Защо се стигна до импийчмънта срещу Дилма Русеф

Защо се стигна до импийчмънта срещу Дилма Русеф

© ReutersБразилският сенат с голямо мнозинство днес гласува "за" процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Тя е обвинена, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.


Това се случва на фона на най-тежката икономическа криза в страната от 30-те години на миналия век, огромни корупционни скандали, в които е замесена немалка част от политическия елит и увеличаваща се безработица. Само за миналата година 3 милиона бразилци са изгубили работата си.


Къде сгреши Дилма Русеф?
Основното обвинение към Дилма Русеф е, че е използвала контролирани от държавата банки, за да финансира социални програми, без да обяви публично действията си.


Сигналите за проблеми около управлението на държавния бюджет се появиха още през 2013 г. Такъв пример е програмата за семейни помощи, която отпускаше средства на бедни бразилски семейства, при условие че пращат децата си на училище и им правят нужните имунизации. В такива случаи обикновено управляващите предоставят средства на дадена банка, която ги разпределя към нуждаещите се граждани. През 2013 г. една от тези банки се оплака, че правителството не превежда редовно средства и кредитната институция трябва да финансира програмите със собствени средства. През следващите години проблемът се задълбочи още повече до размер на десетки милиарди долари забавени плащания.


С 55 гласа "за" и 22 "против" бразилският Сенат одобри импийчмънта срещу Дилма Русеф.

© Reuters

С 55 гласа "за" и 22 "против" бразилският Сенат одобри импийчмънта срещу Дилма Русеф.


Според опозицията Русеф е прибегнала до тази схема, за да увеличи подкрепата за себе си чрез щедри социални програми през 2014 г. - годината, когато спечели, макар и с малка преднина, втори президентски мандат. Едва след победата тя призна публично, че икономиката на страната е изправена пред сериозни изпитания.


На свой ред привържениците на държавния глава смятат, че не става въпрос за кражба, а за забавяне на средства – явление, наблюдавано и при предишни правителства. Това е факт, но при предишните президенти се говори за злоупотреби в много по-малък мащаб – около 290 млн. долара "забавени" средства при президента Фернандо Кардозо през 2001-2002 г. срещу 10 млрд.долара за 2013 г. и още 15 млрд. долара през 2014 г. при Дилма Русеф.


Според опонентите на Русеф действията й са една от основните причини за понижаването на кредитния рейтинг на Бразилия и загубата на доверие сред инвеститорите.


Престъпление и наказание или политически процес


Според критиците на президента през 2015 г. тя е издала 6 указа за преразпределяне на пари от федералния бюджет без одобрението на Конгреса, което според опозицията е достатъчно основание за импийчмънт.


Привържениците на президента я защитават с аргумента, че действията й са мотивирани от изискването към правителството да завършва бюджетната година на плюс. През 2015 г. бе регистриран голям дефицит заради необходимостта от покриване на натрупаните дългове по забавените плащания към банки.


Според мнозина анализатори Русеф няма шанс да бъде върната на поста след края на разследването срещу нея. Голяма част от бразилците смятат, че тя е виновна за тежката икономическа криза и огромните корупционни схеми, на които Русеф не е успяла да противодейства. Много експерти смятат, че решението за отстраняването й е по-скоро политическо, отколкото юридическо мотивирано, и трябва да отговори на очакванията на населението за промяна и повишаване на стандарта на живот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK