Италия узакони граждански съюзи на хомосексуални

Италия узакони граждански съюзи на хомосексуални

© Alessandro Bianchi, ReutersДолната камара на италианския парламент одобри окончателно тази вечер закон, разрешаващ гражданските съюзи между хора от един и същи пол, предаде ДПА.


Агенцията отбелязва, че Италия е била последната западноевропейска страна, където хомосексуалните нямаха такива права.


Законът за гражданските съюзи бе одобрен от Камарата на депутатите с 372 гласа "за" при 51 "против" и 99 въздържали се.
По-рано днес тя даде вот на доверие на правителството на премиера Матео Ренци във връзка с този нормативен акт. В подкрепа на кабинета гласуваха 369 депутати при 193 против и двама въздържали се.


Горната камара на италианския парламент, Сенатът, одобри закона през февруари.


Италия, страна със силни католически традиции, стана сцена на остра полемика във връзка с нормативния акт. Дебатите и в двете камари на парламента бяха доста бурни.


Законът за гражданските съюзи дава на еднополовите двойки сходни права като тези на женените хетеросексуални двойки по отношение на наследяването, съжителството в едно и също жилище и правото на пения и на болнични визити. Той позволява също така на двойките да приемат едно и също фамилно име. В него първоначално имаше разпоредби за осиновяването на деца от двойките, сключили граждански съюзи. Те позволяваха на хомосексуалните да осиновяват децата на своите партньори. Тези разпоредби обаче отпаднаха след протести от страна на центристите в управляващата коалиция на Ренци.


Остава законът да бъде подписан от президента Серджо Матарела. Очаква се нормативният акт да влезе в сила след няколко месеца.


Според защитници на правата на хомосексуалните това ще стане най-рано в края на юли и най-късно през ноември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK