да попречи на мултинационалните компании да се регистрират в страни с ниски или несъществуващи данъци. Американският министър на финансите намеква, че в противен случай САЩ могат на свой ред да вземат под прицел фирми от Стария континент.
  Европейската комисия отхвърли всички критики на Съединените щати, като нейният говорител Рикардо Кардосо отбеляза, че европейското право се прилага на недискриминационен принцип за всички действащи в Европа компании и няма абсолютно никакви предразсъдъци спрямо американските предприятия. Той уточни, че от 700 милиона евро укрити данъци, които трябва да възстановят многонационални компании, 500 милиона дължат европейски фирми."
  Панамагейт? Случайно ли е?

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ами да се реши въпроса с тези офшорки на световно ниво.
  "Данъчен рай" в офшорки и "данъчен ад" в държавите,така излиза?

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Много е съмнително дали има вреда.Ако се бяха добрали до тези пари,какво мислиш щеше да се промени?Те не са и кой знае какви-изглеждат огромни,но да смятаме-да речем,че тези 1.4 трлн.попаднат в ръцете на амерканските данъчни и те ги обложат с 35%,от които ще приспаднат платените навън данъци и вероятно ще получат 130-140 млрд.долара..И какво?Всяка година американското правителство има над 3 трлн $ разходи...Тези 130-140 млрд.дори няма да се усетят...

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2745 Весело

  Приказка за лудия и зелника...

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  абе земи спри с тоя маркс.
  от там само такива неща ще мислиш.
  вземи прочети други леви мислители,
  без ноам чомски.

 14. 14 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Корпоративният интернационал отвръща на удара, който му нанесоха американските гиганти и военно-промишленият комплексна САЩ. Ексон Мобил беше компанията-ракетоносител на Рокфелер, но вече не е, в навечерието на революцията на студената трансмутация на ядрата на Роси най-важен става контролът над залежите на определени метали като никел (с който Русия разполага в доволни количества) . Явно Рокфелер и Ротшилд за момента действат в синхрон. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-23/rockefellers-dump-exxon-holdings-that-made-family-s-fortune https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-01-19/richest-1-will-own-more-all-rest-2016

 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1315 Весело

  И сега джуджето-цигулар-шахматист и т.н. как ще обяснява за цигулките и заговора на ЦРУ срещу него и Русия?!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  А това,че тези корпорации държат толкова бездействащи пари в сметките си извън САЩ,е разбира се,абсолютно вярно,но вината за това е изцяло на американският конгрес,който така и не намери мотивация да промени безкрайно остарялата и нелогична американска данъчна система..
  Шефовете на тия компании просто са длъжни да използват тези механизми...В противен случай ще означава,че не изпълняват добре задълженията,възложени им от акционерите им..

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7484 Весело

  До коментар [#11] от "eurogi":

  Даже и не знам какво да мисля ..Луди цифри - луда работа!
  Благодаря на Колумб, ако не беше той, всички американци щяха да живеят при нас, в Европа… представяте ли си ?

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#13] от "mihail_p":

  А ти спри да ползваш прилагателни като "левичарски",а ми обясни с думи в които има СМИСЪЛ,какво става!

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#14] от "dubitandum":

  Fossil-fuel investments represent about 6 percent of the Rockefeller Family Fund’s $130 million in holdings, Lee Wasserman, director of the foundation, said in a telephone interview on Wednesday.

  +++

  $130млн. общо благосъстояние за един цял семеен клан е слаба ракия.
  Днешните млади милиардери (един човек) получават ежегодно само от дивиденти.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#0:"статиа"] Американски корпорации са укрили $1.4 трилиона в "данъчни оазиси", твърди "Оксфам" [/quote] И няма как да е иначе! Защото в офшорните зони има над 30 000 милиарда$, повече от колкото БВП на САЩ+Япония за 1г! И тезипари НЯМА КАК да бъдатспестени от бедните страни, колкото и крадливи и спестовни и корупирани да са техните лидери! Тези пари идват в огроманта си част от богатия Запад!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Говорим за корпорациите които избират президентите като им спонсорират кампаниите (говорим за колосални суми)... та, ако Хилари няма лична сметка в офшорка, но е спонсориран от корпорация която си крие парите в офшорка, Хилъри невинна ли е?

 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Мел Брукс го е казал най-добре във филма си - Да го д.хат бедните!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":
  Ми не,не са кой знае какви луди суми..За нас изглеждат огромни,но всъщност нищо не са на фона на наистина огромните суми,които преминават всяка година през данъчните служби..Ето сметни ги-130-140 млрд.$,които биха получили ЕДНОКРАТНО американските власти от облагането на тия 1.4 трилиона долара са едва 3%-4% от тия над 3 трилиона $,които ГОДИШНО изразходва федералният бюджет на САЩ...Никакви проблеми няма да им реши тази сума..Нито дълга ще намалее,нито разходите ще могат да се увеличат..
  Истинският виновник за това са властите във Вашингтон..Нужна е фундаментална данъчна реформа,която уж на думи подкрепят и двете партии,но засега на дела нищо не се променя..Явно системата ги устройва..

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#16] от "eurogi":

  Престани да се правиш на идиот и да се опитваш да правиш другите на идиоти,като вкарваш дискусията в измислената схема държавата срещу бизнеса! Аман вече.
  Така като рухнаха банките в Щатите нормалните хора станахме свидетели на идиотските спорове,кой е виновен за лошите кредити! Банките или кредитополучателите.

 26. 26 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  2 милиарда са скандал. 1.3 трилиона са статистика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#2] от "eurogi":

  Именно затова трябва рязко да се намалят данъците-при 10-15 % плосък данък..............90 % от тях няма да се занимават с глупости и биха си платили всичко -от това печели:
  -държавата
  -хазната
  -компанията
  -данъкоплатеца
  -икономиката(по голям икономически ръст).
  Аман от левичарски простотии.

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#14] от "dubitandum":

  Значи ако Златан Ибрахимович разбере, че целият семеен клан Рокфелер притежава само $130 млн. ще ги спука от бъзик.
  Даже Стойчков би могъл да се включи в играта.

 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#27] от "kapitalcho":
  Дори няма нужда да е 10-15%...Ако САЩ приемат една ясна и логична териториална система на облагане,каквато ползват почти всички други държави по света,със ставка от 20-25%,това ще премахне почти всякакви стимули за тези сложни схеми...

 30. 30 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Като се намалят данъците
  П.С
  Извини ме,но да останат повече пари за социална дейност е причината за сегашната катастрофа.
  Социална дейност само в две неща-здравеопазване и образование и то по хитър начин(например ваучерна система и плащане спрямо резултатите).

 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":
  Разбирам,чè логическите аргументи не са ти силата..Явно си падаш по елементарни лозунги...Лошо няма,просто не ме занимавай с това..

 32. 32 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#29] от "eurogi":

  Приятел
  Ако въведат 10-15 % плосък данък,САЩ ще станат новото Ел Дорадо-трилионни долари ще се изпият там...........от което всички ще спечелят.
  Фундаменталния въпрос е,кой харчи парите по рационално-държавата или отделния човек..........за това отговорът е даден вече няколко стотици години в икономическата история.
  Последните 20-30 години,Гоогле,Епъл и компания са направили много повече за човечеството отколкото САЩ.

 33. 33 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#11] от "eurogi":


  [quote#11:"eurogi"]Много е съмнително дали има вреда.Ако се бяха добрали до тези пари,какво мислиш щеше да се промени?[/quote]
  Нова война в БИ,за да може ВПК да направи трилионни от военни поръчки плюс още някой революцийки с цел още пари за горните.
  И задължително "повече" пари за здравеопазване и образование.............в резултат на което ще станат още по скъпи и некачествени(или прословутата държавна намеса).

 34. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "kapitalcho":
  Това е и моята теза.Даже я описах по-горе и разбираемо не полуì голямо одобрение от колегите съфорумци..Аз лично смятам,че парите е по-добре да останат в ръцете на Епъл,Гугъл и подобните на тях...В противен случай просто се изпапват и прахосват от държавата за отрицателно време без никаква полза..
  А лично моето мнение е,чè дори не трябва да има корпоративен данък.Трябва да се облагат с данъци само сумите,които постъпват във физическите лица под формата на дивиденти..

 35. 35 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 525 Любопитно

  До коментар [#4] от "ijj":

  Който е стъпил в по-дълбоки води и е видял/осъзнал как го краде държавата, т.е. отвсякъде, бързо го осеня "различното" мнение.

 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Весело

  КОка Кола България е собственост ан офшорка, защото ги е страх от "високите"10% данъци у нас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 302 Неутрално

  ма си хас американските гиганти да не укрият, сега ризовата и другите т.н. водещи , ще задават ли същите въпроси на т.н. "гости в студиото"...

 38. 38 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ще има коментар на професор Калин Янакиев

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#2] от "eurogi":

  Ама искат достъп до пазарите нали?!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 40. 40 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 934 Неутрално

  http://www.oxfamamerica.org/explore/inside-oxfam-america/
  Влезте в сайта им и вижте що за стока са.
  И тогава се радвайте.

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  [quote#36:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]КОка Кола България е собственост ан офшорка, защото ги е страх от "високите"10% данъци у нас! [/quote]

  До коментар [#36] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  Значи вместо да се говори наизуст би било прекрасно ако човек първо провери в Гугъл колко печалба декларират в страната (България) и после да пише.
  Нал´тъй!

  "Кока кола хеленик ботълинг къмпани България" има сериозно присъствие на пазара на газирани безалкохолни напитки и сокове. Приходите на компанията през 2014 г. са били 305 млн. лв., а печалбата - 51.932 млн. За сравнение - година по-рано постъпленията са били 312.255 млн. лв., а печалбата - 47.185 млн. лв."

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/16/2591656_coca-cola_hellenic_s_32_rust_na_pechalbata_prez/

 42. 42 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#32] от "kapitalcho":

  Отделният човек прави просто печалби, които изчезват в черна дупка!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 43. 43 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Леко и образователно филмче по въпроса със субтитри на български:

  https://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#31] от "eurogi":


  До коментар [#33] от "kapitalcho":

  "Да мислиш,че истината я има у един,(бизнеса),а у друг,(държавата),я няма – така може да мисли само селски философ."– Ницше.

 45. 45 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#32:"kapitalcho"]Фундаменталния въпрос е,кой харчи парите по рационално-държавата или отделния човек..........за това отговорът е даден вече няколко стотици години в икономическата история. [/quote]

  Отговорът е, че богатите не трябва да имат никакъв достъп до държавата!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Весело

  До коментар [#41] от "Ф.Нинов":

  Виж линка в пост #43. Как корпорация продава АйПод–а си ДЕСЕТ ПЪТИ по – скъпо...

 47. 47 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За онези, които разбират английски език, един прелюбопитен анализ на Хегеловата диалектика, прилагана върху нас от корпоративния интернационал: http://redefininggod.com/2015/11/lets-cut-the-crap-vladimir-putin-is-helping-usher-in-the-globalist-new-world-order/

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Това обаче не променя факта, че Кока Кола България декларира в страната ежегодно 50 млн. лв. печалба.

 49. 49 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyser":

  Що да няма коментари. Ето, "соросоидната" Икономедия съобщи за парите на американците, никой нищо не крие. Да видим кога путлеристките медии ще кажат нещо лошо за върховния вожд.

 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  8. Русия

  БВП: 2.5 трлн. долара

  БВП на глава от населението: 18 111 долара"
  в статия за "укрити " от американски корпорации тезата е
  "Сумата, която е по-голяма от брутния продукт на Русия, Южна Корея и Испания "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#42] от "Борислава (be_free)":

  Сигурна ли си ?
  А кой създава работните места ,кой плаща заплати и данъци и кой прави БВП-то ?
  До коментар [#44] от "deaf":

  А някой цитат на Аристотел или Нютон ?
  И друг е въпросът какво разбират последните от икономика
  До коментар [#45] от "Борислава (be_free)":


  [quote#45:"Борислава (be_free)"]Отговорът е, че богатите не трябва да имат никакъв достъп до държавата![/quote]
  Например С.Корея или Куба-там богати няма освен местния партиен вожд.
  Бихте ли желаели да се преселите там ?

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Не си платили $1.4 трлн данъци, но платили $2.6 трлн за лобисти, които да настояват за повече държавна помощ. => Резултат: $11.2 трлн държавни помощи.

  Ми Америка си е точно мястото за правене на "бизнес" !

 53. 53 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мога само да ги поздравя. Човек е длъжен да направи всичко възможно, за да се спаси от алчния, хищен и корумпиран грабител - държавата.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Американците да се грижат за техните компании, а ние да се погрижим за нашите. Ние се интересуваме от офшорните български компании. Кой е прал пари и кой е укрил данъци. Много е просто и не ни отвличайте вниманието с други неща.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  [quote#51:"kapitalcho"]А някой цитат на Аристотел или Нютон ?
  И друг е въпросът какво разбират последните от икономика [/quote]

  До коментар [#51] от "kapitalcho":

  Като си толкова "отворен" икономист,защо не предупреди за надигащата се Икономическа криза през 2008г.?! Поне няколко месеца преди да изригне. В целият свят само ЕДИН икономист би камбаната! И ти си тръгнал сега да даваш икономически съвети!? Такива "специалисти" като тебе с лопата да ги ринеш.
  Така навремето в културната столица на света Париж,ВСИЧКИ "изкуствоведи",говорели че картините на Ван Гог са бездарни цапаници!

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyser":
  Е щом не правиш разлика между"Дженеръл Илектрик"и един руски музикант на виолончело.Първите могат да обяснят произхода на парите.А музиканта дали може?

 57. 57 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "eurogi":
  Цитат от Вашият коментар:
  Мечтата им е алчните ръце на държавата да се докопат до колкото се може пари,които да прахосат и опропастят..
  Отговор- цитат от статията:
  Организацията посочва, че за същия период компаниите са ползвали общо 11.2 трлн.долара държавна помощ под формата на федерални заеми, спасителни пакети и т.н.
  Заключение под формата на въпрос от моя милост:
  Кое е вярното?

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  [quote#8:"eurogi"]Мечтата им е алчните ръце на държавата да се докопат до колкото се може пари,[/quote]

  Аз не видях такава мечта. Имаше въпрос: Следва ли държавата да субсидира/подпомага/съдейства на фирми (компаниите са ползвали общо 11.2 трлн.долара държавна помощ ), които не ги е грижа за Държавата?
  Следва ли държавата да защитава собствеността на такива компании (подържане на полиция, съдебна система, държавни поръчки , еле Дженерал Моторс, и т.н.), или може да си редуцира задълженията в съотношение на източените към наличните капитали? Примерно за Пфайзер - 10% "защита" на собственост, права (патенти), продажби (на всяка пфайзерско хапче държавата да наложи 9 евтини генерични, напр. от Индия)?

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Весело

  До коментар [#56] от "mushashi":

  А между Енрон и руски музикант има ли разлика?
  Ако ще караме избирателно, да го караме докрай!

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  [quote#11:"eurogi"]Всяка година американското правителство има над 3 трлн $ разходи...Тези 130-140 млрд.дори няма да се усетят... [/quote]

  То по тая логика излиза, че всеки данъкоплатец не би следвало да плаща данъци - какво са 30-50 хил. долара на фона на 130-140 млрд., а за 3 трлн. сума не може да стане за сравнение!?

 61. 61 Профил на 101procentanesbb
  101procentanesbb
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#32:"kapitalcho"]Ако въведат 10-15 % плосък данък,САЩ ще станат новото Ел Дорадо[/quote]
  АХАХАХА! Алонкоолу, в САЩ въпреки 35% данък печалба реално се плаща 16% (за 2013).
  [quote#56:"mushashi"]Е щом не правиш разлика между"Дженеръл Илектрик"и един руски музикант на виолончело[/quote]А ти правиш ли разлика между укрити пари и укрити пари? О, вярно, едните са на наши хора.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  До коментар [#30] от "kapitalcho":

  "Извини ме,но да останат повече пари за социална дейност е причината за сегашната катастрофа"

  И тази социална дейност е била в САЩ!? Вярно е, че 17% от БВП отделят за здравеопазване, ама те не са от държавния им бюджет. Отделно, че в тия "здравеопазващи разходи" се включват и "силикона", и "ботокса", и загубите на здравните застрахователни дружества.
  А за образованието, икономически наблюдатели (Кузман Илиев от България он еър), твърди, че това е следващия финансов балон - 200 млрд. долара необслужвани студентски кредити висят "със страшна сила" да скъсат банковите портфейли.

 63. 63 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 465 Неутрално

  И какво сега? Какво стана с основния коз на квичащите путински тролове, как мямало американци в Панамските файлове и тези разкрития били конспитация на америкнците срещу Путя? ... Един министър председател - на Исландия - вече подаде оставка. И Камерън има проблеми. Но в Масква власт така лесно не се сдава. Американските империалисти са си измислии панамски файлове, за да го дискредитрират... Или сега ще запеете някаква друга песен? Ама още не са ви пратили нотите.

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  До коментар [#63] от "dedalus":

  Квиченето не беше ли, че Путин е откраднал два милиарда долара? Което разбира се, че е голямо престъпление на цигуларя (няма документ с името и подписа на Путин) в сравнение със скромните триолиони на "нашите демократични светини".

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#61] от "101procentanesbb":
  Разликата е,че в единият случай парите ги укриват огромни по мащаб фирми,за да не плащат данък.А в другият музикант,който не развива търговска дейност се оказва ,че притежава 2 милиарда долара.И веднага възниква въпросът откъде има толкова пари?Но като свържеш факта,че е близък приятел на Путин нещата почват да се изясняват.

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#64] от "wanderer":

  Само дето на Путин тия пари са му дадени като комисиони за определени сделки с държавни поръчки.Например трасето на газопровода"Син поток" в Русия струва три пъти по-скъпо на километър от това в Турция при сходен терен.И поръчките все се печелят от братята Ротенберг.И за това естествено се отчитат на Путин.А на Епъл парите е ясно откъде са.

 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#2] от "eurogi":

  А нещо за държавните помощи да ни светнете?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Весело
  До коментар [#66] от "mushashi":
  А на Епъл парите е ясно откъде са.

  То си е написано и в статията. От държавни помощи платени от данъкоплатците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#65] от "mushashi":

  А Кой от къде има толкова пари? Ще ви светна! Не са му дадени от Путин. От търговия с влияние са и от дългите безсънни нощи в кабинета на Цв. Цв.

  Защо мислите, че виолончелиста не е търгувал с влияние, като приятел на Путин, а лично Путин му е карал самосвали с банкноти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#62] от "wanderer":

  Koлко казахте!? 200 милиарда ли?! Вие се шегувате! Студентските кредити са 1 345 милиарда и ако сте запознат с условията по тях ще знаетр, че всичките са еднакво необслужвани, защото плащанията по тях зависят от доходите на кредитополучателя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  До коментар [#66] от "mushashi":

  Що мислиш, че Пфайзер (Дженарал електрик и т.н.) не получават "комисионни" от определени сделки, държавни поръчки? Ако лекарството Х струва 100 единици с 20% печалба, лобистите на Пфайзер го регистрират за 1000 единици и му осигуряват пълен монопол така, че да е гарантирана тяхната комисионна.

 72. 72 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#55] от "deaf":

  Някакви аргументи...............или само лозунги и кряскане ?
  Иначе за справка ето как се е справял Нютон с икономиката и инвестирането.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/10848995/How-not-to-invest-like-Sir-Isaac-Newton.html


  До коментар [#61] от "101procentanesbb":

  Да правите разлика между приход и печалба ?-и не ,не е едно и също.
  До коментар [#62] от "wanderer":

  И двете са големи балони(здравеопазването и образованието) със мощната подкрепа на държавата.
  Именно затова съм срещу прекалено голямата власт на държавата.
  Когато държавата има прекалено голяма власт-индустриалците/богатите и политиците сключват съюз насочен най често срещу обикновените хора.
  До коментар [#67] от "tribiri":

  А защо ги има тези държавни помощи ?(Причинно-следствена връзка)
  И да ,такива помощи въобще не трябва да има.

 73. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#72] от "kapitalcho":

  Тоо big to fail.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#69] от "tribiri":

  Нали?Отива музиканта с виолончелото при най-мощните руски фирми,всяка от които има частна армия от охранители,адвокати и каквото се сетиш.И те веднага му дават пари.А няма ли първата им работа да е да звъннат на Путин и да му кажат:"Тук един музикант се представя за ваш приятел и твърди,че може да ни осигури изгодни договори с държавни фирми".И ако Путин не го е изпратил знаеш ли какво ще му се случи на този музикант?

 75. 75 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#60] от "wanderer":
  Не казвам,че не трябва да се плащат данъци.Друго имам предвид.
  Първо,тези пари са съвсем легално и законно необложени.И второ,организации като тази внушават,че едва ли не с тези пари всичко ще е наред, ако се вземат,а според мен,като гледам цифрите,нищо подобно няма да стане..
  Проблемът в САЩ не са тези 130-140 млрд $ задържани данъци в офшорните зони,а това,че 43 % от американците не плащат никакви федерални данъци,а 13% не само не плащат данъци,а дори получават суми от федералният бюджет,чрез системата на така наречените им данъчни кредити...
  Всички там умират да дават за пример Дания,но пропускат факта,че подобно нещо в Дания няма..Няма човек в Днаия,който да не плаща солидни данъци..дори и най-нископлатените плащат,макар и основно косвени данъци.В САЩ дори почти нямат федерални косвен данъци-няма например ДДС,а данъците върху горивата им са направо смешни..

 76. 76 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#73] от "tribiri":


  [quote#73:"tribiri"]Тоо big to fail. [/quote]
  Не само това.
  Има ли прекалено голяма власт една държава-богатите и политиците правят съюз насочен срещу обикновения човек.
  Събира ли една държава прекалено много пари от данъци(високи такива),политиците и богатите редовно измислят схеми как да "усвоят" тези пари и да прецакат данъкоплатците.
  Именно затова трябва намалена власт на държавата и ниски данъци..........масовостта обаче е прекалено зомбирана/заспала и иска повече от същото.

 77. 77 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#75] от "eurogi":


  [quote#75:"eurogi"]В САЩ дори почти нямат федерални косвен данъци-няма например ДДС,а данъците върху горивата им са направо смешни.. [/quote]
  Тук не си прав.
  Почти навсякъде има Sales tax(еквивалента на ДДС) и акциз върху горивата
  http://www.usgovernmentrevenue.com/breakdown
  1.4 трилионна или 24.2 % от бюджета.....хич не е малко

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#74] от "mushashi":

  Koй така ли прави?! Или просто събира информация, урежда приватизация, уговаря кредитирането, лобира за сделката и накрая ди прибира пая!

  Явно въобръжението ви стига само до куфарче пълно с пари!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#44:"deaf"]"Да мислиш,че истината я има у един,(бизнеса),а у друг,(държавата),я няма – така може да мисли само селски философ."– Ницше.[/quote]
  Той,Шекспир , го е казал и по- рано и по -общо:
  There is nothing either good or bad
  but thinking makes it so.

 80. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Весело

  До коментар [#74] от "mushashi":

  И да ти го обясня още по-просто! Отива музикантчето при най голямата руска фирма и казва "абе има едно БТ в България, дето техният Путин смята да го шътне! Свързал съм с един техен дебел музикант и търсим финансиране. Той ще уреди половината, ти ще уредиш половината, тяхният Путин ще уреди контрабандата за да избием бързо инвестицията, а аз ще говоря с нашия да не спира сделката защото имаме права върху някои фабрики като репарации и до сега все им пречихме! За дяловете ще се разберем!"

  Така става ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#76] от "kapitalcho":

  Всъщност разликата между нас и тях е, че у нас политиците назначават бизнесмените, а при тях бизнесмените назначават политиците!
  Мат'ряла и там и тук си е мат'рвл за доене.
  Затова е смешно да се плямпат глупости, че видиш ли парите на нашите политици са по-мръсни от парите на техните бизнесмени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#49] от "bai_john_petrov":

  Ти това сериозно ли?
  Давала информация? А още колко неизвестни и укрити данъци имат по света?
  Иначе тук, от сутрин до вечер ни осветляват, колко е нефта, колко е рублата, кога ще фалира Русия, колко се е охарчила в Сирия, какви пари има Путин и къде е дъщеря му, а за големите капиталисти от запада, скромно и само добри и ""правилни"" неща!
  Гладът по света го има, не защото не можем да нахраним бедните, а защото не можем да задоволим богатите!

 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#78] от "tribiri":
  Механизма ,по които са придобити парите няма значение.Важното е,че тези пари са на Путин,който се е облагоделствал от поста,който заема.Проблемът си е на руснаците-щом си го харесват халал да им е.Всеки народ си заслужава управниците.

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#83] от "mushashi":

  А ние с нсшия Путин к'во правим?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на 101procentanesbb
  101procentanesbb
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Ясно, укриването на данъци от корпорациите е не само необходимо зло, а и задължение, за да процъфтява капитализъма. И неговата основа долара. (разбира се в съюз с офшорните пари на наркокартелите и прочие престъпни организации)

 86. 86 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#77] от "kapitalcho":
  Казвам федерални данъци.Sales tax е шатски данък,не е федерален..САЩ нямат федерален данък върху продажбите..
  6.6 трилиона е общата сума на приходите от федералните, щатските и местните данъци.От тях 1.4 трилиона са косвените,и те почти изцяло са щатски..

 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#72] от "kapitalcho":

  Така и очаквах! За теб този,който умее да печели пари,автоматично става и за икономист!? Да се смее ли човек,да плаче ли!
  И да,нищо не разбираш от икономика! Проблемът не във властта на държавата и богатите,а във властта на ПАРИТЕ! Когато в една страна милиони хора се (ги!)заблуждават,че могат с пари да си купят висше образование,то тази страна ще има тежки проблеми. И така е вече във всяка област. Ние в момента сме в този развращаващ етап на сребролюбие.

 88. 88 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#75:"eurogi"]Проблемът в САЩ не са тези 130-140 млрд $ задържани данъци в офшорните зони,а това,че 43 % от американците не плащат никакви федерални данъци,а 13% не само не плащат данъци,а дори получават суми от федералният бюджет,чрез системата на така наречените им данъчни кредити... [/quote]
  А отде да плащат данъци тези 13%, като те и доход нямат? Живеят на социални помощи. Дали ще им дадеш повече помощ, и ще им удържаш после данък от нея - все тая, от единия джоб в другия.
  То и в България сигурно половината население не плаща данъци - плащат заетите, май се водят 3-4 милиона, а останалите са пенсионери, безработни, инвалиди, ученици, и т.н. които само вземат - кой от държавата, кой от роднини, но не плащат данъци, защото нямат доходи и не създават добавена стойност.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  До коментар [#72] от "kapitalcho":

  "Именно затова съм срещу прекалено голямата власт на държавата."

  И колко да е голяма властта на държавата?
  Може ли да "приватизира" митниците и данъците? Да припомня, че през Средновековието всеки "частник" (феодал) е имал "изконното" право да събира мита и данъци. Резултатът е бил през три години войни, а някои са продължавали и по сто години.
  Може ли да се приватизира съдебната система? Да припомня, че в България през 1991-1998 г., на практика съдебната система беше приватизирана и минаваха едни "съдии-изпълнители" с бухалки да "гарантират" бизнеса и справедливостта на стопанските субекти.
  Щото, ако не може да се приватизира съдебната система, то държавата трябва да осигури необходимия минимален ресурс (търговски регистри, данъчни, граждански, имотни и други) на съдебната система, с който всеки съдия (прокурор, следовател) да е в състояние да индентифицира страните във всеки спор. Сиреч да упражни власт, власт тройно по-голяма от всяко друо юридическо лице - един път да го регистрира, втори път да го "отчита", трети път - да го принуди да изпълнява взетите решения (закон, съд, договор).
  Другият вариант е, да се изключат от спора неиндентифицираните стопански субекти, каквито са офшорните фирми - да не се признават никакви права кат на сомалийските пирати, а всяка сделка с неиндентифицират стопански субект да се брои за измама.

 90. 90 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#87] от "deaf":


  [quote#87:"deaf"]Така и очаквах! За теб този,който умее да печели пари,автоматично става и за икономист!?[/quote]
  Този който умее да печели и да управлява пари,автоматично си има няколко на идеи как по разумно и рационално да управлява парите от масата хора.
  И мнозинството икономисти са теоретици без почти никаква реална практика в реалния живот и парите.
  Справка -от Горанов(най новия бисер-данък уикенд ) до Янис Варуфакис(незнам си какъв професор,какви специализации..............и накрая йок)
  [quote#87:"deaf"]И да,нищо не разбираш от икономика! [/quote]
  От човек който е финансово/икономически и предприемачески неграмотен,който като шаранче кълве на стръвта наречена популизм......................Знаете ли колко ме интересува ?
  [quote#87:"deaf"]Проблемът не във властта на държавата и богатите,а във властта на ПАРИТЕ![/quote]
  Е хайде да направите малко причинно-следствена връзка.
  [quote#87:"deaf"]Когато в една страна милиони хора се (ги!)заблуждават,че могат с пари да си купят висше образование,то тази страна ще има тежки проблеми.[/quote]
  Проблемът е че висшето образование е тотално остаряло и не е в съответствие с новите реалности.
  Образованието подготвя кадри за индустриалната епоха,а сега живеем в информационната.
  До коментар [#86] от "eurogi":

  Да,но все пак са приход т.е вземат си парите от всички
  До коментар [#88] от "Камен":


  [quote#88:"Камен"]То и в България сигурно половината население не плаща данъци - плащат заетите, май се водят 3-4 милиона, а останалите са пенсионери, безработни, инвалиди, ученици, и т.н. които само вземат - кой от държавата, кой от роднини, но не плащат данъци, защото нямат доходи и не създават добавена стойност. [/quote]
  Плащат-ДДС и акцизи(минимум).

 91. 91 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#89] от "wanderer":


  Да,държавата има базистни функции(сигурност и ред или полицейски,военни и съдебни функции)плюс да направи така,че мнозинството население да има достъп до здравеопазване и образование,като не е задължително тя да се занимава с това директно-но тя не се ограничава основно с тях,а и навлиза в сфери,където пречи.
  Високите данъчни облагания спъват икономиката и са голямо изкушение за големите акули(политици и богатите) да ги "усвоят" под една или друга форма.

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#75:"eurogi"]тези пари са съвсем легално [/quote]

  Спорът не е за "легалното" - аз също твърдя, че са легални. Спорът е за "съвсем" - за моралното.
  Един път във вида: фирмата Х (Лукойл) купува суровина на тройна по-висока цена от офшорката У (търговски договор и свещенна търговска тайна). После фирмата Х продава готова продукция на офшорката У (обикновенно е друга регистрация за да се избегне обвинение за "свързани лица) на тройно по-ниска от пазарната цена. Вместо да отчете печалба от 100% (която печалба е гарантирана от механизмите на държавата - специална инфраструктура за производствените мощности на компанията), отчита загуба от 10%, а действителната печалба, реализирана заради държавните гаранции (закон и ред, иначе щеше да бъде обрана от други свободни стопански субекти) отива в офшорката У;
  Втори път във вида: гражданинът А е задължен (по закон) да внася суми (застраховка "Гражданска отговорност", допълнителна пенсионна осигуровка) към частна компания Б, чиято собственост е офшорна. Гражданинът А е лишен от правото да се осигурява/застрахова в "офшорна" компания (швейцарски фонд, където има по-голяма доходност и по-голяма гаранция за защита на вложението), защото тези осигуровки, част от тях не се облагат с данъци. Но компанията Б има пълното право да "източи" целия управляван фонд как един Майкъл Капустин в офшорна сметка. Сиреч, гражданинът е солидарен с общественото развитие, а компанията "краде", гледа си собствената печалба и се стреми да я увеличи за сметка на общественото развитие. Ей го на казусът с КТБ - поради неравнопоставяне на действащите лица (вложители, кредитори, одитори, надзорници и т.н.) няма отговор КОЙ е виновен. На всичко отгоре не е ясно за какво точно трябва да бъде обвинен (висока лихва по влог или необезпечен кредит, което обезпечение е оценено от "световноизвестен" одитор, също офшорка).

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#91:"kapitalcho"]здравеопазване и образование,като не е задължително тя да се занимава с това директно[/quote]

  На базата на моя опит, аз твърдя, че държавата трябва задължително да се занимава директно със образованието, здравеопазването и отбраната. Все области, които следва да се класифицират като "елементи на националната сигурност". Защото:
  Имаме "частно" образование в Игнатиево – градче до Варна, където се обучават високо-квалифицирани ... джебчийки. Тяхната "работна сила" (на Евгения) е оценявана на "свободния на пазар" за над два милиона лева.
  В Украйна имаше до 2000г. свободно здравеопазване и по аптеки, магазини и битпазари на сто опаковки само една съдържаше активното вещество, изписано на опаковката. Другите бяха просто нишесте или филтрирана чешмяна вода (за ампулите). Продаваха се и отрови - достатъчни са само 10 грама на един гневен гражданин, които да ги сипе във водоемника на съседа и да "раздаде правосъдие" освен на ответната страна, а на още 10000 невинни хора.
  А за отбраната - да не повтарям оня Динко, пишман-патриота от Бургас, опазвал държавната граница. По-преди имаше на свободния пазар и свободни правоохранители - ВИС, СИК, Аполо Болкан, дори и "червените барети" (НСБОБ) "заработваха" на "свободния пазар" .... с държавни ресурси (от привилегиите до обикновения патрон). Сега полицаите се напинят да заработват "частно", ползвайки и/или изисквайки държавни привилегии.

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#91] от "kapitalcho":

  "Високите данъчни облагания спъват икономиката "

  В Саудитска арабия няма данъци. Няма и икономика. Има само нефт и разточителство, опс "инвестиции в лукс". Ако им свърши нефта, няма да имат дори ресурс да яхнат отново камилите.

 95. 95 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#94] от "wanderer":

  Саудистка Чаршафия няма данъци върху приходите на физически лица,но имат корпоративен данък.
  Саудистка Чаршафия не е нормална страна с нормален бзинес климат.............освен ако за теб не е нормално религизна полиция да те наблюдава дали си затворил по време на молитвите(5 пъти на ден),дали си отишъл на джамия и леко да се образува трафик на магистралата..........защото отрязват на някой публично главата.

 96. 96 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#93] от "wanderer":


  [quote#93:"wanderer"]На базата на моя опит, аз твърдя, че държавата трябва задължително да се занимава директно със образованието, здравеопазването и отбраната. [/quote]
  За отбраната иска или не,трябва да се занимава.
  За здравеопазването и образованието-не пряко.............иначе сами виждаш какви са резултатите.
  Просто трябва да въведе ваучарна ситема плюс заплащане спрямо резултатите(ако няма резултати,няма финансиране) и външно оценяване.
  Здравеопазването-съфинансиране на 50 %.........останалото от гражданите-иначе стават едни мощни далавери,източване и нула качество.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2357 Весело

  До коментар [#95] от "kapitalcho":

  Значи, въпросът не е в размера на данъците, а в организацията на държавата.
  [quote#96:"kapitalcho"]трябва да въведе ваучарна ситема [/quote]
  В полза на кого? На "учителите" от Игнатиево? Щото, ако е в полза на учениците, то това се нарича "стипендии".

 98. 98 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  - На митинг против корупцията са били арестувани 400 активисти!!
  - Проклет Путин!
  - Но това в САЩ!?
  - Никога не трябва да се нарушава общественият ред!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 99. 99 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#84] от "tribiri":
  Нашият Путин народа си го избира.Всеки народ си заслужава управниците.Аз никога не съм гласувал за него и няма да го направя.Още след случаят"Ало Ваньо"трябваше да си подаде оставката.И да изчезне от политиката.Но щом и след този случай получава най-много гласове,считай за какви хора става въпрос,които гласуват за него.

 100. 100 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#99] от "mushashi":

  Ти пък, след Костинброд не съм напълно убеден кои хора го избраха................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK