Фатма Дилек: Европа се държи егоистично и отказва да поеме отговорност

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Колкото и да плюят Ердоган , добрината на обикновените хора в Турция продължава да стопля сърцата на прокудените бежанци от политиката на ЕС, с цената на собствени лишения. И кой е по-християнин , въпреки че религията е друга.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това мислене, че Европа им е длъжна и виновна, казва всичко за тия хора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  седеньето го зголемува задникот
 3. 3 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Може да се бяга в други богати съседни на Сирия страни - Саудитска Арабия Израел и т.н. Интересно защо няма приет и един бежанец там.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2824 Весело

  [quote#3:"azyty"]Може да се бяга в други богати съседни на Сирия страни - Саудитска Арабия Израел [/quote]

  До коментар [#3] от "azyty":

  Араби да бягат в Израел?! Ха–ха–ха...Ти у ред ли си?!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Отговорност за какво?
  Да не би Европа да създаде Ислямска държава?
  Отговорността да си я носят арабите.
  Никой не им е длъжен.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Нещо повече - чувствата им сигурно са доста накърнени тъй като не могат да си обяснят как така Аллах е дал най-хубавите и плодородни земи на неверниците пък те, дето по 5 пъти на ден го хвалят колко е акбар, трябва да живеят на доста по-неприветливи територии. Вероятно това се възприема като голям кусур, който те явно са решени да оправят като вземат това което им се полага на теория. Само някъде дълбоко в душите им мъждука чувството, че цялата тая теория за мюсюлманското превъзходство е абсолютна лъжа.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  хората не искат да изгубят част от комфорта си, да споделят парите си, стандарта си на живот. За мен това е проява на егоизъм.
  ************************

  Оф, аман от левичарщини! Дневник, а уж сте дясна медия!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тая статия е написана като за детската градина.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Иво Беров има много добър материал по тази тема:

  http://ivoberov.blog.bg/politika/2012/10/15/nabezite-na-verskoto-mrakobesie.1009953

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "хората трябва да имат свобода на предвижване..."Да се придвижват, настаняват на трапезата ти и лапат три пъти повече от местните граждани! Няма да стане!
  "Европа е богата, но проявява егоизъм. " След нашествието на пришълците и агресивното им поведение като че ли нещо си им длъжен, да лапат, без да работят и претенциите им към държавите, които не са ТЕХНИ КАТО НИЩО НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ, ЕВРОПА ВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ БОГАТА!
  "Европа бяга от отговорност." Отговорност за какво? За това, че турчолята приемаха потоци от цистерни пълни с нефт откраднати от Сирия и помогнаха финансово за създаването на така наречената "ислямска държава "?! Или за така наречената "арабска пролет" насърчавана и щедро въоръжавана от Америка ли?
  Кой каквото си е надробил да си го сърба! Няма да им се получи! Ай сиктир!

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 280 Неутрално  [quote#2:"Пипера е много лют"]Това мислене, че Европа им е длъжна и виновна, казва всичко за тия хора. [/quote]

  Не случайно социализмът и исляма си приличат. Големи безпросветни бедни маси (но пък равни) чакат някой да им даде нещо и се кланят на някой върховен вожд (бог). А ако не живеят добре са виновни "Западът, капитализмът, неверниците", които са длъжни да се грижат за тях но не го правят, щото са егоисти. Е как да не им режеш главите. На чорбаджиите, кулаците или неверниците... или който е там виновен съответно епохата.

 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Съчувстваме на истинските бежанци и помагаме. Вярно ЕС може да отделя повече пари за бежанските лагери, но Европа не е длъжна по никакъв начин да приеме стотици милиони бежанци и икономически емигранти от цял свят,особено пък такива,които културно толкова трудно се интегрират. Да не говорим за кървавите измерения на политическия ислям.....

  ThePirinEagle
 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Европа отказва да поеме отговорност?

  А защо трябва да поема отговорност за чужди действия? Е, вярно, в миналото нейната вина е безспорна, вината на колониалните държави, но това е отпреди десетилетия. А сегашните неразбории там се пряко следствие от АРАБСКАТА ПРОЛЕТ на САЩ, Саудиткска Арабия, Турция и ислямските фундаменталисти. Нали не Европа, а САЩ, сирийските платени бунтовници, СА, и Турция започнаха събитията в Сирия? И, следователно, нали те са причина за сегашната изелническа вълна? Защо не те, а Европа да поема отговорността за последиците от техните действия?

  Е, тук-таме и някои европейски държави се намесиха в работата на своите предишни колонии. Но защо цяла Европа, олицетворявана от ЕС, трябва да отговаря за немесата в някои африкански държави на Франция например? Тя се е намесила, тя да отговаря. И, разбира се, ако Меркел като канцлен на Германия си поканва неопределен брой гости, тя, респективно германският народ, който още е търпи, да си ги приемат Но защо ние? Защо Унгрия? Или Полша?

 14. 14 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колкото повече такива статии пускат, толкова повече ще расте нежеланието на европееца да дели каквото и да е било.

  Вчера немските медии писаха, че Меркел била в Босфорския капан. Интересно ми е, как ще се измъкне оттам.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": ≪Оф, аман от левичарщини! Дневник, а уж сте дясна медия!≫

  Не си права. Дневник е десен, но от тези десни, които са тук-таме леви. Тоест, това са такива леви десничари, които смятат, че тези, които живеят в мизерия, трябва да хранят тези, които изобщо нищо нямат. Ето защо те са за това, ислямските нашественици да дойдат в Европа, но така, че от това на богатите в Европа да им стане по-добре. А народите на Европа – тях кучета ги яли! Да са станали богати, ако наистина искат да не теглят за чужди грехове.

 16. 16 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"glog"]И, разбира се, ако Меркел като канцлен на Германия си поканва неопределен брой гости, тя, респективно германският народ, който още е търпи, да си ги приемат Но защо ние? Защо Унгрия? Или Полша?[/quote]

  Няма нужда да влизаме в обяснителен режим. Който може и иска - да помага. Който не може и не желае - няма да помага. Точка.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2806 Гневно

  "бягството често е единствен изход за гражданите на тези държави. От друга страна пътят им към богатите държави в Европа вече е почти невъзможен."

  Че пътят към богатиге държави е труден е едно, но пътят към бедните държави е свободен.

  подпис
 18. 18 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Що няма снимка на таз докторантка от Анадолския университет.
  Да разберем с бурка, никаб, фередже ли е или само си увила главата през шията , все едно я боли зъб.

 19. 19 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 418 Гневно

  "Много от европейските правителства и дори гражданите им отказват да поемат отговорност и да проявят хуманност, въпреки че и те носят вина за войната в Сирия."

  С четенето бях дотук!!Аз вина за Сирия нямам!А и доста граждани на ЕС платиха с живота си след куп атентати!Оправяйте си кочините в които живеете....

 20. 20 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Пълни глупости, в Турция избиха сумати бежанци. А Турция не е ли по- егоистична от Европа, нали са една религия, защо Турция не ги направи нейни граждани?

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Само не мога да разбера, защо упреците са само към Европа? Само 2,9% от площта на Земята се падат на ЕС, пък всички драпат само в Европа. При това нямат нищо общо и като култура и като религия с континента на "гяурите". Май някакви мераци а?

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 532 Неутрално

  От къде на къде Европа е длъжна да приема "бежанци"?!
  Има си Червен Кръст и Червен Полумесец, които помагат при такива ситуации а международната общественост дава дарения. И другото не Европа е виновна за конфликта в Сирия, докато за Турция не може да се каже същото!

 23. 23 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Европа не дължи АБСОЛЮТНО НИЩО на Б.И. Вината за кочината в Близкия Изток е ИЗЦЯЛО на самия Близък Изток. Европа не може и не трябва да носи отговорност за решенията на тъпите им ръководители и за изостаналостта на скапаните им традиции. Гражданите на Европа не са длъжни по никой начин да си развалят комфорта, създаден от труда на поколения европейци, за хора, които мразят Запада и искат от него да ги третира като равни с техните идиотски бурки, хеджаби и пр. тъпанарщини. Ами прави са хората да не ги искат тия нахалници. Вярно, има хора наистина в нужда, но като идват не е редно да ми излизат с някакви муслимски традиции, дето ние трябвало било да се адаптираме към тях. Те са тия, които трябва да се адаптират. Аман от глупостите на полу-интелигенти като въпросната докторантка. Ако човек е наистина образован, информиран и интелигентен, ще види реалността обективно, а не да ми излизат с тъпите номера, че, видите ли, Западът им бил крив. Западът достатъчно помага на цял свят. Въпросът е, с какво тия от Б.И. помагат на света и защо ония свине от Сауд Арабия, Катар и пр. пълни с пари от олиото не вземат с нещо да помогнат. Европа не им дължи нищо.

 24. 24 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Затварянето на границите може да е нечестно. Обаче спаси от гибел много хора, които Турция щеше да продължи да товари на гумените десантни лодки и да ги запраща в бурните зимни води на Егейско море.

 25. 25 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#13:"glog"]Е, вярно, в миналото нейната вина е безспорна, вината на колониалните държави, но това е отпреди десетилетия. [/quote]

  Европа не носи никаква вина дори през Колониалната Епоха - Европа им донесе цялата цивилизация. Дори железниците и течащата вода са заслуга на Колониалната Система. Да не говорим за образование, инфраструктури и пр. създадени от Колониалната Система и ползвани до днес, понеже самите тия са негодни като общества да ги създават.

 26. 26 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#24:"nik_77."]Затварянето на границите може да е нечестно. [/quote]

  Напротив - честно е. Честно е преди всичко към СОБСТВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ на една страна, чието добруване и безопасност са АБСОЛЮТЕН, НЕОСПОРИМ И ПЪРВОСТЕПЕНЕН приоритет на всяка държава.

 27. 27 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"Jumbo Jet"]Не случайно социализмът и исляма си приличат. Големи безпросветни бедни маси (но пък равни) чакат някой да им даде нещо и се кланят на някой върховен вожд (бог). [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма какво да се добави.

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"Пипера е много лют"]Това мислене, че Европа им е длъжна и виновна, казва всичко за тия хора. [/quote]
  Искаш да кажеш, че Европа не ИМ е виновна?

  И на кои "ИМ"?
  На бежанците?
  На имигрантите?
  На турците?

  И на трите сме им виновни европейците, защото тая я заквасиха нашите "лидери", които ние сме овластили.
  И даже турците, които са съвиновни и са в "челния отряд" - дори и те се съмнявам дали биха спретнали тази авантюра без гръбчето от "европейците".
  Щатите не ги коментирам, защото съм европеец и трябва първом да си гледаме собственото канче. И вини и отговорности ...

  А след като имаме вина - имеме и задължения.
  Защото всеки трябва да си носи отговорността и съответно последствията.
  Освен общохуманните, човешките - и конкретно заради собствените вини и винички ...

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"glog"]сегашните неразбории там се пряко следствие от АРАБСКАТА ПРОЛЕТ на САЩ, Саудиткска Арабия, Турция и ислямските фундаменталисти. [/quote]
  Баси!

  Та викаш, че срещу Тунис, Алжир, Мароки и особено Либия, от където пукна Арабската пролет, бяха само САЩ, СА, Турция и някакви "ислямски фундаменталисти"?
  Ма Франция де я забравихте?
  Ми Британия?
  Ми останалите от задругата ... опс! ... "международната коалиция"?
  В която, прочее, се кипреше и "Дръзки", макар и в тила на групировката ...
  Както и контингентите ни в Ирак, Афганистан ... И не са само теляци, сорри ...
  Че и жертви дадохме в Афганистан, в Ирак ...
  Забравихте ги?

  И докога така удобно късопаметно?
  Че то няма и пет години от тогаз бе, хора!

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  "Много от европейските правителства и дори гражданите им отказват да поемат отговорност и да проявят хуманност"
  ..................................
  Първо Сауд. Арабия, Катар и ОАЕ да проявят хуманност и ние веднага след това!

 31. 31 Профил на it
  it
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Това интервю е пълно с откровенни лъжи:
  1. "Досега Турция плати милиони долари, повече от Европа и ООН и продължава да плаща. Същевременно това не е само наш проблем и отговорност". А шестте милиарда от ЕС?
  2. "Има и още нещо – макар културите ни да имат своите сходства, съжителството неминуемо ще създаде социални проблеми". Аз пър си мисля, че турците-мюсюлмани са доста по близо като култура и начин на живот до арабите-мюсюлмани, откото еди бял англосаксонец или българин.
  3. "Хората трябва да имат свобода на придвижване и е странно да се водят преговори за тях, сякаш са някаква стока".
  Могат да се предвижват само по законния начин - с личния паспорт през КПП-то и като спазват ВСИЧКИ процедури на съответната държава.
  4. "Нито правителствата, нито хората искат да изгубят част от комфорта си, да споделят парите си, стандарта си на живот".
  Точно така - и аз не искам да загубя комфорта си, заради война кояо се води на няколко хиляди километри оттук.
  5. "Мисля, че затварянето на границите към ЕС е наистина нечестно". Айде бе, Турция да не би да е разграден двор...

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Весело

  "...хората искат да изгубят част от комфорта си, да споделят парите си, стандарта си на живот. За мен това е проява на егоизъм."
  ==============
  Това е същото като ромското "Дай пари ма како"

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1464 Любопитно

  " А бягството често е единствен изход за гражданите на тези държави."

  Защо непрекъснато се твърди, че бягството е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход? Ако повечето граждани се разбягат, кой ще реши проблемите там?

 34. 34 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 611 Неутрално

  А защо мюслитата не поемат отговорноста за превърнатите в пустини заради техния мъзел земи? Защо не поемат отговорност за избитите от тях милиони християни в окупираните от ислямските поробители земи? В края на краищата ако наистина Алах е писах корана, той би го направил на някой човешки език а не на езика на една полуцивилзована паплач, каквато са арабите!

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, ще съм ви благодарен да ми дадете мейла на Фатма Дилек да и напиша моето мнение!
  защото каквато и вина да имат европейците(или руснаците) за конфликта в Сирия, като изключим разни вторично подивели мюсюлмани родени в Европа не са европейците, които учат местните ислямисти да режат глави.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7287 Неутрално

  "Европа се държи егоистично и отказва да поеме отговорност"
  Според тази г-жа, Европа ли трябва да е отговорна , че някакви изостанали с 200 години от цивилизацията хора искат да налагат ,не само в своите държави, но и на света, своята вяра, своята религия, своите ценности и начин на живот. Понеже те не искат и не могат да се променят, Европа ли трябва да се промени? Кой им дава право да се настанят в чуждия дом, да променят правилата и да не спазват законите.В Европа са проляти много кръв , пот и сълзи, за да стане това, което е и който иска да живее тук, ще живее, като европеец.

 37. 37 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мисля, че за Арабската пролет най-голяма заслуга има развитието на технологиите - интернет най-вече, освен всичко останало- коалиции, САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Северният полюс. Най-простото е и най-точното, най-човешко. Всеки арабин, видял и чул по скайпа братовчедите му как живеят на Запад, ще поиска и той същия живот и благоденствие. И ето ги по площадите за революции. Всеки иска по-добър живот. Интернет му показва къде как е. Вече няма затворени общества. Само в дълбоките джунгли.

 38. 38 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#7:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Оф, аман от левичарщини! Дневник, а уж сте дясна медия! [/quote]

  Бяха. Напоследък публикуват повече статии за Русия и Станишев от Комсолская правда и Ведомести взети заедно.

  Моралът не е порок!
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Европа не носи никаква вина дори през Колониалната Епоха
  ==========
  Значи дори викаш, и през колониалната. Това е смешно . Колонизиране , грабежи , малтретиране и употребата на човека като вещ .....и много други неща ЧУЖДИ до тогава са чисто европейски патент , насилствено насаждан през вековете . Останалия свят не знаеше за такива неща до тогава. До коментар [#25] от "transvaal":

  Bukalemun
 40. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#39:"eti"]Значи дори викаш, и през колониалната. Това е смешно . Колонизиране , грабежи , малтретиране и употребата на човека като вещ .....и много други неща ЧУЖДИ до тогава са чисто европейски патент , насилствено насаждан през вековете .[/quote]
  Пак ще повторя - ако днес в Африка има някакво образование, то почти изцяло се дължи на мрежата от училища (с много високо ниво плюс и много професионални профили) създадена от Римската Католическа Църква. Почти цялата инфраструктура от пътища и железници в Африка и дори в Индия, която до ден-днешен се ползва е създадена от Колониалната Система. Страните-колонизатори не са имали никакво намерение тази система да трае вечно. Британците са планували, че към 2000-та година тези страни ще имат достатъчно образование, инфраструктура и степен на развитие за да получат автономия, която за 30-50 години да прерастне в пълна независимост. Самите страни метрополии, вече през 50-те години харчат за колониите повече отколкото получават от тях. Нетният бенефициент не са самите колониални държави, а заселниците, които от 2-3 поколения са в Африка и именно те движат напредъка. Градове като Лоренсу Маркиш (Мапуто), Леополдвил (Киншаса), Солсбъри (Хараре), Триполи, Алжер към края на 50-те години са толкова хубави, че в Европа няма такива. Днес тия градове са едни огромни кочини, мръсотия, свръх-население, няма елементарна хигиена, няма работа за хората. През 1960 Африка произвежда 10% от БВП на света (точно в края на Колониалната Епоха). През 2000-та година, същият континент произвежда само 1% от БВП на света и този един процент, повече от половината му се прави в ЮАР! Значи, падението на Африка след получаване на независимост е над 10 пъти! Грабежът на Африка е СЛЕД колониалното време заради огромната КОРУПЦИЯ на черните управници и мултинационалните компании използват именно това. Деколонизацията става преждевременно поради натиск от Америка - за да има единен световен пазар, без зони на влияние и мита. Дори самите черни африканци днес напълно разбират тези неща - стандартът им на живот е в много пъти по-нисък, отколкото е бил в колониално време. Един пример - в колониално време, компаниите добиващи дървесина са били длъжни и това е било под строг контрол, да садят дървета веднага след отсичането на други. Днес, в Камерун например, аз виждам как огромни райони се оголиха само за 7-8 години. Всичко се съсипва. В Северна Африка пустинята решително напредва, откакто колонизаторите са си отишли и са оставили всичко на милостта на арабите. Не става държава от тия хора. Казвам ви го като човек расъл в Африка и в зряла възраст живея от 26 години там (макар, че ЮАР не е Африка, тук са съвсем други нещата, с коренно бяло население и пр.)

 41. 41 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами,да преместим цяла Африка и тези,които искат от Азия в ЕС,как ли ще изглжда той тогава?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK