Турция се нуждае от религиозна конституция, заяви председателят на Меджлиса

Председателят на турския парламент Исмаил Кахраман (вляво) и президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

© Associated Press

Председателят на турския парламент Исмаил Кахраман (вляво) и президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне, заяви председателят на турския парламент, предаде "Ройтерс".


Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), която има корени в политическия ислям, се опитва да събере подкрепа за изработване на нов основен закон, тъй като сега действащият датира от военния преврат през 1980 г.


Критиците се опасяват, че новата конституция ще съсредоточи твърде много правомощия в ръцете на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, който иска сегашната парламентарна система да бъде сменена с президентска република. Депутатите обещават, че в новия вариант базови ще са европейските стандарти за гарантиране правата на човека.
"От една страна, в новата конституция не трябва да влиза принципът на секуларизма", заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман в реч в понеделник вечерта, разпространена като видеоматериал в турските медии. "Въпросът с религията трябва да бъде обсъден...В конституцията тя трябва да бъде застъпена, новият основен закон трябва да е религиозен".


Като председател на парламента той наблюдава работата по изготвянето на проекта за нова конституция.


AKP има 317 от общо 550 места в парламента. Необходимо е тя да получи подкрепата на 330 депутати за проект за нова конституция, който да бъде гласуван на референдум. Това означава, че ще трябва да привлече за каузата си и представители на други партии.


Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна и светска Републиканска народна партия (CHP), заяви, че "секуларизмът е основен принцип за социален мир...Секуларизмът е необходим, за да се гарантира религиозната свобода на всеки".


Турция, която е член на НАТО и дългогодишен кандидат за влизане в ЕС, години наред е давана за пример от западните си съюзници като модел за светска, демократична държава с преобладаващо мюсюлманско население.


Според Кахраман и сега действащата конституция има религиозен характер, защото според нея ислямските религиозни празници са и официални празници, макар името на Аллах да не се посочва в текстовете.


Председателят на парламентарната комисия за промяна на конституцията Мустафа Сентоп заяви, че в готвения проект текстът за секуларизма се запазва и че управляващата партия не е обсъждала да го премахва.


Турция променя първата си конституция от 1924 г. четири години по-късно, за да премахне члена, според който ислямът е официална религия в страната. Според историците тази стъпка е основата, на която е създадена модерната, светска и демократична турска република.


Сега действащата конституция не посочва официална религия.


Преобладаващата част от населението на Турция са мюсюлмани сунити, но се смята, че около една пета от 78-милионното население са алевити. Освен това в страната живеят около 100 000 християни и 17 000 евреи.


Проучване от 2013 г. Показа, че 12% от турците искат шериатът да бъде със статут на официален закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Въведете официално шериат. Време ви е за нова революция

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 952 Весело

  Супер, така официално се прекратяват всякакви преговори за членство в ЕС и пълна изолация.
  ЕС да финансира България и Гърция за вдигане на 10 метрова бетонна ограда с още 5 метра нагоре бодлива тел с ток по жиците.
  Така даже ще предпазим и животновъдите от пълзящата зараза от Турция по животните.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 925 Весело

  Явно нещата в Турция и при съседите и никак не вървят на добре и Турция няма далъго да остане "светска, демократична държава с преобладаващо мюсюлманско население" ...... явно махалото отива в другата страна....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 433 Неутрално

  За няколко години ердоганя и останалата част от ислямистката му клика успяха да превърнат една просперираща и най-светска държава от всички мюсюлмански държави, в кочина.
  Бащата на републиката им най-вероятно се върти в гроба!
  Неоосманлийските апетитит на Турция са изключително опасни както за България, така и за цяла Европа.
  Турция никога не бива да бъде допускана до Европа, и да й бъдат предоставяни каквито и да е привилегии, докато не престане да се държи като СА 2.

  Every cradle is a grave.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне"

  Май скоро ще се намесят военните.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "foure":

  То религиозната конституция е една стъпка преди шериата. А целта е именно такава.

  Стойте и гледайте! Спасението май е кюрдите да си направят държава и турската политика и усилия да се отклонят на там. Иначе става страшно!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Това няма да мине в парламента. Няма да съберат толкова луди.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  и чл. 1, нещо за Корана, Аллаха и Мохаметя.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Зачеркват изцяло Ататюрк и неговата светска Турция

 10. 10 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Ердоган май се разправи и с голяма част от висшите офицери в Турция.

  Every cradle is a grave.
 11. 11 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне"

  Странно, тези защо се натискат за ускоряване преговорите с ЕС, след като искат да са шериатска държава? Да не би да си мислят, че с така замислена религиозна конституция ще ги приемат?

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "Проучване от 2013 г. Показа, че 12% от турците искат шериатът да бъде със статут на официален закон."

  Работата е ясна. 12% могат да отидат в СА. Там сега ще имат нужда от работна ръка

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1102 Гневно

  ''Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне''


  и тия сериозно ли ще бъдат допуснати в ЕС ?

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ми копирайте иранската конституция, според която източник на правни норми не е позитивното право- т.е. закона, а корана Какво чакате- иранците го измислиха преди вас Само, че- забравете за влизане в ЕС с такава измишльотина

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Абе нали има коран, що се хабите !!! Да се спазва и толкова, който не го спазва или прескача ... .

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7019 Любопитно

  А какво мисли по този въпрос Фетхуллах Гюлен , който според американците проповядва „правилния ислям”. Зад него все пак стои огромна империя. Над 1200 училища в 140 страни в света, има 8 милиона последователи, от които 6 милиона в Турция.???

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Едно определение на Административния съд – София град разбуни духовете в публичното пространство и социалните мрежи и накара експерти и анализатори да заявят: „Държавата ни е в опасност! Понятие българин вече няма! Върховният административен съд е отменил българската народност.“ Освен това се появиха опасения, че 2,1 милиона турски граждани могат да придобият същите правомощия и да станат български граждани с всичките права, които произтича от това. Според директора на НИМ проф. Божидар Димитров, те дори могат да бъдат 5-6 милиона след няколко години (виж коментара му в края).

  Какъв е случаят, който доведе до тези почти „апокалиптични“ заключения. Епицентър.бг успя да намери въпросните документи, за да разбере за какво става дума и откъде идва скандалът (виж документите).

  Скандалният текст е:

  „Определение на Административния съд град София от 8 април 2016 г., в което съставът на този съд заявява, че понятието българин не се възприема като етническао, тъй като народността или етническия произход на лицата, загубили българско гражданство и кандидатстващи за възстановяването му, ще послужи като основание за различно третиране, което е в пряко противоречие с принципа за равенство на всички граждани пред закона и е в противоречие със забраната за дискриминация – член 6 от конституцията на Република България. Понятието „българин“ се тълкува с оглед правното му съдържание – правната и политическата връзка между едно лице и държавата Република Бължгария, т.е. българското гражданство.“

  Това определение е по повод поискано наново българско гражданство от Нурджихан Гюнери, след като по двустранна изселническа спогодба между България и Турция, през 1971 г. тя е напуснала заедно с родителите си своята родина.

  Но ето и самият казус:

  Нурджихан Гюнери (Талят Тефик) е родена през 1949 г. в Добрич от родители български граждани. През 1971 г. родителите й се изселват в Турция на основание изселническа спогодба между двете държави тогава. Със съдебно решение от 1972 г. тя приема турско гражданство, каквото има и сега. Преди 4 години обаче Нурджихан сезира председателя на Държавната агенция за българите в чужбина с искане за българско гражданство. В отговор от 2014 г., съгласно заповед на шефа на агенцията, на дамата е отказано удостоверяване на българския произход.

  Разбира се още същата година тя оспорва тази заповед пред Административния съд София град. Решението отново не е в нейна полза – жалбата й е отхвърлена. Следва нова жалба от нейна страна – този път до Върховния административен съд, който този път отменя решението. Всъщност отменя Заповедта на председателя (Борис Вангелов) на държавната агенция, с която е отказано удостоверяването на български произход на Нурджихан Гюнери.

  След като това последно определение на съда стана публичен казус, се появиха стряскащи коментари и по този повод ето коментарът на проф. Божидар Димитров.

  Коментар на проф. д-р Божидар Димитров

  Невежество на съда води до държавна измяна

  Не подозирам 16 състав на Трето отделение на Административен съд – София със съдия Ралица Романова в държавна измяна. Не ги подозирам, а съм сигурен в друго – в тоталното им невежество и глупост, което личи от решението им по дело № 2101 по опис на 2016 г. А случаят е блестящ пример как невежеството може да доведе до тежки злини за българския народ и държава.

  За какво става дума. През 1971 г. г-жа Нурждихан Гюнери се изселила от България в рамките на изселническа спогодба между България и Турция, действувала между 1968 – 1979 г. По нея се изселват по 30 000 турци годишно – общо 330 000 души. Съгласно спогодбата изселващите се се отказват от българското си гражданство. Това не е по искане на България, а на Турция, която тогава не е признавала двойното гражданство.

  Сега г-жа Гюнери иска да си върне българското гражданство на базата на Закона за българското гражданство и по-специално на клаузата за етническите българи от диаспората в Бесарабия, Македония, Западните покрайнини и т.н. Този закон и алинеята са, както казах, за етнически българи. Г-жа Гюнери е туркиня с нотариално заверено свидетелство, че има турско национално съзнание. Съдът обаче приема, че Законът за българското гражданство под „българин” не разбира определен етнос, а „българско гражданство”. Прави и друга глупост, като заявява, че ако „българин” значи българин, това било дискриминация срещу всички други народи. От което излиза, че ако аз, Божидар Димитров, заявя публично, че съм българин, то обиждам цялото население на планетата.

  Но да оставим това невежество настрана. Ако съдебният акт на г-жа Ралица Романова мине, нещата няма да свършат с това, че Нурждихан Гюнери ще получи българско гражданство. Отваря се, както се казва в съдебната практика, прецедент. И българско гражданство могат да получат не само децата и внуците й, родени в Турция, и незнаещи дума на български език. Ще имат право да го получат още 5-6 милиона турци.

  На толкова се изчисляват от турските изселнически организации потомците на изселниците от България след 1878 г. Нито един от тях не знае и дума български. Някои от тях и сега по неведоми пътища го получават (20 – 30 на седмица) и в протоколите изрично пише, че задължителното интервю с него се е провело чрез преводач. И така, ако делото така решено от 16 състав със съдия Ралица Романова остане в сила, демографският ни проблем е решен - след 4 -5 години ще имаме 5-6 милиона нови български граждани - турци, незнаещи и дума български.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Мястото им е в ЕС, разбира се! Защото заради тях, Меркел и САЩ, скоро исляма ще е преобладаваща релеигия в Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Кръгом и пълен напред и при това с европейска подкрепа .

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  На практика се иска въвеждането на шериата- ислямската правна система - в турция, като в нея корана, а не закона, е основен източник на право А честито на всички турци- турците от най- горният слой на средната ви класа и богатите турци ги пишете вече избегали от турция

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Наистина. Само това им/ни липсваше!

 22. 22 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  "Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне, заяви председателят на турсия парламент"

  Следващата стъпка на комшиите е да върнат султаните, пашите и беьовете, харемите, диш хакъ (зъбен данък), гяур хакъ (неверник данък) и еничарите!!!!
  Когато турци отсядали в българска къща и се нахранели, стопанинът е бил длъжен да плати за изтърканите им зъби. Този данък се е наричал диш хакъ.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1": Въпросът е дали решението е окончателно или не е -т.е. дали може да се обжалва пред висшестоящ съд.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на radkoss
  radkoss
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А Европа не се нуждае от Турция.

 25. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Логика":

  " забравете за влизане в ЕС "

  Според мен Ердоган изобщо не иска да влиза в ЕС. Преговорите са само за парлама - колкото да получат безвизов режим. Успоредно с това Турция ще върви към шериатска държава, и в даден момент, когато клетите бежанци и влезлите безвизово турци се окажат достатъчно, да се обяви европейски халифат начело с...познай кой.

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#23] от "Логика":

  Дано да не е окончателно и това решение да падне

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "От една страна, в новата конституция не трябва да влиза принципа за секуларизма". "Въпросът с религията трябва да бъде обсъден...В конституцията тя трябва да бъде застъпена, новият основен закон трябва да е религиозен"
  ******************

  21 век, държава, кандидат-член за ЕС! Ноу комент!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#13:"carmello"]''Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне'' [/quote]

  Тези се готвят за МЮСЮЛМАНСКА Европа

 29. 29 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 557 Любопитно

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  Реално и аз искам ОГРАДА и СТЕНА и ПЛЕТ,
  но виж щом Китайската стена не е спряла нашествията,
  така и тази няма да спре напълно потока...ще го намали...
  туркия НЯМА място в ЕС.
  За съжаление, ако минат към религиозна държава, България остава на края на бездната и става страшно!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 30. 30 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 676 Неутрално

  12% от турците искат шериатът да бъде със статут на официален закон.

  А от туркините ?

 31. 31 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 789 Любопитно

  Според турската конституция това предложение е противоконституционно Чл 4 от конституцията им казва, че не може да се променя вида на управление и да отменя принципа за секуларизма

 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Ама разбира се!
  Точно това липсваше на Турция.
  Само се мудя КОГА ще е следващия военен преврат - таз година или догодина?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#22:"Дедо Либен"] харемите[/quote]
  Хареми и сега има в Турция. Един турски гражданин, кюрд, ми каза че вуйчо му имал 4 жени. Религията им го позволявала. На въпроса ми за заветите на Ататтюрк ми каза: "Кой го е.е него"....И не било само практика при кюрдите. Модерния вариант бил в градовете - богаташите имали по няколко жилища с по една "чистачка" във всяко.....

 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#25] от "marsena":

  Идеята на баба Меркел и ултрадемократите в Европа е, по подобие на САЩ, Европа да стане мултиетническа, мултинационална и мултикултурна хомогенна общност, в която отделният човек се разглежда само като работна сила, която произвежда, плаща данъци и се плоди, само за да съществува, а ЕЛИТЪТ да дои тази човешка маса и да се обогатява финансово и със собственост върху земите, средствата за производство и управлението!!!!

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3391 Весело

  Айде де, дерзайте!

  Да си дойдем на думата, стига с тия шикалкавения и надлъгвания!

 36. 36 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами трябва да последва и предложение от България: Да се лишат от българско гражданство граждани на такава Турция с такива предложения.

 37. 37 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сега ще започне едно лигавене за Ататюрк и пренебрегване на завета му.

 38. 38 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#31:"ilinko"]Чл 4 от конституцията им казва, че не може да се променя вида на управление и да отменя принципа за секуларизма[/quote]
  Всичко може с подходящо мнозинство.

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1":

  Аман от руските ви опорни точки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Хората отидоха в Космоса, днешните турски управници искат да се върнат в средновековието, ц..ц..ц. Мустафа Кемал Ататюрк как ли се обръща в гроба?

 41. 41 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1016 Разстроено

  Да са ни честити новите чаршафосани "европейци"...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 42. 42 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ами ако се приеме такава конституция подозирам ,че в Турция не военен преврат ами и гражданска война може да стане!

 43. 43 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#36:"StanDim"]Да се лишат от българско гражданство граждани на такава Турция с такива предложения.[/quote]
  Това е един парадокс, който не знам как се преглъща от политиците ни...
  В Турция не се разрешава двойно гражданство...с едно изключение- турско / българско.
  В Турция не се разрешава други държави да провеждат избори...с едно изключение- за избори в България.
  Е може ли да са толкова тъпи нашите политици, че не разбират защо са направени тези изключения???

 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#39] от "EU defender":

  Под достойнството ми е да ти коментирам глупостите.
  Тичай в Турция, да приемате религиозна конституция

 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Това е особено глупаво решение. Целият период на Танзимата в Османската империя (1834-78) и после от падането на султаната (1922) е в посока на модернизиране на държавата и отпадане на религиозните правила, управление на основата на светски закони (основата е Гражданският кодекс на Наполеон I - Code Napoléon от 1804). Всъщност това модернизиране е започнало с артилерийската реформа (ок. 1740) на граф дьо Боневал - Хумбараджъ Ахмет паша, последващото разпускане на еничарите - 1826.

  На турците бин трябвало да им е ясно, че именно модернизацията и светскиите начала в управлението са ги спасили от тотален разгром в началото на ХХ век. Империята е изчезнала, но е останала една достатъчно голяма държава с добър потенциал.

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако турция не е пряк съсед на България по държавна граница, тази новина изобщо нямаше да ме интересува. Но предвид ислямисткият тероризъм, ЕС, ако иска да просъществува, трябва да инвестира много в сигурността на България и гърция/ ако гърция остане в ЕС/. Ако гърция не остане в ЕС, ЕС трябва да инвестира двойно повече в сигурността на България като външна ес граница.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "StanDim": По-точно - включване и забрана за възстановяване на българското гражданство на тези лица.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това предложение по-скоро прилича да е направено от "Великия везир", а не от председател на парламент.

 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всъщност религиозната конституция е тест с огромно значение и ще покаже истинската същност на Турция и турците.
  Ако стане, Европа ще има повече от достатъчен повод да бетонира / метафорично казано/ глраницата си с Турция.
  Ако не стане, ще е ясно, че турците са демократично настроени, въпреки мераците на Ердоган.

 50. 50 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 693 Неутрално

  скоро и в Дойчланистан
  разбрахме какво е правила Меркел в Инстанбул - избирала си е забрадка на Капалъ чарши

 51. 51 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И делото на Ататюрк е мъртво веднъж и завинаги...

 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Гневно

  Генералите какво чакат!!!
  Европа носи голяма вина. Години наред критикуваха генералите, че нарушавали демокрацията.

  подпис
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  Следя дискусията с интерес и ми се струва че пропускаме евентуалната възможност за варианта на политически гамбит от сорта "вижте една демокрация в действие." Нека поясня. Едно от звената на АК партията иска да замени конституцията с шариат. Макар че им трябват само 13 гласа за да прокарат закона, Ердоган удържа на натиска и запазва Турция като светска държава. В същото време се демонстрира, че ако решението на Европа по приемане на Турция в ЕС се забави, разочарованите законодатели могат и да променят позицията си и да одобрят промяната. Да, форма на политически шантаж, но и реалност.

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Ататюрк е бил военен аташе в София и стари софиянци ми разказваха кат той на кон е биел излизащите мюсюлманки ако са забрадени. Правел е това в София и естествено българите не са го критикували. А днес, при подобни обстоятелства ще завият хиляди лекета на тема правата на ...

  подпис
 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Гневно

  До коментар [#53] от "daskal1":
  "Да, форма на политически шантаж, но и реалност."

  Този шантаж трябва да завърши много трагично за шантажиста.

  подпис
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Генералите трябва да получат ясни сигнали от западните политици, че ще си затворим очите, ако те си свършат работата.

  подпис
 57. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2150 Гневно

  Тези минаха всякакви граници. Направо да се обединяват с ДАЕЩ, СА и т.н.
  Далече от Европа и НАТО!

  Panta rhei....
 58. 58 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#51] от "bai_john_petrov":

  Да, язък!

  Panta rhei....
 59. 59 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#10:"Ватник"]Ердоган май се разправи и с голяма част от висшите офицери в Турция. [/quote]
  за съжаление.
  и проемени части от законите, които
  им даваха право да защитатват републиката.
  която той разрушава с тъпоумния си панислямизъм.

 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иван К":

  и аз така искам.
  ма дали.

 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Това е краят на Ердоган. В ЦРУ вече уточняват подробностите за свалянето му.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Помните ли Доган какво казваше: Пътят към Европа минава през Босфора. Е, не ни се вярваше...
  С тези управници на ЕС - толкова.

 63. 63 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#55:"Иван К"]Този шантаж трябва да завърши много трагично за шантажиста.[/quote]
  Зависи как ще си изиграе картите.
  Турция след разгрома под Виена и разпадането на империята е комплексирана и унижена държава, и иска реванш. По същия начин са се чувствали германците след ПСВ и търсят реванш във ВСВ.
  При сегашните политически безгръбначия в Европа и ширещата се толерастия, наглостта и шантажът имат поле за изява.

 64. 64 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ЛОНДОН -2016 ....

  https://twitter.com/UnSpectateur/status/724652034171924480

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz2":
  Това е краят на Ердоган. В ЦРУ вече уточняват подробностите за свалянето му.
  ================
  Де, бе!
  Също както уточняваха подробностите за саудитската кралска фамилия ...

  Кофти, но реалностите са други.
  И след джумбуша в Близкия Изток и Украйна - Турция, не даже въпреки, а точно заради плоскостта, по която се плъзга, става още по-важна за Щатите. Поне засега и за следващите пет-десет години със сигурност ...
  Та Ердо с другаре не чакайте да го спрат "евроатлантиците" ...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#66:"Nazlim S"]Демокрацията да бъде отменена[/quote]


  " Демокрацията е трамвай- ползваш го, докато те закара на необходимата спирка- там слизаш"
  Ердоган

 68. 68 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дните на Ердоган са преброени. Статии като тази подготвят почвата. Военните ще се опитат да вземат нещата в свои ръце, много от тях са по затворите, но са още живи. Генералите обаче знаят, че Западът планира създаване на Кюрдистан, който, дори и да не обхваща турски територии, ще бъде една тлееща заплаха отсега нататък. Ердоган се опитва да се разбере с довчерашните си врагове, затова миналата седмица много от тях бяха оправдани от турския съд. Турците няма да се дадат без бой, даже ако трябва ще простят лудостта на Ердоган. Корпоративният интернационал обаче си иска Гюлен, време му е да излезе на сцената. Проблемът е, че това може да доведе до гражданска война в Турция, а България е първата мирна държава по пътя на бъдещите бежанци. Молете се да няма война в Турция, защото ще пламнем и ние! И ще си спомняме с носталгия за дните на Ердоган.

 69. 69 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  ко това безумие се приеме ,ще
  гледат Европа през крив макарон !!!

 70. 70 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 473 Неутрално

  The New York Times: Директорът на разузнаването на САЩ заяви, че „Ислямска държава“ има клетки в Британия, Германия и Италия


  Вашингтон. Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър предупреди, че тайни клетки на „Ислямска държава“ действат на територията на Великобритания, Германия и Италия, пише The New York Times.
  На въпрос дали „Ислямска държава“ упражнява тайна дейност на територията на Европа, Джеймс Клапър заяви: „Да, въвлечена е. Това предизвиква опасения у нас и от страна на нашите европейски съюзници“. „Ние продължаваме да наблюдаваме признаците, свидетелстващи за кроене на заговори от страна на „Ислямска държава“ в Италия, Великобритания и Германия“, заяви той.
  Клапър отбеляза, че във връзка с това САЩ ще активират усилията по обмена на разузнавателна информация.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 71. 71 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, защо не потърсите някой български специалист (ама специалист, а не ройтерски драскач), когото да интервюирате или чийто анализ да публикувате по въпроса за успоредната еволюция на ислямизма и ПАНТЮРКИЗМА в Турция.
  Тук предлагате системно новини за ислямистката еволюция на Турция, но нито ред за пантюркистката. А е много важно у нас да има някаква по-голяма осведоменост как двете идеологии съжителстват, дали има противопоставеност между тях или са в пълно единодействие. Защото като зараждане пантюркизмът (пантуранизмът) не е религиозна, а имперско-шовинистична идеология. Но това не пречи, както ми се струва, пантюркизмът да има все по-силно влияние, поне ако съдя по имената на актьорите в турските сериали, сред които се появяват измъкнати от праха на времето от древнотюрския или хунския период или разни новоизковани имена на базата на древнотюрски имена или понятия. А същевременно старите османски персо-арабски имена са в отстъпление.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 72. 72 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ватник":

  и то с немалката помощ на Европа. Полковницте не били демократични , щото сега Турция е толкова демократияна та свят да ти се завие

 73. 73 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2221 Неутрално
 74. 74 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "carmello":

  Запътили са се с бърза крачка към каменната ера. Ще ги приемат в ЕС като "стой та гледай" щото Европа се управлява от толерасти с евро ценности.

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  [quote#11:"marsena"]Странно, тези защо се натискат за ускоряване преговорите с ЕС, след като искат да са шериатска държава? Да не би да си мислят, че с така замислена религиозна конституция ще ги приемат? [/quote]
  Всъщност едните искат еврокелепир, а другите си плетат кошницата за религиозна държава (в която ще са на върха доживотно)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#64] от "tamplierr":

  Не мисля, че мултикултурната цел е постигната - видях около 4-ма европееца и една азиатка на това видео. Това изобщо не е мулти-култи, а си single-култи.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 77. 77 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне, заяви председателят на турския парламент, предаде "Ройтерс"."
  Това не са думи на продавач от Рибния пазар в Истанбул. Пълзящ и неспиращ се пред нищо НЕООСМАНИЗЪМ и ПАНТУРАНИЗЪМ. Това е само началото. В българския парламент има представители на две партии/едната все още нерегистрирана от българския съд/, които официално се подкрепят от управляващите в Турция/някои се снимат с Ердоган в резиденцията му на фона на огромно турско знаме, други "осигуряват сигурността" си в турското посолство, в Република България са командировани незнайно защо, 23-ма служители на държавния Комитет по религиозни въпроси на Турция (Дианет)/. Такава държава може да стане опасна не само за съседите си но и за съюзниците си в НАТО. Гърция и Кипър са го изпитали на гърба си. Турците отдавна считат Босна за своя провинция, и периодично разпространяват географски карти, на които северната им граница е р. Дунав.
  На всичко това може да се противодейства. Ако българите го осъзнаят и го желаят. Минали са едва, 115г. и 6 месеца, от обявяването на Независимостта на България от Османската империя на 22.09. 1908г.

 78. 78 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  А член 2

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 79. 79 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#5:"EU defender"]Май скоро ще се намесят военните.[/quote]

  Приятел, как да стане това при положение че Ердоган натири в затвора много от тези военни, а други бяха избити в атентати. Между другото, аз все си мисля че тези атентати не бяха организирани нито от кюрдите, нито от ИДИЛ а от хората около Ердоган с цел да се премахне каквато и да е съпротива за установяване на шериата в държавата... А Европейския Съюз в това време подлизурничи на Ердоган. Следващия път Меркел ще носи бурка на посещенито си в Турция. Пълна деградация.

 80. 80 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне..."

  авторитарият чекиджия, си е комплексиран скапаняк и си остава авторитарен чекиджия. за него статусът е най-важното, жената винаги е в подчинено положение, васалите са в подчинено положение, само той в бяло.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 81. 81 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Аххх, тези на снимката, как ги стягат шейтанските вратовръзки, нямат търпение да се намъкнат в чаршафите.

 82. 82 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Алллаа Акбаррррр!

  Марс е изконна Американска територия!
 83. 83 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  [quote#63:"marsena"]Турция след разгрома под Виена и разпадането на империята е комплексирана и унижена държава, и иска реванш. По същия начин са се чувствали германците след ПСВ и търсят реванш във ВСВ. [/quote]
  Реванша на Райха заради ПСВ, беше попиляна и разделена държава, като накрая просперира само западната част, с по-европейското мислене. Та ако има мераци за реваншизъм в турските политически среди... схемата е пробвана и работи.
  Отделно, че без европейският пазар, Босфора е нищо като местна икономика и като търговски кръстопът.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Пак пазарлък. В стил капалъчарши. Като с бежанците. Ако не ни играете по свирката, ще отворим пак шлюза. Така и с шериата. Ако Европа се ослушва, ставаме шериатска държава. Но може и да не станем. Стига да паднат визите и да влезем през задния вход в съюза.

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  "новият основен закон трябва да е религиозен".
  Тези се готвят да стават членове на ЕС. Май няма да им се отвори парашута.

 86. 86 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  ... И за тази държава в Европа приеха падане на визите ... Защо начело на обединена Европа стоят хора, които не осъзнават( или пък не дай боже го правят съвсем съзнателно ) , че водят Европа към гибел?

 87. 87 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Браво, браво, даже похвално. Убедително вървите към шериата

 88. 88 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Само ЕС може да ни опази от тези и други диваци !

 89. 89 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  България трябва да защити своите граждани и да настоява Турция да спазва правата на всички - мюсюлмани, християни, нерегиозни, чужденци. Не бива да мълчим пред такава заплаха в непосредствена близост до нас.

 90. 90 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Напред към разрухата, ислям , ислям ама трябва и някой да работи, че да има за плюскане, пък силно религиозните те са от най-работливите, нито пък главите им раждат.;...

 91. 91 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това сериозно ли? Религиозна конституция? Звучи като нонсенс. Хем религиозна, хем конституция.

 92. 92 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "новият основен закон трябва да е религиозен"."

  Демек, шериат ли ще въвеждате, драги кандидат 'европейци'?

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 93. 93 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#78] от "Punka's":

  ще е за халифа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 94. 94 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#88:"the_axel"]Само ЕС може да ни опази от тези и други диваци ! [/quote]

  Като въведе безвизов режим и след това приеме Турция за член? Нали точно това прави ЕС в момента, под диктовката на фрау Меркел? В тоя ред на мисли, не знам как достигна до заключението, че точно ЕС може да ни спаси.

 95. 95 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#94:"robotrop"]приеме Турция за член?[/quote]

  Никой не се гласи да приеме Турция за член на ЕС. Даже и турците го знат това, а и ентусиазмът и за членство е намалял. А иначе е факт, че безвизовият режим би бил грешка, но това няма абсолютно никаква връзка с хипотетично членство в Евросъюза.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 96. 96 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Споменаването на Аллах в конституцията и на исляма, като официална религия, не я прави религиозна. На султан Реджеб явно му се иска нещо повече, напр. официално да бъде упоменат за шейх-юл-ислям на републиката. Иначе, той и сега е началник на всички ходжи и имами в Турция, които са служители на Дианет и си получават заплатата оттам. За какво му е да прави религиозна държава, като тази в Иран, където аятоласите упражняват върховната власт в държавата?
  Мустакатите неоосманисти в Анкара свирят на тънката струна на накърнената религиозност на комшиите, които никога не можаха да си обяснят и да приемат принизяването на исляма по начина, по който това беше направено от Ататюрк. Иначе продължават да изпращат децата си да учат и живеят в Европа и САЩ. Досущ, като съидейниците си в Кремъл.

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  https://pbs.twimg.com/media/CfSiO5YUYAAWZXj.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Религията има важно място във всяко общество, но трябва да разделяме законността и държавността от вярванията на хората. Не за друго ами ако кажем, че основната религия в дадена страна е будизма например това някак си отнема от правото на хората да избират в какво да вярват. Не че сега в католическите държави няма натиск децата да стават католици преди да могат задават критични въпроси. Напротив, родителите искат децат им да са от същата религия, но записвайки догмите в конституцията и законите насилствено определяме вярванията на съгражданите ни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 99. 99 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 494 Гневно

  До коментар [#98] от "Боян Дуков":
  Бояне, какво й е важното на регията? Да държи хората в подчинение и страх ли? Да бъдат манипулирани ли? Да разделя хората по още една причина? Аз съм атеист и убеден материалист, но спазвам реално в живота си 10-те божи заповеди не като заповеди, а като принципи. И не защото ме е страх от евентуално наказание от страна на господ. Нито смятам,че има такъв. А защото така съм възпитан. Образованието, а не религията е важно.

 100. 100 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#93] от "abdelhaqq":

  А член 3ти сигурно Ще е за Везиря

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK