Германия обмисля 5 години да не дава помощи на безработни от ЕС

Германия обмисля 5 години да не дава помощи на безработни от ЕС

© ReutersВластите в Германия планират да забранят на имигранти от други държави от ЕС да ползват повечето от помощите за безработни за срок от 5 години след пристигането им. Това е реакция на критики от популистката "Алтернатива за Германия" спрямо либералната имиграционна политика на канцлера Ангела Меркел, пише "Файненшъл таймс".


Изданието обръща внимание, че недоволството и споровете сред избирателите растат не само заради вълната от близо 1 милион души, дошли от страни извън Европа, но и заради пристигането на бедни имигранти от Източна Европа и особено на румънци и българи след отпадането през 2014 г. на забраната да работят в Германия.


Министърът на труда и социалните грижи – социалдемократът Андреа Налес казва, че напълно подкрепя принципа за свободно движение на хора в ЕС, но добавя, че "свободата на достъп до социални помощи е нещо друго".
Според правителствени данни през януари помощи са поискали около 440 000 имигранти от други страни в ЕС – предимно от Полша, Италия, Румъния, България и Гърция. "Файненшъл таймс" уточнява, че тук са включени и работещи с малки заплати, които си помагат на доходите с някои помощи и поради това няма да бъдат засегнати от новото предложение.


Според действащият от декември закон граждани на други страни от съюза могат да получат някои социални помощи в Германия след като безработни от 6 месеца. През януари кметът на Хамбург, който е и водеща фигура в Социалдемократическата партия, предложи 1 година без достъп до помощи.


Министър Налес дава за пример и две решения на Съда на Европейския съюз, одобрили спирането на социални помощи. Първият случай бе на румънка, която никога не бе работила нито в родината си, нито в Германия, а вторият – на испанец, който през 2012г. поискал помощи преди да си потърси работа.

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Интегрирайте си ги сега!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Никакви помощи за никакви граждани на страните от ЕС.
  Много правилно! Нали са нужни пари за пришълците…

  [email protected]
 3. 3 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  На местно ниво всяка държава може да си уреди проблемите с правото на получаване на социални помощи без общото ЕС законодателство да бъде засегнато. Ето защо някои мрънкания,че дори и рев / както в Британия / си е чист популизъм и отклоняване на обществено внимание от реалните проблеми и липсата на политическа воля за реформи....

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Честито на "братята" роми!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 4 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 284 Любопитно

  А ще забранят ли на гражданите на страни членки от ЕС, които работят в Германия, да си плащат там данъците за същия период и да получават необлагаем доход?

 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Нищо не казват за безработните извън ЕС. Да не компенсират едните за сметка на другите?

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  Германия обмисля отново- за кой ли път - да наруши правата на всички ЕС граждани на своя територия- за да продължи да извършва позитивна дискриминация на нелегалните имигранти от Африка и Азия- предимно мюсюлмани- който САМА извика за нископлатени работници за индустрията си

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не мога да разбера, защо в Германия предпочитат емигранти от замбия, афганистан и Ирак, пред европейците. Сигурно има някакво обяснение, но за мен е загадка.

 9. 9 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#8:"1107a"] Сигурно има някакво обяснение, но за мен е загадка.[/quote]
  Облъчват ги с марксистко-ултра-левашка пропаганда. Плюс, че постоянно им натякват, че всички източноевропейците са расисти, което автоматично ни прави животни.

 10. 10 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 395 Весело

  Разбрахте ли сега какво означава "Ще приемем всички!"?
  Баба Меркел пак ви изигра на карти - безработните търтеи иззад отворените граници вече няма да имат стимул да драпат за Дойчланд. А за германския бюджет пак ще са в пъти по-малка тежест от бежанците.

 11. 11 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всъщност, социални помощи не трябва да се дават на никого ей така, без да е работил. Нормално би било след определен период заетост, безработният да получава временна помощ - докато си намери нова работа. Останалото е насърчаване на паразитите и не води до нищо добро.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#8] от "1107a":

  Веднага ще ви дам две обяснения:
  - ЩЕ БЪДАТ ДОВОЛНИ С ПО-МАЛКО ЕВРА
  - чрез тях, като си ги обучат като кадри Германия разчита в перспектива да участва във възстановяване и съответно захапване на част от разрушените им икономики

  [email protected]
 13. 13 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Тогава ще плащат в пъти повече като го осъдят в Страсбург.

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#8] от "1107a":

  Много резонен въпрос !
  Според мен, същото ограничение обаче би важало и за тия от Африка, иначе би било свръхскандално ... изобщо, това с помощите е пълна тъпня !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#8] от "1107a":

  Мултикултурализъм. Ако повечето от прииждащите са европейци, лесно ще се асимилират и ще станат германци, докато ако са достатъчно различни, ще си създадат отделна общност. Това е новата тактика на културния марксизъм (всъщност колко да е нова, поне на 50 години е). Определени групи имат невероятно огромна изгода от това...

 16. 16 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1105 Весело

  На популзма се отговаря с популизъм, остава само да се разбере кой е ментето и кой оригиналът АХХААХАХАХХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  Нащо сиганор от Германия ще почне да се връща?

 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ами то иначе няма да има пари за "бежанците". Напълно разбираемо

  malart.blog.bg
 19. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#11] от "Erzsebet":
  Това правило трябва да важи и у нас?

 20. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 670 Гневно

  Айде да го разтуряме тоя измислен съюз. А германците, които така и така не раждат деца да се оправят. Да си внасят бангладешци, афганистанци да ги изнасилват сутрин обед и вечер, иркачани и друга па**ач. Популистки ход! Първо да си направят сметката къде ще са без работна ръка от по-бедните източно европейци, които съм сигурен, че се интегрират много по-бързо и по-добре от "любимите" им "бежанци".

 21. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#14:"роджър"]Според мен, същото ограничение обаче би важало и за тия от Африка[/quote]Напротив- в статията става въпрос за ЕС граждани, а не за чужденци в качеството им на кандидати за статут или вече получили статут! Получилите статут НЕ СТАВАТ ЕС граждани, а са с правен статут "постоянно пребиваващи чужденци" в държава- член на ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Любопитно

  Значи от ЕС не може от ИД мо0же така ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 24 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 431 Весело  Ангела иска да дава на новите германци от Сирия и Афганистан повече пари, за да имат повече дечица.


 24. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Любопитно

  нормално, дойчо не е длъжен да плаща социални помощи на всеки мангал дето му се изсипе от Монтана примерно

  бъдете сигурни че дойчо не иска и за бежанците да плаща, затова и меркел ще загуби следващите избори

  правото да дойдеш и да си намериш работа за да се издържаш и живееш нормално е едно, правото да дойдеш да паразитираш - няма такова право, и не разбирам повечето бг коментиращи какво се мусят, все едно ние тук с кеф плащаме за бежанците- сега си представете сичкото ром от източна европа да дойде у нас и да каже -давай ми помощи и да щрака с пръсти

 25. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "Логика":

  Нищо такова няма. Емигрантите извън ЕС никога не са имало право на социални помощи в Германия.

  Иде реч за случаите, когато нашенци още с пристигането си, се регистрират и почват да си живеят от помощи (ония извън ЕС досега не са имали и няма да имат и за в бъдеще такова право). Което си е проблем както и да го гледаш. И е нормално редовите немци да роптаят, щото това си е чиста проба поведение на пиявици.

 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#25:"carmello"]правото да дойдеш и да си намериш работа за да се издържаш и живееш нормално е едно, [/quote] С тази разлика, че това "едно" не е просто измислица, а текст от договорите за ЕС и за това от него произхождат правата на всички ЕС граждани на свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Не случайно ЕС трудов пазар е мобилен...ЕС договори са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за спазването от ВСИЧКИ държави- членки на ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobrich":

  То важи. Да си чул немец да получава социални помощи в БГ?

 29. 30 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Говори се само за емигранти от страни на ЕС и нищо за другите емигранти. Не е редно.

 30. 31 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Мен ограничението не ме засяга да получавам помощи за безработица, понеже съм над 5 години в Германия, работейки и досега не съм заявявал помощ при безработица. Смешното е, че безработицата и оттам големите социални разходи са причинени именно от социалдемократите, които искат неограничен брой бежанци, 20-80 млн. може да им са малко като бройка.

  "Изданието обръща внимание, че недоволството и споровете сред избирателите растат не само заради вълната от близо 1 милион души, дошли от страни извън Европа"

  1,2 млн. бежанци през 2015 г. само в Германия. В целият ЕС към 3 млн. Нелегално, без виза, и директно получават помощи за бежанци без "wenn und aber". За бежанците федералното правителство има пари, в размер на няколко млр.€-та, за заради бежанците останали без работа бивши работещи граждани от ЕС няма. И социалдемократите ми се наричат социална партия.

  Es muß Geld fließen!
 31. 32 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Това е кофти за тия дето смятат да живеят от помощи. Като разбира се е справедливо ако нямаш и 1 ден трудов законен стаж да не получаващ помощи.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Не мога да разбера, защо в Германия предпочитат емигранти от замбия, афганистан и Ирак, пред европейците.
  =========
  Често задаван въпрос.
  А в Русия единственото условие е да знаеш поне малко руски , но никой не тръгва натам . До коментар [#8] от "1107a":

  Bukalemun
 33. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"niakoi_si"]. Емигрантите извън ЕС никога не са имало право на социални помощи в Германия. [/quote] Това е невярно. Съгласно ЕС имиграционна политика, кандидатите за получаване на статут във ВСЯКА държава- член на ЕС получават ежемесечна издръжка във вид на осигуряване на храна, задължително здравно осигуряване и т.н. България плаща 500 евро месечно за издръжка на един такъв чужденец, който е кандидат за статут и тези пари идват не от ЕС, а от бг. държавен бюджет. Кандидатстването за статут е около 6 -8 месеца с всички видове обжалвания пред административен съд в България- и това - само за 1 / ЕДИН/ чужденец!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 35 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "thepirineagle":

  бла-бла-бла

 35. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Лошите британци успяха да постигнат промяна на европейското законодателство.... и сега дойчо тихомълком иска да се възползва.

 36. 37 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#11:"Erzsebet"]Всъщност, социални помощи не трябва да се дават на никого ей така, без да е работил. [/quote]
  Тука се говори не за социални помощи (те не могат да бъдат отказани) а за помощи за безработица. Демек, човек, който е работил, но по някаква причина остава без работа. Германският модел за помощ на безработни е много либерален. Бих им препоръчал българският модел.
  При германския модел помощи получават всички, които са упражнявали някакв труд - и самонаети и по трудов договор. При българския модел помощи получават само тези по трудов договор. Не помня колко време германския модел изискваше човек да е работил преди това, но и ако имаше срокове - те са символични. Докато българския модел изисква човек да е работил 9 месеца в последните 15 месеца преди уволнението. Като срока на получаване на помощи е в зависимост от стажа - от 5 до 12 месеца.
  Тази слабост на германският модел успешно се използва от нашенските тарикати (които не са само цигани). Формално се регистрират като самонаети и веднага се записват в бюрото по труда.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 37. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  В Германия живеят около 203 000 българи, като една четвърт от тях получават социални помощи.

 38. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#33:"eti"]А в Русия единственото условие е да знаеш поне малко руски , но никой не тръгва натам [/quote]
  А случайно да знаеш, че Русия е на второ маясто в света по емиграционен поток след САЩ? И то основно от твойте роднини от централна Азия.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 40 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А на местния пенер ще даваш? Лицемеркел, да внимаваш да не ти излезнем от съюзчето!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 40. 41 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#8] от "1107a":

  Е, само в Германия ли е? Що рев беше във Великобритания, как ще ги залеем, поляци, българи и румънци... такава истерия не съм виждал дори срещу тероризъм от ИД... в същото време са наводнени от пакистанци, индийци и криминални елементи от карибския басейн...

 41. 42 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Паразитите ви налазиха.Сега ще трябва дегазация.По едно друго време имахте друг подход,ама нейсе.....

 42. 43 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  ей колко ги разбираш- на т.н. бежанци може да не им се полагат соц.помощи като за граждани на ЕС, но си получават помощи за бежанец +детски+ езикови куросве+ актуалните на последък в германия курсове, в които им обясняват,че не е редно като ти се дое*** да хванеш и да изнасилиш първата срещната на улицата (демек цивилизоват ги, но ще струва много и ще отнеме 200-300 години). Не си мисли,че тарамбуките се самоиздържат в Германия, те не са отишли там за това.

 43. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "soulripper":

  В статията някъде да е ставало въпрос за бежански помощи?

 44. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "soulripper":

  Апропо на бежанец не можеш да откажеш помощ, това е по международно законодателство и немците и да искат не могат да го забранят.

 45. 46 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#25:"carmello"]правото да дойдеш и да си намериш работа за да се издържаш и живееш нормално е едно, правото да дойдеш да паразитираш - няма такова право,[/quote]
  Значи Германия иска да вземе само квалифицираната и високообразована работна ръка от България и Румъния, а останалата част да си стои в гетото? Демек да си напазарува месо без кокал. Не е честно България да е само донор. В България безработицата е 10 %. Ако Германия иска всичко да е справедливо и честно трябва да допусне до трудовия си пазар 100 х. български работници и 10 х. безработни от България.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 47 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Приветствам! Това е стъпка в правилната посока!

  Но не ми се вярва, че ще могат да го приемат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#34] от "Логика":

  В статията не се говори за този тип помощи, те са си за бежанци. Иде реч за помощи за безработица.

 48. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  [quote#38:"Роси"]В Германия живеят около 203 000 българи,[/quote]

  До коментар [#38] от "Роси":

  Това са хората без германско гражданство.
  Сигур има още толкова с германско гражданство, който изпадат от списъците на българите влизайки в списъка на германците.

 49. 50 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#4] от "hamilton F1":

  Честито на нас! Сега като се приберат всичките в България, ще трябва ние да ги храним

 50. 51 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Повечето от тях са повече от 5 години в Германия. Това изобщо няма да ги засегне.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 51. 52 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Е да, но във форума с повод и без повод все срещу бежанците се плюе, щом пък има и Германия в заглавието никой не чете статията, а директно започва да коментира...

 52. 53 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#50] от "sashkov":

  Защо не, нали са българи, християни, интегрирани...

 53. 54 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "slan777":

  Няма да могат да го приемат това.

  Те не могат да екстрадират 100 мигранта, пък като ли да приемат подобен закон.

  Единственото притеснително в случая е, че Германия се опитва да се направи атрактивна само за бежанци / мигранти от Близкия Изток. То това става очевадно, когато човек се опита да се разходи в някой по-голям град.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 54. 55 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Помощите развращават, когато се раздават 'на калпак', без разумни критерии и правила.
  Да помогнеш на някого е добре, но да го носиш на гръб години наред, а той да си бърка в носа е друго нещо.
  Системата за социален разврат на електората е естествено поведение на политическите партии в опитите си да управляват. Разбира се, това го правят с общите пари. Взимат от едни и дават на други за да спечелят гласовете им.
  Народът ни и по този повод има чудна поговорка: "с чужда пита помен прави".
  Този модел придоби чудовищни размери в Гърция. Резултатите са налице.

 55. 56 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobrich":

  Подобно правило би трябвало да важи във всяка държава, освен ако икономиката умишлено не се самоубива
  Човек, като гледа куче, го обезпаразитява, нали? И каишка против паразити му слага, за да не го налазят. Докато в социалистическа Европа всички виждаме какво се случва - кучето бива санкционирано, а паразитите - угоявани.
  В България е данъчен рай, нали още има нисък, плосък данък? При цялата черна икономика там, не знам откъде намират пари за помощи.

 56. 57 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Маргиналните прослойки и без това са свръхкомплексирани, че не притежават благата на образованите работещи, висококвалифицирани.
  Ако им се спрат помощите, само на 0.005 процента да им хрумне, че като нямат пари, по-добре да се взривят в метрото, щетите ще са много по-големи. Примери-вижте Париж и Брюксел, и младежите, родени там, които от злоба, че нямат, и с малко вкарани бръмбари в главата преобърнаха живота на цели държави.
  Помощите са един вид подкуп за бездарния и мързеливия да се придържа към социално приемливо поведение.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 57. 58 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Добра идея, но целта, с която се прави е да се запушат устите на недоволните немци и да не мрънкат срещу чаршафосаните си, нови "сънародници"...
  Това ако не е лицемеркелна политика, здраве да е...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 58. 59 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Прави са си германците!

 59. 60 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всички социални помощи трябва да бъдат прекратени, и всички социални програми спрени. Това е наи голямата причина ромите в БГ да не работят. Ако искаш да помогнеш на един беден и безработен човек, наи доброто нещо което можеш да направиш е да не му пречиш да си намери работа. Как пречи правителството на бедни хора да си намерят работа? Ами примерно минимална заплата която казва на безработните и бедните - ако труда ви не струва колкото е МЗ, не ви позволяваме да работите, ето този закон премахнете.

 60. 61 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 262 Любопитно

  [quote#8:"1107a"]
  Не мога да разбера, защо в Германия предпочитат емигранти от замбия, афганистан и Ирак, пред европейците. Сигурно има някакво обяснение, но за мен е загадка.[/quote]

  До коментар [#8] от "1107a":

  Отговора е лесен .
  За пришълците от Замбия, Авганистан и Ирак германските работодатели не са длъжни да им плащат минималната почасова ставка а могат да ги наемат и на "черно" и това е изгодно на германците.
  За гражданите от ЕС това е не възможно !!!

 61. 62 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Меркел защо ги канеше до сега

 62. 63 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 514 Весело

  а защо се интересуваме от социалните помощи на други държави ? да не би да влагат /пенсионните си фондове/ в нашата силно крадлива икономика ? или нашенци ще орежат социалките на братята роми / да, ама няма избиратели/ ако не работят , май се търси мотив за увеличение на данъците , или начин за изтупване джобовете на работещите

 63. 64 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "je suis Panama":

  ++++++

  канех се да напиша подобни неща че повечето тук плямпат на общо основание, коментара е в десетката

 64. 65 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Гневно

  Отново ще дадат по-добър статут на пришълците, от колкоот на Източно Европейците!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 65. 66 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Значи за европейските имигранти няма, а за имигрантите от Азия и Африка има, а? И това ми било европейска държава - глупости!
  И в тази връзка любимият ми виц:
  Една сутрин Щирлиц влиза при Мюлер, ĸoйтo е в ужасно настроение.
  – Kaĸво cтaвa г-н гpyпeнфюpep? Дa нe би pycнaцитe дa ca cтигнaли вече дo Бepлин?
  – Cтигa c глyпaвитe шeги Щиpлиц! Cънyвax ужасен cън – cънyвax Гepмaния пpeз 2015 г.!
  – И?!? Bce oщe ли e тoлĸoвa злe?
  – He e тaм paбoтaтa, Щиpлиц! Πpeдcтaвeтe cи – ĸaнцлepът нa Гepмaния e бaбa, миниcтъpa нa външнитe paбoти e пeд*pacт, в зaвoдитe нa Дaймлep-Бeнц paбoтят тypци, Гepмaния oпpoщaвa дългoвeтe нa гъpци и иcпaнци… Bмecтo фaĸeлни шecтвия имa гeй-пapaди, плaщaмe пapи нa eвpeитe и изпълнявaмe пpeпopъĸи нa aмepиĸaнcĸи нeгъp!!! B Kpeмъл имa фaшиcти, a в Paйxcтaгa – нe, Pyсия вoювa c Уĸpaйнa, a Гepмaния – пpeдcтaвeтe cи Щиpлиц – Гepмaния yгoвapя Pycия дa нe вoювa!!!

  „Bepнo, гoлямa пpocтoтия“ – пoмиcлил cи Щиpлиц.

 66. 67 Профил на shakespeare
  shakespeare
  Рейтинг: 5 Любопитно

  До коментар [#8] от "1107a":

  Накратко причината е в основно в образованието...
  Колкото и да плюят в доклади и статии страните от източна европа едно нещо не може да се отрече в тази част на света повечето хора се стараят да получат добро образование и да научат повече от един чужд език. Като добавите към това и евтиното образование и се стига до голям процент хора с висше образование.

  Когато такива хора се заселят в богати страни, те имат добър потенциал и претенции да са част от т.нар средна класа. Проблемът е че това не се харесва, особенно в западна европа: създава напрежение на пазара на труда тъй като конкуренцията за хубавите работни места става по-голяма, а и хората от източна европа по-лесно се съгласяват да работят на по-ниска заплата и това им изглежда нормално; но пък във Великобритания например е нормално ако завършиш хубав университет с дипломата да получиш напомняне от банката, че дължиш заем колкото за един апартамент.

  В Германия все още го има оня шувинизъм и разбиране за класа, там предпочитат турци, сирийци и т.н. тия хора чистят офиси, през деня работят като келнери - немците биха стояли безработни, но не биха работили такава работа... ако си немец е работил такава работа (след дипломирането си) най-вероятно няма да бъде нает на по-хубава работа за доста дълго време.

  Накратко, немците търсят черноработници по груби изчисления икономиката им има нужда от около 17 милиона души за това... иначе неизбежно ще забуксува.

 67. 68 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich": [quote#17:"dobrich"]Нащо сиганор от Германия ще почне да се връща[/quote]
  =повече убийства за да вземат пенсията на старица, като тези във врачанското село Малорад!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 68. 69 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Либералната политика на г-жа Меркел доведе до задънена улица. Отдавна е трябвало да помислят за рестриктивни мерки спрямо тарикатите, ползващи помощи в Германия. Нащите и румънските мангали ще останат без пари.Преди време четох за един драстичен случай на получаване на помощи във Франция. Някакъв абориген от бивша френска колония получавал помощи за 95 деца, които имал от различни жени. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

 69. 70 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "thepirineagle":

  Тези глупости минават само за пред 'Дневник'. Фактите са, че всяко индивидуално 'уреждане' на проблема с помощите за безработни, което прави да факто разлика между такивата на база националност, си е юридически и политически проблем според законодателството на ЕС. И точно щото е така когато Великобритания го повдигна се точиха дни преговори, в които най-гласовити и недоволни бяха точно държави, чиито граждани имигрират във Великобритания. Тъй че хайде моля да се поспрете с перманентните пасивно-агресивни и фактологично неграмотни отпратки по адрес на конректни страни членки на ЕС.

 70. 71 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Германците облагат бизнеса с най много данък за да има за социални грижи и пенсии докато разни други страни имат плосък данък от 10% и парите на пишман бизнесмени стоят в банките

 71. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Весело

  Манговците от ЕС няма да имат достъп до социалната система на Германия, но манговците от Сомалия, Афганистан и т.н. ще имат. Честито на печелившите!

 72. 73 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "je suis Panama":

  Когато България осигури работа и конкурентно заплащане за такавата, тогава може да се говори за честно. А честно ли е един университетски преподавател в СУ да е с 500 лева заплата, например? И що честността се разглежда само от гледната точка на държавата, но не и от тази на отделния човек?

 73. 74 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Крайно време беше тази мярка да бъде приложена към хилядите мързеливи неграмотници, скитащите се лузери от западналите райони на Източна Европа и крадливи мърляви цигани от Румъния, България, Словакия и Унгария.Вчера някъде прочетох, че към края на м.Март на помощи в Германия са над 60 хиляди български граждани. Като ходя в Саксония при моите приятели-пенсионери от Дрезден и Лайпциг се чувствам неудобно, като видя по кръстовища, по площади, по гари, паркове и къде ли не шкембести мургави, брадясали и вмирисани аутсайдери научили по някоя дума на немски да просят или дотягат с разни амбулантни стоки.

 74. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Никакви помощи за никакви граждани на страните от ЕС.
  Много правилно! Нали са нужни пари за пришълците… [/quote]
  +++++
  Точно това се канех да напиша. По принцип аз одобрявам, от помощтта на една социална система човек трябва да се ползва след като е допринесъл за нея, иначе доста лапачи ще се накачат на клонката. Така че 5г си е нормален срок, да поработи, да внесе в нея и тогава да ползва. Аз бих въвел още едно ограничение да ползва примерно не повече на 150% от внесеното за да няма източване.

  Обаче защо тези принципи не важат и за "бежанците"? Като си го зададе този въпрос и човек почва да си мисли, че нещо друго стои зад тази "грижа" за социалните фондове.

  Да не би просто тези прехвалени европейци да ги е страх от конкуренцията на евтиният квалифициран труд на източноевропейците? И така тихичко да заобикалят принципа "свободно движение на стоките и хората". На стоките си остава /техните стоки/. Но за хората бариера. Отново добре познатото западно лицемерие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Голем праз. Бай Мангау прави по 100 еврака на ден от бране на празни шишички - http://www.welt.de/vermischtes/article154748598/Keine-Arbeit-Kein-Geld-Alles-Scheisse.html

 76. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Всъщност това на Меркел е типичен кризисен PR. Оплеска се до ушите с този 1 млн афроараби който им натресе на главите и трябва срочно да измисли нов враг към който да насочи недоволството. И ето ги източно европейците, те са виновните.

  Още повече, че държавите им не искат да превият врат пред новият фюрер в пола, да ги ударим за отмъщение. Ще последва една кампания за оплюване на източноевропейците виновни за всичко и покрай нея ще се позабравят изнасилниците от Кьолн.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#63:"rossen4i4o"]

  а защо се интересуваме от социалните помощи на други държави ?[/quote]
  Защото ни оплюват, Източна Европа им била виновна за проблемите, не десетките милиони мюсюлмани които си внесоха. И защото решението е определено дискриминационно, отнася се само за граждани на ЕС но за тези извън нея нито дума. Което е пълен абсурд и напълно в дисонанс с мрънканията на Меркел че не сме достатъчно солидарни с нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 78. 79 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#34:"Логика"]България плаща 500 евро месечно за издръжка на един такъв чужденец[/quote]

  това не са пари по смисъла за който се говоро в Германия- тоест за обещетение за безработица, освен това от тия 500 евро в Бг на самият мигрант се дават 100, другото потува по некви незнайни канали, като купуване на 2-3 тона салам за 20 лева килото, нали....

 79. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  [quote#79:"carmello"]в Германия- тоест за обещетение за безработица[/quote]

  До коментар [#79] от "carmello":

  Обезщетението за безработица е вид застраховка и се полага в продължение на една (1) година на всеки, който е работил по трудов договор минимум една (1) година и съответно е плащал вноска.
  Това, което искат да ограничат са безусловните социални помощи, които получава всеки, който няма доходи, няма безработни, няма собственост.

 80. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Както съм писал и преди, "балканците" и "сирийските бежанци" ще бъдат използвани като повод, държавите да прецакат родните поколения "постоянно-безработни"... От една страна, политиците усещат, че с отглеждане на поколения вечно безработни на социални помощи няма да се получи бюджет и икономика, от друга страна обаче тези на социалки са много и вота им е силен, та ще трябва някакъв външен стимул за обществото, че да започнат да прецакват социалните хранилки. Гледам, че ще го правят на парче — днес ще прецакат тарикатите от ЕС, утре част от родните тарикати, в други ден и другата част, а накрая ще пуснат по пързалката и "сирийските бежанци", които са най-лесни заради заплахата от депортиране...
  Проблема е, че нашите политици не се усещат и не се възползват от ситуацията, а накрая ще ни налазят европейските тарикати, а тях няма как да ги спрем с бодлива тел на границата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 82 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Става все по изгодно да не си гражданин на ЕС!

 82. 83 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Весело

  важно е да храните римляните от сирия и прочие...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 83. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Стига сте ни третирали като роби. Кой нареди на България да спре да развива тежка промишленост, химия и машиностроене, а да наблегне на селско стопанство, туризъм и лека промишленост. Трябвало от производител да се превърнем в пазар на стоките произвеждани от Германия. Иначе нямало да ни приемат в ЕС. КОЙ беше госпожо Меркел? Не беше ли германеца Ферхойген? Заради това нищожество си нарязахме производствените предприятия и изнесохме децата си при вас. Днес ни казвате, че при вас трябвало да идват само умни и образовани младежи и красиви момичета. Индианците да си ги прибираме. Брей, че сте хитри!

 84. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Много й дойде на танте Меркел, време е за пенЦия!!! Почва да тираира глупости.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 86 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 528 Неутрално

  социалните помощи не трябва да се дават в пари, а само в купони за супермаркета. без възможност да се харчат за алкохол и цигари.
  евентуално тока и парното ти плаща малко държавата и толкова.

  никога пари на ръка.

  Ти за мен си Мики Маус!
 86. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  За неразбралите-това се прави с цел да се ограничи наплива на цигани в Германия.Основно от България и Румъния.Защото в градове като Дуисбург вече са вдигнали ръце от тях.Естествено няма как да ограничат достъпа до помощи само на циганите затова всички отиват под ножа.И никакви бежанци не могат да се сравнят по зулуми с циганите,които и в Германия си живеят в мръсотия,шумни караници и слушане на шумна музика,кражби,просия и така нататък.

 87. 88 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някой май е сбъркал помощ за безработни със социални помощи. Не знам дали германската министърка или авторът (евентуално преводачът) на статията. Помощта за безработни се получава като резултат на задължителна застраховка, която се удържа от трудовите възнаграждения на работещите и от работодателя. Всеки който е работил минимум определено време има право на тази помощ без разлика на гражданство. Да се откаже такава помощ при налични плащания на застраховката е просто противоконституционно и не може да издържи съдебен спор дори в Германия, да не говорим за Страсбург.
  В текста на статията се говори обаче сравнително ясно за мерки срещу така наречения социален туризъм в ЕС. Дадени са и типични примери на хора, които никога не са работили и не могат да имат право на помощ за безработни, но получават социални помощи. Това вече е друга история, но все пак си остава неприятното впечатление, че се ограничават права на граждани на ЕС в полза на разни пришълци, дошли с единствената цел да цицат държавата.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 88. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 89. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#88] от "Wagner":
  Учуден ли сте,че немците предпочитат бежанци пред цигани?Ами поживейте в близост до циганска махала и след това няма да се чудите защо немците не искат цигани.

 90. 91 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  няма да има помощи за европейците за да има подарени коли, пари и жилища за нашествениците..

  Откъде се намериха такива идиоти в тази Европа бе.. откъде..

 91. 92 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ЗНам, че е трудно, но все пак не е зле Дневник да се опита да се информира преди да пише глупости. В Германия безработните пари не са социални помощи, а резултат от застраховк за безработица, която всеки нает работещ плаща. Така, че ако българите са работили определено време в Германия (май беше две години) и са плащали тази застраховка, то те имат право на пари за безработица. Друго нещо са социалните помощи, които Германия иска да ограничи. В Германия има такава нужда от работна ръка, че немските наивници си помислиха, че арабите бягат в Германия за да работят. Но сметките на немците излезнаха криви и те полека-лека почнаха да стоплят, че са си натресли поредните хрантутници.

 92. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#89:"Добрин Велков"]Идеята е добра.[/quote]
  Шегуваш ли се?Сега всичкото "братя роми" дето са на социални помощи в Германия ще се прибере в България.И познай дали ще почнат да работят.

 93. 94 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Апропо- доста е съмнително какви бежанци има в Германия. Особено тези- най- ваклите- от Африка- какви ли бежанци са?

  Както и да е...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 94. 95 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 496 Неутрално

  В момента "злоупотребите" са предимно от цигани, които идват сезонно. Пътят до тези лесни пари не е никак приятен и е пълен с много натиск, откази и туткане от страна на службите. Трябва да си тотален непукист, за да го направиш. Нормален човек, който иска да се развива няма да тръгне по този път. След няколко месеца ще си е намерил работа. Но дори тези цигани, които са отработили пътеката не предствавляват някакво значимо бреме за бюджета.

  Така, че това е превантивна мярка. Явно се очаква още икономики в ЕС да гръмнат, а други да затънат още повече (да се готви България!). Може би се очаква и розовите времена в Германия да поотминат съвсем скоро. Съвсем леко повишаване не безработицата би имало много по-голям ефект от всякакви цигани.

 95. 96 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#80:"Ф.Нинов"]Това, което искат да ограничат са безусловните социални помощи,[/quote]

  така де, аз това имах предвид, може би съм го написал неясно

 96. 97 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#96] от "carmello":

  Да правилно си го казал!
  На мен ми е убегнало от погледа "не"-то

 97. 98 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Правилно, който ще ходи в Германия
  да работи ако има право на това.
  Който няма 3 мес. и вън.А пришълците
  като свърши войната обратно.Тези
  кито не са от Сир., Афган.и Ирак
  веднага цурук !!!

 98. 99 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#87:"mushashi"]И никакви бежанци не могат да се сравнят по зулуми с циганите,които и в Германия си живеят в мръсотия,шумни караници и слушане на шумна музика,кражби,просия и така нататък.[/quote]

  Не съм сигурна, че е точно така. Нашите просят и са шумни, но онези правят едни други бели, с които и службите не могат да се оправят.
  [quote#87:"mushashi"]ограничи наплива на цигани в Германия.[/quote]
  Доколкото знам, в Германия има около 60 000 български роми. Това е просто капка в морето в сревнение с другите малцинства. Едва ли таргета са ромите. Тази идея е просто опит да се спре електората да гласува за АФД и си е чиста пропаганда, тъй като на практика подобен закон не може да бъде приет - това е дискриминация, откъдето и да го погледнете.

  Лично аз бих се радвала да го приемат тоя закон, но няма да стане. Ако наистина се стигне до подобно нещо, това ще означава, че Германия се готви за ново нашествие от бежанци - може би от Африка.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 99. 100 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#90] от "mushashi":

  Вие виждали ли сте, какво се случва в близост до бежанските лагери в Германия?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK