Средната класа в Германия се измести към... пенсионерите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 684 Любопитно

  "Германската средна класа постепенно се топи: докато преди около 20 години делът й бе 60%, то днес едва 54% от германците спадат към нея."

  Ох, живи да ги оплачеш. А в България колко ли е?

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "Според авторите му, Германия започва да прилича все повече на САЩ ..."

  Случайност?

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  И Германия не е за завиждане вече...

  [email protected]
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Еми с толкова тарамбуки за хранене, как няма да намалява?!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  След наложените санкции срещу Русия,
  това се очакваше.
  Дано българите имигрирали в Германия
  не са засегнати... много.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Естествено е, щом населението застарява, а пенсионната възраст се увеличава, средната класа също да застарява. Нормално е имигрантите, включително и по-стари, да изпитват по-големи затруднения.
  А щом материалът е на Дойче Веле, не е изненадващ изводът - всички, които не мислят като Меркел са популисти, а решенията им са хем лесни, хем опасни.

  Еретик
 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нараствала подкрепата за популистите. НЕ - нараства подкрепата за реалистите. Време е нещата да се наричат с истинските им имена и критичното мислене да не бъде кастрирано с толерастки лозунги.

  И тази тенденция я има и то доста силна в Германия, друг е въпросът, че не се отразява в медии като Дневник, където се отразява информация основно от Дойче веле, който всъщност е един достоен наследник на Фьолкишер беобахтер.

 8. 8 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]"Германската средна класа постепенно се топи: докато преди около 20 години делът й бе 60%, то днес едва 54% от германците спадат към нея."

  Ох, живи да ги оплачеш. А в България колко ли е? [/quote]

  Лесно е да се адаптирате към по-добро, към по-лошо е сериозно изпитание.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Живеем във време на ерозия на социалната държава и концентрация на капитала - богатите стават по богати, бедните и средната класа - по бедни. Интересно, докъде ли ще доведе това и колко ще издържи социалният мир?

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Статията е непълна. Когато се говори за средната класа, би следвало да се спомене и колко % данъци плаща тя, къде точно се вливат те и за чия издръжка отиват. Трябва да има и графика на размера на плащаните данъци от нея за посочения период, спрямо предишен 10 годишен период от време, липсва анализ на видовете данъци, плащани от нея и как се е променил техният размер спрямо предишният 10 годишен период.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Весело

  Немците са тръгнали.... към Варшава.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  "...Днес към средното съсловие принадлежат германците, чиито годишни брутни приходи влизат в графата между 17 000 и 50 500 евро. .." Което значи между 1416 евро и 4208.33 БРУТО месечно възнаграждение... Като се махнат осигуровките от тях, колко ли излиза? И когато напиша, че в България при заплата 3800- 4000 евро месечно, но при удръжки според НАШИЯТ максимален размер на осигурителни вноски , тези 3800- 4000 евро осигуряват несравнимо по-добър стандарт на живот в България, отколкото в германия при техните осигурителни вноски, доста българи от чужбина пишат глупости и се присмиват...Обаче- който се смее последен, се смее най- добре

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#9:"Boyant"] Живеем във време на ерозия на социалната държава и концентрация на капитала - богатите стават по богати, бедните и средната класа - по бедни. Интересно, докъде ли ще доведе това и колко ще издържи социалният мир?[/quote]

  Няма токова нещо - просто процесите са глобални, а ресурсите крайни. Ако се погледнат нещата като картина за целия свят, а не за отделна страна, то тогава нещата изобщо не стоят по този начин. Най-малко китайците разбраха, че ориза е само гарнитура.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Ами нормално. Пенсионерите в Германия са 23-25 милиона души на 82 милиона население. В България са над 2 милиона, на 7 милиона население. В Германия работят 40 милиона души, в България са 2 и нещо милиона. Доста си приличат нещата.

  В статията е написано, но просто хора несвързани с Германия няма как да го разберат от 1-2 изречения. В Германия милиони работят като работници под наем. Наети са от едни фирми и биват отдавани под наем на други фирми. Така в заводите на Мерцедес и Фолксваген работят хора, които нямат договор с двете фирми. Договор имат фирми посредници, които отдават работна сила под наем. По този начин големите фирми могат лесно да се отървават от работна ръка. Всичко това е резултат от дясната политка на социалдемократите при Шрьодер.
  В Германия има милиони работещи бедни. Работят, но заплатите им са под социалния минимум и държавата им додава пари под формата на социални помощи, за да стигнат до социалния минимум.
  Покупателната спосоност стагнира от близо 2 десетилетия. Повишенията на заплатите ги изяждат данъците. Понякога след повишение чистите пари са по-малко, защото прогресивната данъчна ставка яде повече.
  Повишението на пенсиите също може да доведе до по-ниска пенсия. Когато пенсията надмине необлагаемия минимум се плаща данък доход (ДОД) - да, пенсиите са облагаем доход, защото върху осигуровките в трудоспособния период не се плаща ДОД (в България също не се плаща, но пенсиите не се облагат след това с ДОД).

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#8:"mayfield"]Лесно е да се адаптирате към по-добро, към по-лошо е сериозно изпитание. [/quote] Това важи и за България. Може би някой не помни за фалита на банки и деноминацията на българския лев при курс 1000 неденоминирани лева = 1 деноминиран лев и че това се случи преди не толкова много време- само преди 20 години в България- 1996-1997г. ? а може би е забравен и факта, че България изтегли милиарди заем от МВФ, който през 2007 г. бе напълно погасен? Нека този някой да не забравя, че цяло едно поколение в България изнесе на плещите си тази финансова тежест и че описаните събития повлияха негативно на живота на всички български граждани...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на ivo951
  ivo951
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекалено голямата социална държава си казва думата. Младите не искат да работят непрестижна работа, защото ако следват или се водят безработни, получават един доста сносен стандарт и купища възможности - стипендии, обмени, помощи и т.н. Това обаче доста развива мързела, не че в цяла Европа не е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivo951":

  не си до край прав. Ако младите не работеха непрестижна работа нямаше в Германия да има фризьори, които са най-зле заплатените в Германия. В източна изкарваха 5 евро на час (преди данъци). Но хората работят, сега вече на 8,50/час заради минималната часова ставка.
  Но иначе да, има доста хора, които са свикнали на помощите.
  ИМА и доста хора, които са на над 50 години и са загубили работата си без шанс да си намерят нова. В това отношение Германия е не по-различна от България. Хората над 50 години рядко имат шанс да си намерят нова работа. Над 60 години въобще нямат шанс и чакат възраст за пенсиониране докато получават социални помощи. В крайна сметка се пенсионират с ниска пенсия. Това е и причината да се увеличава пенсионната възраст. Никой не очаква, че някой ще работи до 67, просто малко над 60 хората ще си губят работата и ще чакат няколко години до пенсия, което ще им намали получаваната пенсия при пенсиониране. По този начин ще се намалят пенсиите индиректно.

 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Boyant":

  "Живеем във време на ерозия на социалната държава"

  Ами така е, защото социалната държава вече не издържа на огромната маса местни и пришълци, които само цоцат. Случайно ли потокът от клети бежанци е към най-богатиге, социални държави? Знаят си те къде има безплатно папо.
  Най-добър пример е Франция. За да напълни бюджета и да изхранва цоцащите, Оланд дигна данъците на богатите до небесата, но номерът не мина. Затова сега орязват придобивките и привилегиите на работещите, те пък се бунтуват, но няма къде да ходят...максимата е ясна- многото цоциализъм убива идеята на социализма.

 19. 19 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да свикват.Времената,когато стояха удобно сгушени зад желязната завеса,докато ние и 4/5 от света градяхме комунизма свършиха.
  Светът вече е глобален и ще става все по-трудно..

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "marsena":"...максимата е ясна- многото цоциализъм убива идеята на социализма..." Адмирации! По-точно едва ли може да се каже!++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Тия не ги мисля...
  Стандарта на живот на Меркел-югенда, съпоставен с този на местния Ром-югенд е пъти по-среден...
  За другите, дума да не отваряме...

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#18] от "marsena":

  Проблемът е в безконтролната имиграция и глобализацията, не в социалната държава. Социалната държава не е попречила на ЕС да стане най голямата икономика в света, просто сега френският работник трябва индиректно да се конкурира с работника в САЩ, Китай и Индия.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 23. 23 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#9] от "Boyant":

  До възстановяване на робството до това ще доведе. Както и още войни и др политически сътресения. Историята е богата с примери. Проблема е алчността на свръхбогатите.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 24. 24 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Експертите съзират главната причина за стопяването на германската средна класа в нарастването на сектора на ниското заплащане в сферата на услугите, както и в съкращаването на работни места в индустрията."
  Това по горе се случва заради престване на производството в Азия и само връщането му от там ще спаси както Америка така и Европа но как да стане това когато профита ще намалее на компаниите изнесли бизнеса си там и нали са те които подържат политиците да бъдат избрани.

 25. 25 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "Boyant":
  Не се конкурира индиректно,а съвсем директно..

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6917 Неутрално

  Ами не и е леко на Германия. Как се издържат 1 млн. имигранти,които скоро няма да работят, а после и децата им и техните деца.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#23] от "angevins":

  Въпросът е дали това възстановяване на робството може да бъде наложено сравнително гладко и без катаклизми? Според мен - не.
  Хората виждат несправедливостта в обществата, в които живеят и все по малко приемат този ред. Пропагандата на богатите нарича стремежа към справедливост комунизъм, но това не променя картината. Ето, дори в САЩ, меката на корпоративния капитализъм, има кандидат за президент, който е социалист - Бърни Сандърс. Това досега беше невъзможно.
  Мисля, че махалото ще обърне посоката скоро(в исторически план).

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#25] от "eurogi":

  Индиректно, в смисъл, че не се борят за едно и също работно място. Но произведените стоки от тях се конкурират. Едната е по конкурентна заради по-ниската себестойност, едни от причините за която са по много ниската цена на труда, неспазването на куп стандарти за екологичност и безопасност, по високите норми за труд, по дългото работно време и т.н.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Икономиката на САЩ е по-ефикасна от тази на Германия. Следователно или Германия ще въдприема модели от САЩ или ще изостане много повече.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#22] от "Boyant":
  "Социалната държава не е попречила на ЕС да стане най голямата икономика в света, просто сега френският работник трябва индиректно да се конкурира с работника в САЩ, Китай и Индия."

  Противоречиш си. Тъкмо социалната държава загроби фабриките в Европа с политически моделирани трудови отношения и фабриките са изместиха в държави с по-ниски разходи за труд и с по-малко регулации.

  подпис
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  [quote#27:"Boyant"]Хората виждат несправедливостта в обществата, в които живеят и все по малко приемат този ред. Пропагандата на богатите нарича стремежа към справедливост комунизъм, но това не променя картината. Ето, дори в САЩ, меката на корпоративния капитализъм, има кандидат за президент, който е социалист - Бърни Сандърс. Това досега беше невъзможно. [/quote]
  "Ще вземем земята от богатите и ще я дадем на бедните." Бедните повярвали и направили революцията. После, освен че получили само земята, били накарани да я обработват срещу дефицит на стоки в магазина...
  Как да ти го кажа по друг начин, който не се учи от чуждите грешки, ги изпитва на собствен гръб. Това с местенето на работни места по света е екстензивен метод, разчита на най-евтиния труд ама в голямо количество, което няма как да е повече от 16 часа на работник на ден, което му слага таван на заплатата. Другия метод е интензивния. Там количеството труд си остава същото, но се ползва ефективно и дава в пъти повече добавена стойност, която позволява висока заплата на трудещия се. Е, ЕС се опита да ограничи първия метод, и да отвори място за втория метод. Така обществото би разполагало с повече добавена стойност и би си живяло добре. Има само една спънка — половината от населението (при всяко поколение) няма достатъчно акъл за да се справи с изискванията на втория метод. Разбирай, не се справят с необходимото образование. Е, натрупва се пасив, който си търси изнесените работни места, защото си мисли че заплатите се спускат отгоре, а не че са свързани с ефективността на труда. За справка, изнесените шивашки работни места от ЕС към Китай, вече се изнасят от Китай към Африка. Просто този вид труд генерира малка добавена стойност на човек на ден, и този таван го праща където са най-бедните. Ако искаш да ти върнат точно тези шивашки работни места, подготви се за афраканска заплата, защото толкова генерира този модел труд.
  Образование му е майката и бащата, щото само ката се работи ефективно и може да си вдигнеш добавената стойност на труда, дето ти прави заплатата голяма.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"Boyant"]Живеем във време на ерозия на социалната държава и концентрация на капитала - богатите стават по богати, бедните и средната класа - по бедни. Интересно, докъде ли ще доведе това и колко ще издържи социалният мир?[/quote]

  [quote#11:"platenputinist"]Немците са тръгнали.... към Варшава.[/quote]
  Да ви кажеме язе оня ден отворИх един весник. Старичък един тамо лежеше, ма викам я да са разтуша малко. И чета начи - класи, средна класа, богата класа, бедна класа, класова борбъ, стачки и протести и неизбежно привръщане на капитализЪма в негувата най-висша форма милиталиризЪма тласкаш светъ към световна войнъ. И га погледнах - мале мале, оно "Работническо дело" бе!! Язе сам чел "Работническо дело" и не сам са усетИл!! И си викам - глей кво нещо е начи!! Глей кво нещо е!! Оно у "Работническо дело" они тия работи са ги писале, и са биле верни!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 33. 33 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#18:"marsena"]Ами така е, защото социалната държава вече не издържа на огромната маса местни и пришълци, които само цоцат.[/quote]
  Тва е така е верно е, ма само са чуда оти огромната маса пришалци е 0.1% кат са 700 000, па ЕС е 502 000 000 и тия 0.1% сичко ша изцоцат??? Тва ми е чудна работа!! Па да кажим и меснити и они цоцат, ми оти тогива не работат?? Ми оно излиза дека тамо безработица има гулема и прегулема, па коги не работи са оно чувек е икономичиски слаб, па коги гулема безработица не работи цела странъ е икунумичиски слаба, па и цел Европейски саюз и он!! Така ли требва да е оно сас Европейският саюз сеги викати??!?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 34. 34 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Па да ви кажеме язе и друго са замислИх! Викам си ми мож ли некой по итър и по окомуш политик да е направИл она работа с мигрантити, а!?? Прекарал е он мигрантити да ги напрай кат завеса, дека и викат параван, и ка са почни се повечи германци да изпадат от средната класа зарад други причини, и после да прават от тва класова бурбъ, он политико да вика - ма тва е зарад тия 0.1% мигрантити, дека сичко цоцат!!! И така да прай той шменди-капели с класовата бурбъ??!?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":


  [quote#30:"Иван К"]Противоречиш си. Тъкмо социалната държава загроби фабриките в Европа с политически моделирани трудови отношения и фабриките са изместиха в държави с по-ниски разходи за труд и с по-малко регулации.[/quote]

  Имах предвид периода преди тоталната глобализация. Исках да покажа, че не разходите за труд и регулациите съсипват икономиката, а социалния дъмпинг на страни с нисък стандарт на живот, и да добавя ниско ниво на демокрация и високо на корупция.

  То е ясно, че ако всички живеем като роби и работим неуморно по 14 часа за паничка ориз на ден, произвеждайки стоки за износ, икономиката ще се подобри, т.е. ще има функциониращи заводи и астрономически печалби за върхушката. Но каква би била ползата за нас?

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 36. 36 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Според някои наблюдатели, именно тази несигурност е една от причините за възхода на популистите. Защото страхът кара хората да търсят лесни отговори."

  Защото страхът на хората ги кара да търсят лесни отговори???????

  Ми превъзпитайте хората, за да не се страхуват - социален инженеринг, подмяна на населението - опции колкото щеш.

  Deutsche Welle са човекоомразна медия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 37. 37 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нещо не се връзват нещата. Как долната граница е 17 000 Евро при положение че мин. раб. заплата за 2015 е 17 952 Евро?
  Това означава че всеки работещ на пълен работен ден принадлежи към средната класа.

 38. 38 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#10:"Логика"]Когато се говори за средната класа, би следвало да се спомене и колко % данъци плаща тя, къде точно се вливат те и за чия издръжка отиват. Трябва да има и графика на размера на плащаните данъци от нея за посочения период, спрямо предишен 10 годишен период от време, липсва анализ на видовете данъци, плащани от нея и как се е променил техният размер спрямо предишният 10 годишен период.[/quote]
  Ама вие да не очаквате Дойче Веле да изготви кадърен доклад, който най-вероятно ще покаже доста различни фигури за реалното положение на управлението и страната? Тия само обичат да си правят удобни за случая "статистики". Достоверността им е, колкото на британския Sun.

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Цитат:"Германската средна класа постепенно се топи: докато преди около 20 години делът й бе 60%, то днес едва 54% от германците спадат към нея."

  Вероятно, след 10-ина години, картинката ще се промени, поради естествени причини, и "средната класа" ще е блян, за кореняците германци, както сега е Германия за "близкоизточните" и "близкоафриканските", скакалци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK