"Финансовото порно" на Скандинавието - данъчните декларации на всеки са публично достъпни

Кралският дворец в Осло, Норвегия

© Reuters

Кралският дворец в Осло, НорвегияДенят на завистта" във Финландия е денят, когато медиите публикуват данъчните декларации на най-богатите граждани. В Швеция всеки може да се информира за декларациите на съгражданите си по телефона. А страстта на норвежците за обсъждане на данъци е сравнима с "финансова порнография".


Скандинавците не крият данъчните си декларации, тъкмо напротив. Всеки ноември финландските медии публикуват имената на 10 000 души, спечелили най-много през изминалата година, пише агенция "Ройтерс".


Норвегия публикува същата информация, но за всичките си граждани, от 1863 г. Правилата за това бяха затегнати през 2013 г., заради тревоги, че прекалено голямата публичност може да ориентира крадците към кои жертви да се насочат. Сега всеки, чието име е било потърсено в масива данни, получава известие кой точно го проучва.
Някои норвежци използват тази информация, за да проверяват какви заплати получават колегите им и така да преговарят с работодателите си за своето възнаграждение. Но забраната на анонимното търсене е довела до сериозен спад – от 16.5 млн. търсения през 2013/2014 г., до 2.15 млн. през 2014/2015.


В Швеция почти всички детайли около приходите на гражданите са публични и достъпно само чрез телефонно обаждане. Тези политики се коренят в културните традиции – социалната система в страната зависи от честното плащане на високи данъци, както и от доверието на гражданите в справедливостта ѝ. Данъчните власти по традиция са сред най-уважаваните институции.


"Социалните системи в Норвегия, Швеция и Дания на практика са колективна застраховка... вярваш, че всички други хора ще работят и ще си платят данъците. Това доверие към другите е екстремно изразено в публикуването на декларациите", коментира Херт Свендсен, преподавател по политология в университета в Орхус, Дания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK