Озан Агбас: Бежанците в Турция работят при условията на модерно робство

Бежански лагер в Турция

© Associated Press

Бежански лагер в ТурцияАко човек следи внимателно събитията в Сирия, а и в отделни райони на Ирак и Афганистан, ще е наясно, че разрешението на конфликтите там не е близо, напротив. А бягството често е единствен изход за гражданите на тези държави. От друга страна пътят им към богатите държави в Европа вече е почти невъзможен. Така, милиони остават заклещени в периферията. Какво е положението по турското западно крайбрежие и гръцките острови наоколо? Какво се случва с бежанците там? "Дневник" посети домове на бежанци около Измир и разговаря с млади жители на Турция, ангажирани с бежанските въпроси. Репортаж - четете тук, а още разговори по темата - тук и тук.


Озан Агбас е турски активист. В момента живее и работи в Измир.


Как управляващата партия представи сделката си с ЕС на своите поддръжници вътре в страната?
- В турските масови медии сделката беше представена като "победа в пазарлъка". Премиерът изглеждаше изключително доволен от "постигнатото". Мога да откроя три опорни точки, ползвани от медиите. Първата е, че Турция не само ще получи бежанци, но и за всеки приет обратно, ще изпрати по един сириец. Никой турски политик не изясни какъв ще бъде профилът на върнатите, нито как точно ще се прилага правилото 1:1. Особено ситуацията с не-сирийците напълно липсваше от медиите.


Втората им точка беше, че тази сделка ще позволи на турците да пътуват в Европа. С тази част от споразумението се спекулираше най-силно, защото управляващите искат да създадат впечатлението, че "отключват" вратата на Европа. Последното е болката на турската средна класа от години. Но и тук нищо не е ясно. И последно, че благодарение на споразумението, ще бъде отворена нова глава за Турция по пътя към членството в ЕС. Това беше представено като важно постижение, още повече, че процесът беше наскоро спрян от ЕС, най-вече заради нарушенията на човешките права тук.


А какви бяха реакциите на хората около вас след сключването на сделката?


- За разлика от партийните твърдения, аз не виждам тази сделка като постижение за Турция. И много хора тук (дори някои поддръжници на АКП) са дълбоко критични. В момента в Турция тече един процес по силно поляризиране на хората по отношение на вътрешната политика и бежанците са още един елемент към тази поляризация. Опозиционните групи използват все повече ксенофобия, като следствие от това споразумение. Един от основните аргументи е " вече имаме 3 милиона, това е достатъчно!" Особено в крайбрежните райони на запад хората са сериозно загрижени, че там ще бъдат заселвани завърналите се.


Според много опозиционери правителството просто иска парите и няма да харчат тези 3 милиарда евро за бежанците, а за собствените си партийни интереси. Липсата на контрол и прозрачност в Турция са основателна причина за хората да вярват в това твърдение.


Колкото до мен, аз лично считам, че тази сделка е против правата на човека и международното хуманитарно право. Турция не е сигурна страна нито за бежанците, нито за собствените си граждани. Мисля също, че управляващата АКП успя да обърне драмата във възможност за себе си, защото сега ЕС ще трябва да си мълчи, въпреки че страната ни минава през някои от най-бруталните моменти в историята си по отношение на нарушенията на човешките права и свободата на словото.


Струва ли ви се вероятен сценарият, при който управляващите дават гражданство на търсещите убежище, за да си осигурят нови гласоподаватели?


- Според турските закони трябва да си пребивавал в страната 5 години, за да имаш право да кандидатстваш за гражданство. Някои сирийци тук отговарят на тези изисквания и вече започнаха да си подават документите. Няма индикации, че правната рамка ще бъде променена, за да обслужва някакви други цели. Същевременно старши политици в АКП наскоро обясниха, че те не гледат на създалата се ситуация като на временна, а като на постоянна. Въпреки това не мисля, че ще има някакви масови раздавания на гражданство скоро.


Как се отнася държавата към бежанците?


- Трудно е да се обобщи, защото условията на живот се различават много. Лагерите приютяват едва 10% от сирийците в Турция. Останалите живеят в големите градове като се издържат с ограничените си средства или от хуманитарни помощи. Има и около 300 хиляди бежанци от други държави, които живеят къде ли не.


А какви са условията в самите лагери?


- Всъщност не са лоши. Предлагат се различни социални услуги, като детски градини, джамии, здравни центрове и т.н. Но проблемът е друг – те функционират като полу-затвори заради силните мерки за сигурност за влизане и ограниченията за предвиждане на бежанците, живеещи вътре.


Една от големите неясноти покрай сделката е строежът на нови лагери в Турция. Това все още е мистерия. Не знам какъв тип съоръжения, колко и къде ще бъдат построени. Засега само можем да видим снимки от чисто новия "център за депортиране" в Къркларели*. Там се изпращат първоначално депортираните от Гърция преди да бъдат върнати обратно в държавите си.


Бежанците в Турция имат ли право да работят?


- Да, вече имат право да работят, след като преди два месеца беше приет нов закон. Но това е труден процес. Разрешителното за работа се иска от работодател от името на работник. Така, когато сирийски бежанец намери работа, шефът му ще подаде искане за разрешително и ще плати цената, това е един доста дълъг и скъп процес. Затова повечето бизнесмени избягват разрешителното и предпочитат неформалното наемане на сирийци.
Последните обикновено намират работа в обслужващия сектор, в разни цехове или сезонна работа в селското стопанство. Заплатите и условията на труд могат да бъдат сравнени с модерно робство.


* Къркларели или Лозенград е град в най-северозападната част на Турция. Намира се в непосредствена близост до границата с България и в него живеят много помаци от български произход. Информацията за лагера е ограничена, защото през април ВКБООН и доброволчески организации нямаха достъп до него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Струва ми се, че ще ни пуснат поне 2 млн. от бежанците през следващите няколко месеца.

  Вчера немските медии публикуваха информация, че мигрантите имат нов маршрут през България. Явно не сме ги били регистрирали.

  Предлагам да продължаваме в същия дух - никакво регистриране.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази схема не работи, вижда се.
  А с оглед на това, че потокоът едва лискоро ще секне и ксенофобията ще се засилва.
  Но с тази политика на САЩ и другите силни играчи плюс Саудитска Арабия, Иран и Турция толкова.
  Близкият Изток стана едно безкрайно бойно поле с тонове оръжия и озлобени племена и народи на него.
  Лоши неща се задават.
  Те всъщност не са спирали...

 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Модерното робство е робството на капитала. Тук, а и на Запад си го познаваме добре. Случаят на сирииците/бежанците си е класическо робство..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на Никола Георгиев
  Никола Георгиев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Европа, САЩ и най-вече РФ са виновни.
  2011 трябваше да се направи военна сухопътна операция в Сирия и да се приключи.
  Но РФ попречи на това.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Озан Агбас: Бежанците в Турция работят при условията на модерно робство"

  На който не му харесва може да се върне от където е дошъл.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Чисто новия център в Къркларели.....Що си мисля че 89 година точно там приемаха нашите изселници.Даже по пътя от Малко Търново към магистралата Одрин-Истанбул се минава покрай него.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Да, така излиза. Турция (70 милиона жители) поема 3 милиона бежанци. ЕС (502 милиона жители) поема 2 милиона.

  The more you pay, the more you get. Старо правило в бизнеса, политиката и живота. Сега турците са големите шефове, те показват, че могат да се справят с това, с което Европа не може.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 8. 8 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#2:"theanalyser"]Тази схема не работи, вижда се.
  А с оглед на това, че потокоът едва лискоро ще секне и ксенофобията ще се засилва.
  Но с тази политика на САЩ и другите силни играчи плюс Саудитска Арабия, Иран и Турция толкова.
  Близкият Изток стана едно безкрайно бойно поле с тонове оръжия и озлобени племена и народи на него.
  Лоши неща се задават.
  Те всъщност не са спирали... [/quote]

  Някой печели от това? Мисли си, че печели и брои алтъни.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  България има интерес турция да се счита за сигурна държава и ЕС да я класифицира именно като такава. Всичко друго, изнесено в тази статия, не ме засяга.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Който иска да прочете тук за някои от причинине да се появи Идил.
  Много са, разбира се, арабите явно не зачитат държавите си колкото религиозните си предпочитания, но и политиката на САЩ куца. Аман от слаби президенти - и Буш и Клинтън и Обама...

  https://www.washingtonpost.com/opinions/why-we-stuck-with-maliki--and-lost-iraq/2014/07/03/0dd6a8a4-f7ec-11e3-a606-946fd632f9f1_story.html

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Ако си бежанец нямаш право
  на избор,взимаш каквото ти
  дават !!!

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  [quote#10:"iyu24493030"]Робството е западен патент.Ако някой не вярва,нека отиде по полята в Италия,Испания,Гърция или стоителните скелета в Германия и Скандинавия да види как работят нашенците,румънците и украинците и за какви заплати [/quote]

  Гледаме го през цялото време по колите на турските гастарбайтери, които лятоска се прибират в Анадола. За по-старите от тях ще чуеш, че най-добре се е пътувало през България до 1989 г. На хартия са им давали бонове "Шипка" за зареждане на 40 литра при преминаване. Но на практика, малко стари порно списания, извадени от контейнера за стара хартия, са били достатъчни за да пълни бензинджията до капачка, на цена 40 стотинки литъра при курс 5 лева за долар.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Сега турците са големите шефове, те показват, че могат да се справят с това, с което Европа не може.
  ===========
  Тя Турция го прави това , вече близо от век насам и има опит при бежански катаклизми.
  Проблема е ,че на времето Европа каза на бежанците да отиват при нея , а после го увърта. И какво стана накрая ....? Пак Турция трябва да оправя нещата. Затова от турска страна погледнато , всичко това е нещо като рекет спрямо нея. При двете иракски войни стана същото , в по умален мащаб.
  До коментар [#7] от "cinik":

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Случаят на сирииците/бежанците си е класическо робство..
  ==============
  Така излиза.
  Даже преди , като са се купували роби се е брояло пари за тях.
  Днес ги приемат гратис , под благородния предлог ,че ги приютяват. До коментар [#3] от "forum_terrorist":

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  За сметка на това , дошлите в Европа въобще не работят, нито искат, нито търсят работа.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Робството е западен патент.
  ===========
  Идва от Египет , но в класическата си експлоатационна форма е утвърдено в Европа.
  Доста е съмнително тия бягащи , които днес ги наричаме бежанци , след 50 години историците пак да ги назовават по същия начин. До коментар [#10] от "iyu24493030":

  Bukalemun
 18. 18 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Кво я съжалявате Турция, те УЧАСТВА АКТИВНО в войната в Сирия. Как си мислите, отдел ИДИЛ се въоръжава, снабдява? Създава бежанци, опитва се да завземне чужда територия, да си реши проблема а кюдите, а на Европа сметката да даде, че и да я исмямизира. нашите мекотели в Брюксел май чак сега зацепват, че с мръсната игра на Турция няма да се разберат с приказки, а и те мръсно - връщат всичкото мюсюлман на гранизата с армия и готово!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах