Френският кабинет заобиколи парламента и утвърди с указ спорните трудови реформи

Френският кабинет заобиколи парламента и утвърди с указ спорните трудови реформи

© ReutersПравителството на Франция реши да заобиколи парламента и да приеме с указ промените в Кодекса на труда, които изкараха хиляди хора на улиците, предаде "Ройтерс".


Решението, което бе обявено от премиера Манюел Валс, идва след продължили повече от месец протести и остро противопоставяне в редиците на управляващата социалистическа партия срещу промените, които улесняват наемането и освобождаването на работници. Мнозина представители на по-крайното крило в левицата дадоха ясно да се разбере, че няма да подкрепят законопроекта в парламента, което почти сигурно го обричаше на неуспех.


Член 49.3 от конституцията на Франция позволява на правителството да прокарва реформи с указ.
Президентът Франсоа Оланд, който заяви, че ще се кандидатира за втори мандат през 2017 г. само ако сведе нивото на безработицата до под 10 на сто, се надява, че реформите ще насърчат фирмите да наемат повече хора.


Предложенията на правителството срещнаха сериозен обществен отпор и доведоха до създаването на протестното движение Nuit Debout (Будни през нощта).


Заради нестихващите масови протести управляващите склониха на отстъпки. Уплашено от неспадащата 25-процентова младежка безработица, правителството покани лидерите на студентските съюзи и обеща да отпусне над 400 милиона евро бюджетни разходи под формата на субсидии, данъци и помощи с цел да подпомогне младите хора в намирането на работа.


Въпреки че още през март Валс се отказа от най-спорните моменти в реформите, текстовете, които позволяват работодателите да се споразумяват със служителите си за по-гъвкаво работно време, останаха в крайния вариант на трудовия кодекс. Той намалява и рисковете за работодателите при освобождаване на наети лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK