След сделката между Европа и Турция за бежанците - на живо

Лагерът Торбалъ

© Мирела Заричинова

Лагерът ТорбалъНа 20 март тази година споразумението между ЕС и Турция за бежанската криза официално влезе в сила. Историческа стъпка, която може както да промени хода на геополитическите процеси в Европа, така и да нанесе необратими последствия върху животите на поколения граждани на Турция и Близкия изток. Според сделката емигрантите, които достигат Гърция, ще бъдат връщани обратно в Турция. За всеки такъв емигрант, приет от Турция, тя получава правото да изпраща в ЕС по един сириец, търсещ убежище. ЕС прави още три обещания към Анкара - 3 млрд. евро помощ за справяне с кризата, ускоряване на процеса за визова либерализация за турските граждани, както и възобновяване на преговорите за членство в ЕС.


Ако човек следи внимателно събитията в Сирия, а и в отделни райони на Ирак и Афганистан, ще е наясно, че разрешението на конфликтите там не е близо, напротив. А бягството често е единствен изход за гражданите на тези държави. От друга страна, пътят им към богатите държави в Европа вече е почти невъзможен. Така милиони остават заклещени в периферията. Какво е положението по турското западно крайбрежие и гръцките острови наоколо? Какво се случва с бежанците там? "Дневник" посети домове на бежанци около Измир и разговаря с млади жители на Турция, ангажирани с бежанските въпроси.


Споразумението в цифри:

 • ТурцияДнес Турция е дом за 3 млн. бежанци. Към 21 април сирийците там са 2.750 млн. души. Съществуват 26 лагера (наричани временни центрове за защита), които се поддържат от държавата. Тези центрове обаче са разположени само в най-югоизточните провинции по границата със Сирия и Ирак. Според данните на Турската агенция за управление на извънредни ситуации към 18 април в тях са настанени по-малко от 300 хиляди души.


Статистика за бежанците преди и след споразумението

© ВКБООН

Статистика за бежанците преди и след споразумението


Другите места, в които живеят бежанци, са или затворени центрове за задържане/екстрадиране, или са се образували постепенно, де факто са нерегламентирани и за тях няма информация в официалните статистики. Пример за това са прашните складове в Торбалъ и улиците на Басмане, за които разказваме в този текст.

 • Гръцките острови

Само на няколко километра от турското крайбрежие живеят бежанци, заклещени на трите гръцки острова. Според информацията на ВКБООН и гръцкото правителство на о. Лесбос към началото на май се намират около 4000 души, търсещи убежище, на о. Хиос – около 2200, а на о. Самос – около 1000. Статистиката показва, че целите на споразумението вече дават резултати. След влизането му в сила броят на влизащите в Гърция граждани рязко спада. Така например, ако през януари в Гърция са влизали до 5050 души дневно, в началото на май броят им пада до между 0 и 120. Преди те продължаваха по т.нар. балкански маршрут напред към Западна Европа, в момента обаче остават по островите, задържани в лагери, с пропускателен режим като затвори.


Статистика за разпределение на бежанците в Гърция

© ВКБООН

Статистика за разпределение на бежанците в Гърция


И на трите острова броят на бежанците надхвърля капацитета на предвидените лагери и други съоръжения. Това предизвиква напрежение както сред бежанците, чиято съдба е неясна, така и сред местното население. През април избухнаха протести в лагерите "Мория" на Лесбос и "Виал" на Хиос, където бежанците за кратко окупираха и местното пристанище. За събитията в Хиос ни разказа Кристофър Доулинг (интервю с него - тук).


 • Депортации от островите към Турция

Според официалните данни от началото на април досега са извършени три депортации от Гърция към Турция – на 4, 8 и 26 април. Информацията за профила на връщаните хора се различава леко, но основно това са граждани на държави, които се считат за "недопустими", като Бангладеш, Пакистан, Афганистан. По данни на международната организация "Хюман райтс уоч" броят на върнатите в Турция хора е 375.


Торбалъ


Торбалъ е един от онези нерегламентирани турски лагери, за които не се намира официална информация, не е ясно колко души живеят там, откъде идват и с какво се издържат. Влизаме заедно с група доброволци, дошли да раздадат храна, обувки и играчки за децата, а после да си поиграят с тях. Даренията са събирани в продължение на месеци от различни студенти. Намираме се близо до малко градче, някъде на запад от Измир. От прозорците на автобуса виждаме три огромни склада, заобиколени от желязна ограда, а между тях - мърляв двор, изпълнен с боклуци и кални локви. Въпреки че още е едва 10 ч. сутринта, слънцето е силно и хората явно са се изпокрили на сянка. Докато автобусът се опитва да паркира и маневрира наоколо, в процепите на оградата започват да изскачат личица, десетки любопитни детски погледи се вперват в нас. И още, и още.


След децата запъхтени дотичват и възрастните. Знаят, че това са дарения, и имат спешна нужда от тях. Но трябва да мине още много време, преди да ги получат. "Ако едно дарение не се организира правилно, с предварително договаряне, с раздаване на номера и посочване на семейства, които имат нужда от повече, то би имало по-скоро лош ефект", обяснява ми момче от групата – един от четиримата арабски студенти, които са дошли да превеждат. "Хората тук са гладни", добавя той. Но уточнението е излишно.


Торбалъ е импровизиран лагер, в който живеят семействата на сирийци, пристигнали в Турция и намерили работа в селскостопанския сектор. Повечето хора тук са араби от Алепо (Халеб) и кюрди от Кобане, Сирийски Кюрдистан (известен още като Рожава). Не е ясно какъв е броят им, защото хората често се сменят. Обработват земята наоколо, а работодателите им отдават под наем тези складове, в които да живеят.


Зара от Рожава


След няколко часа 19-годишната Зара, момичето с най-зелените очи, които сме виждали някога, ще ни разкаже, че е избягала от Рожава с мъжа си след нападение на "Ислямска държава". Останали на първото възможно място, в един от лагерите в провинция Шанлъурфа. По-късно към тях се присъединили и трите сестри на мъжа й. Първоначално планът им бил да останат там, докато конфликтът свърши. Няколко месеца по-късно конфликтът не бил свършил, спестяванията им се стопили, а Зара се оказала бременна. Тогава разбрали, че някакви бизнесмени търсят работници в Измир. Знаели, че през него минава пътят на бежанците към гръцките острови. Ако погледнете на картата, островите Лесбос и Хиос са много по-близо до Турция, отколкото до Гърция.


"Помислихме си, ще поработим в големия град, ще спестим още пари и ще изчакаме детето да се роди, а ако нещата не се оправят, ще опитаме да идем в Европа". Вместо в Измир обаче попаднали в Торбалъ, забравено от бога изолирано място. Вместо работа за всички само мъжът й бил нает. Вместо да успяват да пестят, всичките им пари отивали за плащане на наем и малко храна – надницата на мъжа й се падала около 20 лв. на ден.

Хавлията с надпис ВКБООН - организацията за бежанците към ООН

© Мирела Заричинова

Хавлията с надпис ВКБООН - организацията за бежанците към ООН


Докато тече организацията по раздаване, някои от доброволците примамват децата настрани и отиват да си играят с тях. Като добри домакини те ни показват любимите си места в лагера и обикаляме заедно. Трудно е да се каже колко деца има, вероятно са над сто. Трудно е да се каже и кои точно са семействата им. Знаем, че някои нямат такива и попадат в т.нар. графа "непридружени". По външните стени на един от складовете е окачено пране – хавлии с надпис "UNHCR", който изглежда повече от нелепо на този фон, дънки, бельо.


С едно от децата влизаме навътре в един от складовете, където почти няма светлина. Вътре са отворени няколко големи палатки. Намираме майката на детето да пере. Жената явно не е разбрала за пристигането на гостите и се учудва да ни види. Надвесила се е над един леген и търка някаква риза над мътната вода. С жестове се опитваме да почнем разговор, питаме къде има течаща вода в помещението, майката сочи навън. Дъщеря й ни хваща за ръката и ни води до един маркуч край оградата, от който капе вода. За следващите пет часа, в които сме тук, не виждаме нито един друг водоизточник.


Връщаме се при останалите, които започват да разпределят кашоните с мляко, пелени, храни и лекарства от едната страна на оградата. Викат хората по номер. Малко момиченце успява да се провре между решетките на оградата. Облечено е с дрипава, но красива шарена рокля и бели сандали, поне с два номера по-големи от необходимото. Някой обаче се провиква към нея от другата страна да се върне обратно. Момиченцето се сепва и тръгва назад, но за беда се препъва в една кална локва по пътя. Разплаква се, защото си е изцапала сандалите. Плаче си така до локвата известно време, но като вижда, че родителите й са твърде заети, за да й обърнат внимание, става, събува си калната обувка и почва да си я бърше в рокличката. После с изсъхнали сълзи се втурва към другите деца, които играят на топка.


Самира в търсене на интернет


Раздаването върви бавно и трябва да разберем дали някой има нужда от нещо специално, за да се уведоми следващата група. Връщаме се обратно към складовете. Встрани от единия са седнали група жени, които ни гледат някак втренчено и с недоверие. Отиваме натам с един от хората, които говорят арабски. Като чуват познати думи, жените се усмихват и стават, почват да се суетят, изваждат от вътрешността на склада още няколко "стола" - туби от вода, смачкани по начин, който да позволява да се сяда върху тях, и любезно ни канят да се присъединим. Само една жена не помръдва от тубата си. Докато слушаме неразбираемите разговори на арабски, се оглеждаме наоколо, мерваме стара инвалидна количка.


Жените са част от едно семейство, идват от Халеб. Техните мъже са някъде по полето. Питаме ги какво мислят да правят в бъдеще, планират ли да идат в Европа. Момчето, което превежда, започва дълъг разговор на арабски. След известно време казва "Не". Обяснява ни, че обикновено на такива места попадат най-бедните сирийци, които нямат пари или възможност да продължат. Това ги прави и най-уязвими за всякакви експлоатации. От автобуса се разнасят викове на турски, викат ни да тръгваме към следващото място. Жените се натъжават, прегръщат ни. Самира, която говори малко английски, ни иска имената във Facebook, записва ги върху някаква салфетка и обещава да ни добави, като намери интернет.


Ахмед – добрата новина


Ахмед е симпатичен, усмихнат мъж. Тъмното му лице е издълбано от бръчки и белези, косата му побелява. Той се качва с нас в автобуса и скоро става ясно, че следващата спирка е неговият дом. Ахмед е добрата новина, казват ни. Двамата с брат му са намерили работа в местна фабрика в Торбалъ, където бързо ги оценили и започнали да изкарват добри заплати. Това им позволило да напуснат лагера заедно с жените си и общо седемте им деца. Сега живеят в хубав апартамент в самия град, а не изолирани като останалите. Всъщност определянето на апартамента като "хубав" навярно е пресилено. Но след лагера всичко изглежда луксозно. Тук става дума за нормално жилище, с килими, с врати, с нормална температура. И макар и сега да му е трудно да свързва двата края, Ахмед е доволен, че е осигурил самостоятелност на семейството си. Доброволците му оставят мляко и играчки и потеглят.


Докато ни разказват историята му, се оказва, че Ахмед е на 32 години, хората наоколо ахват. Той изглежда поне на 50.


Басмане


Басмане е оживен площад в центъра на Измир, намира се до едноименната гара. Това е сборният пункт на бежанците в града. Тук са били срещите с контрабандистите, тук са се продавали оранжевите жилетки, които сме свикнали да гледаме в репортажите струпани по гръцките плажове, тук са живели хората, буквално по улиците, преди да предприемат рискованите пътувания по море. Днес всичко изглежда тихо. Само надписите на арабски по местните магазини и чейндж бюра издават, че населението на квартала е по-различно от това в останалите части на Измир. Автобусът паркира до двора на джамията. И доброволците изскачат отвътре с около 30 кашона. Планът е следният – да се намерят онези семейства, които са в най-голяма нужда, които живеят на улицата, имат малки деца или болни хора, и да им се дадат стоки от първа необходимост. Кашоните вече са почнали да свършват и трябва да се приоритизира.

Квартала около гарата Басмане

© Мирела Заричинова

Квартала около гарата Басмане


Всичко в Басмане изглежда толкова тихо, улиците са така празни, че доброволците се оглеждат наоколо някак плахо, докато изнасят кашоните, и за миг се поколебават дали ще намерят нуждаещи се. Колко наивно. Секунди след като първите кашони са стоварени в двора на джамията, се появяват трима възрастни мъже и почват да ги дърпат. След малко още петима. После още двадесет. Накрая са стотици. За по-малко от пет минути дворът на джамията е пълен с хора, майки с деца дърпат кашоните с мляко, мъже се прескачат един друг и си крещят, дядовци налитат на бой. Студентите, които говорят арабски, се струпват около даренията и се опитват да вкарат някакъв ред, но никой не ги слуша, един по един всеки кашон се изплъзва, докато накрая те остават само с няколко хартийки в ръце. "Не им се сърдете, гладни са", казва им успокоително една жена, която минава покрай двора на джамията.


За събитията в лагера Хиос от доброволеца Кристофър Доулинг четете - тук


Какви са настроенията сред младите хора в Турция, които са активно ангажирани с каузата на бежанците, четете в понеделник в интервютата с Фатма Дилек и Озан Агбас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Благодарение на поканата на Меркел, Германия се напълни с млади, яки африканци и афгани, които по цял ден се моткат на групи по Мариенплатц, да зяпат поразголените германки и да си показват последния модел маратонки. Избирателната хуманност, остави хората в истинска нужда, изоставени и в безпътица. Много ми е мъчно за сирийците, живяла съм сред тях, скромни, работливи и уважителни хора.

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#1] от "veselakoleda":

  Има си и положителни неща!
  Доста позастарели германки се нуждаят от обгрижване!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  С Меркел или без нея това щеше да се случи .

 4. 4 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":
  Замениха женския секс туризъм по Африка, с такъв на местна почва. Сериозно, имам една съседка около 70- те, при която от няколко месеца живее един млад, 20 годишен афганистанец. Води го на шопинг, " учи " го на немски, сигурно взима и някой лев от социалните, какво се случва " зад затворените " врати, не искам дори и да си предствям.

 5. 5 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 712 Любопитно

  "19-годишната Зара, момичето с най-зелените очи ...
  е избягала от Рожава с мъжа си ...
  ... се оказала бременна."

  Егати и "момичето" !
  Само не разбрах за кой път е бременна ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#5] от "gemeto":

  Ами ако е почнала от 13 годишна, сигурно за шести път. Бетер циганите са. То проблемът не е да се приемат няколко стотин хиляди ами още колко ще се наплодят от тях за няколко десетилетия. При покрив, храна на корем и лежане по цял ден само за това си мислят.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Дневник, спрете се де... само за тази сутрин това е третата статия за "бежанците" и техният "тежък" живот. Не усещате ли, че колкото повече такива пасквили пускате, толкова повече настройвате хората срещу нашествениците, тоест - ефектът е обратен на очаквания.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#3:"nasko'geo"]С Меркел или без нея това щеше да се случи . [/quote]
  Да, дори и без война или "Арабска пролет". Свръхпроизводството на народонаселение рано или късно щеше да избие на някъде. Аз лично прогнозирах това да стане видимо, когато населението на Земята надмине 7,5 милиарда, тоест след две-три години.
  Войната само ускори процеса.
  Класически пример за това е Бангладеш. Всяка година от там емигрират над 3 милиона души и въпреки това населението им продължава да нараства.
  Там не е имало никаква война, а с такива е пълно на македоно-гръцката граница.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 9. 9 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 706 Любопитно

  [quote#7:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Дневник, спрете се де... само за тази сутрин това е третата статия за "бежанците" и техният "тежък" живот.[/quote]

  Що бе, хората си изпълняват директивите. Прилежни. Дай да ударим и най-състрадателната струна на българина .... Ето аз например, от гледката на момичето с бяла шарена, одрипана рокличка и несаръзмерните сандалки, се ''разплаках''. В този момент заобичах бежанците ....

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#3] от "nasko'geo":

  И аз мисля като теб. Проблемът е, че хората не можеш да ги сложиш на склад докато трае войната и да отложиш живота им с едно поколение. А те искат да живеят, да се любят, да правят деца и да са щастливи. И знаят, че тези години живот никой няма да им ги върне.
  И така - аз смятам, че Европа не е в състояние и не е разумно да поеме такъв огромен брой мигранти и смятам, че повика на Меркел беше грешка, че практическото суспендиране на граничния контрол за пришълци беше грешка. И в същото време мисля, че трябва да признаем реалността, а тя е, че хората, лишени от дом заради Сирийския конфликт или заради други световни неуредици, просто не могат да спрат да живеят, докато страните им се възстановят. Те искат да живеят тук и сега, също като нас. И също като мигрантите, които тръгнаха от България и чийто избор аз дълбоко уважавам, макар че така ми липсват някои приятели, и те имат право на лично щастие и живот.
  Сложно е. Много по-сложно, отколкото можем да го помислим, загрижени за собствената си къщурка.

 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Хан АСПАРУХ и ордата му през 681, са изглеждали и те по този начин на двора във Византийската Империя, или поне така са ги приемали.
  Както виждате обаче днес сме му издигнали Винкелоподобен бетоноид пред НДК, полуразрушил се с годините.
  Та затова сме и тук, нейде на Балканите, поради същата причина...
  Нищо ново около миграции и мигранти от време оно, само днес се местим по-бързо и с по-малко насилие от тогава.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Цивилизационните и технологични възможности на планетата ни са още в зародиш, за да може да се помогне на всички, които живеят далече от благоприятните географски ширини между 43 и 47 градуса, затова ПУТИН вместо да изпише вежди почна да избожда очи.
  Миграцията се усили след неговата "намеса", която не реши проблемите, а ги засили и увеличи.

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Интересно къде са отявлените псевдо евро и българо патриотари и националисти от мъжки и женски пол, които крещяха по форума "Чужденците вън!?, като че ли ще решат нещо принципиално.

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1303 Любопитно


  Меркел няма вина за войната в Сирия.

  Меркел просто предотврати една хуманитарна криза на Балканите, разбирайки, че няма как да спре тези хора на балканските граници.

  Руската пропаганда и комплексарите винят Меркел 'щото им е толко'з пипето.


  поучително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#0:"матряла"]от началото на април досега броят на върнатите в Турция хора е 375.
  броят на влизащите в Гърция в началото на май между 0 и 120 дневно[/quote]

  За 1 месец връщат колкото са дошли за 3 деня.

 16. 16 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#11] от "convince":

  Колега, явно в историческото си образование сте останали на ниво трети клас на соц системата.

  Каква орда, каква 681-ва???

  Младият Кубрат е живял в императорския двор, където е приел християнството. "Първата му поява на историческата сцена, засвидетелствана от изворите, е като предводител на част от съюзните на Византия тюркутски войски (по-скоро българо-хазарски като състав), които подпомогнали император Ираклий през 621 г. в борбата му с персите. "

 17. 17 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Моля, помогнете! Ще се задавя със сълзи! Цял ден роня тези пусти сълзи, точа сополи за малките чаршафчета, дето вместо да си купят мерцедесче с помощите, които им се полагат по рождено право, са принудени от някакви зли хора да чакат ред в лагера. Помогнете, моля! Осиновете си резано пишкирче и живейте в мир.

  Герой на нашето време
 18. 18 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Най-голямата лъжа е, че в Турция сирийците били 2 млн и 700 хил. И какво? Значи тези сирийци никъде не ходят и видите ли сиседят мирно и кротко в Турция. Някой да е чул тук у нас сирийска група да е минала през зелена граница? Колко са сирийските бежанци в България. Много малък процент. В европейските лагери картинката е почти същата. Как тогава тези цифри се разминават ддрастично с турските данни. Стига вече лъжи, кой по дяволите е заинтересован да се лъже, кой печели от това? При всички случаи потърпевши са европейските граждани.

 19. 19 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Добре де, не е ли много по-естествено всички тези бежанци най-напред да обърнат поглед към братята си в СА, Кувейт, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Оман, защо не и Мароко и да потърсят спасение и закрила при тях? И едните са араби и другите са араби. И едните са мюсулмани, и другите са мюсулмани. И едните са сунити, и другите са сунити. Там и пари има и място има. Защо са решили точно в Европа при неверниците, при дядо Коледа, елхите, свинското и минижупа!?

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#8] от "gemeto":

  [quote#8:"gemeto"]Свръхпроизводството на народонаселение рано или късно щеше да избие на някъде. [/quote]

  Чакай да видиш какво ще се случи глобалното затопляне и ерозията на почвите като докарат глад в маса държави на юг.

 21. 21 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "Je suis Haskovo":


  [quote#19:"Je suis Haskovo"]Защо са решили точно в Европа при неверниците, при дядо Коледа, елхите, свинското и минижупа!?[/quote]

  Дяволът ги праща бе, аркадаш! )

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 22. 22 Профил на mano
  mano
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама много превратно се описват нещата.
  Да си представим, че аз реша утре, че не ме кефи в България и потегля за някъде (Германия да кажем).
  Като начало, ще потърся там къде да отида (приятел, познат ... евтин хостел). После ще потърся с какви документи се отива в Германия - едва ли мога да премина границата без паспорт(лична карта). После ще потърся оттук какво мога да работя Германия и още с пристигането си ще си потърся работа.
  Тези така наречени бежанци, те отиват някъде, нямат представа какво ще правят там, нямат представа какви документи им са нужни, но за капак и девойката се оказала бременна. И виждате ли, колко им било тежко. Малко прекалено

 23. 23 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 222 Неутрално

  "За всеки такъв емигрант, приет от Турция, тя получава правото да изпраща в ЕС по един сириец, търсещ убежище."

  ???

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ridiculous":

  Напълно съм съгласна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Торбалъ е един от онези нерегламентирани турски лагери, за които не се намира официална информация, не е ясно колко души живеят там,
  ========
  До Дневник.
  Торбалъ и Басмаане са само два от неофициалните бежански центрове. И ако се легитимират колко са бежанците в тях , официалната цифра 2.7 милиона ще се окаже доста смешна и нереална. Много са , много !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Най-голямата лъжа е, че в Турция сирийците били 2 млн и 700 хил
  ==========
  Браво !
  Един път и ти........ До коментар [#18] от "baxter":
  Почти двойно повече са

  Bukalemun
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#23:"eXceLLen7"]"За всеки такъв емигрант, приет от Турция, тя получава правото да изпраща в ЕС по един сириец, търсещ убежище."

  ???[/quote] Точно така + ЕС се задължава да плати на Турция. Слава Богу ЕС плаща на части, защото тия парички са единствената връзка на Ердо с ЕС. Откакто е навласт представя Америка за враг на турците, сега вече се нахвърли и върху ЕС. ЕС подкрепяла ПКК.

  Имамът е задраскал ЕС.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#14:"barcelonski"]Меркел просто предотврати една хуманитарна криза на Балканите[/quote]
  Така е.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  Пишат само за сирийците, а имигрантите са от цяла Африка. Бягали от глад и бедност, и идват в Европа да си почиват , а тя да се грижи за тях и децата им. В Турция търсят работа и работят, в Европа получават социални.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  [quote#13:"convince"]Чужденците вън!?,[/quote]

  До коментар [#13] от "convince":

  Защо манипулираш и лъжеш?! Наистина не мога да си го обясня! Българите са против арабите,а не срещу чужденците! Не е проблем и мюсюлманската религия. Я виж как си живеем безпроблемно с турците. А пък в действителност единствено Турция е съюзник и приятел на България на Балканите.
  И още,как така евреите успяват да поддържат висок жизнен стандарт в Израел (и навсякъде по света),а сирийци,афганистанци и т.н. не могат и търчат в Европа та тя да ги храни!

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  [quote#14:"barcelonski"]Меркел просто предотврати една хуманитарна криза на Балканите,[/quote]

  До коментар [#14] от "barcelonski":


  До коментар [#28] от "maria_":

  Ама лъжете като дърти цигани! И хич не ви мига окото!
  "Бежанците" си живееха спокойно в Турция на границата със Сирия,когато ненормалната Меркел ги покани в Германия,с тайната малоумна идея да ги накара да работят и постепенно да ги асимилира! Няма нищо лошо,само дето няма как да стане това с арабите! И никога не е ставало. Е,има изключения,но те са един на хиляда.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Начи арабите са особен вид хора, или?

  Анормалното граничи с безмозъчното, нали?

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  [quote#32:"convince"]Начи арабите са особен вид хора, или?[/quote]

  До коментар [#32] от "convince":

  Всички сме особен вид хора. В смисъл сме различни. Но вие комунягите с това "равенство" дотегнахте на всички.

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Не виждам защо трябва да съчувствам на хора, които не са могли да стигнат до.... Швеция, след като и аз не живея в Швеция.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK