Учени откриха 3 планети, които може да се окажат годни за обитаване

На снимката са показани в сравнение Земята - вляво, и планетата Кеплер 452b, която твърде я наподобява, открита от НАСА през лятото на 2015 г.

© Associated Press

На снимката са показани в сравнение Земята - вляво, и планетата Кеплер 452b, която твърде я наподобява, открита от НАСА през лятото на 2015 г.Три екзопланети, които може би са годни за обитаване, са открити около малка звезда и предоставят за първи път възможността да се открият химически следи за живот извън Слънчевата система, съобщи БТА като цитира публикация в "Нейчър" и Франс прес.


Значимостта на това откритие се състои в това, че става дума за планети с размери, сходни на размерите на Земята, които може би са годни за обитаване и които са подходящи за подробни атмосферни изследвания чрез настоящите технологии, казва за Франс прес Михаел Гийон от Университета в Лиеж, в Белгия, който е съавтор на публикацията, появила се днес в "Нейчър".


Трите планети обикалят около звезда джудже, която свръхстудена. До този момент учените не са знаели, че планети, сходни на Земята, може да се движат в орбита около звезда джудже, казва Гийон. Звездата се нарича TRAPPIST-1.
До този момент търсенето на екзопланети, които може да са годни за живот, се фокусираше върху по-големите звезди, по-сходни със Слънцето.


За новото откритие учените са използвали 60-сантиметров телескоп, инсталиран в Чили. Този инфрачервен телескоп позволява да се проследят най-малките и най-тъмни за оптичните телескопи звезди.


Наблюденията показали, че орбитите на две от трите планет са близо до звездата джудже, а третата е в така наречената годна за обитаване зона на звездата. В тази зона не е нито прекалено топло, нито прекалено студено и водата може да остане в течно състояние, което позволява да се развие форма на живот, такава каквато ние познаваме на Земята. Точно тази от трите планети може потенциално да подслонява живот на цялата си повърхност, казва Гийом.


Той допълва, че другите две планети са прекалено топли за това, но не изключва да имат зони, които да стават за обитаване с температури, които да са достатъчно ниски, за да позволят съществуването на вода в течно състояние и може би и на форми на живот.


Температурата, размерът и съставът на тези нови планети ги доближава много до Земята. Но предстои да се дефинира и тяхната маса, техните атмосферни характеристики (ако те имат атмосфера), за да се разбере със сигурност дали те действително са подходящи за живот.


Благодарение на съвременните технологии, с тези информации учените могат да се сдобият съвсем скоро, след 5-10 години, благодарение по-специално на космическия телескоп Джеймс Уеб, който ще заработи през 2018 г., казва Гийон, цитиран от БТА.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK