Холандски съд реши в полза на Русия по делото с компенсациите за ЮКОС

Холандски съд реши в полза на Русия по делото с компенсациите за ЮКОС

© ReutersХоландски съд отмени решение, което задължаваше Русия да изплати 50 млрд. долара на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС с мотива, че Постоянният арбитражен съд в Хага не е компетентен по случая, предаде "Ройтерс".


Акционерите заявиха, че ще обжалват изненадващото решение, което може да повлияе на произненесените по-рано постановления в Белгия и Франция, че собствениците на дялове в ЮКОС имат право на руски държавни активи като компенсация за загубите им.


ЮКОС, контролиран навремето от Михаил Ходорковски - - някога най-богатият човек в Русия – фалира, след като олигархът изпадна в немилост пред президента Владимир Путин и правителството започна да изисква от компанията да плаща огромни данъци. По-голямата част от активите на ЮКОС отидоха при държавната петролна компания "Роснефт".
През юли 2014 г. Постоянният арбитражен съд (ПАС)в Хага постанови, че четиримата ищци (сред които не бе Ходорковски) по делото имат право на обезщетение. Днес обаче окръжният съд в холандския град реши, че Русия никога не е ратифицирала договора, заради който ПАС твърди, че има компетентност да гледа случая.


Аферата ЮКОС през 2003 г., ключов епизод в консолидирането на властта в Русия от Путин, доведе до осъждането и затварянето на Ходорковски за измама и укриване на данъци в момент, в който той се очертаваше като политически съперник на президента. През 2013 г, бившият олигарх изненадващо бе освободен от затвора и сега живее в чужбина.


"Ще обжалваме това решение и вярваме, че върховенството на закона справедливостта в крайна сметка ще възтържествуват", заяви Тим Озбърн, директор на GML – компанията, която представлява четиримата акционери.


Според Русия днешното решение означава, че ищците по делото вече не могат да съдят Русия за обезщетение в други национални съдилища.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва приветства постановлението на съда в Хага, макар да е наясно, че това не е краят на историята, допълва РБК.


"От самото началото на процеса Русия твърдеше, че арбитражът не е взел под внимание важни аспекти от международното право, а именно - че страната не е ратифицирала Енергийната хаета, по която трите чуждестранни компании съдят Русия", обясни Песков.


На свой ред правосъдното министерство в страната коментира, че днешното решение не отменя замразяването на руски активи в чужбина, но дава основания да се иска премахването на временните обезпечителни мерки по постановлението от 2014 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK