Турското подхлъзване към пропастта

Турското подхлъзване към пропастта

© Reuters"Той напълно е загубил разсъдъка си и ни дърпа към пропастта. Мисля си срещна ли го някъде и имам ли пистолет в себе си, бих го застрелял. Не се шегувам", казва Айдън*.


Сепвам се, не само от думите, но и защото чувам абсолютно същото изречение за втори път тази седмица в Измир. Ако сте тук в малкия рибен ресторант до морския бряг и вие бихте се учудили. Айдън е учтив, тих човек, на около 40. От Истанбул е и по образование е инженер, но от години държи ресторантчето в Измир и посреща туристи от цял свят. Докато ни говори какво се случва с политиката в Турция, погледът му кръстосва бавно масите в полупразния ресторант.


Горните думи слагат край на разговора ни за състоянието на туризма в Измир тази година и са насочени към президента Реджеп Тайип Ердоган. Името му бързо изскача, след като питаме Айдън за бизнеса му. Измир е красив тримилионен град на Егейско море, който привлича гости със своите плажове, архитектура, история, с типичната за крайбрежна Турция пъстра атмосфера, в която човек ту се чувства на Средиземноморието, ту някъде в дълбините на Азия.
Атака срещу туризма


"Страх ме е за сезона тази година. Макар все още да не е почнал активно, осезаемо се усеща спад на клиентите", разказва Айдън. По думите му това се дължи на няколко фактора. След като Турция свали руски самолет, руските клиенти на Айдън внезапно изчезнали. През януари турското министерство на културата и туризма обяви, че очаква да загуби 4,5 милиона туристи от Русия тази година, след като Москва въведе санкции срещу Анкара и взе мерки, насочени срещу турската туристическа индустрия.


Другите фактори, които Айдън посочва, са бежанската криза и терористичните атаки.


Така, докато ние избираме сувенири от пъстрите претъпкани пазари, на метри от нас в квартал Басмане хиляди бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан живеят на улицата или къмпингуват на плажовете наоколо в очакване за лодка, която да ги закара към гръцките острови и бленувания Европейски съюз. Днес много от тях са загубили надежда, сделката между ЕС и Турция вече е в сила и те са заклещени по островите, улиците и нелегалните си лагери.


Докато се разхождаме из хълмовете над Измир, американските, германските, израелските външни министерства разпространяват съобщения към гражданите си мигновено да напуснат страната поради опасност от атентати.
Докато спим край красивия морски бряг, турските сили за сигурност обявяват, че са заловили 15 члена на Ислямска държава, действащи в града. По улиците срещаме униформени мъже с автомати, а в градския транспорт периодично се качват цивилни агенти и с изпитателни погледи обикалят край пътниците.


Миналия октомври в Анкара са убити над 100 души при самоубийствена атака срещу мирно шествие на прокюрдски и профсъюзни активисти, през януари в Истанбул при друг терористичен акт загиват 10 туристи, през март в Анкара - близо 40 души, няколко дни по-късно в туристическия квартал Таксим загиват петима, през тази седица имаше самоубийствен атентат в Бурса. Атаките се свързват или с Ислямска държава, или с отцепилото се радикално крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) – т.нар. "Кюрдски соколи на свободата".


Айдън обаче нехае за конкретния извършител. По думите му онова, което има значение в случая е не кой, а какво провокира тези атаки. И според него подобно насилие обслужва властта.


Атака срещу свободното слово


"Днес, тук в Турция трябва да си много внимателен с източниците на информация, които ползваш. Повечето медии са контролирани от правителството и изключително манипулативни, но не е достатъчно да четеш и анти-правителствените медии или да следваш социалните мрежи, трябва да си отваряш ушите и очите на 100 процента, за да не се оставиш да те манипулират. Имам късмет, че брат ми е журналист на свободна практика, който постоянно пътува – в най-затънтените кътчета на Анадола, по границата с Армения и Иран, в кюрдските райони на юг. Благодарение на него имам много ясна представа за случващото се в Турция", ми е обяснила две вечери по-рано Мариам*, красивото тъмно момиче със спокоен тон и горделиво изражение на лицето.


Нищо чудно, че мнението на млад и любопитен човек звучи така. Няколко седмици по-рано, през март, властта в Турция поема поредна офанзива срещу медии в страната. В нощта на 4-ти срещу 5-ти нахлу в редакцията на в. "Заман" и в следващите дни рязко променя редакционната му политика, преди това властите затварят и други медии като телевизионния канал "Каналтюрк" и вестника "Бугюн". Всички те се считат за свързани с ислямския духовник Фетхулах Гюлен, живеещ като изгнаник в САЩ от 1999 г.

Турското подхлъзване към пропастта

© Associated Press


Мариам е отседнала в нашия хостел и се заприказваме на балкона, където тя пуши, а ние пием бира. Впрочем пием бира, след като сме се уверили, че е разрешено да се консумира алкохол в сградата. През последните години Турция започна да налага високи акцизи върху алкохола, и всячески да затяга ограниченията върху продажбата и консумацията. Собственикът на нашия хостел, сприхав, дребен човек от смесен турско-германски произход, сякаш намира въпроса ни за обиден. "На територията на този хостел можете да изпиете колкото искате бири - 20-30, няма значение Що за отношение се е сформирало у чужденците вече, тук не е Иран", измърморва той под носа си, докато снове из кухнята в търсене на отварачка.


Атака срещу кюрдите


Мариам прави докторантура по политология в Истанбул, но родом е от град Адана. Семейството й е с арабски корени. Въпреки това родителите й са националисти, гласуват за АКП, партията на Ердоган, съобщава ни тя и клати глава неодобрително. Самата Мариам е поддръжничка на ХДП (Демократичната партия на народите), про-кюрдска социалистическа партия, която набира популярност по време на протестите за Гези Парк през 2013 г. На двата парламентарни вота през 2015 г. изненадващо успява да прехвърли огромната 10 процентова бариера за влизане в турския парламент, като първия път дори проваля плановете на АКП за мнозинство.


"Етнически нямам нищо общо с кюрдите, въпреки това гласувам за ХДП, защото това не е просто про-кюрдска партия по модела на ПКК, те отричат насилието, налагат автентични прогресивни политики, издигат открити гей-хора за кандидати, в партията цари нечувано за Турция равенство между половете и уважение към всички национални малцинства", изброява Мариам. Според нея гореспоменатата атака срещу мирното шествие в Анкара е била насочено именно срещу ХДП.


"Обяснете ми как, в тази полицейска държава, където приятелите ми не могат да пренесат едно пакетче с трева от центъра до вкъщи, без полицията да ги пребърка, някой се вдига от Източна Турция, минава целия път до столицата, натоварен с експлозиви, без никой да го спре, без да предизвика подозрения, застава в центъра на столицата, насред централната гара и се гръмва ей така! ....", спокойният, равен глас на Мариам затихва. Тя издърпва дълбоко цигарата си и рязко изпуска дима през ноздрите си. "Булшит**", отсича.


Питаме я как би защитила кюрдите в контекста на упражняваното от ПКК насилие – основна критика към кюрдските политици, били те от ПКК, ХДП или където и да било другаде. Според нея ХДП не подкрепя терористичните актове, напротив – все по-ясно се дистанцира от ученията на основателя на ПКК - Абдула Йоджалан. Замисля се за миг и продължава: "Но ако искате искреното ми мнение – имам толкова приятели кюрди, те са близо 20% от населението на страната, а винаги са били третирани като хора втора ръка, особено там долу – на юг, толкова са страдали, през толкова са минали, не мога да ги виня за нито едно тяхно действие", казва ни Мариам.


Питаме я тази подкрепа колко далече може да стигне – подкрепа за повече граждански права, подкрепа за създаване на автономна област, подкрепа за отделяне и създаване на независима държава? "Не ми пука. Съвсем сериозно – не ме интересува. Кюрдските райони вече функционират като отделни от държавата Турция, ако искаш да навлезеш надолу, на юг, минаваш през военни пунктове, трябва да носиш паспорта си със себе си, това е отделна държава, която се е отделила не въпреки, а благодарение на наложените от централната власт ограничения. И да, аз нямам нищо против те да създадат собствена държава един ден. Това няма да ме засегне ни най-малко", споделя младото момиче и допълва, че думите й не са плод на младежка непокорност, а на трезва преценка на реалността.


Действително, кюрдите никога досега не са били толкова силни – имат своя партия в Парламента, управляват автономни региони в Ирак и Сирия. Питаме я дали очаква в Турция да избухне напрежение. "Какво напрежение? В Турция се води война. Югът е във война, ежедневно измират хора, военни и граждани, там се живее под военен режим с полицейски час и всякакви рестрикции трябва да пишете за Суруч, да пишете за Диарбекир, днес там смъртта е ежедневие, трябва да пишете за мазетата на Джизре, обградени от турската армия, която не допускаше линейки, не даваше на ранени, умиращи хора, дори вода. И вие очаквате от мен да наричам всички кюрди терористи, а моята държава да е бял ангел? Не съм толкова наивна", завършва Мариам преди да се извини и да отиде да си легне.


Според правозащитни организации и кюрдски източници по време на масови кланета от февруари тази година в Джизре 178 невъоръжени граждани са убити от турските власти, като телата им са намерени в три мазета. Мариам говори за това.


Малко по-късно в един препълнен бар в квартала Алсанджак продължаваме разговора за кюрдите там, където Мариам го е спряла. Група младежи от Анкара, пътуващи към крайбрежен град за сватбата на свой приятел, се опитват да ни обяснят про-кюрдската мания на прогресивните млади леви в Турция по прост начин: "Ние сме против идеята за национална държава, против сме насилственото налагане на етнически хомогенно общество, на чужди за нас консервативни ценности. И понеже тъкмо това се прави от държавата Турция днес, то ние подкрепяме кюрдите. Считаме, че няма по-голям шамар за Ердоган от това младите етнически турци да подкрепят кюрдската независимост", обяснява ни млада двойка, като един друг се прекъсват и допълват, умело преплитат мнението си с цитати на модерни философи, докато свиват цигари с тютюн (а и кой знае какво още).


Атака срещу интелектуалците


"Ако се окажа срещу него с пушка в ръка, не бих се поколебал да го застрелям", процежда през зъби Емир*, който идва в бара закъснял, както винаги. Повдигаме вежди, още не знаем, че ще чуем същото два дни по-късно в рибния ресторант. Емир е родом от Измир, но е прекарал последните години в правене на магистратура в Европа.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган

© Associated Press

Президентът Реджеп Тайип Ердоган


"Всеки ден власт на Ердоган ни тласка към повече несвобода", продължава той – "тласка Турция към една нова Сирия, на сила поляризира обществото до крайности, затваря медии, които се опълчват, запушва устите на уважавани учени, хвърля ги в затвора, заедно с кюрдски сепаратисти, с военни... Управляващите в Турция се опитват да се окопаят в максимална степен и се готвят за финална атака, за авторитарна власт", казва Емир. Той споменава започналото разследване срещу близо 400 университетски преподаватели за терористична дейност.


Всъщност техният "терористичен акт" се състои в това, че през януари написват и разпространяват петицията, наречена "Ние няма да бъдем част от това престъпление". Тя представлява декларация, която осъжда военните операции срещу кюрдите в турския юг. Над хиляда университетски преподавателя, наричащи себе си "Академици за мир" заявяват публично, че се противопоставят на правителствената политика на държавата срещу кюрдите.


Разбира се, тези академици, а и хората, с които разговарямe, не могат да бъдат определени като представителна извадка. Измир и изобщо цялото западно крайбрежие на Турция, традиционно се считат за крепост на Републиканската народна партия, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.


Айдън, Мариам, Емир, сватбарите от Анкара са будни хора с добро образование, идващи от големи градове. Не е за пренебрегване и фактът, че говорят английски език, което е рядкост в Турция.


Ислямизъм, национализъм и мафията на помощ


Безспорно е, че Ердоган се ползва с много широка обществена подкрепа. Той е популярен както в малките населени места, така и в големите градове. Все пак няколко месеца по-рано 49.5% от гласоподавателите в Турция са избрали АКП, неговата партия.


Притеснителен обаче е и друг факт - около управляващия елит гравитират редица тъмни субекти, които сякаш изричат на глас онова, което е неприемливо да излиза от устата на европейски партньори. Като осъждания мафиотски бос Седат Пекер, който в средата на януари заплашва университетските преподаватели, подписали гореспоменатата петиция със следните думи: "Ще пролеем вашата кръв и ще се къпем в нея".


В статията си на тема засилващия се тоталитаризъм в Турция професор Джихан Тугал разглежда и пробуждането на паравоенни формирования, като "Сивите вълци", "Османски огнища", кръга "Хаксьоз", кръга "Малатя" и други. Te комбинират националистическа с ислямистка риторика, осъществяват нападения срещу кюрди, вкл. срещу офиси на ХДП и други опозиционери. "Тези паравоенни групировки очевидно не са сами в борбата с кюрдите, но линиите между тях и официалните сили за сигурност са замъглени. По време на обсадата на няколко кюрдски града, турските военни и полицейски части използваха, както цитати от Корана, така и ултра-националистически лозунги, докато убиваха бунтовници", пише Тугал.


Гласът на Айдън нарушава настъпилата тишина около масата: "Най-стряскащото за мен е, че това подхлъзване в бездната се подпомага от ЕС". Според него заради краткосрочните си политически цели да угодят на националистите у дома и да не разпределят равномерно тежестта от бежанската криза, европейските лидери в дългосрочен план създават още една огромна зона на нестабилност. "Това ми се струва късогледо и се чудя, ако Турция се превърне в нова Сирия, къде ли ще избягаме ние", казва той и понечва да продължи, но в заведението влиза негов приятел.


Излизаме от ресторанта му с тягостно чувство, сякаш чуваме бученето от пропукващия се свят, бучене, което отеква най-силно в Турция днес. Държавата, която рязко попадна във епицентъра на всички големи проблеми на 21 век – религиозен фанатизъм, тероризъм, в средата на Голямото бягство от Изтока към Запада, която се оплита все повече в национализъм, сепаратизъм, плъзгане към бездната на тоталитаризма.


Излизаме от рибния ресторант на Айдън, а той нито се казва Айдън, нито ресторантът му е рибен, но на излизане ни моли да сменим личните му данни, ако ще го цитираме. Страхува се за сигурността си.


*Имената, отбелязани със звезда в текста, са сменени поради съображения за сигурност на интервюираните.
**Английски израз в превод "Глупости".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  ..."Най-стряскащото за мен е, че това подхлъзване в бездната се подпомага от ЕС"...............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 736 Весело

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  а най-стряскащото за мен е голямата дружба между Султана и нашето Императорче...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Да вярно е,че чичо Реджеб направи няколко ужасно слаби хода,без да отчита факта,че Турция е регионална а не световна сила!На да не забравяме и това,че е болен от левкемия,и е подложен на жестока химиотерапия!Болеста му е обществена тайна,но не се коментира в медиите!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И преди в турската история е имало диктатури - примерно след военния преврат, в прекрасния сериал ВРЕМЕТО ЛЕТИ беше описано това време. но и това, и ердоган са само отклонения, а като цяло турция е една развита държава, стотици пъти по-развита от нас и в бизнес, и в медии, и във всичко.

  и тоя айдън може само да се радва, че живее в турция, а не в една винаги управлявана от диктатори, агресивна и опасна за света територия, чийто фюрер е в пъти по- уродлив от ердоган

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Неутрално

  ''Всеки ден власт на Ердоган тласка Турция към една нова Сирия.......''
  Пита се тогава !!!
  За какъв...ни е в България да се регистрира ДОСТ , като филиал на турската ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Както знаем, точно тя докара Турция до гражданска война....

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  а къде забрави русия и путлер - сто пъти по-голяма заплаха, м

 9. 9 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Подхлъзване? Че тя скочи главичка в пропастта!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 10. 10 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Ислямизъм, национализъм и мафията на помощ" - С една дума популизъм! Като се има предвид отмъщението и насилието с които е пълен корана, а в Турция 98% са мюсюлмани, гарантиран избор с мнозинство за Ердоган, пък интелигенцията да го ...! Поредното доказателство, че демокрацията (във всичките си форми) е вредна за развитието на културата и цивилизацията!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2260 Разстроено

  Напълно ги разбирам - и Айдън и Емир. Ердоган е тумор, от който Турция и целия регион гангренясват ускорено с всеки изминал ден.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#5] от "Катерина Стоева":

  Мюлюционер Стоев Айдън видимо рипа от радост че живее в Турция

 14. 14 Профил на epic fail
  epic fail
  Рейтинг: 233 Неутрално

  прочетох днес коментарите под няколко статии. Тук нормални хора мисля не останаха, основно разни платени драскачи, следващи определени зададени линии. Има ли смисъл да има коментари под статиите, Дневник?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Нали видя къде се беше снимал ДОСТан преди 3 дни
  При некви Приятели на САЩ

 16. 16 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ""Най-стряскащото за мен е, че това подхлъзване в бездната се подпомага от ЕС ...европейските лидери в дългосрочен план създават още една огромна зона на нестабилност."
  Ердоган е продукт на политиката на Меркел. Тя го направи султан. Юнкер и останалите политици от ЕС са мекушави и късогледи, без собствено мнение и принципи. Проблемите на Европа тепърва започват.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4684 Неутрално

  Интересна статия, поздрави за Дневник. Изходите са или "иранизиране" с предложените промени в Конституцията и оставане на Ердоган като висш ръководител, или връщане на светските норми и принципи заложени от Ататюрк, и евентуално нормализация без Ердоган. Аз бях много впечатлен от управлението му и развитието на икономиката през годините на ролята му като министър-председател. Днес съм не само разочарован, но и разтревожен от посоката в която води една голяма страна като Турция, с толкова важна роля в международния живот в региона, и особено за България.

 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#8] от "Катерина Стоева":

  Хайде да слагаш фереджето и да бягаш в някой азиатски харем? Нормалните турци разбират че ердоган е вреден за страната им, а това че се репчи на САЩ, Русия и целия светски свят ще свърши с много кръв в Турция.

  Евроатлантида
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#8] от "Катерина Стоева":Ами туряй шалварите и шамията и бегом към Одрин.

 20. 20 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Заиграването на ЕС ,не, а клякането на Съюза пред изнудванията и откровеното шантажиране от страна на официална Турция, особено с т.нар. пускане на мигрантите, е опасна игра със сигурността и дори съществуването на Съюза в този му вид.
  Двуличната политика на евро водачите и задкулисните сделки със откровено вървящата към ислямизация 80 милионна Турция е бомба със закъснител, която цъка и то на прага на ЕС и първите , ,които ще усетим "ударната вълна" ще сме ние.
  И нека сегашните и бъдещите ни управленци мислят по тези въпроси и хоризонта им за бъдещето на България да не стига по далеч от асфалта и налетият бетон....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Жалко за Турция, но и Ердоган няма да бъде вечен. Добри и приятелски отношения с Турция само могат да ни помогнат икономически а и политически. За България има стратегическо значение подобна взаимоизгодна връзка .
  За жалост у нас битуват много неизживяни до днес тежки комплекси по отношение на тази страна дори днес в 21 век!

  klimentm
 23. 23 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Мисля си срещна ли го някъде и имам ли пистолет в себе си, бих го застрелял"
  Мисля си - би ли посмял някой в днешна русия да го каже гласно пред чужд журналист за Путлер! Няма да смее, дори и да го мисли! А сигурно има достатъчно, които си го мислят!
  Ясно е, че и ердоган и путин са меки диктатори, и двамата имат и апетити към България и пета колона тук. Така че и двамата днес са опасни за България !!
  затова лесно се издават псевдопатриотите - говорят срещу единия но мълчат за другия!

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Парадоксът е в това ,че светският държавен ръководител води страната към религиозна диктатура , докато духовният водач Гюлен проповядва умерен ,модерен ислям, вписващ се в цивилизацията.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#21] от "opasno_lud":

  Оплачи се на арменския поп какво чакаш!

  klimentm
 26. 26 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#9] от "DareDebil":

  Скара се с всички,съюзи се с ислямистите,започна бизнес с ДАЕШ и започна война с кюрдите.............има ли според теб някакво измъкване от цялата каша(дори и Ердоган да бъде сменен) ?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#23] от "bgpatriot":Да , гълъб , но обърни внимание ,че когато темата е Ердоган , намират начин да вкарат псувните към Путин. Не съм забелязал обратното - когато се псува Путин , да набъркват Ердоган. Какво мислиш ?

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#18] от "sa6":

  Особено те дразни че не цепи басма на Рашистан , нали?!

  klimentm
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#29] от "ahasver":

  Мисля че Рашистан не трябваше да си бута лъжливият кагебистки нос в Сирия и никой нямаше да споменава тогава любимия Путин!

  klimentm
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#30] от "klimentm":Дразнят ме глупаците по принцип. А Путин , както вече писах , ще намерите начин да го теглите било за носа , било за ....
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  [quote#22:"klimentm"]Ердоган няма да бъде вечен[/quote]

  Абе, ако успее да промени (не му попречат) Конституцията им както той си е наумил, като нищо ще е президент до живот.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Турция е следващата жертва на американския проект "Арабска пролет".

  Не се съмнявайте, скоро ще видите и "всенародната въоръжена борба" срещу кървавия диктатор, и подкрешените от Ангела Меркел и Франсоа Оланд сърцеяди. Нататък е ясно - гражданска война, развал на държавата, трайна нестабилност милиони бежанци. И тероризъм в гигантски мащаби.

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  [quote#23:"bgpatriot"]лесно се издават псевдопатриотите - говорят срещу единия но мълчат за другия! [/quote]

  Ами, все пак статията е за Ердоган, та затова се говори основно за него. Ама вие и още 2-3 платени коментатори тука бързате да разводните темата и да отклоните нападките от любимият ви Ердоган, когото залюбихте страстно, след като се скара с Русия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  [quote#36:"Отнесен"]Не се съмнявайте, скоро ще видите и "всенародната въоръжена борба" срещу кървавия диктатор[/quote]

  А дано, защото Ердо наистина е диктатор и колкото по-скоро бъде свален, толкова по-добре за Туция в частност и Европа като цяло.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 687 Любопитно

  [quote#11:"teo_chasse"]Mоже ли да попитам колко точно в еKкремълската субсидия за продължавате да разпространявате руската пропаганда в страна членка на европейския съюз и HATO?[/quote]

  Много сте прав, само дето тъй наречената субсидия от вас е от другаде..? - “Издателството „Икономедиа”, чийто продукти са вестниците „Капитал”, „Капитал дейли” и сайтът Дневник.бг, през 2011 г. получи грант от 3 000 000 лева от „Америка за България”. Той трябваше да бъде изразходен до ноември 2014-а. Така и стана. Когато това финансиране изтече, от „Америка за България” отпуснаха още 3 милиона лева, които ще бъдат пръснати от г-н Иво Прокопиев и компания до декември 2017 год.“

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 40. 40 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Забравихте да споменете, че главния коалиционен партнйор на Турция срещу ИД- САЩ им обърнаха гръб след като Путин нахлу в Сирия. След това САЩ започна да снабдява кюрдските терористи срещу Ердоган.... Тоест САЩ избута Турция в пропастта. И световните медии манипулират успешно за разлика от вас.
  ''погледът му кръстосва бавно масите в полупразния ресторант''
  големи песимисти сте бе, Дневник...

  shut up retard
 41. 41 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ако Ататюрк се вдигне от гроба
  ще му резне главата до кръста !!!

 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#5:"Катерина Стоева"]и тоя айдън може само да се радва, че живее в турция, а не в една винаги управлявана от диктатори, агресивна и опасна за света територия[/quote]
  Кате, а ти запълни дупката оставена от руските туристи. Трябва да подмогнеш братята си турци. Ама внимавай случайно да не попаднеш в обсега на някоя шахида запасана със смъртен пояс.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нормално, ако още тоя се прави на средновековен дива-к и се опитва да си налага нео-османинската религия, турция ще изгори много жестоко.

 44. 44 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Някъв собственик на ресторант в Турция готов да гръмне Ердо, щото ресторанта му полу-празен! Ние тук студуваме, работим за без пари, и тихичко се изнизваме към Западна Европа! Робски манталитет-тук! Манталитет на свободни хора-там!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Имам в предвид Ердоганян.

 46. 46 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#22:"klimentm"]За жалост у нас битуват много неизживяни до днес тежки комплекси по отношение на тази страна дори днес в 21 век![/quote]

  Битуват. У някои. Не мисля, че това е определящо. А и няма нищо общо с отношението към Ердоган. Изключително вреден. Най-вече за Турция, но не само. А това, че е поощряван от политици като Меркел просто е за нецензурен коментар. От около две години тази женица или дава фира или просто е държана на къса каишка с компромати и не взема самостоятелни решения. Отвратен съм. Все пак това нас не ни засяга съвсем пряко. Съчуствам на свободомислещите турци, за които това е просто предателство. Ердоган, разбира се, не е вечен, но това затруднява тяхната задача твърде много.

 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  "На територията на този хостел можете да изпиете колкото искате бири - 20-30, няма значение Що за отношение се е сформирало у чужденците вече, тук не е Иран"

  Почти е станало Иран

 48. 48 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Въпрос на време е Турция да напусне НАТО и да премине към гражданска война, която ще завърши с много жертви, териториални корекции за Турция и т.н. Мисля че процеса е необратим. Идеите на Мустафа Кемал (Ататюрк) са минало.

  Кримнашизма и Алахакбарщината са дивачество.
 49. 49 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] Обяснете ми как, в тази полицейска държава, където приятелите ми не могат да пренесат едно пакетче с трева от центъра до вкъщи, без полицията да ги пребърка, някой се вдига от Източна Турция, минава целия път до столицата, натоварен с експлозиви, без никой да го спре, без да предизвика подозрения, застава в центъра на столицата, насред централната гара и се гръмва ей така! [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  "Турското подхлъзване към пропастта"
  Това не е подхлъзване, а си е направо сгромолясване. Скъпо ще плащат свалянето на руския самолет и перченето срещу Русия. Освен това кюрдският проблем. който имат от десетилетия, ще им виси над главите като дамоклев меч. И като капак милионите емигранти, които трябва да задържат на всяка цена на своя територия, защото ги спазариха срещу някой и друг милиард от ЕС и свободен визов режим. Май падането на визите беше един клапън за спадане на напрежението и донесе доста дивиденти на Ердоган. Ако успее да вкара Турция в ЕС, това ще е най-добрата сделка за тях, но едва ли за самия ЕС. Нещата са на кантар и накрая ще се види какви са печалбите и какви са загубите.

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  [quote#48:"misho73"]
  Въпрос на време е Турция да напусне НАТО[/quote]
  Защо мислиш така?

 53. 53 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#44:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]Манталитет на свободни хора-там! [/quote]

  До коментар [#44] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":
  Не обобщавай! На маса в заканите всички сме силни ,та така и въпросният човек. Ние бягаме, турците се самоубиват. От началото на кризата в турската преса всекиднавно пише за някой фалирал човек, който се е самоубил.

 54. 54 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Към авторката: Мило момиче от БХК, опитала си се да напишеш нещо достоверно, което да настрои хората срещу Ердоган и напълно коректната му и адекватна политика както спрямо комуноидните касапи от ПКК, така и спрямо "вълка в овча кожа" Гюлен.
  Ще ти кажа само това, много години житейски опит ти са нужни, за да правиш анализ на подобна сложна ситуация като тази в Турция. И да го сториш обективно. За последното, ще ме извиниш се съмнявам.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1390 Весело

  Затова трябват:

  1. Ограда.
  2. Авиация
  3. Повече американски войски
  4. Добросъседски отношения с Турция

  И не непременно в този ред, но да се знае, че ако Турция пропадне и унас мечката ще заиграе.

 56. 56 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Турция е достатъчно светска държава, а турското общество има достатъчно демократични устои, за да преживее Ердоган!

  Не се кахърете за Турция!

  Заплахата за България не е от югоизток, а по на север.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 57. 57 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  българските "политици" за заплаха за националната сигурност!

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  гласувам за ХДП, защото това не е просто про-кюрдска партия по модела на ПКК, те отричат насилието, налагат автентични прогресивни политики, издигат открити гей-хора за кандидати,
  ==============
  Тук Айдънчо е превключил на пета балканска с провокациите и се е оакал . В едно изречение , четири лъжи. Машшаллах...
  До коментар [#56] от "mr.lottalove.":

  Bukalemun
 59. 59 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#57] от "хм":

  И те

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Много добра статия! Поздравление за авторът г-ца Заричинова!

 62. 62 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#5] от "Катерина Стоева":

  Въобще не си наясно как живеят хората по селата и отдалечените райони от големите градове.Те са с поне 100 години назад в развитието си.Мене това са ми го казвали наши турци,ходили в Турция.А демокрация както е казано в статията няма.Всички говорещи против сегашната власт,се обявяват като противници на властта и започват гонения срещу тях.
  Но това не пречи на Турция и Ердоган да подкрепя Местан и новосъздадената ДОСТ в България.
  Както и Путкин да си плаща за пропаганда в България.И двете държави много им се иска да се месят в нашата политика!

  sdg
 63. 63 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Той напълно е загубил разсъдъка си и ни дърпа към пропастта. Мисля си срещна ли го някъде и имам ли пистолет в себе си, бих го застрелял. Не се шегувам"
  Това от статията го копирам ,докато не са го изтрили цензорите,защото съдържа призиви към насилие по адрес на конкретни лица!

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Аз бях много впечатлен от управлението му и развитието на икономиката през годините на ролята му като министър-председател.
  ===========
  Добре де , Даскале , щом си впечатлен от възхода и просперитета на ердогановата Турция , защо не проявяваш разбиране ,че за всичко това ще е нужен един вид защитен механизъм . Държавно управление или система ,която не е в състояние да се защитава , не беше ли обречена на гибел ?
  Или искаш примери , като ситуацията в Бразилия например. ...
  Макар че е най малко виновна , Дилма Русев ще бъде свалена , до средата на идния месец. И то от някакъв обвинен в корупция , който и е завел дело . Искаш и в Турция ли да позволят това ? В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА ЛИ ? До коментар [#17] от "daskal1":

  Bukalemun
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Кириак СтеФчоФците, пак надуха зурните и заповтаряха "краставичарската мантра", вместо да помислят, ако могат, с остатъка от зомбираните си междуушия. Трудно е да разбереш трагедията на свободомислещите, от гледната точка на коня с капаци на очите и зелени очила, за да предъвкват сламата на демагогстването по-лесно.

 67. 67 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  До коментар [#3] от "stenli1":
  "Турция и Местан са заплаха за националната сигурност на България"

  Случайно ли пропускаш " и Доган"

  тел 032 644 150
 68. 68 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какви са изводите за България в тази ситуация:
  1.Стена на границата с Турция,не ограда.
  2.Никакво българско гражданство на турци
  3.Връщане на бежанците обратно в Турция
  4.Изолиране от властта на протурските партии
  5.Политика за пренасочване на туристите към България

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Скъпо ще плащат свалянето на руския самолет и
  =========
  Много добре стана дори !
  Разби се 61 годишен мит , по най достоен начин.
  Между другото руснаците лека полека се огъват.
  Водят се неофициални преговори за подновяване на търговията с плодове и зеленчуци. Огладняха и пак ше ги храним. До коментар [#51] от "proza":

  Bukalemun
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Изключително вреден. Най-вече за Турция,
  ==========
  За 54 % от турския народ е полезен и цифрата расте. След покойния Йозал , Турция не е виждала толкова влиятелен и нужен политик. Не си го измисям аз а е широко разпространено международно мнение. До коментар [#46] от "zg":

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Очакваше се, че сте слезли от дърветата, дори неандерталци като теб!
  ========
  Спри да очакваш.
  За някои извисяването се разбира , единствено по вертикалата. До коментар [#70] от "достатъчно":

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Най-страшното е, че ние сме твърде близо и твърде близки.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Поредното доказателство, че демокрацията (във всичките си форми) е вредна за развитието на културата и цивилизацията!
  ========
  Много точно .....! Демокрацията е нож с две остриета и дава зелена светлина на всякакъв вид двойни стандарти. Не може да е мерило за просперитета на една държава. Който се съмнява да провери как се е зародила през 1789 та. Ужас..... До коментар [#10] от "emilm13":

  Bukalemun
 76. 76 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "въпреки това гласувам за ХДП, защото това не е просто про-кюрдска партия по модела на ПКК, те отричат насилието, налагат автентични прогресивни политики, издигат открити гей-хора за кандидати, в партията цари нечувано за Турция равенство между половете и уважение към всички национални малцинства"

  когато един ден нашето ДПС стане такава либерална партия, значи България е на път към нормализиране.

  "няма по-голям шамар за Ердоган от това младите етнически турци да подкрепят кюрдската независимост"

  ето в тези млади етнически турци е надеждата ми, че един ден на Балканите и в близкия до нас Близък Изток ще има нормални и свободни хора, в нормални и свободни демокрации (с всичките несъвършенства на демокрациите).

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 77. 77 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Турция е опасност за всички си съседи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 78. 78 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "Академици за мир"
  Драги Дневник, драга авторке,
  Академик на Запад, а явно и в Турция се наричат хората завършили висше образование, а не членове на някаква Академия.
  Едно добро четиво би трябвало да обяснява такива неща на читателите си. Или да превежда съответно като "Вишисти за мир".
  Така хем ще е точно, хем ще и по-силно, защото в Турция и дори в България има милиони вишисти и само десетки членове на АН.

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#70] от "достатъчно":

  Няма как,питекантропа дори не е неадерталец!

  klimentm
 80. 80 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti":

  Ха ха, като излезнат турските генерали (които този глупак натика по затворите) и изкарат танковете като през 70-та, 80-та и да не продължавам. Ще си гледа сеира (небългарска дума) и ханъмата (небългарска дума) в къщи. Защото турските генерали са умни и са завършили "Уест Пойнт" и нейде другаде и могат да мислят и в черепите и4м има нещо повече отколкото в неговия.. А този глупак ще и...ха супата. Като стой та гледай. Защото ме може да чете числа. И те, числата ще му отрежат мустака - защото нито е глобална
  сила Турция нито може може да се мери с "големите".

 81. 81 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Турция капитализира най-много от разпада на СИВ. Реално няма нищо общо като икономика Турция преди 90-те и Турция през 2015. Дори когато ЕС наложи санкции на Русия тя не го стори, включително и у нас ДПС/откровенно протурска партия/ работеше активно с ДС/все руски хора/. За съжаление Турция се скара с най-големия си търговски партньор, повярва си много Ердоган и сега надолу по пързалката. Америка я заливаше с безплатна военна помощ, но няма безплатен обяд. Ако не слушкаш, не папкаш. Сега и ЕС като смени полириката си, нещата още повече ще загрубеят. Дните на това поведение са преброени.

 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1444 Весело

  Споко тои е там докато помага на САЩ в момента в които е удобно ще го шитнат. Тука играта е глобална ... Има по сериозни проблеми, но сценария с Египет е повече от възможен в наѝ-скоро време.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Едно голямо БРАВО на Мирела Заричинова за обзора който е написала.
  Лишен от много емоции и лозунги, подплатен с автентични мнения и срещи.
  Все пак Турция има сериозно гражданско общество и интелигенция - поради което се надявам че плановете на самозабравилото се диктаторче Едроан няма да се осъществят!
  Цяла Европа има огромен интерес от една силна, образована, просветена, светска и демократична Турция.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4684 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti":

  Ети, защитата на държавата чрез ограничаване на демократичната легална опозиция и пресата, както и засилването на елементите на шариата в юеидическата база на управлението не свидетелства за стратегия приемлива за европейската интеграция на Турция. Военните като гаранти на конституцията бяха доста ефективни, но ограничаваха политиците. Смяната на политиката в тази насока оголи някои от съществените проблеми на страната, а именно факта че има значима маса от хора за които "твърдата ръка" упражнявана било от военните, било от теократите е необходимост в света на исляма. Аз разбирам проблема донякъде, както и факта за съществуването на един доста затворен "прокълнат цикъл ". Надявам се че мъдрият турски народ ще намери изход и от тази ситуация.

 85. 85 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  рекетъорът изнудвач диктатор иска с противоположните на европейските ценности да стане част от свят към който не принадлежи,политиката му ще бъде в оснавата на изнудване на европейците до дупка,така е когато простоват човек завземе властта

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#72:"eti"]За 54 % от турския народ е полезен и цифрата расте[/quote]

  Мда. Расте. Пропорционално на разгрома на независимата преса, например. Като почнат съвсем явно да ги отстрелват несъгласните, още повече ще порасне. Все пак в Турция има маса свестни хора, та не е леко да се разправи с всички и да заличи цялото наследство на Мустафа Кемал. Ще поживеем и ще видим...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#6] от "Катерина Стоева":

  "Госпожа" "Катерина" БОТ "Стоева" си е обикновен софтуер- путлерогенератор.

  Ако е жив човек, бих се притеснявал за душевното му здраве.
  Сигурно и в статиите за спорта успява да вкара по някой стринг за любимия й "путлер". 90. 90 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  във всички случаи най богатите и големи бизнесмени не са очаровани от Ердоган ,а сега и с тежките руски санкции и търговията и туризма им са намалели с десетки проценти ,изхода ще е един ,както през 20-30 години , пак ще се намери някой да им извърти военен преврат и ще разчистят партийците набързо ,както стана 81 година ,няма как Турция да тръгне по ислямистки път , всички те ,даже Ердоган не драпат да влязат в ислямски съюз ,а в ЕС ,така ,че един човек не може да предизвика провала на такава държава ,по скоро на него ще му скроят шапка

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Другият - много вероятен - вариант е да е на заплата именно при "путлер". Негативният маркетинг би работил добре в България.

 93. 93 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#68] от "pro_bono":

  И точка шеста: Теб та правим президент "про боно", а Петното, или Динко-варварина ти стават вицепрезиденти. Техната заплата-квото успеят да свият от мигранти и туристи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 94. 94 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#87:"zg"]
  Мда. Расте. Пропорционално на разгрома на независимата преса, например. [/quote]
  НЯМА такова дживотно като "независима" преса! И децата го знаят. Всичко, което стори турската държава срещу армията на Гюлен е добро. Всичко. И за вас го прави, ама де толкоз акъл да се сетите какво я чака Европа ако оня жив гявол вземе властта в Турция!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  Дежурните авери на кагебиста се притеснили за Турция?!
  Много има още до като барем малко се доближите до нея!

  klimentm
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#95] от "lez48495704":

  Ти си като питекантропите в Москва закичени с колорадски ленти коит вчера замеряха деца и посланици на други държави, приликата е удивителна!

  klimentm
 98. 98 Профил на resmiks
  resmiks
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Баси платената статийка,толкова е явна ком-пропагандата че ...!Само червени пенсии на по 70-80 години биха се вързали тц,тц,тц....

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2709 Разстроено

  До коментар [#14] от "gaf14379365":

  + + + + + + + +
  И избягвай критиката към медията !
  Колкото и и да е доброжелателна ,
  имат непоносимост към каквато и да е критика !
  Обикновено след мои подобни доброжелателни критики ме баньосват за по седмица .
  Е , не знам защо мислят ,
  че така стават по-добра медия !
  Ердоганска ми ти работа !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах