Броят на цивилните жертви от атентати се е увеличил с 55% за пет години

Държавите, станали обект на самоубийствени атентати

© Action on Armed Violence (AOAV)

Държавите, станали обект на самоубийствени атентатиПовече от 33 хиляди цивилни са били убити или ранени от експлозии през 2015 г., което е увеличение с близо 55% за последните пет години, пише британският "Гардиън", като се позовава на широкообхватно проучване.


Само през последната година поредица атентати увеличи драстично броя на цивилните жертви - с цели 7682% в Турция и 1204% в Йемен. Значителни увеличения са регистрирани в Египет (142%), Либия (85%), Сирия (39%) и Нигерия (22%).


Резултатите са посочени в доклад, озаглавен "Неприемливо зло", на организацията Action on Armed Violence (AOAV), която отчита средно по 30 цивилни жертви на ден през миналата година. В населените места повече от 90% от пострадалите от експлозии са били цивилни граждани.
Броят на цивилните убити или ранени от самоубийствени атаки е достигнал 9205 през 2015 г., което представлява увеличение с 68% спрямо 2014 г., въпреки че броят на самите атаки (253) е почти същият. Повече от половината от 16-те хиляди убити или ранени от самоделни взривни устройства, включително коли-бомби, са били жертви на самоубийствени атентати.


Самоубийствените атентати с най-сериозни последствия са настъпили в 21 страни, те са: Нигерия, Ирак, Афганистан, Турция, Сирия, Йемен, Чад, Камерун, Пакистан, Ливан, Кувейт, Франция (първа такава атака в модерните времена), Саудитска Арабия, Сомалия, Либия, Египет, Китай, Индия, Бангладеш, Мали и Тунис.


Броят на цивилните ранени или убити от нападатели-самоубийци през 2015 г. е със 78% по-висок, отколкото през 2011 г., когато наблюдението е започнало.


Докладът излиза месец преди Световната хуманитарна среща в Истанбул, която според публикуваната програма ще се обяви срещу нарушенията на международното право и правата на човека, включително при атаки срещу цивилни граждани и безразборни нападения, срещу глада като метод за водене на война, изнасилването, изтезанията и незаконното или произволно задържане.


"Не претендираме, че с тази извадка от данни, събрани от медийните публикации на английски език, можем да оценим общото въздействие на експлозивните оръжия върху цивилното население", обяснява Йън Овъртън, който ръководи проекта на AOAV. Според него обаче е неоспорим изводът за "постоянно и ужасяващо нарастване на вредите върху цивилното население по света, причинени от различни оръжия, вариращи от коли-бомби до самоубийствени жилетки и до ракети с лазерно насочване".


Неправителствената организация AOAV е регистрирана в Лондон с основна мисия да извършва научни изследвания и застъпничество, за да се намали въздействието на глобалното въоръжено насилие, като под този термин се има предвид умишленото използване на сила с оръжия, нанасящи нараняване, смърт или психологически вреди.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK