Средната класа в Германия се измести към... пенсионерите

Средната класа в Германия се измести към... пенсионерите

© ReutersВсе повече германци изпадат от средната класа. Особено силно засегнати са младите хора и чужденците. Това се разбира от изследване на DIW. Според авторите му, Германия започва да прилича все повече на САЩ, пише "Дойче Веле".


Германската средна класа постепенно се топи: докато преди около 20 години делът й бе 60%, то днес едва 54% от германците спадат към нея. Това става ясно от актуално изследване на Германския институт за икономически проучвания DIW.


Всяка година в анкетата на института участват 30 000 души от почти 11 000 германски домакинства. Авторите на изследването са взели предвид общите реални приходи на домакинствата, включително и пенсионните доходи, както и държавните трансфери.
Днес към средното съсловие принадлежат германците, чиито годишни брутни приходи влизат в графата между 17 000 и 50 500 евро. На езика на статистиката това звучи така: хората, чиито приходи представляват минимум 67% и максимум 200% от медианата.


Най-тежко засегнати са чужденците


Авторите на студията са сравнили последните данни за Германия и последните за САЩ, от което става ясно, че развитието на германската средна класа прилича на състоянието на средното съсловие в САЩ.


Според Германския институт за икономически проучвания, в Германия загубите и печалбите при доходите обаче са по-големи, отколкото в САЩ. Експертите съзират главната причина за стопяването на германската средна класа в нарастването на сектора на ниското заплащане в сферата на услугите, както и в съкращаването на работни места в индустрията.


От проучването става още ясно, че особено силно засегнати от топенето на средната класа са чужденците. "През последните години от средното съсловие в Германия са отпаднали предимно мигранти", казва Маркус Грабка от социално-икономическия отдел на DIW. И в САЩ има подобна тенденция: там от средното съсловие са отпаднали най-вече латиноамериканци.


Изследването сочи и друго: че средното съсловие в Германия застарява. За периода между 1983 и 2013 година делът на хората от средната класа на възраст между 18 и 30 години е намалял от 69% на 52%. А при възрастовата група между 30 и 45-годишните - от 78% на 64%. В замяна на това делът на хората в пенсионна възраст е нараснал почти двойно - от 24% на 41%. Особено силно в Германия се е увеличила групата на младите хора с ниски доходи.


Вода в мелницата на популистите


От 1991 до 2013 година както в Германия, така и в САЩ средното съсловие се е стопило с близо 6%. Докато към тази група в Германия спадат 54% от хората, то в САЩ става въпрос за 50 на сто. Когато бяха публикувани последните данни за развитието на средното съсловие в САЩ, вестник "Лос Анджелис Таймс" констатира следното: "Семействата от средната класа, които дълго бяха стълбове на американската мечта, отдавна вече не са мнозинство".


Не са малко германците, а и като цяло хората в Европа, които се страхуват от отпадане от средното съсловие. Според някои наблюдатели, именно тази несигурност е една от причините за възхода на популистите. Защото страхът кара хората да търсят лесни отговори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK