Лавров: Стратегията ни е Русия да е самодостатъчна

Лавров: Стратегията ни е Русия да е самодостатъчна

© ReutersВече се надяваме единствено на себе си, за това си имаме всичко. Слава Богу, Господ и предците ни са ни оставили страна, която е самодостатъчна. Сега ще работим така, че при всички обстоятелства да не изпитваме никаква потребност от това, което до неотдавна купувахме само в чужбина. Повтарям, това е нашият стратегически курс."


Така руският външен министър Сергей Лавров отговаря на въпрос дали се надява скоро да бъдат отменени санкциите срещу Русия.


В интервю за шведския вестник "Дагенс Нихетер" той веднага уточнява, че този курс не означава стремеж към изолация или автархия. Но подчертава още веднъж тезата си: "Ако и когато нашите западни партньори решат да се върнат към нормално поведение, то за нас това ще са допълнителни възможности за растеж и развитие на сътрудничеството. Но за всички основни неща вече ще разчитаме само на себе си".
В разговора, публикуван и на сайта на руското външно министерство, Лавров казва още, че стремежът към самодостатъчност в икономиката "съвсем не означава, че ще прогоним чуждестранните компании", но и Русия няма да прави бизнес според условията, които диктувал Западът.


"Външната ни политика също ще бъде различна, тъй като абсолютно невъзможно е да продължаваме, както преди. Това е невъзможно, защото на Запад, в Европейския съюз и в НАТО разбираха това само по един начин – всички сме длъжни да станем като тях", обяснява външният министър.


Примерът, който Лавров дава, е свързан с правата на човека. Според него на Запад отношението към този въпрос "еволюира в посока на вселенска всепозволеност", което противоречало на "фундаменталните основи на нашата култура, основана на православната религия, на християнството".


В интервюто той говори за това, че Русия и Европа са взаимно необходими "заради самите себе си". Аргументите му са основно, че има бъдеще за бизнес между ЕС и Евразийския икономически съюз, в центъра на който стои Русия. Лавров добавя в тази линия и Шанхайската организация за сътрудничество, в която членува и Китай, "а скоро там ще бъдат Индия, Пакистан, Иран, а това вече са съвсем нови пазари".


Лавров: Стратегията ни е Русия да е самодостатъчна

© Reuters


Лавров смята, че икономическите отношения със Запада са станали жертва на идеологии, геополитически сметки и планове. Той дава пример с кризата в Украйна и как ЕС не се вслушал в предупрежденията на Москва, че Киев вече има безмитна търговия с Русия и асоциирането с ЕС ще накърни руски икономически интереси.


"Не искаха да ни чуят. Виктор Янукович още през лятото на 2013 г. изрази пред ЕС съмненията си, видя последиците за търговията на Украйна с Русия и предложи да се почака. И знаете ли какво му казаха? Това не е публикувано, но е факт. Казах му, че ако не подпише, ще подпише друг украински президент. Това беше причината, предлогът, използвани за държавен преврат. Това е такова икономическо високомерие – както кажем, така и ще стане. (...)


Когато Евросъюзът узрее за равноправен диалог с уважение към партньора, без ултиматуми, без каквито и да е мерки за принуждаване, ние само ще се радваме на това, понеже съм уверен, че сегашният исторически период няма да е продължителен, защото сме обречени да живеем заедно (...) и в днешния свят ЕС и Русия отделно не могат да бъдат напълно конкурентоспособни."


Лавров използва възможността да критикува канцлера Ангела Меркел, че не действа "по немски", защото "германският бизнес съвършено не желае политиката да определя пътя на развитие на руско-германските отношения в ущърб на интересите на икономиката и бизнеса".


"Когато преди няколко години започна истерията по повод това как Русия реагира на въоръжения антиконституционен преврат и завземането на властта в Киев от национал-демократи, Меркел заяви, че в тази ситуация в отношението към Русия политиката трябва доминира над икономиката. Честно казано, това не беше по немски. Немците обикновено са прагматични хора, обичат всичко да е ясно и логично. Повтарям – станалото, станало. Нашите европейски партньори ще си вземат решенията, но ЕС, разбира се, ще се движи в посоката, в която поиска да тръгне Германия."


Лавров: Стратегията ни е Русия да е самодостатъчна

© Reuters


На въпрос за страха на трите балтийски републики "от големия източен съсед", Лавров ги оценява - и особено Литва - като "най-агресивното русофобско ядро, което принуждава НАТО, използвайки принципа на консенсуса, да върви по стабилен антируски курс".


"Тръгнаха си (от СССР) с добро, със запазване на контактите. За това никой не видя и не чу никаква благодарност. Нещо повече – започнаха да говорят, че СССР ги "насилвал, използвал, експлоатирал". И сега болни хора вадят някакви сметки за 185 млрд. евро не знам за какво. Затова, че създадохме там промишленост, модернизирахме икономиките им, влагайки на глава от населението много повече, отколкото непосредствено в РСФСР? Смятам, че това вече са хора с непоправима психика."


В разговора за отношенията с НАТО руският външен министър припомня, че Москва винаги е била против разширяването на алианса на изток и особено против разполагането на военна инфраструктура близо до границите ѝ.


"Още Ото фон Бисмарк е казвал, че във военното дело намеренията не играят никаква роля, главното е потенциалът. През цялото време ни говореха, че в НАТО нямат никакво намерение да предприемат мерки в ущърб на сигурността на Русия. Но ако няма намерения, а инфраструктурата е буквално на прага ни, то вероятно трябва да правим заключенията си не на базата на намеренията, а на това, което виждаме с очите си. Когато сега казват, че Русия е започнала опасно да действа в близост с НАТО, това е просто нечистоплътен опит всичко да бъде обърнато с краката нагоре."


Лавров смята, че алиансът вече е нарушил Основополагащия акт от 1997г. за отношенията НАТО-Русия, където е казано, че не бива да има постоянно разполагане на съществени бойни сили на територията на новите членове.
"Границите на НАТО пълзят към нас. Имаме такъв афоризъм: "За да разбереш отношението към обкръжаващите, първо трябва да разбереш защо са те обкръжили". Сега с това се занимаваме."

Ключови думи към статията:

Коментари (732)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Точно така и трябва да е!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 2. 2 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 372 Весело

  Петата колона на янките в България могат да започнат плюенето. Русия е любимата им тема...

 3. 3 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  стратегия на силния и независимия

 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Хайде бе!
  Кога ще подшушнеш на Путя, да върне изходните визи за руснаците?
  Плажа на слунèвия Магадан е достатъчен!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Доста сте заграбили от съседите си, никой не ви е оставил нищо даром..

  Марс е изконна Американска територия!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1408 Весело

  Идеите на Ким Ир Сен ще пребъдат

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  [quote#4:"lone_wolf"]слунèвия [/quote]
  слънчевия

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  "Господ и предците ни са ни оставили страна, която е самодостатъчно."
  Че вие откога вярвате в Бог.

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В глобалния свят никой не може да си е самодостатъчен.Най-малко Русия в момента!

  Tony
 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1408 Весело

  [quote#3:"l1"]стратегия на силния и независимия [/quote]

  театър за популацията населяваща суровинния придатък на Европа ... миниманата заРплата в рАссия премина ли 80 Евро, след мощното укрепване на рублата

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Има една икономическа теория, една страна да е самодостатъчна трябва да има поне 300 млн. жители. Русия с техните 140 млн. къде е тръгнала?
  Освен това Русия е конкурентна (дали?) в много малко области. Производителността на труда е малко над средно световните показатели и до 4 пъти по-малко от развитите икономики. Нещо чичо Серьожа ги говори едни.

  Миша
 13. 13 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Каква русия, не беше ли някаква федерация сегашният ссср? Русия я ликвидираха от картата преди има няма 100 години и от тогава само мъка и простотии. То неслучайно на власт там от 100 години са само сатанисти.

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#2] от "Феникс":

  Тоя път, няма да има "ножки Буша"!
  И това между "ножките", ви е достатъчно!

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#0:"Лавров"]Това е невъзможно, защото на Запад, в Европейския съюз и в НАТО разбираха това само по един начин – всички сме длъжни да станем като тях", обяснява външният министър[/quote]Така е. навсякъде вече става едно и също на Запад. Русия може да си произвежда всичко и вярвам, че ще го постигнат.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  Доста глупаво желание!
  Невъзможно е да си самодостатъчен/откъснат от широкия свят.
  Помня, че на времето кандците бяха толкова напред в хокея. Заради този факт решиха, че няма нужда да играят хокей с другите страни и си заиграха самостоятелно.
  По-късно когато решиха да се включат във световното по-хокей, се оказа че са изостанали толкова много, че редовно губеха от чехите и руснаците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ми връщай дъщеря си от прогнилия запад, бе, щом сте си самодостатъчни ...

  it comes from inside, just listen ...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Интересно що като са самодостатъчни, колите, техниката им, уредите им, телефоните им - все западни. Аз нямам нищо против да се изолират изцяло и да не пускат мужиците навън въобще - би било чудесен такъв вариант. Лошото е, че все ги влече към чужди територии, явно им е малка Рассията.

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Грешна стратегия, нито една държава не може да е самодостатъчна, дори и група от държави не може да е самодостатъчна. РФ ще продължава да изостава във всякакво отношение, и накрая ще се разпадне както се разпадна преди време СССР, само дето народа ще страда.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#1:"АБПФК"]Точно така и трябва да е! [/quote]
  Ти преди да напишеш това стана и скандира "КПСС-БКП, КПСС-БКП,КПСС-БКП, ВЕЧНА ДРУЖБА, УРААА", или го направи след като изпляка тази...умнотия?!?

  И да не забравиш да изпълниш задачата: 'Фъргаш западняшкия си комп (произведен в Китай, ама с пиндостанска технология и 'ноу'хау) и си купуваш рАсийски такъФ, с рАсийски прАцесори! И ще пропишеш в нета през 2525, if man is still alive!
  До коментар [#1] от "АБПФК":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#15:"АБПФК"]Русия може да си произвежда всичко и вярвам, че ще го постигнат. [/quote]

  Може ми, това руски компютри, руски телефони, руски прахосмукачки и разбира се - красивите руски коли. Наводнили са пазара с тях, избиват се хората да ги купуват.

 25. 25 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 372 Весело

  [quote#13:"_tsiki_"]То неслучайно на власт там от 100 години са само сатанисти. [/quote]
  Тцъ, тцъ, тцъ, явно бъркаш Русия с една отвъдокеанска държава, дето се е разпищолила из целия свят!

 26. 26 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#18:"Kalin"]ми връщай дъщеря си от прогнилия запад, бе, щом сте си самодостатъчни ... [/quote]

  Кремълската хунта е така - нека народът да е самодостатъчен и простият мужик да свива колана и да обвинява за всичко Запада и САЩ. Вождовете и техните деца обаче могат да се потопят в капиталистическия западен ад и всичките му благинки, те пак за народа го правят, да не си помислите нещо ?

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Като искаш да е самодостатъчна, какво търсят твоите войски в Донбас и Сирия ? Господ, в който вашите управници не вярват, наистина ви е дал достатъчно, но вашето лентяйство, пиянство, лакомия и прахосничество ви кара да гледате все в чуждия двор. Половин век Източна Европа ви хрантути и пак се провалихте, сега се борите за остатъците от Союз нерушимий и за сирийската пустиня.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":


  [quote#22:"Мойше! Толкоз!!!"] 2525, if man is still alive! [/quote]

  Зейгър анд Еванс! Велика песен!

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#15:"АБПФК"]Русия може да си произвежда всичко и вярвам, че ще го постигнат. [/quote]

  А ще се пръкне ли някакъв нов Мичурин да селектира студоустойчиви сортове тропически плодове?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 31. 31 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Весело

  [quote#20:"antirubladjiq"]Интересно що като са самодостатъчни, колите, техниката им, уредите им, телефоните им - все западни[/quote]Искаш да кажеш- китайски. А за колите, западни фирми имат заводи там.

  [quote#20:"antirubladjiq"]Лошото е, че все ги влече към чужди територии, явно им е малка Рассията[/quote]Дай пример за "чужди"?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Това трябва да е цел на всяка страна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Абе каква е тази самодостатъчност нито е лиебртарианско нито е за начетените умници учили глобален мениджмънт!???
  Друго си е да им дават техните си рубли за концесии и руснаците да си дават петрола , диамантите,редките метали ,хайвера, дървесината и рускините безплатно !
  Ние от 27 години това правим и ставаме все по европейци и демократични или не беше така?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#23:"Краде ми се мили мой!"]Ама как така бе Лавров!?
  Вие трябва да сте суровинен придатък, на мериканците и европейците!Иначе ще ви спретваме Майдани до дупка! [/quote]

  Те понеже сега не са придатък на нефт, газ и евтини жени, нали, каскет ?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "l1": България е малка държава. Русия заема 1/6 от планетата. Защо сравнявате България с русия, въпреки, че в момента в България средната работна заплата май е по-висока от средната работна заплата в русия? Ако България имаше находища на диаманти, петрол и газ в количествата, които има русия, ние щяхме да бъдем икономическия център на ЕС. А русия какво направи със своите природни богатства? Защо масово руснаците са бедни - доста ПО-БЕДНИ от българите?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#22:"Мойше! Толкоз!!!"]И да не забравиш да изпълниш задачата: 'Фъргаш западняшкия си комп (произведен в Китай, ама с пиндостанска технология и 'ноу'хау) и си купуваш рАсийски такъФ, с рАсийски прАцесори! И ще пропишеш в нета през 2525, if man is still alive[/quote]Ми щях да пиша на "Правец", ама демократите всичко попиляха. До което се докоснаха, стана за скрап!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#22:"Мойше! Толкоз!!!"]през 2525, if man is still alive[/quote]

  Мойше, ти си подозрителен! От къде я знаеш тази песен?
  Ама ти дойде на ум баш на място!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 40. 40 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#15] от "АБПФК":

  Днес четох, че россаквакултура е увеличила загубите си с 3.3 пъти. Представяш ли си??? А дори не е необходимо да сеят, садят или да измислят процесори или софтуери. Само влизаш в морето, вадиш риба без пари и продаваш за пари. Толкова за самодостатъчността

 41. 41 Профил на Vodnokon4e
  Vodnokon4e
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Тогава червените калошници-галошници, за да си предават мненията във форума на "Комсомолска правда" ще трябва да се върнат на любителски радиопредавания и системи за ранно оповестяване. Айде, може и с морзова азбука. Мъка, мъка...

 42. 42 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#33:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] руснаците да си дават петрола , диамантите,редките метали ,хайвера, дървесината и рускините безплатно ! [/quote]

  Те и сега ги дават, трол. Всъщност добре описа какво изнася Рассия - суровини и рускини. А, и едни там оръжия.

 43. 43 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#29:"lone_wolf"]До коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":

  2525, if man is still alive! - цитат на коментар #22 от “Мойше! Толкоз!!!”


  Зейгър анд Еванс! Велика песен! [/quote]
  Indeedhttps://www.youtube.com/watch?v=izQB2-Kmiic

  За туй регистрацията в дневник е мусаа2525!

  До коментар [#29] от "lone_wolf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 44. 44 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 397 Весело

  Ма няма лошо, другарю Лавров, чистосърдечно ви пожелавам успех, но с две маалки допълнение. В това ПучХе, дето ще строите, да оставите всичките ви съседи и света като цяло, на мира и да разберете най-накрая, че никой не иска да ви завладява, прави като него, краде нефта, златото, диамантите и т.н. Стойте си строго в собствените граници и правете каквото си искате. Успех!

 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Любопитно

  До коментар [#37] от "АБПФК":

  Май не знаеш, че процесорите на Правец-а бяха на "Fairchild"?

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Ако може и някак си мурзилките самодостатъчно да висят само във форума на БСП или по руски сайтове, и там да си дрънка глупостите, направо цена няма да имат!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#30] от "Wagner":

  В Беларус вече произвеждат местни портокали, лимони, манго, ананаси....само отвреме-навреме се отлепят етикетите "Произведено в Беларус" и отдолу пише на английски, че уж било произведено при капиталистите....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на руснаците!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Макар да съм чужденец за бившата ми държава България, какво ви влече към Русия. Русия е диктатура, манипулация на изборите, огромна фалшификация и вътрешн корупция.

  "Каквото повикало, такова се обадило."

  Es muß Geld fließen!
 51. 51 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#27:"antonio_vivaldi"]Като искаш да е самодостатъчна, какво търсят твоите войски в Донбас и Сирия ?[/quote]Къде видя руски "войски" в Донбас? Да, в Сирия има, защото са по покана на легитимното правителство. За разлика от УСА. Те какво правят в Ирак и Афганистан? Да не говорим пък колко бази в колко държави имат...Те трябва да си ходят, а не руснаците!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Северна Корея, само че по-голяма.

  Пълна изолация от света, истерична пропаганда за промиване на мозъци, siege mentality.

  Горките нормални, свестни руснаци (колкото са останали)...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Още една от това време!

  https://www.youtube.com/watch?v=LlEKG-wJUCo

  Да разлая троловете!!
 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#40] от "stanislavdi":

  Да де , ама внасят риба от Финландия и Норвегия. И когато ВеликВеликПутин им забрани вноса, един преработвателен завод около Санкт Петербург спря работа....И след това промениха списъка...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#7] от "100 Рублей за Доллар":

  Ъхъ. Чучхе се лицензира като Путхе за руския пазар. 😁😁😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  http://www.rbc.ru/economics/28/04/2016/5720fd409a7947bb897e20e3
  А какво рече Путин по въпроса? Опааа, изненада. Точно обратното

 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Весело

  [quote#30:"Wagner"]А ще се пръкне ли някакъв нов Мичурин да селектира студоустойчиви сортове тропически плодове?[/quote]Става въпрос за основните неща, разбира се, и каквото климатът им позволява.

  До коментар [#30] от "Wagner":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  А бе аз като писах по-рано, че Путин води Русия към нещо като нов Сталински режим, по-мек, но принципно затворен в себе си, праскахте ми минуси.
  Ей ви го на, сега и Лавров казва по смисъл същото. Той май е новия Молотов.
  При Сталин целият СССР в продължение на десетилетия си беше самозадоволяващ, пардон, самодостатъчен.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#1] от "АБПФК":

  И аз мисля тъй, другарю. Нема БРИК, нема МРИК, нема Сила Сибири, нема "евразийски" бля бля. Сами сте на света. Лично др. Лавров ви го каза. Ха честито.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Доколкото разбирам, Русия ще ползва китайския метод от преди хилядолетия. Ще си вдигнат една Велика Руска Стена и ще си живеят вътре съвсем самодостатъчно! Нищо не им пречи - и материали си имат, мужици също в изобилие. Няма да позволят компютър да прехвръкне откъм лошия запад, камоли технология!

 61. 61 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 447 Неутрално

  То и за Принс се говори че си бил махнал ребра, за да няма нужда от помощ при орална любов, демек да си е самодостатъчен! Може и рашовците, като него да се справят!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 62. 61 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  https://www.youtube.com/watch?v=X92X4LqfN7Y

  Да си строят "Самодостатъчната"!

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#15] от "АБПФК":

  И се сцепва да произвежда по славянски технологии

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 64. 64 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "асоциирането с ЕС ще накърни руски икономически интереси."

  Поредната руска наглост. Вашите интереси са си ваша работа. Украйна и ЕС са абсолютно независими и е съвсем в реда на нещата да поставят интереса на собствените си граждани пред руския интерес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#51:"АБПФК"]Къде видя руски "войски" в Донбас?[/quote]

  Там са само отпускари, даа....Няма войски!

 66. 66 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#38:"antirubladjiq"]Каскет мазен, може да са произведени в Китай, ама ноу-хау-то е изцяло западно. Сега и ноу-хау ли ще трябва да обяснявам какво е ? Що сте толкова прости русофилите бе, как може толкова много тъпота да сте събрали ?[/quote]Каскет е баща ти/дядо ти! Китай вече си произвежда СОБСТВЕНИ марки електроника, както и каквото още се сетиш. Смяташ ли, че Русия не може?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  БРИК се спомина!

  RIP, БРИК!

  Сега е TICK!

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Той и Мусолини имаше подобни амбиции, ама дано не свърши Путин по същия грозен начин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  [quote#11:"100 Рублей за Доллар"] миниманата заРплата в рАссия премина ли 80 Евро, след мощното укрепване на рублата[/quote]
  Абе гледам 1 Щатски долар =
  64,7165415 Руски рубли
  Кога ще стане 100$ ,че ми артисаха едни 3800 рубли ?
  Реално Лавров много добре си играе картите и е последователен според теб какво трябва да прави ?
  По притеснително е положението за нашите съюзници САЩ , ако си изберат Клинтън ще стане много зле за съюзниците на САЩ!
  Иначе чичко Тръмп също смята ,че САЩ трябва да са си самодостатъчни и да си връщат големите корпорации да си произвеждат отново в САЩ а не къде сварят!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#39:"Wagner"]Мойше, ти си подозрителен! От къде я знаеш тази песен?
  Ама ти дойде на ум баш на място! [/quote]
  Подозрителен (по скоро трудноразбираем) съм от както почнах да ползвам междуушевото си пространство (в 6то отделение, +/-)
  Песничката я знам от студеннтските купони в Израел, 'дето ни мешаха новодошли с туземци (поляти обилно с алкохол, тревичка и накрая безразборен секс)

  Песничката е и философска...визионерска, и от онези години си я обичам До толкоз, че е част от последната ми регистрация в Дневник-мусаа2525 и т.н.
  До коментар [#39] от "Wagner":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 72. 72 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  При путин настъпи бурен разцвет на русссската икономиЯ!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 73. 73 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#59:"Norman Granz"]нема Сила Сибири[/quote]

  Ти от радост пак преувеличаваш и подскачаш както винаги. Щади си сърцето, внимавай!
  Спряха ли строителството на газопровода?
  Лавров според статията такова нещо не е казал. Той говори за внос, а не за износ.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 74. 74 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#66:"АБПФК"]Каскет е баща ти/дядо ти! Китай вече си произвежда СОБСТВЕНИ марки електроника, както и каквото още се сетиш. Смяташ ли, че Русия не може? [/quote]

  Ами да произвеждат, кой ги спира. Ще има да се смеем.

 75. 75 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Щом ви е такава стратегията.Добре.Само не закачайте другите държави.

 76. 76 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  И точно това по-старо Снупи-дог, нашият премиер величае като най-великия на нашето време.

  CONTADOR GRATUITO!
 77. 77 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Единствените "самодостатъчни" за Русия и то в неограничени количества и размери , са наглостта и глупостта на днешните кремълски "ръководители" начело с Джуджето-таен милиционер..

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Че те руснаците са си самодостатъчни...даже и жени не им трябват. Другарят Путин може да прави деца и сам в банята.

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 80. 80 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#71:"Мойше! Толкоз!!!"]Песничката я знам от студеннтските купони в Израел,[/quote]

  Ха, аз също я знам от студентските си години. Май сме набори.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#66] от "АБПФК":

  Сигур може, ама не иска. 😉

  Нека се мъчат китайските пролетарии, ние имаме нефт.

  И ракети.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "АБПФК":

  Произвежда, ама и западни компании продават там колкото си искаш. Като почнеш от Макдоналдс и стигнеш до Епъл.

  И Грейт Уол е кола, и Мерцес. Ама нито България стана богата като Китай, като го произвежда, нито българите се отказаха да купуват мерцедеси.

 83. 83 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#54:"mitko11"]Да де , ама внасят риба от Финландия и Норвегия. И когато ВеликВеликПутин им забрани вноса,... [/quote]
  НЕ Е ВИЦ! Пита западняк в Москва-къде е най близкия свестен ресторант за риби и морки деликатеси, ама с нормални цени, не мутренски?

  В Полша или Финландия!
  До коментар [#54] от "mitko11":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 84. 84 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Когато почнат да си правят сами електрониката и авиониката тогава ще приема, че са самодостатъчни. Докато на СУ и в Армата електрониката е Индийска няма как да стане. В света на технологиите изолационизма е директна смърт!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 85. 85 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Правилно! След като никой не ви ще "приятелството", освен да станете самодостатъчни, друг избор нямате.

 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#66] от "АБПФК":

  За хората, които не са раждани от майка, а ги е родило червеното знаме:
  Сам Рогозин призна, че импортозамещението се е провалило и Русия не може да произведе аналози на западната електроника, двигатели и прибори. Това признават и заместниците му:

  "... Миллиарды потратили впустую

  Главком ВМФ адмирал Виктор Чирков взорвал заседание своим заявлением, в котором провозгласил идею импортозамещения в области судового машино- и приборостроения, по сути, провалившейся. По его мнению, у заказчиков военного флота и гражданских судов больше всего претензий к энергетическим установкам, будь то дизельные или газотурбинные, при этом на всех трех в России заводах, где их выпускают, эта продукция по-прежнему находится в сильной зависимости от импортных поставок.

  «Вы посмотрите, что происходит: Военно-морской флот заказывает энергетическую установку, проводит НИРы, ОКРы, НИОКРы, то есть тратит деньги государственные. Пограничники морские тратят деньги. Рыбаки тратят деньги. Гражданское судоходство, морское тратит деньги. Речники тратят деньги. Можно бесконечно перечислять. От «Газпрома» и до частных компаний — все тратят деньги на одно и то же. Так вот, сегодня в России всего три предприятия, которые делают эти установки. Это Коломенский завод. Это Уральский дизель-моторный завод, который делает так, что крышки двигателей через два месяца просто-напросто морская вода разъедает. И это завод «Звезда», наш любимый. Двигатель-то новый у них (представлен на днях на МВМС-2015) — действительно их разработки, а изготовление чье? Опять импортное! Я вчера с ними общался. А металл, говорю, из которого сделан двигатель, у нас в России способны сделать? А корпус и составные детали? Нет! Растеряли все технологии! Электрооборудование? Нет! Задаю вопрос: турбонагнетающие установки для двигателя кто делает? Австрия, Швейцария, Швеция и так далее! Вы понимаете, что все здесь сидящие люди тратят государственные деньги, а на выходе-то ничего нет!» — объявил адмирал...."

  http://www.fontanka.ru/2015/07/02/135/

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 87. 87 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Още една от нашето време! (Изпълнение на едно ваше момче!)

  https://www.youtube.com/watch?v=AZQxH_8raCI

  Да разлая троловете!!
 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#40:"stanislavdi"]Днес четох, че россаквакултура е увеличила загубите си с 3.3 пъти. Представяш ли си??? А дори не е необходимо да сеят, садят или да измислят процесори или софтуери. Само влизаш в морето, вадиш риба без пари и продаваш за пари. Толкова за самодостатъчността [/quote]То във всички океани/морета е така- казват, че са загубили към 80%(ако си спомням добре) от рибата и каквото става за яден. Има един филм "End Of The Line", препоръчвам ти, да го изгледаш!

  До коментар [#40] от "stanislavdi":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#78:"vrijheid"]Западният ГЕЙополитически потенциал, ще направи така, че стратегическото икономическо и военно сътрудничество между руснаците и китайците да достигне нови висоти. [/quote]

  Колкото стана и между Рассия и Турция ли ? Нали тогава де-що има каскет ликуваше как се разбират двете диктаторчета ? Джамии откриваха, газопроводи и АЕЦ-и щяха да правят заедно. После малко гръмнаха руския таралясник, та любовта секна. Да не говорим пък с Китай - там руската наглост и простотия няма да виреят, така че не след дълго очаквам и джуджето да се изпокара и с Китай и тукашните мурзилки да пръскате проклятия и срещу китайците и да обявите китайските ресторанти за шпионски бюра, като ви знам акъла.

 90. 90 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#40] от "stanislavdi":

  Забравих линка: https://youtu.be/tAZFv84DuC4

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 91 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И сега, в стремежа си към самодостатъчност, като започнат да произвеждат компютърни чипове, и Интел ще фалира.

 92. 92 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#78] от "vrijheid":

  Те затова китайците се въздържаха в СС на ООН, като се гласуваше декларация за осъждане анексията на Крим.

  И газопроводът Русия-Китай е до под кривата круша.

 93. 93 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#86] от "mitko11":

  РогозКин, е мачкал каскета пред Путя, вчера!

  Да разлая троловете!!
 94. 94 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не знам колко сериозно говори Лавров, ама такива приказки не предвещават нищо добро за руснаците. Самодостатъчност означава затворена мобилизационна икономика от сталински тип, която върви в комплект със сталинско управление. Досега Пу не е достигнал сталинските висоти, но може да е решил да се пробва. Най-смешното и тъжно е, че болшинството руснаци са готови да изтърпят поредния безумен експеримент върху тях от поредния руски самодържец. Няма управия за тази държава!

 95. 95 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Иначе предлагам на де-що има мазен каскет и русофил във форума (а и не само) да захвърля западните изделия и да почне да купува - росийски коли, росийски телефони, росийски прахосмукачки, телевизори, перални, климатици, абе всичко. Така ще има двоен ефект - хем ще подпомагате росийската икономика, хем ще сринете еврогейската. Хайде, мазни каскети, направете го за родината си, за Путину !!!

 96. 96 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "l1":

  това не е свобода, а робство. Олигарси руснаци чукат обикновени руснаци.

 97. 97 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 372 Весело

  До коментар [#75] от "chicago514":

  Бива, ама работата е там, че тия неща ги върши отвъдокеанската държава на янките. Те вършеят из света и тормозят човечеството.

 98. 98 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#79] от "Helix Nebula":

  При едно от последните социологически проучвания проведено в края на 2015 година в Русия се е оказало , че 86% от руските жени и 70% от руските мъже са изказали желание да имат дете от Путин.. Обяснението за този неочакван резултат е , че по време на допитването мъжете са били пияни , а може би и допитващите...

 99. 99 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#89] от "antirubladjiq":

  " и да обявите китайските ресторанти за шпионски бюра"
  😀

  За съжаление е твърде възможно.

 100. 100 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бог наистина ви е дал всичко Лавров, но ви е взел най-важното - акъла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK