Русия е обучила за саботаж стотици от школи по бойни изкуства в Германия

Русия е обучила за саботаж стотици от школи по бойни изкуства в Германия

© topwar.ruМежду 250 и 300 души от школи за бойни изкуства в Германия са обучени от Русия за професионален саботаж и изчакват нареждане кога да ги приложат.


Това твърди германският документалист Борис Райтшустел в интервю за "Дойче веле" по повод новата си книга "Тайната война на Путин": Как Москва дестабилизира Запада", която е на пазара от петък.


Запитан откъде е научил за тази "тайна армия, контролирана от Путин" и не е ли твърде невероятно подобно заключение, авторът казва, че също има известни задръжки при употребата на думата "армия". "Армията е нещо голямо, докато тук ства дума по-скоро за отряди. Те се раждат от школи за бойни изкуства, преподаващи "Система" - метод за подготовка, свързан с руския Спецназ, които никнат на Запад като гъби."
Райтшустел веднага допълва, че 99.99% от посещаващите подобни школи нямат нищо общо с "партизанските отряди" и че "не можеш да подозираш всеки, че е секретен руски боец".


Но според него наистина има вербувани хора, които се изпращат в Мосвва уж за квалификация, а всъщност там ги обучават на ръкопашен бой, употреба на огнестрелно оръжие и експлозиви и как се извършва саботаж. След това те се завръщали в Германия и изчаквали заповедите от Москва.


Някои работят в полицията или армията. Когато германското контразузнаване задържало двама такива бойци, те казали: "Ние сме руски офицери и настояваме да се отнасяте по сътоветния начин към нас"


Авторът разказва още, че повечето от тези стотици бойци са германски граждани или с двойно - руско и германско, гражданство. Повечето от тях говорят руски. "Близо 4 милиона души от бившия СССР живеят в Германия и в повечето случаи са лоялни граждани - нещо, което трябва непрекъснато да се изтъква."


От "Дойче веле" питат Райтшустел - разследващ журналист и бивш кореспондент в Москва на германското сп."Фокус" в продължение на 15 години до миналата година - на какво основава твърденията си и не са ли те прекалено шокиращи. "Да. Аз самият бях шокиран, когато го чух и прочетох документите на разузнавателни агенции, но това се потвърди и от други източници", отговаря авторът. "При това не става дума за нещо ново, това не е творение на Путин. Това е било правено по времето на ГДР и е продължение на методите на КГБ."


Документите, на които се позовава авторът, не са дошли от германските спецслужби, а са на западновропейска разузнавателна агенция, "която не е много щастлива от факта, че германците толкова дълго са пренебрегвали тази информация. Дори трябва да кажа, че създаването на подобни отряди на Путин, обучаването на бойци и разполагането на руски агенти в Германия ме изненада по-малко, отколкото наивността на Запада. Историческата ни памет е твърде къса. Забравихме как бяха нещата по време на студената война, как СССР действаше и какви методи използваше. Студената война се завърща и тези опасности трябва да се възприемат сериозно", казва документалистът пред Ефим Шуман от "Дойче веле".


Темата е засегната и в най-новия брой на сп."Икономист", където се твърди, че "никой друг посткомунистически лидер на Германия не е подлаган на такава атака от руската пропагандна машина", както канцлерът Ангела Меркел. Отношенията ѝ с Владимир Путин са изключително влошени и руският президент прави всичко по силите си за свалянето ѝ, казва пред изданието Щефан Майстер, специалист по Русия в берлински институт.


Повратен за Меркел момент било упоритото отричане от Путин на това, че негови спецчасти са в Крим и Източна Украйна , а руският президент изгубил безвъзвратно и лидерите в Германия с кампанията си от лъжи и дезинформация от тази година по Случая Лиза - 13-годишно момиче от руско-германски произход. "Бяха правили това в Украйна, но никога в Германия", допълва Майстер.


"Икономист" изтъква още, че за германския бизнес Русия стои под Чехия като търговски партньор с едва 2.4% от износа. Путин не успява да спечели достатъчно симпатии сред социалдемократите (партньори в правителството) и изгражда връзки с крайни партии вляво и вдясно от центъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK