Германия обмисля обезщетение на хиляди осъдени за хомосексуалност

Германия обмисля обезщетение на хиляди осъдени за хомосексуалност

© ReutersВластите в Германия имат план да реабилитарт десетки хиляди, осъдени по закон, преследващ хомосексуалността като престъпление. Освен това министерството на правосъдието може да им предложи изплащане на финансово обезщетение, съобщи "Ройтерс".


Става дума за закон от ХIХ век, който е направен още по-строг по времето на нацистите и е продължил да действа в Западна Германия след края на войната.


До 1969г. заради него са вкарани в затвора близо 50 000 души. Чак 25 години след края на Втората световна война хомосексуалността е декриминализирана в страната. Но до днес осъдените заради сексуалната си ориентация носят белега на престъпници.
"Никога няма да успеем да заличим безобразието, извършено в страната ни, но искаме да реабилитираме жертвите", се казва в съобщението на министър Хайко Маас. "Осъдените хомосексуални повече не бива да живеят с дамгата на престъпници", добави социалдемократът.


Действията на министерството бяха предшествани от доклад с препоръки, дело на федералната Агенция за борба с дискриминацията.


Засега не е ясно в какви срокове ще бъде подготвен съответният проектозакон. Не е известно и какви компенсации ще бъдат предложени и дори как ще реагират християндемократите - водещият партньор в управляващата коалиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK