Канада има сериозни пропуски в превенцията на измами с гражданство, гласи доклад

Канада има сериозни пропуски в превенцията на измами с гражданство, гласи доклад

© ReutersПравителството на Канада не се справя добре с превенцията на подаването на фалшиви молби за гражданство и така хора, които не отговарят на необходимите условия, могат да получат канадски паспорти, оповести върховният надзорен орган в страната, цитиран от "Ройтерс".


Откритието е в унисон предупрежденията на някои кръгове в САЩ, които вече обявиха, че решението на новото либерално правителство на Канада в съвсем кратък срок да приеме 25 000 сирийски бежанци представлява риск за сигурността на страната.


Генералният одитор на Канада Майкъл Фъргюсън заяви, че екипът му е открил редица проблеми в работата на Отдела за имиграция, бежанци и даване на гражданство (IRC), който трябва да гарантира, че само лица, покриващи съответните критерии, получават канадски документи за самоличност.
"Редица лица са получавали гражданство, без за тях да е известна цялата налична информация или без да са извършени всички необходими проверки", гласи одитът, извършен за периода от юли 2014 г. до октомври 2015 г., когато на власт бяха консерваторите.


Повече от 260 000 души са получили канадско гражданство през 2014 г., което е абсолютен рекорд. Населението на страната е около 36 милиона души.


Предполага се, че създадената система трябва да не допуска да се издават паспорти на лица, осъдени за тежки престъпления, фалшифицирали документите си за пребиваване или сключили фиктивни бракове.


Според Фъргюсън както полицията, така и граничната охрана имат пропуски в споделянето на информация за криминално проявени лица и потенциални измами с разрешителните за пребиваване.


Като пример той посочва адрес, който не е счетен за проблемен, въпреки че в рамките на 7 години е използван от близо 50 души, подали документи за гражданство. Молбите на седем от тях са били одобрени.


Отнемането на гражданство е дълъг и скъп процес. Към януари 2016 г. IRC изчаква решенията на съда по 700 такива случая. Отделът се занимава и с проблемите на бежанците и е отговорен за координирането между различните институции, за да се предостави статут на 25 000 бегълци от Сирия.


През февруари комисията за вътрешна сигурност към Сената на САЩ коментира, че сред тези хора може да има опасни бойци, които да пресекат канадско-американската граница.


Очаква се по-късно днес IRC да коментира изнесените от одита данни.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И тука започнаха да им увират главите....

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Разстроено

  тези критики не са демократични.... Канада и САЩ защо слагат изкуствени ограничения към бежанците? Защо не позволяват на хората търсещи помощ да бъдат приютени, а се държат като онова унгарско комуне - Орбан?
  Може би трябва да почакам становище от Хюман Ресърч

 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Съвсем лесно може да се провери, че подобна агенция IRC в Канада няма. Агенцията, която се занимава с подобни неща, се казва CIC...

 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Тия па американци, от кога зеха да мислят индианците...???

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Канадските либерали(социалисти) много обичат Меркел и ...Путин.
  Забравих бразилката и венецуанцунга...
  В момента е финансова какафония.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 6. 6 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Весело

  Благодарско! Че нали и аз взех така жителство.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Тамо е СПАСЕНИЕТО братя.
  Видях го, осъзнах го...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 8. 8 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Чудех се къде да отида през почивните дни. Ето го.

 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калибър":

  Напълно очаквано от социалист като Трюдо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "АБПФК":

  Канадският паспорт е ценен! И извън Канада.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ghost":

  Доста отдавна ги мислят. Нашата преса обаче не си дава труда да напише нещо за успешните индианци - собственици на мини и селскостопански територии, щристи и подобни професионални кадри. Специално университетите, и то най-престижните в САЩ се състезават много агресивно за индианци с докторски степени, тъй като тези са много малко независимо от предлаганите стипендии.

 12. 12 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  За индианците не съм казала нищо лошо...!!!

  Форумът е в будна кома...
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ghost":

  Не съм си и помислил. Имах преди години една интересна ситуация с видеомост между френски и американски ученици от гимназията. Учителите явно очакваха децата да си приказват, но това приключи за 5-7 минути. Добре че в библиотеката се бяха събрали деца за да имат разговор с един индиански вожд от района на север от Чикаго. Поканих ги на видеомоста и френските ученици се скъсаха да задават въпроси, за тях американските индианци все още би трябвало да тичат с нож в зъбите и да скалпират. Човекът много умно и разсъдливо ги запозна с проблемите ха индианците живеещи в големия град, с племенните съюзи, традиции и т.н.

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Когато неадекватен ляв политик с типичните си нарцистични изцепки властва то е предсказуемо дори на севернокорейското разузнаване, че арабухи ще му гръмнат столицата! Мъъка, мъъъка-не вярвайте на обещанията на социалистите- те са дявола на цивилизацията!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Много правилно си го забелязал това. Само CIC се занимава с даването на гражданство в Канада. Иначе по темата, според канадскит закони, канадско гражданство придобито с измама може да се отнеме, така че има начин да се пресече и този тъмен бизнес, при добро желание от властите, разбира се.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на Slavtcho Gueorguiev
  Slavtcho Gueorguiev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Канада е двуезична страна. CIC (Citizenship and Immigration Canada) е английското име на отдела. IRCC (Bureaux d’Immigration, Réfugiés et Citoyenneté Canada) е френското име на същия този отдел.

 17. 17 Профил на Slavtcho Gueorguiev
  Slavtcho Gueorguiev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#9] от "grand funk railroad":

  "Социалиста" Трюдо е на власт от около 6 месеца. Ако прочетеш внимателно статията, одита обхваща периода Юли 2014 - Октомври 2015, когато начело на Канада е консерватора Харпър. Сирийските бежанци започнаха да пристигам масово през Ноември 2015, което също е извън периода на одита.

 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#16] от "Slavtcho Gueorguiev":

  "CIC (Citizenship and Immigration Canada) е английското име на отдела. IRCC (Bureaux d’Immigration, Réfugiés et Citoyenneté Canada) е френското име на същия този отдел."

  Хубаво де, ама те говорят за IRC, не за IRCC.

  Вярно че Канада е двуезична, но на практика езика по подразбиране е английски, защото френската част е около 22%, а английската - 78% от населението.
  Очевидно става въпрос за неграмотно написан материал.

 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 431 Неутрално

  САЩ ги е страх какво става в Канада. Ами да вземат направо да я анексират, така ще могат да си гарантират "националната сигурност".

  Казвам го само за в случай, че Тръмп още няма такава точка в "предизборната си програма".

 20. 20 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Системата за прием и проверки работи повече от добре в Канада. Е, може да има някакви пропуски, но са в рамките на под 0,3%. Цялата работа е, че САЩ се насират от страх, защото могат да проникнат индианци с чалми от Канада. Това е "официалната" версия. По-скоро САЩ се чудят как да повлияят върху сравнително добрата политика за прием и отношението към имигрантите от страна на Канада. В Канада смятат, че това е правилната застраховка срещу евентуални атентати. А САЩ ги интересува само цената на петролаи да могат да поставят в зависимост неудобните политики.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK