Културната революция - преди 50 години 2 млн. души загиват, за да овладее Мао партията

Мао Цзедун по време на Културната революция.

© Associated Press

Мао Цзедун по време на Културната революция.Преди 50 години на днешната дата Китай навлиза в една от най-кървавите си политически конвулсии през ХХ век. Тя е известна като Културната революция, но изследователите са единодушни, че на практика това е предизвикване от Мао Цзедун на гражданска война с цел да задържи ръководството на комунистическата партия.


Погромите, последвали призива от 16 май 1966г., водят до гибелта на стотици хиляди. Вероятно 2 милиона души са убити или докарани до самоубийство и се налага да бъде изкарана армията, за да спре изстъпленията на Великата пролетарска културна революция.


В действителност, това не е едно събитие, а процес на социален хаос, продължил 10 години. В него са ликвидирани водещи интелектуалци и са унищожени културни паметници на хиляди години. Икономиката е съсипана, както и животът на милиони хора и доверието към властите в Пекин и репутацията на Китай.
Културната революция - преди 50 години 2 млн. души загиват, за да овладее Мао партията

© Associated Press


Това следва друга голяма трагедия - трите години на масов глад, в който между 1959 г. и 1961 г. загиват по официални данни 15 милиона, а според изследователи - между 30 и 45 милиона души.


Разбираемо, официални възпоменателни събития в Китай практически няма и компартията предпочита годишнината да отмине тихомълком. Оценката на властите обаче е известна - Културната революция е била катастрофа, причинила "най-тежкият удар по партията, страната и народа от основаването на Китайската народна република през 1949г. насам".


А всичко започва с призив младежта да прочисти партията и страната от "онези личности във властта, които са поели по капиталистически път" и за да "се ускори сплотяването и развитието на социалистическата система". Зад подобни фрази се крие замисъл на "Великия кормчия" Мао да се разправи с враговете си в партията и извън нея - реални и въображаеми. Чиста борба са власт се маскира с лозунги за превръщане на Китай в център на световната социалистическа революция след смъртта на Сталин и "ревизионизма на последователите му". Мао Цзедун ще стане "човекът, повел планетата към комунизма".


Шествие на хунвейбини с Малката червена книжка - най-тиражното печатно издание в света.

© Associated Press

Шествие на хунвейбини с Малката червена книжка - най-тиражното печатно издание в света.


На 16 май 1966 г. партийното ръководство разпространява съобщение, че партията е инфилтрирана от контрареволюционни ревизионисти, организиращи заговор да създадат "буржоазна диктатура".


На 1 юни партийният печатен орган призовава масите "да прочистят дяволските навици от старото общество" чрез всеобща атака срещу "чудовищата и демоните". По училища и университета масово започва създаването на поделения на "Червената гвардия". До август хунвейбините (буквално "червеногвайрдейци") са развихрили разрушителна кампания в изпълнение заветите на Мао да унищожат "четирите отживелици" - старите идеи, старите обичаи, старите навици и старата култура.


Училища и университети спират да работят и започват погроми срещу църкви, храмове, библиотеки, магазини и частни домове. С унищожаване или разграбване се ликвидират "феодалните традиции", банди от червеногвардейци нападат по улиците хора в "буржоазно облеко" и с "реакционни прически", масово са изкъртени "империалистически" улични табели.


Статуя в храм на Буда е покрита с надписи "Да разрушим стария свят" и "Да построим нов свят".

© Associated Press

Статуя в храм на Буда е покрита с надписи "Да разрушим стария свят" и "Да построим нов свят".


На побои и публично унижение са подложени всякакви хора - от партийни ръководители до учители и професори. Само в Пекин през август и септември са избити почти 1800 души. Мао нарежда на полицията и армията да не се намесват.


Но червеният терор излиза извън контрол и довежда страната до ръба на гражданска война със сражения между силите на враждуващи фракции. През 1968г. Мао нарежда милиони градски младежи да бъдат върнати на село за "повторно обучаване", а армията - да възстанови реда. На практика Китай се превръща във военна диктатура до 1971г.


Официалнитя край на Културната революция е поставен през 1976г. със смъртта на Мао на 9 сепетмври на 82-годишна възраст. В опит да бъде защитена от опетняване славата на Мао, вдовицата му Дзян Цин и група съратници, известни като "Бандата на четиримата", са набедени за хаоса. Тя е осъдена през 1981 г. на смърт, но след това наказанието ѝ е намалено на доживотен затвор. През 1991г. в навечерието на 25-годишнината от Културната революция тя се обесва.


Дзян Цин по време на процеса срещу "Бандата на четиримата".

© Associated Press

Дзян Цин по време на процеса срещу "Бандата на четиримата".


И до днес никой не знае точно колко са жертвите. Данните се движат в широките граници между 500 000 и 2 милиона души, като изследователят изтъкват, че над половината - и може би две трети - от тях са избити от армията в периода 1968-1970 г., а не от изстъпленията на хунвейбините, размахващи прочутата Малка червена книжка с повелите на Великия кормчия.


Ефектът от Културната революция е точно обратният на това, към което се е стремял комунистическият вожд. Вместо да стане стожер на комунизма, страната минава през такава катастрофа, че лидерите ѝ започват да следват железен принцип - стабилност на всяка цена и с плътен политически контрол, но в комбинация с икономически просперитет, стъпил на пазарни основи.


Показателно е, че сред репресираните и малтретирани в хаоса, в който партията е изтървала контрола над събитията - са се оказали Дън Сяопин, инициаторът на модернизирането на Китай, и бащата на сегашния президент Си Цзинпин.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  къде комунистите не са били диваци и варвари
  пред зверствата на сталин мао и пол пот дори и хитлер е аматьор, той поне избиваше чужди народи, а комунистическите тирани собствените си.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 835 Неутрално

  При социализма е така, глад, мизерия, геноцид. Те пак китайците се светнаха, че социализма не става, и преминаха към пазарни принципи, затова са толкова напред.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Комунизмът е като чума .Носи само смърт и глад.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Разстроено

  Тъжна годишнина, но трябва да се помни! Не бива да вярваме на комунисти в овчи кожи, които се правят на религиозни и културни, при положение, че знаем, колко много мразят интелигенцията и религията!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#1:"Катерина Стоева"]къде комунистите не са били диваци и варвари
  пред зверствата на сталин мао и пол пот дори и хитлер е аматьор, той поне избиваше чужди народи, а комунистическите тирани собствените си. [/quote]...............................

  Така е колежке,но даже Адолф не можа да надмине американските президенти по квалитет.Ония си остават ненадминати.Те колко държавни преврати спретнаха и колко държави опустошиха,колко народ избиха досега-НЕНАДМИНАТИ

 6. 6 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#5] от "iyu24493030":

  Тия глупости иди ги разправяй в някоя деревня на алконавтите ...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Китай днес пак е комунистически, с една партия начело, но е световна икономическа сила - как е възможно това? Няма отговор.

  Описаният терор в Китай не е по-голям от терора по време на великата Френска революция 2 века преди това. Съотнесено към размера на населението. Във Франция също са клали хора от "предишния свят" по улиците, простите селяни също са палели църкви и са мародерствали. Защо обаче едното се счита за победа на демокрацията, а другото в Китай е лошо???

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Начи, тези хунвейбини много ми напомнят на Протестна мрежа. Развихрили са тогава разрушителна кампания в изпълнение заветите на Мао, както сега нашите се вихрят със субсидии от Сорос и Америка за България, за да унищожат "четирите отживелици" - старите идеи, старите обичаи, старите навици и старата култура.
  И #ЛУСТРАЦИЯ! разбира се! Призрака на Комунизма трябва да се гони до дупка )))

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  "В действителност, това не е едно събитие, а процес на социален хаос, продължил 10 години."

  По подобен начин октомврийската "революция", започнала по водевилен начин със снаряд от едно оръдие и "победата" над един женски батальон, породи кървав социален хаос, погълнал около 12 млн. живота и завършил с чистките на Сталин през 1937 г., тоест след два пъти по-дълъг период.

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Я да видим сега колко минуса ще ми оплющят протестърските хунвейбини ))

  С минуси, хаштагове и блажна боя трябва да се унищожат "четирите отживелици" - старите комунистически идеи, старите комунистически обичаи, старите комунистически навици и старата комунистическа култура

  Много хубава статия от Дневник! Поздравявам редакцията за удачния избор за превод

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#7] от "12345":Е, как защо? Щом на нас ни откраднат кравите, това е грях, отговорил негърският принц на въпроса на Стас, а когато ние откраднем на вражето племе кравите – това е геройство! /по Сенкевич/

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1390 Любопитно

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  що Сталин свои народи ли избиваше

 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Чисто статистически Мао го обвиняват за смъртта на 2 мил от 600 мил, ПолПот на 3 мил от 7 мил

 14. 14 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#0:"статия"]На практика Китай се превръща във военна диктатура до 1971г[/quote]
  И от 1989 войската бе принудена да поеме руля в Пекин и досега не го пуска.
  Чел съм за идеологическата основа на културната революция. Заплаха не е била средната класа. Ентусиасти от младежката организация, за да се харесат на другарите от горните етажи, създават система за обновяване индивидуалното съзнание на обществото чрез обновяване на комунистическия идеал. Гоненята започват на по-късен етап, защото се оказва, че никой от средната класа не знае в какво се заключава комунистическия идеал и тогава наместо един вид тест се появява терор. Трагедия, за която китайците си мълчат конфуциански.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 15. 15 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#7:"12345"]Китай днес пак е комунистически, с една партия начело, но е световна икономическа сила - как е възможно това? Няма отговор.[/quote]
  Уфф, аман от неграмотници. Как ще е комунистически Китай, като е отстъпил от основните принципи на комунизма?
  В принципите на комунистическата идеология е заложено, че „частната собственост ежедневно, ежечасно, ежеминутно ражда капитализъм“.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 16. 16 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Неутрално

  от червената чума хаир никой не е видял.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#13] от "1001":

  Нищо работа. Чисто статистически,нали така. И всичко това от един залп на Аврора.

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#16:"Идеологически диверсант"]хаир никой не е видял[/quote]

  видял е, на номенклатурата децата, дет се изучиха по чужбината. не социалистическата де.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Като повтаряш, ни в клин-ни в ръкав, плоското клише за Китай и пазарния принцип, да ти напомня, че дори частните милиардери се контролрат от една партия в китай. Поднебесната си остава завинаги комунистическа държава поради простата причина, че ще се лее много кръв, ако изкуствено започнат подмяна на режима или насилствено отвън започнат промени. Ще има не само сътресения в Китай, а ще се дестабилизира целия континент.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  Още на някого да му е хрумвало, че това, което сега Путин се опитва да направи в Русия, много наподобява действията на Мао отпреди половин век?

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Може ли да попитам нещо господа демократчетата?
  Сега Мао добър комунист ли е бил, демократичен, или лош? Питам, защото се сещам, че той се разправяше с мракобесния режим на Хрушчов в Москва и в частност имам предвид оня така наречен "пограничен инцидент за остров Дамаскин" ?

  Да знам как да коментирам статията. )))

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#10:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]С минуси, хаштагове и блажна боя трябва да се унищожат "четирите отживелици" - старите комунистически идеи, старите комунистически обичаи, старите комунистически навици и старата комунистическа култура[/quote]

  Ами, ако не става? Духът на Пиночет ли да зовем?...

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  [quote#20:"Дон Кихот"]Още на някого да му е хрумвало, че това, което сега Путин се опитва да направи в Русия, много наподобява действията на Мао отпреди половин век?[/quote]

  Мне.... За разлика от Мао, Путин не е бил партизанин и не е стрелял по японците (или поне не знам, официално), а освен това, за разлика от Мао, Путин не прави национализации, а прави приватизации. Нищо общо нямат двамата.
  Даже, ако имаше възможност Мао сега да хване Путин, щеше да го изкара на стадиона и лично да му пръсне канчето, както ако би хванал генералисимус Чан Кай Ши

 24. 24 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#7:"12345"]Описаният терор в Китай не е по-голям от терора по време на великата Френска революция 2 века преди това. Съотнесено към размера на населението. Във Франция също са клали хора от "предишния свят" по улиците, простите селяни също са палели църкви и са мародерствали. Защо обаче едното се счита за победа на демокрацията, а другото в Китай е лошо??? [/quote]
  Пишеш абсолютни глупости. Вземи прочети за Френската революция, че е срамота ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 25. 25 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  комунистите така разбират културата

  Cogito ergo sum :)
 26. 26 Профил на Георги Жеков
  Георги Жеков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "12345":

  1) китай просперира благодарение на свободния пазар. Няма по-ярък пример за това как като почнеш да търгуваш дори малко, се изстрелваш в друга орбита.

  2) френската революция я избива на комунизъм и резултатите не закъсняват. Демократичната революция от този век е Американската.

  БОГ да ви пази от комунисти!
 27. 27 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#23:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]За разлика от Мао, Путин не е бил партизанин[/quote]
  Има време. Може и партизанин да стане.
  [quote#23:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Путин не прави национализации, а прави приватизации. [/quote]
  Прави, прави. И двете прави, първо приватизация - за жълти стотинки дава предприятията на правилните хора, а след време държавата ги изкупува на огромна цена. Парите отиват в офшорките на сметката на разни челисти.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 28. 28 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#21:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Сега Мао добър комунист ли е бил, демократичен, или лош? [/quote]
  Виж сега, ще ти обясня просто, като за прост човек:
  Докато беше жив, Мао беше лош, а като умря, стана добър, защото добър комунист е само мъртвият комунист.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  [quote#27:"captainFill"]Парите отиват в офшорките на сметката на разни челисти.[/quote]

  Именно По всички правила на пазарната икономика ))))
  Сега, ако някой тук, демократ, почне да твърди, че офшордките са комунистически територии, ще го помисля за ненормален. Но в днешно време какви ли глупости можеш да видиш )))

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#19:"Сорос"]дори частните милиардери се контролрат от една партия в китай. [/quote]

  Да ти припомня една тънка подробност, Китай започнаха да се развиват, когато разбраха, че без частна инициатива не става, затова и имат милионери и милиардери, просто осъзнаха, че държавата не е добър стопанин. Може по документ да се водят социалисти, може комунистическата партия, или както ще там да се казва, да е на власт, но основния принцип на социализма са го отсвирили отдавна, иначе и те щяха да глътнат вода като СССР и останалите идиоти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#29] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":
  Ти още малко ще изкараш Путин комунист, а той е честен бандит. Как не те досрамя ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Гневно

  [quote#31:"captainFill"]Ти още малко ще изкараш Путин комунист, а той е честен бандит. [/quote]

  Няма такова нещо! Не един път съм го казвал, дори тук във форума, че Путин не е комунист. Путин бие комунистите където ги хване. Комунист е Генадий Зюганов. А Путин е демократ, реформатор, православен християнин, капиталист и стожер на свободната пазарна икономика. Уважаван е в целият свят, пие си кафето с Меркел, уважаван е от Светата Руска православна църква, дори има и близки взаимоотношения с негово високопреосвещенствно Патриарх Кирил.
  Владимир Владимирович Путин е истинстки християн-демократ и ако западните ни партньори водеха нормална политика, неговата партия "Единна Русия" би била достоен член на Европейската Народна партия))

 33. 33 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#19:"Сорос"]дори частните милиардери се контролрат от една партия в китай. Поднебесната си остава завинаги комунистическа държава[/quote]

  Не е толкова просто. Отхвърлили са най-важните комунистически табута. Това, което остава, е една каста, която е вземащата решения. Как ще се нарече не е толкова важно. Това не е само и винаги лошо. За нас обаче, този колективистичен източен дух е неразбираем и дори отблъскващ. По-специално безусловното подчиняване на личния интерес на този на общността. Съвсем различни хора сме. Това е. Силно се надявам тези ни различия да не доведат до открита военна конфронтация. Би било тъпо. Перспективата да живея в общество от китайски тип ми е противна, но не съм и длъжен. За китайците нещата стоят по аналогичен начин.

 34. 34 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Любопитно

  [quote#19:"Сорос"]Поднебесната си остава завинаги комунистическа държава[/quote]
  Дали?
  Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 35. 35 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#32] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":
  Убеди ме. Даже бих станал веднага путинист, ако не беше още едно качество на Путин - той е класически русофоб. Путин се отнася много критично към руския народ и го смята за неспособен за последователен съзидателен труд. За Путин руснаците са мечтатели, а не съзидатели. Руснакът може да бъде светец, но не може да бъде честен, а съвременният капитализъм не може да бъде построен без най-баналната, скучна буржоазна честност. Та затова на Путин му остава участта като не може да бъде капиталист, да бъде бандит, макар това да му е много неприятно и го върши с отвращение. Но благородството задължава ... Оттук и любовта към православната църква, където търси опрощение за греховете си.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Никаква, нито една идея не заслужава за нея да загине дори един невинен човек. С първата невинна смърт тя се делегитимира и се превръща в идеология, при това в престъпна идеология.

  Заради т.нар. "марксизъм" са загинали кръгло 100 милиона души. Защо той не е официално криминализиран? Защо гигантски портрети на тоя луд садист продължават да "красят" цял Китай? Защо оная вмирисана пастърма от мавзолея още не е погребана или преработена в кучешка храна?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Културната революция - преди 50 години 2 млн. души загиват, за да овладее Мао партията"

  Мрачен и трагичен период за Китай и най-важното самите днешни китайци го определят като такъв. Добре, че армията се намесва да спре лудостта, която се разраства тогава в Китай.... и добре, че Мао умира и Китай тръгва по нов път на стабилизация и развитие започнато от Дън Сяопин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Те комунистите така овладяват властта, с много жертви.

 39. 39 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#30] от "today":

  Хем са разбрали, че държавата не е добър стопанин, хем държавата контролира на 100 про всичко в Китай плюс бизнеса на придошлите западняци, защото едно от условията да произвеждаш в Китай е да се съгласиш на 50 % собственост на китайската държава в твоята фабрика или предприятие.
  Аман от наизустени клишета за тоталитарен механизъм като Китай.Много зле си подготвен!

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  [quote#7:"12345"]Във Франция също са клали хора от "предишния свят" по улиците, простите селяни също са палели църкви и са мародерствали. Защо обаче едното се счита за победа на демокрацията, а другото в Китай е лошо??? [/quote]

  Изстъпленията, репресиите и терора по време и след Френската революция (спрямо църквата (хиляди църкви и манастири са били ограбени и изгорени и буржоазията) едва ли се счита за победа на демокрацията. Демокрацията във Франция идва на един по късен етап.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  [quote#14:"Сорос"]И от 1989 войската бе принудена да поеме руля в Пекин и досега не го пуска. [/quote]

  Заблуждаваш се Джорджи. В Китай армията е подчинена на Генерален секретар на ЦК на ККП и разбира се на Централен комитет на ККП. Армията (НОА) и генералите са подчинени на партията. Така е днес. А, в годините на Културната революция армията се намесва, защото положението в Китай наистина излизат извън контрол... става въпрос за хунвейбините, които наистина са извън контрол унищожавайки всичко около себе, те напълно се самозабравят. И армията ги поставят на мястото им.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  и последва разнос на "демокрация " с милиони жертви ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Неутрално
 44. 44 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#33] от "zg":

  За над 5000 години държавна история, Китай никога не е нападал друга държава, но е бил често обект на насилие, на което те са отвръщали търпеливо и са разтваряли в себе си новодошлите завоеватели. Та, ако недай си боже има конфронтация, инициативата й няма да дойде от Китай. За човек с европейска култура е трудно да се приспособи в азиатските традиционни страни Япония, Китай, Кореите, Виетнам, Индия и др. Пропастта в ценностните системи е огромна и непосилно преодолима.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Гневно

  Търся едно академично проучване за избитите хора от разни комунисти. Трябва да се систематизира по пол, по раса, по народности и като процент от групата.
  Например интересно е кой народ е дал най-голям процент жертви. Ето за Хитлеровите жертви знаем - най-голям е процентът на жертвите сред евреите. А за жертвите на комунистите не знаем.

  подпис
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#7] от "12345":

  " Китай днес пак е комунистически ... "


  С 167 милиардера в зелено ???
  Китай е стъпил много здраво на принципа на пазарната икономика и благодарение на богатите и свободни пазари на ЕС и САЩ е това, което е . Ако беше комунистически, щеше да има не пазарна, а планова икономика, петилетки, насрещни и държавни планове и щеше да се окаже по-зле и от Венецуела ! В момента там има инвестиции от цял свят и производство на фирми от САЩ, Германия, Япония и да не ги изреждам ... !
  Айде, сега ме светни, какво " комунистическо " виждаш в днешен Китай !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Мао е едно от най-големите чудовища живели някога

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#8] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  " Начи, тези хунвейбини много ми приличат на Протестна мрежа . "


  Сериозно ?
  И колко граждани пребиха ? Колко паметника на културата в София разрушиха ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сорос":

  "Пропастта в ценностните системи е огромна и непосилно преодолима."

  По принцип да. Не и от раз и изцяло. В такъв свят вече живеем обаче, че някакви взаимни влияния са неизбежни. А и не го намирам за лошо. Колкото до историческите отпратки - те не са винаги надеждно средство за предсказване. Истина е, че носител на агресивността в повечето случаи индивидуалистичният западен човек, но това не е някакво желязно правило. Да не говоарим за това, че запададът е бил изкушаван от тоталитарни идеологии. Темата е дълга. Аз вярвам все пак, че има място за различни човешки линии на изява, без да са задължително враждебни. Утопично звучи, знам, но при сегашните технологични възможности другото би било апокалипсис.

 50. 50 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":

  Не се заблуждавам! Официално Китай се управляява от ККП. Но след тянънмън армията пое управлението. Даже наскоро с един разбирач като todey не знаеше, че САЩ налагат санкции на Китай 1989, които до днес не са отменени. Но да се върнем към китайската армия и нейните задкулисни игри. Те, чрез централната комисия доведоха шанхайското политбюро и замениха изцяло върхушката в Пекин. За сведения тая комисия е само военни. Партията се ръководи от военни.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  " ... на номенклатурата децата дет се изучиха по чужбина ... "


  Последен пример - синът на др. Курнелия Нинова завършва в САЩ ! Някой от мурзилитета да ми обясни защо в САЩ, а не в Русия, Северна Корея, Венецуела ... ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  [quote#46:"niksan1"]" Китай днес пак е комунистически ... "

  С 167 милиардера в зелено ??? [/quote]

  Актуалните данни са, че вече броят на китайските милиардери е 596 милиардери, и това през октомври 2015 г. към днешен ден сигурно са и повече:

  http://money.cnn.com/2015/10/15/investing/china-us-billionaires/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#49:"zg"]Истина е, че носител на агресивността в повечето случаи индивидуалистичният западен човек, но това не е някакво желязно правило.[/quote]
  Меко казано, никога друг слаб противник не би дръзнал да се опълчи на въоръжен до зъби европеец. И още нещо към темата барутът е открит в Китай преди 2 хиляди години......и това откритие изтласква изкуството на фойерверките в Китай. А когато европеецът открива барута, прави оръжие, за да унищожи конкурента си. Спор по темата, кой е агресивен, не може да има. Фактите са налице и колкото да искаме да се представим на хрисими, историята жестоко ни опровергава.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иван К":

  " А за жертвите на комунистите не знаем . "


  Желев беше публикувал някаква статистика приживе, в която челно място заемаше Мао с около 50 милиона, следван от Сталин с около 30 милиона и ... вече не си спомням .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#50] от "Сорос":

  Няма такова нещо, както казах вече... Джорджи грешиш.

  http://www.bbc.com/news/world-asia-china-36101140

  http://www.nytimes.com/2016/04/22/world/asia/china-xi-jinping-military-commander.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сорос":

  Ами Тибет? Също така през Средните векове са предприемали походи за покоряването на Корея; водили са завоевателни битки в Средна Азия (чиито резултат са територията на т.нар. днешен Уйгурстан); ходили са на север срещу монголските племена. Китайската стена е построена не само за защита от тези племена. Също така е имало религиозни сблъсъци с арабите през 7-8 век; с будистите от Индия.

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  " Актуалните данни са ... "


  Мама му стара, приемам поправката ти, но не мога да не се учудя ... Тези милиардери там никнат като гъби, а един арпаджик по-горе, скудоумно пише, че Китай е комунистическа страна ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#56] от "shilliew":

  Тибет е китайско население. Може да са ходили на сто хиляди похода, те нямат извоювана земя, на която не живеят китайци. Даже когато се създава Тайван, не китайски военни са поели разделението, а американската армия, защото китайците ако си чел изкуството да водиш война имат една рецепта, как да се потуши бунт сред китайските провинции и търговската част.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 59. 59 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сорос":

  Проверете преди да пишете. Барутът е открит през 9-ти век. Тоест преди 1200 години... Най-гадното е, че точно монголските завоеватели са го донесли при нахлуванията си в Източна Европа и Предна Азия след китайския погром, тъй като след тях първи османците са ползвали барута в Европа и това им е дало бойно предимство (щедро финансирани от най-стария враг на Византия и подпомогнати от католиците).

 60. 60 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#59] от "shilliew":

  Не съм знаел точните години, но мисълта ми беше, че културна ппарадигма на Китай не е свързана с агресия над конкурентите, а е насочена към изкуството, към възвишеното и красивото. Точно обратното е при европейците, към които ние много искаме да се числим.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 61. 61 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сорос":

  Пишете глупости. Тибетяните са имали своя империя, търговски и мирни отношения с Китай. Те не са китайци като етнос (по-точно "хан". Всъщност те са "инкорпорирани" в Китай именно благодарение на монголите по времето на Юан династия (и Тибет като България са изпаднали в отделни държавици и граждански воини преди монголите).

 62. 62 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#53:"Сорос"]Фактите са налице и колкото да искаме да се представим на хрисими, историята жестоко ни опровергава.[/quote]

  Е, тук малко се изсилваш. Историята не може да бъде пренаписана, естествено. Но обществата еволюират и ако има нещо безспорно, това е, че днешният европеец е всичко друго, но не и агресивен. Впрочем пак историята ни показва, че развити общества често са рухвали под натиска на варвари. Днешните варвари всички ги знаят кои са...

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сорос":
  Без претенции да познавам в детайли съвременната китайска политическа система, но те засега успяват да избегнат от "капана на демокрацията" доближавайки се до древногръцката демократична система в тогавашното робовладелско общество.
  По Парето 80/20 е съотношението в обществото къс/дълъг хоризонт на възприятие към света от членовете.
  В "идеалните" демокрации "едни човек-един глас" наблюдаваме признаци на диктатура на "късо"-възприемащите над "дълго" визионерите. На наша почва това е явлението "продажба на гласове", на други места успехът на т.н. "популисти".
  Появява се опасност от диктат на "матряла" (по ББ) или този който успее да го яхне.
  В съвременен Китай с политика може да се занимаваш само като член на отбрано общество (ККП) и то на съответното ниво до което си достигнал.
  Въвеждането на мандатността за най-високо в партийната йерархия предпазва (поне на теория) системата от установяване на дългосрочни мрежи.
  Путин канцелира мандатността и сега бере ядове.
  Китайската система на управление има много проблеми, но със сигурност е тест за форма на управление в обществото, който поне засега се справя успешно в съвременния свят.
  На мен лично ми се струва, че нашият свят трябва да намери начин и процедури да ограничи (не напълно) влиянието на "късо" възприемащия светът "матрял" когато става въпрос за взимане на важни решения относно дългосрочното битие на големи групи от хора.

 64. 64 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#39:"Сорос"]Хем са разбрали, че държавата не е добър стопанин[/quote]
  Държавата също може да е добър стопанин, нормалната демократична държава, в която има законност и ред. Това не е обаче така при тоталитарни и авторитарни режими, където няма разделение на властите.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 65. 65 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#62:"zg"]днешният европеец е всичко друго, но не и агресивен[/quote]
  Абсолютно. Това че цивилните имат неагресивно поведние, не означава, че на държавно ниво не се финансират и поддържат изкуствено конфликти с цената на милионни жертви. И всичко това благодарение на белия човек. Някога са се трепели яростно помежду си, а после са открили, че могат да се трепят пак помеждуси, но далеч от дома си, за преразпределение на територия, стоки, нефт, диаманти и други изгоди

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 66. 66 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В Тайван се установява армията на Генералисимуса Чан Кайши (едниственият военен с такава титла) след поражението срещу комунистите в гражданската война. Недейте да защитавате червените боклуци срещу американските идиоти. Там също са китайци, но не желаят комунизма. И са по-напред в стандарта на живот отколкото на континента. Ако трябваше да посоча коя е истинската Република Китай, бих посочил Тайван. Дори бих казал, че Хонконг трябваше да бъде върнат на Тайван, не на Пекин, защото комунистите в Китай завзеха властта подобно като партизаните в България през 1944. (Република Китай след 1912 г. тогава водеше война срещу Япония и марионетното правителство на Пу И).

 67. 67 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#61] от "shilliew":

  Наместо да ме обвиняваш, прочети Кисинджер On china. Книгата е обемна и скучна. Но щом той твърди, че Китай никога не са завоювали територии, освен тези с китайско население, значи е невъзможно да е другояче, поради простичкия факт, че неговият труд не е пропаганда, а е материал за водене на дипломация с тази страна.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 68. 68 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#66] от "shilliew":

  НЕ тайванците и Чан Каишек са завзели остров Тайван, а американците услужливо предоставят острова на Чан Кайшек, който бил победен от Мао и съответно е трябвало да напусне Китай. Погледни в уики, кога САЩ признаат Китай със столиця Пекин. До седемдестте години Китай е е островът тайван.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Какво са 2 милиона за Китай бе? Тук за да победи демоКРАДцията, 1/3 от населението е прокудено. 80% имат финасови затруднения. Повече българи работят зад граница, от колкото у нас! Цари ПРАХОСТНИЧЕСТВО! Според ИПИ 70% от парите на общините и само 40% от държавните отиват НА ВЯТЪРА! Няма нито един осъден бивш министър за цели 26 години! Българите се превръщат в малциство в собствената си държава! Внасят се елементарни неща, като плодове и зеленчуци! Но важното е да има ВЕИ,та частни болници, и да приемат нашите премиери в Белия Дом! И китайците си поиграли малко на комунизъм, какво толкова!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#65:"Сорос"]на държавно ниво не се финансират и поддържат изкуствено конфликти с цената на милионни жертви[/quote]

  Мда. Разбрах накъде биеш, особено след споменаването на "белия човек". Говориш обобщено за западната цивилизация в стил Хънтингтън. Т.е. включвайки щатите. Е, аз говорех за "европеец" в тесен смисъл. Ако не си забелязал, тези две понятия вече се разминават все по-силно. Засега е само избиващо на моменти напрежение. Наистина много дълга тема. Накрая неизбежно ще завърши със сблъсък на някакви идеологеми вероятно, а не съм в настроение в момента.

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Интересно е да се научи и за ролята на агентите на Коминтерна помогнало на Мао! Иначе картинката до вчера в Китай беше същата!Партията позволяваше само по едно дете и убиваше второто ако се роди без разрешението и!

  klimentm
 72. 72 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#64] от "captainFill":

  Принципно, държавната собственост гарантира благоденствие на населението, независимо колко корупция се шири наоколо. Но държавната собственост е монопол над услуги и производство, а това е трън в очите на алчните, които си казват, защо аз да не мога да концесионирам тръбите за вода на една държава и населението да ми плаща подръжка на цена, която аз им определям.
  Разликата е в това, че при частника имаш мизерно стопансиване и високи цени, а при държавата ниски цени и проп-статиипротив корупция против държавни служители ......... за да се приватизира за сметка на манипулируемият овцеелекторат.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 73. 73 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Китайската "културна революция" даде на света явлението "хунвейбин" - сега такива има навсякъде по света, където е върлувала червената чума.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 74. 74 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#70] от "zg":

  Белият човек е понятие въведено от Киплинг. Има един роман Ким. Не съм включил американците, защото те се включват в много по-късен етап в надпреварата за надмощие. , Понеже познават отлично природата на европееца, те наблягат на сурова агресия и го побеждават с малки хитринки, като се съюзяват с другите бели хора от севера преди седемдесет години. По скоро със сближаване на позициите можем да завършим дискусията, отколкото с идеологически сблъсък. Причините са няколко: иеологията се използва за изграждане на национален идеал, за който си заслужавме да се борим. В момента на БГ й е забранено да има идеология, национална идеология и тя ползва услужливо неолибералните постулати, което води до разлагане бълг. нация. Но другата причина има по-голяма тежест, а имено че аз самият съм за либералната идеология, но отчитам факта, че в дипломацията и политиката идеологията не се използва. В политиката и дипломацията имат значение, армия, индустрия, пари, пазари, образование на нацията, ракети, ноу-хау за каквито се сетиш дейности, територии и държавници с умение да се позиционират на правилната страна. Китай е ярък пример, че идеологически е съвършено различен от западния свят! Но имено в Китай Запада инвестира трилиони и го направи номер едно в света.
  Та идеологическият сблъсък се отменя.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 75. 75 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#7:"12345"]Китай днес пак е комунистически, с една партия начело, но е световна икономическа сила - как е възможно това? Няма отговор. [/quote]
  ИМА ОТГОВОР.
  Фабриката на Света с най-ниско платената, и добре квалифицирана и най-многобройната работна ръка.
  Рай за лакомия инвеститор!!!!!

  Такова нещо може да случи само с диктатура!!!

  До коментар [#7] от "12345":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 76. 76 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#75] от "Mickey":

  Мини и с други никове да ми сложиш по един минус, та да можеш да засиш спокойно!

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 77. 77 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сорос":

  Само от един ник пиша, и минуси не се занимавам.

  Това с минусите си ваш е тарикатлък, от наръчника на руския агитатор "патриот".

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело

  Китай щеше да стане богат на куково лято ако не бяха нещата които комунистите най много мразят. Глобализация на световната икономика , САЩ и ЕС ! Благодарение на тези неща днес са и фактор в икономиката а не мъдроста на ККП или нещо друго!

  klimentm
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#75] от "Mickey":

  Китайците изобщо не са квалифицирани, послушни, дисциплинирани, работят много но толкова, нищо повече!

  klimentm
 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#72] от "Сорос":

  Ако гледаш Рашистан е точно така както го описваш, ако гледаш високоразвитите страни в света е баш обратното.

  klimentm
 81. 81 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#79] от "klimentm":

  Стара информация имаш. От ганьо са сто пъти по-квалифицирани във ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ - (говоря за работници)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 82. 82 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сорос":
  Никаква собственост - нито държавна, нито частна може да гарантира каквото и да е благоденствие. Собст0евността без активната намеса на човек е мъртъв актив.
  Конкурентната борба на тепиха на пазара ражда благоденствието. И точно това разбра Дън и пущайки пазара и конкуренцията направи милиард китайци по-богати. Едни повече, други не толкова.
  На вескиму според способностите - нали така беше или не точно?
  За способните свободния пазар е мястото където могат да спечелят достатъчно и способностите им да бъдат оценени справедливо.
  За не толкова способните и/или мързеливите свободният пазар е унищожение. Те се надяват някаква държава (или община) да им докара вода, ток, събира боклука и пр., лекува, образова ако не без пари, то поне по-евтинджос защото те са неспособни (или ги мързи) да предложат нещо на обществото и получат достойно заплащане с което да си заплатят ползваните услуги.
  Тъжно ми е за тях, но не мога и тях да мисля, я. 83. 83 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#82:"k_"]И точно това разбра Дън и пущайки пазара и конкуренцията направи милиард китайци по-богати[/quote]
  В Китай нещата са малко по-сложни.
  Ако искаш да ги дискутираме, нека първо почнем от коментара ми 75.
  До коментар [#82] от "k_":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 84. 84 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Тъжна годишнина. Тъжен и мъчителен момент,всъщност срамен, от хилядогодишната история на Китай. Това, обаче, не пречи на отрочетата на днешни "бизнесмени" и другари от компартията да се шляят из Лондон и да говорят за "визията" на "кормчията Мао"....гнус!

 85. 85 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#78] от "klimentm":
  Да сравним Хонгконг и Тайван, и Китайската народна република - БВП на глава, инфраструктура на квадратен километър, изобретения и рационализации на глава от населението, общо образование и...можем да изброяваме до утре.

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#85] от "thepirineagle":

  Именно.Китай е онова което мисля наричат "командна пазарна икономика", ККП се меси в работата на централната банка,фондовите пазари,финансира нерентабилни проекти и прочие.Модерните икономики на високоразвитите държави произвеждат интелектуални,технологични и научни продукти,димящите фабрични комини не са вече признак за икономически просперитет,точно обратното.
  Китайците обаче са много по умни от руснаците,и не хапят открито ръката която ги прави богати.

  klimentm
 87. 87 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Още една комунистическа каспница. Нищо ново под слънцето. Античовешките комунистически режими са изтребили повече хора отколкото са убитите в двете световни войни накуп.

  Пазете се от доносника vesolr
 88. 88 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2184 Весело

  Културната революция на чайнизите беше префасонирана на културна еволюция. За олимпиадата в Пекин ги обучиха да не дерат кучета на улицата и да спрат с кучешките барбекюта. По същото време, поне в големите градове, ги принудиха да не пикаят по ъглите и им построиха обществени тоалетни. Напоследък се опитват да ги научат да не се блъскат и пререждат, да не крещят на обществени места, да не плюят и да не си хвърлят фасовете където завърнат.

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  В 1968-70 год преживяха катастрофа, ама се научиха. Ние за 60 години на нищо не се научихме. Бяхме през цялото време в перманентна катастрофа и още сме. А бъдещето е мрачно, мрачно....

 90. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Браво на Дневник за тази доста обективна във фактите и в оценките си статия, която при това не се е отпуснала и до улични квалификации и площадни крясъци. Браво!

 91. 91 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  малчики спрете се малко бе.....то бива да сте адвокати на дявола...ама то съвсем Ваш'та.....работа сте я прекарали едно към гьотере дето му викат русофилите

 92. 92 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#84] от "thepirineagle":

  БА....те децата децата на БСП/ДПС...разните му мастити бизнесмени...,я Америка...я Западна Европа....какво да кажем за китайците....Те сигурно викат да живее американския капитал и всички китайци под неговия чадър(на капитала)

 93. 93 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "В него са ликвидирани водещи интелектуалци и са унищожени културни паметници на хиляди години. Икономиката е съсипана, както и животът на милиони хора"

  Единственият начин комунизмът да победи...

  Birds of a feather flock together.
 94. 94 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар №7:"12345" "Китай днес пак е комунистически, с една партия начело, но е световна икономическа сила - как е възможно това? Няма отговор."
  Отговорът е прост но за да се разбере трябват само две гънки в мозъка ! Причината е, че все пак китайските другари осъзнаха, че пазарната икономика е в основата на икономическия просперитет, а останалото е строго спазване на законите-ред и дисциплина . Трудолюбието си го имат. Това е другарю, дано да ти светне ! Засега само севернокорейците и руснаците се опитват да поддържат командно- административен тоталитаризъм и затова нещата им не вървят та дрънкат оръжие и правят помпозни паради да плашат гаргите ! Венецуела тръгна по техния път но много бързо я приземиха реалностите.

 95. 95 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#28] от "captainFill":
  [quote#28:"captainFill"]Докато беше жив, Мао беше лош, а като умря, стана добър, защото добър комунист е само мъртвият комунист.[/quote]
  кратко, изчерпателно и точно

 96. 96 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сорос":
  [quote#53:"Сорос"]А когато европеецът открива барута, прави оръжие, за да унищожи конкурента си. Спор по темата, кой е агресивен, не може да има. Фактите са налице и колкото да искаме да се представим на хрисими, историята жестоко ни опровергава.[/quote]
  всъщност причините за пораженията на китай от европейците са комплексни и съвсем не се коренят във вродената миролюбивост на китайците. джаред даймънд се опитва да опише тези процеси и да даде някои обяснения в книгата си "Пушки, вируси, стомана"

 97. 97 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  [quote#14:"Сорос"]Чел съм за идеологическата основа на културната революция. Заплаха не е била СРЕДНАТА КЛАСА.[/quote]
  Др. Сорос, средна класа в комунистическа страна? Това е нов принос в комунистическата теория. Дерзайте, пишете, очакваме вашите тезиси.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 98. 98 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Комунизмът е сатанизъм в чист вид. Къде е донесъл нещо добро за хората?! Само кръв, мизерия и общи приказки за светлото бъдеще!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 99. 99 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  В основата на всичко стои Ленин. Той въвежда теорията "чрез терор и преврат към диктатура на Партията". Нито Маркс нито другите руски социалдемократи са си представяли социализма така. Възможен е социализъм чрез демократични процедури и еволюция и скандинавски и европейски страни го доказаха. Мао тръгва по пътя на Ленин и Сталин, затова има толкова убити. Дън сяо Пин направи хибрид и преход към социализъм и пазар и засега Китай успява.

 100. 100 Профил на today
  today
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#39:"Сорос"]държавата контролира на 100 про всичко в Китай плюс бизнеса на придошлите западняци, защото едно от условията да произвеждаш в Китай е да се съгласиш на 50 % собственост на китайската държава в твоята фабрика или предприятие. [/quote]

  Откъде я измисли тази УНИКАЛНА глупост???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK