Германия позволи комик да бъде разследван за обида на президента Ердоган

Ян Бьомерман - водещият на шоуто Neo Magazin Royale, излъчвано по обществената телевизия ZDF.

© Morris Mac Matzen, Reuters

Ян Бьомерман - водещият на шоуто Neo Magazin Royale, излъчвано по обществената телевизия ZDF.Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че Германия ще позволи на прокуратурата да разследва комика Ян Бьомерман за обида на турския президент Реджеп Ердоган.


Обидата на чуждестранен лидер е престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс, но за да започне разследване е нужно разрешение от кабинета. Случаят е различен от иска за обида, който самият Ердоган е подал срещу Бьомерман и за който не е необходима оторизация от правителството, уточнява агенция ДПА.


Турският президент се е почувствал засегнат от предаване на Бьомерман, излъчено по обществената телевизия ZDF на 31 март. В него сатирикът е рецитирал стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.
"Коалиционните партньори бяха на различни мнения", коментира Меркел. "В крайна сметка правителството ще даде позволение на прокуратурата да започне работа по случая", каза тя добавяйки, че решението на кабинета няма отношение към основателността на иска. "Не правителството, а прокуратурата и съдилищата ще имат последната дума" за това дали има нарушение на закона, подчерта канцлерът.


"Сериозно разтревожени сме от медийната обстановка в Турция и съдбата на отделни журналисти, както и от ограниченията на правото на демонстрации", каза канцлерът и допълни, че ще предложи частта от кодекса, класифицираща обидата на чужд лидер като престъпление, да бъде отменена.


Канцлерът Ангела Меркел и сатирикът Ян Бьомерман

© Staff, Reuters

Канцлерът Ангела Меркел и сатирикът Ян Бьомерман


По-рано тази седмица Меркел категорично заяви, че Берлин няма да жертва свободата на изразяване заради добрите си отношения с Турция. "Изкуството и тези фундаментални ценности остават валидни без оглед на никакви политически проблеми, които дискутираме един с друг, и това включва темата за бежанците. Мисля, че Турция, както и Европейският съюз и Германия имат интерес да се намери политическо решение на въпроса", каза тя.


Меркел съобщи още, че на 23 април ще посети гр. Газиантеп в Турция. С нея ще пътуват и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и вицепрезидентът на Еврокомисията Франс Тимерманс.


Градът се намира в югоизточната част на Турция, където от месеци армията води сражения с терористичната организация Кюрдска работническа партия (PKK). Местни кюрдски активисти и правозащитната организация Human Rights Watch обвиниха правителството в Анкара, че ранените цивилни нямат достъп до лечение, водата и електричеството в цели квартали биват спирани по време на полицейските часове, а армията стреля по всеки, напуснал дома си, независимо дали е въоръжен.


"Да се игнорира или прикрива какво се случва на кюрдското население в региона само ще затвърди масовото мнение, че когато става въпрос за полицейски и военни операции срещу кюрдските въоръжени групировки, ограничения и закони не съществуват", твърди анализаторът на Турция в организацията Ема Синклер-Уеб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK